dotaz ohledne ranniho cviceni (PRAHA)

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

dotaz ohledne ranniho cviceni (PRAHA)

Příspěvekod gerginski » pon 29. zář, 2003 11:42

Dobry den
Budu Vam vdecny za kazdy tip v nasledujici veci:
v soucasne dobe cvicim tai-ji chi-kung a hledam v Praze RANNI cviceni - treningy (mezi 6-9 hodinou) pod vedenim zkuseneho instruktora nebo mistra (nazvoslovi nebudu dale rozebirat) tai-ji quan, nebo jineho asijskeho - at uz vnejsiho nebo vnitrniho stylu bojovych umeni at uz wu-dang, shaolin, ving-chun kung fu, cokoliv).
Po peclivem patrani na internetu jsem dosel k zaveru ze snad jedina oblast ktera vyhovuje tomuto pozadavku(ranni hodiny) je aikido. Jen v Praze je hned nekolik klubu aikido, ktera maji na rozpisu kazdodenni ranni cviceni, zacinaji mezi 6 - 7 hodinou ranni. Nerad kritizuji, ale jako by ve skolach jinych stylu neznali obecne prijimanou - a zkusenymi proverenou-teorii, ze casne ranni hodiny jsou pro cviceni idealni dobou!
Dobra, dobra - priznavam, ze nejsem ranni ptak, duvodem proc volim tuto cestu jsou me casove moznosti.
Dalsi upresneni:
nechci rezignovat na pojeti bojoveho umeni jakozto zpusobu sebevychovy a vnimat jej oddelene od celkoveho osobnostniho vyvoje - ve smyslu budo, nebo cinskych, nebo jinych pribuznych koncepci. Tato vec je pro me dulezita. Na druhou stranu nehledam hru na tajemno a stejne dulezita je pro me dalsi stranka, kvuli ktere asi vetsina z nas cvici, a tou je -modnim slovem receno: realna sebeobrana. Pod tim si predstavuji: v relativne kratkem case ziskat dovednosti ne sice mistrovske ale „aby byl se mnou problem“
Prosim ozvete se!
(staci treba jen telefon, e-mail, nebo jiny kontakt. Predem dekuji.
Gergi
e-mail:gergi@centrum.cz
gerginski
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod SianLang » pon 29. zář, 2003 13:22

"aby byl se mnou problém"... :) :) :) To jako že chceš bejt potížista, nebo co? :-)

Zkus nějakou "tradiční" školu s vlastními prostory, tam se cvičí skoro porát, i když ne třeba za přítomnosti Si-fu. S.L.

PS: Nemyslím si, že by většina lidí cvičících čínské styly cvičila kvůli reálné sebeobraně (myslel jsi to tak?) - kromě pár ukáječů z EWTO apod...
SianLang
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » pon 29. zář, 2003 23:54

http://hosinsool.taekwondo.cz
ranní tréninky zaručeny...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PrayingMantis » úte 30. zář, 2003 7:37

To jo, ale on psal, že mu jde o reálnou sebeobranu, takže na Tae-kwon-do se mu asi moc chtít nebude... :)
PrayingMantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 30. zář, 2003 8:26

PrayingMantis - takze jedina realna sebeobrana je urcite to, co cvicis ty, vid? Jeste to chce podotknout, ze je kvuli sebeobrane zbytecne cokoliv cvicit, je lepe se naucit strilet a dalsi namitne, ze kdyz te streli zezadu, je ti strileni k nicemu atd ....<br><br>Tak nejak mam pocit, ze podle mistnich 'znalcu' BU, je kazde druhe bojove umeni naprd a 2 ze 3 organizaci u nas jsou podvodnici. Mozna by nebylo spatne udelat hlasovaci anketu na toto tema. Ne proto, ze by to neco resilo, ale aspon bychom meli prehled, co si lidi vlastne mysli. Priklady: Taekwon-do ... ITF, WTF, GTF hodnotte 1-10 umeni, 1-10 organizace. 1=podvod, 10= neni lepsi. Aikido - vsechna mozna dojo, skoly Madl, Malina, atd. ... , wingchun - ELYWCIMAA, EWTO, AVSE, MaiGeiWong,EBMAS, Kotlar atd. <br>Vse prubezne doplnovat at se jedna o skoly jakekoli povesti.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PrayingMantis » úte 30. zář, 2003 9:21

