Dělové pěsti - video?

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Dělové pěsti - video?

Příspěvekod Anonymní » úte 12. črc, 2005 20:41

Na stránkách zlínského tchaj-ťi klubu www.taijizlin.cz jsem v sekci ukázky-video nebo nová videa narazil na odkaz videa "xiaojia, sabre and paochui"

Zvláště to pao chui mě zaujalo. Nevěděl jsem, že styl Yang má také svou sestavu dělových pěstí. ®e existuje ve stylu čchen sestava Lao-ťia Er-lu nebo Sin-ťia Er-lu vím, ale u stylu Yang mi to překvapilo.

Uvidíte známé formy stylu Yang, stačí bedlivě pozorovat.

Mohl by někdo ze znalých věci, např. Miro nebo Pavela napsat, odkud podle nich pramení toto video sestavy Pao-chui?

Kde jsou kořeny této sestavy?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 12. črc, 2005 21:54

Zdar, bezpochyby v paochui z Chenu...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » stř 13. črc, 2005 6:35

Malý neznalecký a tak trochu OT dotaz.
Jakou kvalitu, z heldiska Tchai-ťi, má to video(xiaojia, sabre and paochui)?
Shlédl jsem ho a zajímalo by mě, zda to, co je prezentováno, je skvěle provedená thaj-ťi sestava, průměrné thaj-ťi,....
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 13. črc, 2005 7:16

Virgee,

ak by som ich mal oznamkovat normalnym ziackym hodnotenim 1 - 5 (5 je na prepadnutie), tak by som ich oznamkoval 4, 4 minus, 2.
Ak by boli moji ziaci, prveho by som sprdol jak hada, ze to flaka a ide naprazdno (to je balet a nie taiji), ale aspon ma cit, druheho (tusim je to Yang Zhenduo, aspon vyzera tak ako on) by som nechal par rokov cvicit iba zaklady, pretoze je uplne otrasny, vobec este nema na to, aby cvicil so zbranami, tu sablu vobec neciti, je oddelena od tela atd. Treti chlapik (pao chui) je velmi slusny, ale tiez este ma na com pracovat, avsak bol by to solidny a perspektivny student, bola by radost ho ucit.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » stř 13. črc, 2005 14:35

Miro,
díky za názor, jsem rád, že na to nahlížíš takto. Už jsem se bál, že si budu muset opravit svůj dobrý názor na Thai-ťi. Ačkoli s v T-ť nevyznám, na pohled mi ty sestavy nepřišly skvělé, rozhodně mám o tomto bojovém umění jiné, a to mnohem lepší, mínění.
V.
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » pon 18. črc, 2005 19:37

Můžu se přidat?
První 2 nemají ponětí co je to tai-chi(tai-ti chcete-li)
Oni jen tancují, chybí jakýkoliv bojový aspekt + základní principy jako tlak nohou o podložku a rozdělování těla na jing jang, vůbec...
Poslední se sanží ale marně, chce totiž aby to vypadalo efektivně a tím to uplně zazdil...
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 17. srp, 2005 8:41

No co tak pani kritici zamysliet sa nad takouto variantou:

- prvy dvaja pani uz maju svoj vek, vedia svoje, maju na haku nejake natacanie ku ktoremu ich niekdo presvedcil/prinutil a nemaju ziadnu potrebu ukazovat "bielym diablom" co vlastne vedia

- treti chalanisko je este mlady, a mozno aby sa ukazal, vlozil do
cvicenia vsetko co vedel

No a len tak naokraj ten druhy pan so sablou by mal byt Yang Zheng Ji, patrne najstarsi zijuci Yangovec, a mozno by ocenil, keby ste mu ponukli nejake lekcie z Yang Tai Ji :).

Na jednej strane ma zaraza, ze si trufate kritizovat niekoho cvicenie len podla videozaznamu, o ktorom ani netusite, ako vznikol (nehovoriac kritizovat podla fotiek). Na druhu stranu viem to pochopit, ked som kedysi davno videl video s Fu Zhong Wengom, tiez som mal pocit, ze by som ho mohol vselico naucit, ale to som bol mlady, namysleny a arogantny (teraz som uz len mlady :)).

Xiao
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 17. srp, 2005 8:51

Xiao píše: ... ale to som bol mlady, namysleny a arogantny (teraz som uz len mlady :)).

