Katka píše:Naprosto s tebou souhlasim, pro to same si vazim naseho ucitele a jedine proc jsem tady neco psala je proto, ze tady urazite cloveka, ktery nezistne nekolik let predava sve zkusenosti dal a radite nam, abychom si nasli jineho.
K me sebeobrane podotku jen to, ze pokud me nekdo napadne,tak se v prve rade pokusim z boje vycouvat, rikejte si tomu treba zbabelost, ale v prve rade jsem matka a nebudu riskovat svuj zivot. Pokud nebude uniku, tak se pokusim jakoukoliv cestou, tedy i podpasovkou uvolnit a utect.O mem kungfu si myslete co chcete, ale zkuste se zamyslet a neurazet lidi, o kterych nic nevite.
Jinak se mejte vsichni krasne, to co jsem tady psala byly me nazory a za temi si stojim.
Katko, v prvni rade reagujes na neco jineho, nez co jsem psal ja. Vsimni si prosim, ze jsem zadneho V.J. neurazel. Je mozne, ze je to fajn clovek, se kterym se da rozumne pokecat u piva etc. Nevim, neznam ho. Asi takovy bude, kdyz to rikas.
Psal jsem ale, ze je rozdil v nasem pristupu ke gungfu. Vy chodite na trenink zabit cas - alespon jsem to tak pochopil z toho, co jsi tu opakovane psala. Mate tam dobrou partu lidi, ktera se sejde, cosi napodobuje podle videokazet a VCD a nasledne se jde prijemne zkalit do hospody. Proti tomu nemam vubec nic. Rikam ale, ze to neni gungfu a neni to tradicni pristup. Neznamena to, ze je to horsi nebo lepsi pristup, je zkratka uplne jiny. My si vazime nasich korenu, nasi tradice a uceni, ktere se v rade generaci nasi gungfu rodiny predava. Proto bereme gungfu hodne vazne, stejne jako jeho trenink a stejne jako pripadne pomerovani dovednosti (bei mou). Nijak se to ale nevylucuje s tim, ze mame na treninku vybornou pratelskou atmosferu a po jeho skonceni se presuneme na veceri nebo jdeme zaparit do Futura/Lucerny/...
Mrzi me proto, kdyz clovek, ktery nezna tradicni system vyuky a samotnou tradici necti (protoze jeho skola zadnou tradici nema) napada nasi skolu a nas pristup. Take si prosim vsimni, ze cely konflikt, ktery se na tomto foru probira, nebyl vyprovokovan nikym ze skoly meho sifu, ale Tvymi spoluzaky z FSS.
Co se tyce Tveho pojeti zenske sebeobrany - vubec nevim, proc bych proti tomu mel neco mit nebo proc bych si mel o Tobe myslet, ze jsi zbabela nebo neco podobneho. Vzhledem k tomu, ze Te neznam a nijak me nezajimas, je mi Tvuj pristup k reseni realnych konfliktu v zasade ukradeny. Nicmene at tak ci onak, plne souhlasim s tim, co pises. Pokud se da konfliktu vyhnout, neni duvod bojovat. Pokud se da utect, neni duvod to neudelat. Bohuzel to ale vzdycky nejde a prave proto (resp. I proto) je dobre cvicit bojove umeni. BTW muzu Te ujistit, ze psat na netu neco ve smyslu "kdyz me nekdo prepadne, ukopnu mu koule a vypadnu" je jedna vec a zazit realnou situaci, kdy Te nekdo prepadne, Ty se z toho psychicky zhroutis a nebudes schopna se ani pohnout, natoz pak protivnikovi drsne ukopavat koule a nasledne rychle zdrhat, je vec druha... Psychika je nekdy pekna mrcha a jeji zvladnuti je IMHO to nejvetsi gungfu vubec.