WING CHUN - Lepící ruce

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

WING CHUN - Lepící ruce

Příspěvekod Boris68 » pon 29. srp, 2005 12:18

Chi Sau („Lepící ruce“)

„Lepící ruce“ je podstatná a specifická součást Wing Chun Kung-fu systému. Ve Wing Chun rozlišujeme tři fáze boje beze zbraně: překlenutí vzdálenosti, úder a lepící ruce. „Lepící ruce“ neboli Chi Sau nám pomohou navázat kontakt s rukama protivníka, zachytit je a udeřit. To vše současně.
„Lepící ruce“ je potřeba trénovat vždy s konstantní dopřednou silou. Paže musí být současně dostatečně zrelaxovány, tak aby se mohly „přilepit“ na protivníkovy ruce. To nám umožní cítit směr protivníkovy síly a automaticky přesměrovat jakýkoli pohyb paží protivníka. Neustálý tlak směrem dopředu pomůže pažím nabýt pocitu „zmáčknuté pružiny“. Ruce pak automaticky vystřelí dopředu, pokud jim v tom nebrání žádná překážka.
Dříve než začneme trénovat „Lepící ruce“ je potřeba zvládnout první sestavu Wing Chun Kung-fu „Sil Lum Tao“. Sestava nás učí nabýt rovnováhu, sílu a správný pohyb paží. Zjistíte, že pohyby v Chi Sau jsou vybrány právě z této sestavy.
„Lepící ruce“ je proces neustálého hledaní „děr“ ve struktuře protivníka s následným úderem skrz takto nechráněný prostor. V okamžiku, kdy dojde ke kontaktu s rukama protivníka, udržujte těsný kontakt a to vám pomůže mít protivníka pod kontrolou.
Praktická použitelnost a zručnost získaná tréninkem „Lepící rukou“ umožňuje automaticky pokračovat v útoku a to i v případě, že jsou vaše údery blokovány. To závisí na plynulé a konstantní dopředné síle, a správné aplikaci pohybů rukou pro zachycení rukou protivníka. Zachycení rukou efektivně imobilizuje protivníka, umožní nám prolomit jeho obranu a zabrání mu v dalších útocích. To podtrhuje principy ekonomiky a účinnosti pohybu v tom, že jedna paže je použita k zachycení obou protivníkových paží, zatímco druha paže je volná k provedení úderu.
Pokud neumíte lepící ruce a váš protivník blokuje váš úder, obvykle se stáhnete a udeříte znovu nebo zápasíte s jeho rukama. Ani jedna s těchto možností není efektivní, je zdlouhavá, a vrací vás zpět do původní situace. Podobně, pokud zablokujete úder a nevyužijete získaný kontakt k tomu, aby jste se „přilepili“ a získali tak kontrolu nad protivníkovými pažemi, můžete tam stát a blokovat údery do nekonečna. Pokud to ale srovnáme s člověkem, který je schopen aplikovat „Lepící ruce“, ten dokáže zachytit protivníkovy paže a udeřit skrz bez toho, aby ztrácel čas nebo si chystal nový manévr.