TAPTAK píše:PrayingMantis - takze jedina realna sebeobrana je urcite to, co cvicis ty, vid? Jeste to chce podotknout, ze je kvuli sebeobrane zbytecne cokoliv cvicit, je lepe se naucit strilet a dalsi namitne, ze kdyz te streli zezadu, je ti strileni k nicemu atd ....<br><br>Tak nejak mam pocit, ze podle mistnich 'znalcu' BU, je kazde druhe bojove umeni naprd a 2 ze 3 organizaci u nas jsou podvodnici. Mozna by nebylo spatne udelat hlasovaci anketu na toto tema. Ne proto, ze by to neco resilo, ale aspon bychom meli prehled, co si lidi vlastne mysli. Priklady: Taekwon-do ... ITF, WTF, GTF hodnotte 1-10 umeni, 1-10 organizace. 1=podvod, 10= neni lepsi. Aikido - vsechna mozna dojo, skoly Madl, Malina, atd. ... , wingchun - ELYWCIMAA, EWTO, AVSE, MaiGeiWong,EBMAS, Kotlar atd. <br>Vse prubezne doplnovat at se jedna o skoly jakekoli povesti.

Ale, ale... Copak je to tady zase za paranoiu?! Musím Tě zklamat, já cvičím proto, že mě to strašně baví a nějaká "reálná sebeobrana" mě nezajímá. (nejsem naivka, nosím "železo"... ) :-)

Ale že je Tae-kwon-do v té vaší "reálné sebeobraně" NA NIC, to je teda holý fakt, a jsem připravenej se s Tebou hádat! Co bys použil v "reálném boji"? Snad ne třeba Apcha Oigy?! Hahaha! :lol: :lol:
PrayingMantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 30. zář, 2003 10:13

Ruten píše:http://hosinsool.taekwondo.cz
ranní tréninky zaručeny...

já tam teda nenašel možnost ranních tréninků....
Jestli tedy 16.00 hod, není ráno...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 30. zář, 2003 11:27

PrayingMantis - jestli nosis 'zelezo', dostanes se do konfliktu o pitomost s opilcem, ktery bude vedet, co nosis v kapse, nejspis dostanes zelezo do zad. Cim kdo zachazi, tim taky schazi. <br>TKD uz davno nedelam, ale vzhledem k tomu, ze jsem se diky nemu dostal z metra na Pavlaku, kde me chteli fanousci Slavie lyncovat (proste jsem jen vystoupil v blbou dobu na blbym miste, fotbal je mi ukradenej). Nevim, jestli proti tobe nekdy sli ozralove s flaskama a kdovicim v rukach, ale zaplat panbuh za to, co jsem tehdy umel, dvakrat zaplat, ze rychle beham a trikrat, ze jsem nejel opacnym smerem, kde jich nebylo par, ale par desitek. Mit u sebe zelezo, mozna by me ted uz pustili z vezeni. Mezi nama, taky cvicim jen proto, abych neco delal a mel trochu fyzicku. Vetsina lidi to tak dela a pritom tolik jich ma kecy o tom, co je realne a co ne. Zdar!<br>Jo, co bych pouzil? Pokud mas do pytle dobre vybouchany Yopchagi, je to v krizi a pod tlakem skvela technika. Howgh.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 30. zář, 2003 11:31

Koukam, ze misty udrzim myslenku skoro stejne dobre jako moc. :roll: No nic.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 30. zář, 2003 11:44

pro ty méně pozorné či slabomyslné: úterý, čtvrtek od 7:00 je docela ráno bych řekl - hlavně v zimě:))))
pro kudlanky a další zvěř: Jak dlouho jsi cvičil s mistrem Hwang Ho-yongem či nějakým jiným mistrem působícím v naší kotlině (třeba i zakladatelem tkd), že můžeš takovým ignorantským způsobem odsoudit tkd?! Určitě to bude nějaká dlouholetá zkušenost s nějakým vysoce postaveným mistrem, protože napsat třeba o wing chunu že je to největší shit na základě přečtení Kotlárovy knížky by byla slušná hovadina.
asi si myslel apcha oligi a to se dá použít velmi jednoduše....
zajímalo by mě co považuješ tedy za tu reálnou sebeobranu ty?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PrayingMantis » úte 30. zář, 2003 12:20

TAPTAK: To jsem samozřejmě nemyslel vážně s tím železem. :-) Neplet si mě prosím s těma primitivama, co to nosí na diskotéku. Střelba mě baví stejně jako bojová umění a stejně tak bych jí asi nepoužil v krizovce...

