retezaky

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

retezaky

Příspěvekod Anonymní » sob 10. zář, 2005 11:42

kdyz uz tady byla rec o chi sao, co retezaky? jsou tak zasadni a zazracny pro boj? obcas mam pocit, ze spousta evropskeho wch ma retezaky, takovy to to rychly bac-bac-a kop, jako modlu, jako jedinou vec, ktera z cinskeho wch pochopila...

treba hung ga retezaky tez zna?

a otazka odjinud: ma nekdo link na souboj boztepe versus cheung?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 10. zář, 2005 13:09

ved naco sa pytas co su retazaky ked si to uz aj vysvetlil?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 10. zář, 2005 13:19

no, zajima me, co si o tom mysli ostatni... abych si treba mohl poopravit usudek. :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 10. zář, 2005 13:42

ja si tiez myslim ze je to retazovy uder nejake priame udery za sebou potom nejaky predny kop alebo nejaky hak a potom mawashi geri

bruce
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

fdf

Příspěvekod Anonymní » sob 10. zář, 2005 16:05

Výborné pro budování dobrých řetězových úderů je cvičení formy Siu Nim Tao.Téměř všechna síla a koordinace pohybů k nácviku tohoto úderu je skryta v Siu Nim Tao.Když ji zacvičíte 10 krát denně pomalu i rychle,uvolněně i silově tak ty údery budou stát za to.Ale je to dost nudná forma,tedy alespoň pro mě.Dost nezáživný stát na místě a matlat něco rukama.Proto jsem toho zanechal.Ale slyšel jsem a četl že tradiční mistři ji nechali cvičit své žáky i tři roky plus nějakej ten gigong,nic víc.Něco na tom asi bude...Jediný co se mi zamlouvá je pozice pěsti při těchto úderech.Proto jsem rád že podobné údery se používají i v Xing I které cvičím u Sifu Du Fu Kuna.Myslim že účinnost těchto úderů je vyšší než v klasických stylech kde je pěst více vytočená.Samozřejmně záleží i na tom jak dokážeme údery kombinovat.Jsem ale zastáncem toho že zápas by měla ukončit jediná rána,ne se s někym matlat a zasypávat ho řetězákama.Prostě bum a hotovo.®ádný sraní.Ale k tomu aby se člověk k takovéto schopnosti dopracoval nelze samozřejmně cvičit jen údery... :lol: :lol: :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vcelar » sob 10. zář, 2005 19:01

Řetězový údery (nebo-li Straight Blast) jsou úplně skvělá věc. Nepotřebuješ super namakanou techniku nebo extra sílu a odrovnáš tím i mnohem silnějšího soupeře. Když je děláš správně v pohybu (v běhu), máš hodně velkou šanci sestřelit soupeře na zem, kde to zakončíš nějakým pěkným kopem :-)

®e to má spousta lidí z wch jako modlu není divu, je to jednoduchý a je to jedna z mála věcí ve wch, co funguje i v praxi.

Jsem ale zastáncem toho že zápas by měla ukončit jediná rána,ne se s někym matlat a zasypávat ho řetězákama.Prostě bum a hotovo.®ádný sraní.Ale k tomu aby se člověk k takovéto schopnosti dopracoval nelze samozřejmně cvičit jen údery...

Jak se cvičí štěstí? :-)))
Když nevyhneš se rvačce, rvi se tak že všichni rváči, vyhnou se pak tobě.
Vcelar
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: retezaky

Příspěvekod Anonymní » sob 10. zář, 2005 19:12

martex píše:kdyz uz tady byla rec o chi sao, co retezaky? jsou tak zasadni a zazracny pro boj? obcas mam pocit, ze spousta evropskeho wch ma retezaky, takovy to to rychly bac-bac-a kop, jako modlu, jako jedinou vec, ktera z cinskeho wch pochopila...

treba hung ga retezaky tez zna?

a otazka odjinud: ma nekdo link na souboj boztepe versus cheung?

@"martex" - Nic takoveho jako "retezaky" ve Wing Chun neexistuji. Je to vynalez jednoho nedouka z nemecka. Omyl vznikl z principu "Lin wan", tedy principu neustaleho navazovani - cehokoliv - tedy i uderu, napr. Pokud na tom ovsem nejaky vykuk postavi svuj Wing Chun (Tsun), neznamena to, ze ostatni skoly takovou hloupost delaji taky. Proto bych nepouzil vyraz
spousta evropskeho wch
, nybrz Leung Ting Wing Tsun, abych ostatni neurazil.

