Xiao,
- prvy dvaja pani uz maju svoj vek, vedia svoje, maju na haku nejake natacanie ku ktoremu ich niekdo presvedcil/prinutil a nemaju ziadnu potrebu ukazovat "bielym diablom" co vlastne vedia
To moze byt pravda, mam napriklad video Wan Laishenga (expert na Ziranmen, Liuhe Shaolin atd.) a to co tam predvadza, je dost velka bieda, pritom Wan bol jeden z najvacsich expertov na bojove umenia v celej jej historii. Ked som to video s Wanom pustil mojmu ucitelovi, okomentoval to, ze to dost casto stari majstri robia, ked musia ukazovat a nechcu toho vela ukazat, ze v podstate "idu naprazdno", ze je to iba "machanie rukami". A ked som sa neskor pytal grand-studenta Wan Laishenga ohladne onoho videa, povedal mi, ze on to video ani nechcel tocit, ale ze ho komunisti k tomu prinutili...
Takze to co tu, Xiao, pises, moze byt pravda, ale ja som tu nehodnotil motivy, preco boli ukazky zacvicene tak ako boli zacvicene, hodnotene bolo iba samotne prevedenie. A to bolo v prvych dvoch pripadoch velmi slabe.
P.S.: To video bolo zrejme z cinskej produkcie, takze s najvacsou pravdepodobnosto to vobec nebolo pre "bielych diablov".
No a len tak naokraj ten druhy pan so sablou by mal byt Yang Zheng Ji, patrne najstarsi zijuci Yangovec, a mozno by ocenil, keby ste mu ponukli nejake lekcie z Yang Tai Ji
.
Tusil som, ze je to niekto z Yang family a napriek tomu som sa z neho neposral. Co je dobre, je dobre, co je bieda, je bieda. Ked to Xiao zacvici lepsie ako Yang Zhenji, poviem, ze Xiao to zacvicil lepsie ako Yang Zhenji. Mozno to Yang Zhenji vie zacvicit aj dobre, ale to som este nevidel, az to budem vidiet, potom poviem, ze je to dobre.
Ale principialne, kedze je to iba moje osobne hodnotenie a kedze Ty mi principialne nedoverujes, skus ukazat one videa nejakym expertnym ucitelom bojovych umeni (napriklad Chen Xiaowang atd.), som si isty, ze ich nazor nebude odlisny od mojho.
Na jednej strane ma zaraza, ze si trufate kritizovat niekoho cvicenie len podla videozaznamu, o ktorom ani netusite, ako vznikol (nehovoriac kritizovat podla fotiek). Na druhu stranu viem to pochopit, ked som kedysi davno videl video s Fu Zhong Wengom, tiez som mal pocit, ze by som ho mohol vselico naucit, ale to som bol mlady, namysleny a arogantny (teraz som uz len mlady
).
Xiao
Problem je mozno v tom, ze sa nechces alebo nevies ucit (skus taky experiment: na nejaky cas prestan cvicit taiji a skus sa zamerat na to, ako studovat taijiquan, teda studuj nie samotny taijiquan, ale studuj ako studovat taijiquan - teda nie ucit sa nieco, ale ako sa ucit to nieco). Ked si sa raz popalil, este to neznamena, ze sa musis vzdy popalit. Vtedy si kritizoval Fua neopravnene, lebo si bojovym umeniam vobec nerozumel, teraz si mozno presiel na opacny extrem, mozno prijimas kazde slavne meno nekriticky a myslis si, ze kazdy, kto ich kritizuje, musi byt mimo (a mozno nie, mozno iba argumentujes proti mne zo zotrvacnosti). Snaz sa vidiet svet aj inak, nez ciernobielo a mozno raz prides aj na to, co vsetko sa da vidiet aj na statickych fotkach, o filme ani nehovoriac.
Miro