Ruten: Děkuji za příspěvek. No, tak já teda odpovím, i když se mi moc nelíbí Tvůj styl argumentace... :(
1) TKD jsem - opravdu jenom pár let - cvičil ve škole, kterou pan Burian vždy označoval (a stále označuje) za nejlepší nejen v "naší kotlině", ale v celé republice! Jinými slovy Tae-kwon-do Tae-kwon-du, že?! :-)
2) TKD nepomlouvám, chlapi tady ale diskutují o reálné sebeobraně a na tu teda TKD není. (špatné návyky ze sportovních pravidel + velmi diskutabilní "sebeobranné techniky"...atd.). - JESTLI TO NENÍ PRAVDA, PROSÍM ROZMLUV MI TO, JÁ JSEM TOTI® TED STRA©NĚ SMUTNEJ, ®E JSEM PŘI©EL O PÁR LET ®IVOTA A CVIČIL BLBOST! DĚKUJI! - TO MYSLÍM VÁ®NĚ!
3) Po TKD jsem si konečně splnil sen a začal s "čínou". Proklínám se, jakej jsem byl poctivej TKD-ista a vše si nadriloval. Ted se těch ZLOZVYKŮ snad nezbavím!!
4) Styl Kudlanky vznikl v době, kdy slovo "reálný boj" znamenal více, než si asi kdokoliv dneska na noční ulici dokáže představit. TKD vzniklo v roce 1955, v hlavě brigádnáho generála! Mě nepřesvědčuj, přesvědčuj ty, které zajímá reálný boj.

A prosím, neřeš jestli je styl Kudlanky "reálný" nebo ne. To by fakt nemělo smysl. Děkuju! Cvičím krásnej styl a taky vím, že funguje. Končím. Zdar, P.M.
PrayingMantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod SianLang » úte 30. zář, 2003 13:27

Tak tady je diskuze jak má bejt, tady nesmím chybět! :-)

S tou pistolí to tak není, alespon u těch normálních. Naopak jestli někdo cvičí kvůli tomu, aby to použil, tak se pořád někde rve a musí to okolí a sobě dokazovat a ukazovat. Takové jsou mé zkušenosti se slušnýma držitelama ZP (jen některejma) a neslušnýma členama (opět jen některejma) EWTO, co porát ječeli, že je to reálný a dělali potíže na pařbách apod... :-)

Víte co, já si klidně budu cvičit Tai-či a CELÝ ®IVOT budu mít radost, jak je to pěkný, než abych chodil na tzv. "reálné bojové umění" a CELÝ ®IVOT čekal, že to někdy použíju. A v horším případě, když by ta šance nepřicházela, tak bych jí vyvolával sám. No co si budem povídat o určitém druhu "reálných bojovníků", že jo!? 8)
SianLang
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » úte 30. zář, 2003 16:37

SianLang - mne se zase libi v EWTO. Vetsinou se tady narazi na kdovico tam nechodi za lidi. Mame fajn partu, neznam od nas nikoho, kdo by vyhledaval bitky, verejne se u nas takove chovani odsuzuje, chodej k nam kluci z karate, kickboxu, aikida, nekdo tomu veri, nekdo zas ne. Bavim se o tom s lidmi odjinud, kteri se bavit chteji, potrenuju si s temi, kteri chteji potrenovat, pripadne s kamarady z jinych stylu zkousim, jak a co funguje, pokockujeme se, co na to muzou vymyslet nebo co vymyslim ja na jejich finty atd... Proste pohoda. Ucim se neco, co se mi moc libi, kazdy trenink je pro me strasne zajimavy a necim novy a nedilnou soucasti dobreho BU je, abys mu veril. I kdyby existoval nejlepsi velestyl, pokud si nebudes verit, fungovat nebude.
Cvicim proto, ze me napr. nebavi zvedat cinky. Delam neco, co podle me ma smysl, zamestnavam telo i mozek. Necekam, jestli se mi to nekdy bude hodit, ale kdyby ten okamzik nastal, pouziju s duverou to, co jsem se naucil. Muzes branit kamarada, manzelku, partnerku sve nebo i cizi dite a v posledni rade sam sebe, kdyz neni kam utect. Premyslet o tom, jestli BU funguje, kdy, jak a proc, povazuji za nedilnou soucast cviceni. Pokud se nekdo uci pouze sestavu jako optickou kopii sledu pohybu, nejen ze to nema s BU nic spolecneho, ale nutne musi cvicit jinak nez bylo puvodne zamysleno. Ale to je vec kazdeho, co ho bavi. Tim vubec nenarazim na tebe, ale jsou lide, kteri tak skutecne cvici a je to jejich vec, jen mi nepripada fer, kdyz tvrdi, ze delaji BU - nejaky konkretni styl. Je to asi jako mavat rukama a verit, ze muzu letat.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 30. zář, 2003 23:32