Xiao

Ne, ne, Xiao, jsi pořád stejný. Jen bys chtěl aby Tě jiní viděli jinak a mysleli si že jsi jiný. Ale nejsi. Jen máš jiný kabát.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 17. srp, 2005 9:18

Nie Johny, si naozaj na omyle, chcem aby ma rovnaki videli rovnako a mysleli si, ze som rovnaky. A som. A kabat nemam :). Spytaj sa hocikoho, kto ma pozna osobne dlhsiu dobu :).

Ale ak si to myslel vazne, tak skus napisat nieco konkretne, ja sa sice nechystam nejako moc zapajat do internetovych debat, ale skusim seriozne zareagovat.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 17. srp, 2005 9:41

Xiao,

- prvy dvaja pani uz maju svoj vek, vedia svoje, maju na haku nejake natacanie ku ktoremu ich niekdo presvedcil/prinutil a nemaju ziadnu potrebu ukazovat "bielym diablom" co vlastne vedia

To moze byt pravda, mam napriklad video Wan Laishenga (expert na Ziranmen, Liuhe Shaolin atd.) a to co tam predvadza, je dost velka bieda, pritom Wan bol jeden z najvacsich expertov na bojove umenia v celej jej historii. Ked som to video s Wanom pustil mojmu ucitelovi, okomentoval to, ze to dost casto stari majstri robia, ked musia ukazovat a nechcu toho vela ukazat, ze v podstate "idu naprazdno", ze je to iba "machanie rukami". A ked som sa neskor pytal grand-studenta Wan Laishenga ohladne onoho videa, povedal mi, ze on to video ani nechcel tocit, ale ze ho komunisti k tomu prinutili...
Takze to co tu, Xiao, pises, moze byt pravda, ale ja som tu nehodnotil motivy, preco boli ukazky zacvicene tak ako boli zacvicene, hodnotene bolo iba samotne prevedenie. A to bolo v prvych dvoch pripadoch velmi slabe.
P.S.: To video bolo zrejme z cinskej produkcie, takze s najvacsou pravdepodobnosto to vobec nebolo pre "bielych diablov".

No a len tak naokraj ten druhy pan so sablou by mal byt Yang Zheng Ji, patrne najstarsi zijuci Yangovec, a mozno by ocenil, keby ste mu ponukli nejake lekcie z Yang Tai Ji :).

Tusil som, ze je to niekto z Yang family a napriek tomu som sa z neho neposral. Co je dobre, je dobre, co je bieda, je bieda. Ked to Xiao zacvici lepsie ako Yang Zhenji, poviem, ze Xiao to zacvicil lepsie ako Yang Zhenji. Mozno to Yang Zhenji vie zacvicit aj dobre, ale to som este nevidel, az to budem vidiet, potom poviem, ze je to dobre.
Ale principialne, kedze je to iba moje osobne hodnotenie a kedze Ty mi principialne nedoverujes, skus ukazat one videa nejakym expertnym ucitelom bojovych umeni (napriklad Chen Xiaowang atd.), som si isty, ze ich nazor nebude odlisny od mojho.

Na jednej strane ma zaraza, ze si trufate kritizovat niekoho cvicenie len podla videozaznamu, o ktorom ani netusite, ako vznikol (nehovoriac kritizovat podla fotiek). Na druhu stranu viem to pochopit, ked som kedysi davno videl video s Fu Zhong Wengom, tiez som mal pocit, ze by som ho mohol vselico naucit, ale to som bol mlady, namysleny a arogantny (teraz som uz len mlady :)).
Xiao

Problem je mozno v tom, ze sa nechces alebo nevies ucit (skus taky experiment: na nejaky cas prestan cvicit taiji a skus sa zamerat na to, ako studovat taijiquan, teda studuj nie samotny taijiquan, ale studuj ako studovat taijiquan - teda nie ucit sa nieco, ale ako sa ucit to nieco). Ked si sa raz popalil, este to neznamena, ze sa musis vzdy popalit. Vtedy si kritizoval Fua neopravnene, lebo si bojovym umeniam vobec nerozumel, teraz si mozno presiel na opacny extrem, mozno prijimas kazde slavne meno nekriticky a myslis si, ze kazdy, kto ich kritizuje, musi byt mimo (a mozno nie, mozno iba argumentujes proti mne zo zotrvacnosti). Snaz sa vidiet svet aj inak, nez ciernobielo a mozno raz prides aj na to, co vsetko sa da vidiet aj na statickych fotkach, o filme ani nehovoriac.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 17. srp, 2005 10:44

Som rad, ze si v podstate potvrdil, co som napisal :).

Ohladom ostatnych veci, reagujes na myslienky, o ktorych si myslis, ze si ich myslim.

Xiao
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na čínská bojová umění a sporty...