Všechny pohyby lepících rukou jsou prováděny na středové linii a využívají ve většině případů pohyby zápěstím a lokty. Trénink lepících rukou je skvělý pro trénink tricepsu. Neustálý dopředný tlak je mentálně a fyzicky umístěn do lokte a ten je poháněn právě tricepsem. Aplikace zachytávacích technik neznamená uchopovat a držet protivníkovy ruce, protože to je příliš pomalé a zároveň to imobilizuje i naše ruce. Místo toho využíváme síly lokte a struktury paže v kombinaci se zapěstním zámkem, to nám umožní zajistit protivníkovy ruce a uvolnit si cestu k úderu.
Princip „Lepících rukou“ je založen na základních Wing Chun principech, které v přímém překladu říkají: „Pokud protivník útočí, absorbuj a neutralizuj jeho úder. Pokud se protivník stahuje, následuj ho a zaútoč. Zbav své ruce překážek a oplať pronikajícím výpadem“.
Téměř každý fyzický konflikt obsahuje kontakt rukou, a pro tento případ ti poskytuje trénink „Lepících rukou“ velkou výhodu.
„Lepící ruce“ není něco, co se dá naučit za jeden den. Vyžaduje to mnoho let tréninku, než se pohyby stanou přirozenou reakcí. „Lepící ruce“ je potřeba trénovat s kvalifikovaným Mistrem, který je schopen naučit studenty rozvinou cestu jak správně aplikovat sílu.
Boj poslepu: je demonstrací zručnosti, která je rozvíjena tréninkem Wing Chun „Lepících rukou“. Ukázka toho, jak mohou být protivníkovy ruce kontrolovány, bez toho abychom se spoléhali na své zrakové vjemy. Místo toho rozvíjíme tréninkem citlivosti paží a proto více než hodnocením protivníkova úmyslu a síly zrakem, spoléháme se na cit svých paží, jak odvést úder, kontrolovat protivníkovy paže a jak udeřit skrze „díry“ ve struktuře protivníka. V praxi je tato zručnost neocenitelná, pokud jsme napadeni v tmavé místnosti nebo v jinak vizuálně nepřehledném prostředí.
Dříve než dojde ke kontaktu s protivníkem, jsou smysly jako zrak a sluch důležité k tomu abychom zachytili protivníkův první úder, dále je to pozice střehu k ochraně středové linie, toto je bariéra pro protivníka, který útočí zepředu. Poté co se dostaneme do fyzického kontaktu, se osoba trénující Wing Chun „Lepící ruce“ spoléhá pouze na informace s jeho dotyku s pažemi protivníka. To činí reakce mnohem rychlejší, protože jsou reflexivní a nevyžadují dlouhý myšlenkový proces.
Shrnutí: „Lepící ruce“ učí naše paže mít „vlastní rozum“, což znamená, že můžeš reagovat okamžitě v okamžiku kontaktu s protivníkem. To také znamená, že nemusíš ztrácet čas analýzou situace a přemýšlením „Co bych měl udělat?“, protože reakce je automatická. Pokud si uvědomíme, že
méně než jedna vteřina může znamenat výhru nebo prohru, poté je jasné, že instinktivní reakce získané tréninkem Wing Chun „Lepících rukou“ jsou neocenitelným přínosem.