underground kudlanka z těch nejtemnějších ulic: jestli jsi na moji otázku jestli jsi cvičil s nějakým mistrem odpověděl že jsi cvičil u pana Buriana nějakej rok tak si rovnou mohl odpovědět na rovinu NE! argumentu že to je nejlepší škola se sám musíš usmívat - jak vám to pan Burian odůvodnoval, to by mne fakt zajímalo? cvičím 13-tým rokem a taky občas závodím (občas mi za to dají i nějakou placku) a nepozoruji na sobě ani svých žácích nejakou deformaci závodama a to jsem do toho student FTVS... nechápu co je třeba na apjoomoku, sonkalu, yopcha nebo torayopcha nereálného.... no možná je to tím že před sebou vidím dělat tyto techniky lidi jako pana generála, Rhee Ki hu, Park Jong soo nebo třeba pana mistra Hwanga
argument že jsi ztratil čas studiem tkd je tvuj osobní názor ke kterému se nemá cenu vyjadřovat....
nevím co se ti na mé argumentaci nelíbí???? to že argumentuji?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 30. zář, 2003 23:39

modlivka: "tkd vzniklo v hlavě brigádního gen. Choie v roce 1955" to je taková hovadina!!! :? 8O
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 01. říj, 2003 7:19

Cvicil jsem pod korejskymi mistry i pod panem Burianem. Kritiku teto osoby jsem prenechal fundovanejsim. Jeste po letech me toto jmeno nenechava zcela chladnym. :(
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PrayingMantis » stř 01. říj, 2003 7:51

Ruten: To se zeptej pana Buriana, proč naší školu označuje za nejlepší, to já vážně nevím. A také s ním nesouhlasím!

Pár poznámek - jen tak do diskuze - není to urážení, nebo co si myslíš...

Ano, cvičil jsem jen čtyři roky, o to více mě překvapuje, že je to doba, za kterou se může tae-kwon-dista stát držitelem I. Danu. A i dříve - viz databáze... A to nepočítám, že jsem pár těch "danů" samozřejmě poznal osobně a můžu klidně tvrdit, že jejich schopnoti se zdaleka nedaly porovnat s někým, kdo měl I. Dan třeba v Godju-ryu.

"Placky" se dají vážně počítat tak od "Evropy" nahoru. Na "kraji" a "republice" se dávají více méně za účast - takových kategoriií je spousta. Ke všem Tvým Ti ale upřímně gratuluju, já nezávodil, protože mi to přišlo úsměvné.

Termíny zkoušek jsou moc brzy - a zvláště u holčičky, která po tělocvičně běhá po 2,5 letech s 2. kupem je to opravdu úsměvné! Není sama, ale u ní jsem to přímo viděl hezky vyrazítkované v průkazce a nestačil jsem se divit, jak to všechno stihla... Ano stihla zkoušky, ale techniku? Podle mě se to nedá!

Často jsme se ptali, proč děláme tento pohyb a proč tenhle..., že nám to není jasné. "Černí páskové" nám často říkali - "Protože je to bojové umění". No , dobře ale co dál!? Proč to nevysvětlí?