@"littlearts" - nevis o cem mluvis, tedy o tom nemluv. Vubec rikas spoustu veci, hloupych veci. Tvoje : "
Dost nezáživný stát na místě a matlat něco rukama.
" a treba jeste "
Myslim že účinnost těchto úderů je vyšší než v klasických stylech kde je pěst více vytočená.
" mluvi samo za sebe - a to zde pouzivam tvoje vyroky ciste z tohoto threadu. Ty ostatni s tebou proberu osobne u Dufika.

@"Vcelar" - "
Nepotřebuješ super namakanou techniku nebo extra sílu a odrovnáš tím i mnohem silnějšího soupeře.
". Ha ha ha, Vcelari, jestli si tohle doopravdy myslis, tak zijes strasne nebezpecne :-). Nepreju ti abys to nekdy musel zkouset...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

gfg

Příspěvekod Anonymní » sob 10. zář, 2005 19:20

for anonymní-Já s tebou ale nic o řetězácích u Dufíka probírat nebudu a nechci.Svůj názor jsem napsal a to je vše.Pro mě je to prostě stání na místě a matlání rukama a jestli pro tebe ne tak je to tvoje věc.Pro mě je to matlání rukama a nuda a nezmění to nic.Ani kdybys mi zlámal nohy nebo začal střílet kolem mě.Takže si zajdi na pivko.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vcelar » sob 10. zář, 2005 19:31

@"Vcelar" - "
Nepotřebuješ super namakanou techniku nebo extra sílu a odrovnáš tím i mnohem silnějšího soupeře.
". Ha ha ha, Vcelari, jestli si tohle doopravdy myslis, tak zijes strasne nebezpecne :-). Nepreju ti abys to nekdy musel zkouset...

Asi sem tě nepochopil :-) tak to zkusím napsat trochu jinak... Nemusíš 60 let trénovat Karate, aby si uměl perfektní úder, nebo nemusíš být stodvacetikilovej boxer, ale stačí ti natrénovat řetězovej úder a máš šanci zrušit i většího a silnějšího soupeře. A vyzkoušeno to mám :-) Z pozice útočníka i obránce. I přes tlustou helmu s mříží tyhle "netechnický a slabý" údery člověka dost rozhodí. Asi tak :-)
Vcelar
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » sob 10. zář, 2005 19:38

Vcelar píše:
@"Vcelar" - "

Asi sem tě nepochopil :-) tak to zkusím napsat trochu jinak... Nemusíš 60 let trénovat Karate, aby si uměl perfektní úder, nebo nemusíš být stodvacetikilovej boxer, ale stačí ti natrénovat řetězovej úder a máš šanci zrušit i většího a silnějšího soupeře. A vyzkoušeno to mám :-) Z pozice útočníka i obránce. I přes tlustou helmu s mříží tyhle "netechnický a slabý" údery člověka dost rozhodí. Asi tak :-)

@ webmaster "www.bojovaumeni.cz" - neslo by udelat neco jako www.bojovaumeni_for_kids.cz ? :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vcelar » sob 10. zář, 2005 20:32

Anonym: Koukni na UFC, turnaj Ultimate Brazil, na zápas Vitor Belfort VS Vanderlei Silva. Než proběhnou oktagon, Belfort mu tam nastřílí asitak 12 rychlých přímých úderů. Je pravda, že Belfort je na údery spička a facka od něj by normálnímu člověku urazila hlavu :-) ale Silva je profesionální bojovník, nějakej ten úder v pohodě ustojí, ale tohle ho složilo. Pak sem napiš svůj názor... nebo si rovnou založ www.bojova-umeni-pro-teoretiky.cz :-)
Vcelar
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod severin » ned 11. zář, 2005 7:30

Řetězáky jsou i ve filipínském Kali/Arnis/Escrima.Styl se jmenuje Kadena de Mano /Chaining of Hands/.Je to sice trochu jiné než ve WT,ale učel je stejný.Co nemají na výšce a hmotnosti to mají v rychlosti a přesnosti.Každý pohyb nemusí být uder,ale třeba vpich nebo zakrytí očí atd.Ne nadarmo se říká "100x nic umořilo vola" :D
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 11. zář, 2005 9:26