přeloženo z Modré knihy Wing Chun Kung Fu od mistra Jima Funga
www.wingchunpraha.org
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: WING CHUN - Lepící ruce

Příspěvekod Anonymní » pon 29. srp, 2005 12:38

Boris68 píše:Chi Sau („Lepící ruce“)

„Lepící ruce“ je podstatná a specifická součást Wing Chun Kung-fu systému. ..........

Hm, a co jako ? Dlouhý článek o ničem, není ani původní, co jako s tím ?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 8:56

No původní to není, ale proč vymýšlet vymyšlené!
Pokud jsi neobjevil nic nového, tak to je skvělé a gratuluji.
Myslím že se ale najde pár lidí co si to rádi přečtou.
A jelikož nikdo nic nenamítá tak .....
čus
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 8:56

No původní to není, ale proč vymýšlet vymyšlené!
čus
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 9:09

boris píše:No původní to není, ale proč vymýšlet vymyšlené!
čus

DOKUD SE BUDOU PSÁT PODOBNÉ SRAČKY, BUDE SI SPOUSTA LIDÍ MYSLET ®E JE SRAČKA I WING CHUN.

Nemám chuť rozebírat konkrétní nesmysly, pokud chceš, sejdeme se osobně - zajdu si za tebou do tvé školy a ukážu ti to naživo přede všema, psaní mě nebaví, nemá to žádný efekt. Když ti dám pěstí do držky, budeš si to pamatovat a podobné hovadiny příště nepostneš, lepící ruko.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 9:13

anonyme ty jsi asi velkej drsnák ,že? Jedinej boris má snahu to tady vysvětlit a ty ho za to hned prudíš ,by si se měl uklidnit :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 9:19

PrcekBing píše:anonyme ty jsi asi velkej drsnák ,že? Jedinej boris má snahu to tady vysvětlit a ty ho za to hned prudíš ,by si se měl uklidnit :wink:

"...Jsem, ten největší..." - neanonymní Prcku. Ty KYDY v příspěvku nejsou vysvětlení , jenom další HLOUPÉ matení lidí kteří o dané věci nic nevědí. Jestli TOHLE má být v povědomí lidí jako CHISAO ve WING CHUN tak potěšprdel!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » stř 31. srp, 2005 9:30

Náhodou sem si ten článek rád přečetl a zdál se mi zajímavý, rozhodně stotisíckrát lepčí a poučnější než většina ostatních diskuzí ve kterých si akorát zůčastnění honí ego.Je to snad normální že když se na tomhle fóru chce někdo o něco s ostatními podělit a zamyslet se nad něčím užitečným místo aby kydal hnůj o ničem tak se zase objeví někdo kdo začne?Tak jestli máš čas napiš prosímtě v čem sou konkrétně blbosti, ať je z toho i nadále zajímavé a počné čtení, a výmluvy typu radči ti to ukážu neberu protože je úplně jasné že na to nikdy nedojde, u když já sem z Prahy takže jestli mě chceš někam pozvat rád přijdu...:)
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 13:05

[quote-DOKUD SE BUDOU PSÁT PODOBNÉ SRAČKY, BUDE SI SPOUSTA LIDÍ MYSLET ®E JE SRAČKA I WING CHUN. quote]

Dle mého, kdo píše tyhle sračky tak ví úplný prd. Pokud máš jiný názor tak ho napiš a nemusíš nikoho urážet, ale chápu, že jsou takový lidi, kteří se nepodepíšou a chtějí si něco dokazovat... Myslím že takový člověk jenom narazí a dost tvrdě na hubu. No jo no Komu není shůry dána v apatice nekoupí, velico dobré přísloví zkus se někdy aspoň zamyslet co a proč to píšeš.

No bydlí daleko, ale jestli budeš mít cestu tak se klidně stav a může prodiskutovat tvé nejlepší Chi sau :lol: :lol: :roll: :roll:

Martin litovel
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

wing chun-lepici ruce

Příspěvekod ata » stř 31. srp, 2005 14:47

zdar to co jsem si precetl je absolutni nepochopeni wing chunu.lepive ruce o.k trning na filing/nevim jak se to pise aglicky/pise se tu porad o pazich ale v cine se rika bojujes li jenom rukam a noham tak jsi vecny zacatecnik.a taky ze prava sila je v pasu.kdyz je to chi sao tak super proc to nedelaji boxeri a ultimataci.to ze te nekdo napadne ve tme to snad nemysli ten fung vazne.bouhuzel musim se zastat anonyma ten clanek je spatnej a nebo zaci sveho mistra nepochopily
ata
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Panda » stř 31. srp, 2005 16:10

To jo, ale ty na rozdíl od anonyma prezentuješ jasný, srozumitelný a podnětný názor z kterého si něco odnesu, míněno vážně.
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: wing chun-lepici ruce