Také nám bylo řečeno, že vše musí být přesné, jinak to nebude fungovat. myslíš, že třeba yopchagi (sorry za přepis, nikdy jsem to nepsal) uděláš teda v té "reálné" sebeobraně předpisově? a co třeba dolní kryt sonkalem? Přesně "tímhle", přesně "sem" a přesně "ted". Jinak to nefunguje... Když udělám gedan-barai blbě, pořád mám šanci, že kop odvedu. Tady ale ne! A to Apcha oligi (at už s měkkým nebo tvrdým íčkem) se prý dá použít v sebeobraně podle našeho čtyřdanovýho mistra za delší dobu, než se TKD u nás zatím provozuje, takže... Jo a nesmím zapomenout, že je to "kryt proti útočníkovi na zídce, který se nás chystá praštit tyčí". Ano to nám řekl! Realita jak vyšitá! :-)

Gen. Choi si sednul, a vzal stará korejská BU, karate, fyzikální zákony (studoval fyziku?), anatomii (studoval anatomii?) a snad i něco navíc a sesmolil TKD. Dokonce to nazývá "vědecké využití těla"! To není pravda! Prober ty pohyby s anatomem, (praxi i teorii), uvidíš že se dopustil spousty chyb...

Nechceš se zaregistrovat? Jestli jsi v poho můžem se domluvit a sejít se a probrat fakta, ne slova. Zdar! P.M.
PrayingMantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 01. říj, 2003 9:11

PrayingMantis - nevim, jestli jsi videl nektereho korejskeho mistra blokovat uder nebo kop. Ucili jsme se uplne a presne provedeni, protoze tak si v danem pohybu vypracujes silu a jistotu. Blok v podani mistra Hwanga proti kopu potom vypada jako nedbale ohnani po dorazejici mouse. Jaka je to pecka, o tom si muzeme nechat zdat. Lada Burian vykladal kraviny i nam a pochybuju, ze se v tomto ohledu zmenil. Takovych lidi jako je on,jsem videl nejen v BU, ale ve sportech a jinych lidskych odvetvich spousty. Jeho vyznam pro TKD je urcite v jeho funkcionarske praci a je velky omyl, ze ho nechali ucit. Hazet kvuli nemu do jednoho pytle cele BU je kravina. Mimochodem male deti s cernymi pasy muzes videt i na karate. Sam musis dobre vedet, ze vetsina zenskych umi techniky jen opticky. Dobre vis, ze kvalita i mistrovskych stupnu je v lidech - jsou dobri a horsi. Neni to vysada TKD, je to problem vsech BU, kde se necvici fullkontakt. <br>V dobe, kdy jsem cvicil ja, asi nebylo tolik technik, nemel jsem pocit, ze by se pri dennim cviceni nedaly ke zkouskam dostatecne procvicit. Na treninku s kluky, co delali karate dele nez ja TKD jsem dokazal obstat. Duvod, proc jsem nakonec odesel, byl Lada Burian, takze s tebou citim a chapu, ze ti zcela zkazil pohled na TKD. S tim, co me naucili korejsti mistri, jsem v realne obrane sebe sama obstal, trapit se tim, ze s BU nevystacis proti ligovemu boxerovi nebo zapasnikovi, co denne trenuje, je problem pristupu k treninku a ne samotneho BU.<br><br>Ruten - co podle me povesti TKD skodi, jsou predvadecky, kde se akteri tvari, jakoby byl velky problem ty hubene smrkove desky prerazit. Pritom jde jen o to, jestli, zvlast pokud se jich prerazi vic, je v dane technice alespon minimum sily-svihu. Potom tam nahodni divaci seberou pulku desky, lehce ji prerazi a vykladaji, ze TKD je podvod atd. No nic, jsem zvedav jak na P.M. zareagujes.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 01. říj, 2003 9:15

P.M. - jeste k tomu anatomovi - kdysi davno jsem se ptal profesora na medicine, jestli muzu ve svych asi 24 letech se zkracenymi slachami z basketu, pri pravidelnem cviceni udelat provaz. Potukal si na celo, ze jsem blazen. Za 3-4 mesice cviceni s mistrem Yunem jsem mu ho predvedl. Neni to presne to, co jsi tim myslel, ale doktori jsou taky jenom lidi a casto se myli. :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yingjowpai » stř 01. říj, 2003 10:10

TAPTAK: souhlas, pro dokreslení, líbil se mi výrok učitele gung fu (praying mantis ho dobře zná), který řekl, že nejlepší gung fu, které v téhle republice viděl byl mistr Ogawa (x-tý dan goju ryu karate). :lol:
yingjowpai
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...