Vcelar píše:Anonym: Koukni na UFC, turnaj Ultimate Brazil, na zápas Vitor Belfort VS Vanderlei Silva. Než proběhnou oktagon, Belfort mu tam nastřílí asitak 12 rychlých přímých úderů. Je pravda, že Belfort je na údery spička a facka od něj by normálnímu člověku urazila hlavu :-) ale Silva je profesionální bojovník, nějakej ten úder v pohodě ustojí, ale tohle ho složilo. Pak sem napiš svůj názor... nebo si rovnou založ www.bojova-umeni-pro-teoretiky.cz :-)

no bys mel zacit rozlisovat mezi opakovanyma uderama - seriema uderu, a tim cemu se v "odbornych" kruzich rika "retezaky". Nemuzes michat jabka a hrusky, leda ze kanystr a ministr je u tebe to same jenom proto ze to tak podobne hezky zni. Pokud si se mnou chces pohovorit na "teoreticke" bazi a presvedcit me o tom ze : "Řetězový údery (nebo-li Straight Blast) jsou úplně skvělá věc." a "je to jedna z mála věcí ve wch, co funguje i v praxi.", tak prosim, jsem pripraven. Jsem z Prahy.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 11. zář, 2005 9:29

Opět "něco jako" řetězáky používáme i v džúdžucu a "něco jako" řetězáky používají i v Kempo Karate. Opět tu je vidno spoustu chvalozpěvů, ale koukněte kolem, nejse jediní, kdo objevil "ameriku" :-))

BTW: vím, že "řetězáky" jsou humus, když jsem se s nimi setkal poprvé, dost mne to překvapilo, jsou snadné a nebezpěčné. Stejně jako možná obrana proti nic. Jen v principu. Stejně jako "anonymní" jsem (budeli čas) schopen o tom pohovořit i osobně :-))
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 11. zář, 2005 9:38

Gino píše:Opět "něco jako" řetězáky používáme i v džúdžucu a "něco jako" řetězáky používají i v Kempo Karate. Opět tu je vidno spoustu chvalozpěvů, ale koukněte kolem, nejste jediní, kdo objevil "ameriku" :-))

BTW: vím, že "řetězáky" jsou humus, když jsem se s nimi setkal poprvé, dost mne to překvapilo, jsou snadné a nebezpěčné. Stejně jako možná obrana proti nic. Jen v principu. Stejně jako "anonymní" jsem (budeli čas) schopen o tom pohovořit i osobně :-))
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 11. zář, 2005 9:38

Gino píše:Opět "něco jako" řetězáky používáme i v džúdžucu a "něco jako" řetězáky používají i v Kempo Karate. Opět tu je vidno spoustu chvalozpěvů, ale koukněte kolem, nejse jediní, kdo objevil "ameriku" :-))

Gino,
prosim vnimej jednu vec - cvicim Wing Chun a tyhle chvalozpevny kecy o srackach beru jako diverzni akci na znemozneni tohohle stylu. Tento thread a jeste ten druhy vtipny, o Chi sao. Takze tim chce basnik rict, ze tyhle sracky nereprezentujou styl jako takovy, nybrz jen par deti ktery maji v ruce "lepsi" kyblicek, ktery protoze je jinak barevny tak nese pisek lip nez ty ostatni.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » ned 11. zář, 2005 10:16

Anonymni,
ano, to jsem z tebe pochopil. Chvála bohu ti za to, protože kolem je spousta těch, kteří jsou schopni se do krve hádat a blbostech a dojedou na to sami. Já WCH beru, občas trochu "blbnu" s pánem, který se mu již řadu let věnuje. Ale vše má své + a své - :-)) I WCH.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 11. zář, 2005 11:10

<b>Anonym:</b> Jestli ti vadí, že autor tohohle threadu zmínil zrovna Wing Chun, kde jsou ty řetězáky nejznámější, protože ho cvičíš a dotklo se tě to, tak to sory. Klidně jsem mohl v reakci napsat o řetězákách z jinýho stylu, třeba z tradičního streetfightingu. Ale vzpamatuj se! Protože někdo cvičí wch, nenarostou mu jiný ruce, ohebnější klouby a gumový šlachy. Prostě ty řetězáky děláme všichni víceméně stejně, tak je jedno jestli se bavíme o wch nebo o jiném stylu.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Vcelar » ned 11. zář, 2005 11:13

To jsem psal ja.
Vcelar
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Gino » ned 11. zář, 2005 11:14

Co to je "tradiční streetfighting"?? 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...