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 16:38

ata píše:zdar to co jsem si precetl je absolutni nepochopeni wing chunu.lepive ruce o.k trning na filing/nevim jak se to pise aglicky/pise se tu porad o pazich ale v cine se rika bojujes li jenom rukam a noham tak jsi vecny zacatecnik.a taky ze prava sila je v pasu.kdyz je to chi sao tak super proc to nedelaji boxeri a ultimataci.to ze te nekdo napadne ve tme to snad nemysli ten fung vazne.bouhuzel musim se zastat anonyma ten clanek je spatnej a nebo zaci sveho mistra nepochopily

ten članek není určen pokročilým, je určen lidem kteří se seznamuji s WCH...
O původu síly se nic nepíše protože je to jen jeden článek s knihy!!
S tou tmou bych to bral jako příklad toho, že se snažime nespoléhat se příliš na zrak!!
Boxeři mají rukavice a s těma je problém, je to hodně specifické a Ultimáty prostě asi dělají lidi co trénují jiné styly. Ale i Ultimáty maji svá pravidla a zakázané věci, ve WCH nic zakázaného není... a to je taky problém.
:) Absolutní nepochopení :D hm když myslíš
čus
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: wing chun-lepici ruce

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 16:38

ata píše:zdar to co jsem si precetl je absolutni nepochopeni wing chunu.lepive ruce o.k trning na filing/nevim jak se to pise aglicky/pise se tu porad o pazich ale v cine se rika bojujes li jenom rukam a noham tak jsi vecny zacatecnik.a taky ze prava sila je v pasu.kdyz je to chi sao tak super proc to nedelaji boxeri a ultimataci.to ze te nekdo napadne ve tme to snad nemysli ten fung vazne.bouhuzel musim se zastat anonyma ten clanek je spatnej a nebo zaci sveho mistra nepochopily

ten članek není určen pokročilým, je určen lidem kteří se seznamuji s WCH...
O původu síly se nic nepíše protože je to jen jeden článek s knihy!!
S tou tmou bych to bral jako příklad toho, že se snažime nespoléhat se příliš na zrak!!
Boxeři mají rukavice a s těma je problém, je to hodně specifické a Ultimáty prostě asi dělají lidi co trénují jiné styly. Ale i Ultimáty maji svá pravidla a zakázané věci, ve WCH nic zakázaného není... a to je taky problém.
:) Absolutní nepochopení :D hm když myslíš
čus
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 16:43

ahoj, trenuji se lepive ruce i v hungga? slysel jsem, ze ne - coz mi prijde troch ochuzeni tohohle stylu...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 31. srp, 2005 20:16

OMG
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jamamba » čtv 01. zář, 2005 7:27

4 Boris

Ahoj, píšeš, že tvůj text je určen pro záčátečníky atd. ...
Včera jsem se na téma teorie BU bavil s jedním Si fu, kterého si velice vážím a shodli jsme se na tom, že právě takovéto teorie jsou pro začátečníka překážkou.
Měl by civčit a neřešit. Měl by důvěřovat tomu, že to, co po něm jeho Si fu chce je pro něj to nejlepší. Pokud tomu tak není, tak je na blbém místě anebo je třeba trochu chyba v něm.
Průšvih je ten, že je u nás možné, aby učili lidé, kteří nemají žádné zkušenosti a po abslovování několika měsíčních kurzů už jsou Si fu, pak jsou teorie jejich služkou pro zakrytí jejich nezkušenosti.

Bye bye Shanghai
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 01. zář, 2005 8:30

Jamamba píše:4 Boris

Ahoj, píšeš, že tvůj text je určen pro záčátečníky atd. ...
Včera jsem se na téma teorie BU bavil s jedním Si fu, kterého si velice vážím a shodli jsme se na tom, že právě takovéto teorie jsou pro začátečníka překážkou.
Měl by civčit a neřešit. Měl by důvěřovat tomu, že to, co po něm jeho Si fu chce je pro něj to nejlepší. Pokud tomu tak není, tak je na blbém místě anebo je třeba trochu chyba v něm.
Průšvih je ten, že je u nás možné, aby učili lidé, kteří nemají žádné zkušenosti a po abslovování několika měsíčních kurzů už jsou Si fu, pak jsou teorie jejich služkou pro zakrytí jejich nezkušenosti.

Bye bye Shanghai

Hmm Jamambo

Takže nikdy jsem se nepasoval na Si-fu. Když jsem začal s Wing Chun tak jedna s prvních věcí kterou jsem slyšel, že mám přemýšlet o tom co dělám, abych neztrácel čas. Jesli tobě vyhovoje se po někom opičit a nepřemýšlet, tak je to tvoje cesta. (myslím, že docela hodně přemýšlíš srovnáváš a anylyzuješ)
Moje klasifikace je jasná, nedělám si ale patent na rozum, jelikož co nevím na to se zeptám, protože mám koho, učil jsem v Australii a tak učím i tady protože, vysvětlit někomu něco a naučit ho to ,je ta největší zkouška a důkaz toho že dané věci rozumíš, zkus si to. :)
A samozřejmě s tebou souhlasím, že pouhé přemýšlení tě Wing Chun nenaučí a proto pilně trénuju (a přemýšlím u toho mimojiné)abych měl své studenty stále co učit.
Jo a polemizujete s někým kdo dělá WCH čtyřicet let, já jsem se jen pokusil něco přeložit pro ty co nevládnou angličtinou, překlad nemusí být dokonalý takže vítám konstruktivní připomínky.
takže hezký den
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 01. zář, 2005 8:37

marax píše:ahoj, trenuji se lepive ruce i v hungga? slysel jsem, ze ne - coz mi prijde troch ochuzeni tohohle stylu...

Na to bych odpověděl asi tak, že Ng Mei která vymyslela WCH tak samozřejmě nevařila z vody, ale byla expert na ©aolinské Kung Fu ale hledala něco kde se nebude muset tam moc spoléhat na fyzickou sílu a vzniklo WCH....

Tak, těď mě všichni hunga sežerou... :lol:

Jo, ale prej je to jen legenda jak mi Roza vysvětlil, takže věřte nebo nevěřte.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 01. zář, 2005 9:22

Boris píše:
Hmm Jamambo
Takže nikdy jsem se nepasoval na Si-fu.....

aha.-------------->

...Moje klasifikace je jasná .....
...učil jsem v Australii a tak učím i tady ......
...abych měl své studenty stále co učit....

už tomu rozumím.

...Jo a polemizujete s někým kdo dělá WCH čtyřicet let

No a?! Za čtyřicet let bude třeba někdo polemizovat s Hladíkem, takže co jako?
Nechápu jak každá nedokvašená rychlokvaška má nutkavou potřebu něco sdělovat světu, "Borisi".
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » čtv 01. zář, 2005 9:32

:? Ja jsem to nevysvetloval ,na tom snad neni co vysvetlovat ,proste jsem to rekl a myslim ze pro to mam dobre duvody.Mimoto mi zkoumani legendy o vzniku Wingchun pripada asi tak prinosne ,jako badani dnesnich leteckych konstrukteru o tom ,z jakeho peri si i Ikarus slepil kridla a jestli k tomu pouzil vosk z roztavene svice ,kterou predtim pouzila jeho nevlastni sestra za uplnku k ritualni masturbaci.

Pokud tedy mohu poznamenat neco k clanku a budu se snazit byt konstruktivni ,uvedu jednu vecnou chybu za vsechny - tim minim ,ze je jich tam z meho pohledu vice ,nehlede na to ,kdo je autorem .

Loket ,ani zadny z jeho pohybu neni pohanen tricepsem.Triceps ma na starost - spolecne s bicepsem - naprimovani a ohybani paze ,tzn.predlokti vuci nadlokti.Mimoto zajistuje supinaci - vytaceni -predlokti.Tot vse.
Loket je vuci telu ovladan uplne jinymi svalovymi skupinami ,doporucuji biologii pro 7.tridy.
Pokud je jedna z premis celeho clanku v takto prikrem rozporu se skutecnosti a jsu na ni vazany dalsi fakta ,ja asi muze vyznit jako celek?

Roza
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...