asi by bylo vhodné tuto zbůhdarma diskuzi přenést do odlehčené roviny.
Nevidím důvod, proč by si nemohl otevřít školu kdokoliv, kdo má zájem. Ať má třeba 2. stupeň EWTO. Lidé sami poznají, zda jim jeho výuka vyhovuje nebo ne.
U EWTO je otevření nové školy spojeno s rizikem odchodu, tedy odlivu poplatníků. Proto je člověku "povoleno" otevřít si vlastní školu až na technikovi. To je pro mne jasná známka nezdravé komercionalizace. A souvisí to i s reprezentací stylu. Proto posílám tyto aspekty komunikace do luhů a hájů. Ale je to čistě individuální vnímání, jiným lidem vyhovuje stupňování.
Co se týče návaznosti jednotlivých "forem" vinkčunu. Jejich dobré zacvičení se nevylučuje s tím, že je mohu trénovat "napřeskáčku". Kdo o sobě může tvrdit, že umí dobře zacvičit formu? Když odpovím nikdo, nebo když odpovím všichni, budu mít pravdu v obou případech. Je to o osobních měřítkách, stejně jako celé bojové umění, resp. jeho vnímání.
Řekl jsem svému učiteli na rovinu, že mě nezajímají zkoušky, "firemní" trička, stupně... že mi to nepřipadá adekvátní mému vnímání světa, že chci cvičit pro sebe a pro radost. Byl jsem připraven i na odpověď, že mám táhnout cvičit jinam. Ale on to neudělal. A já jsem rád, že mě pochopil.
Neberu nikomu jeho hodnoty, myslím, že se tomu říká tolerance. Tréninky mě stojí peníze, které rád zaplatím, protože je můžu (ty tréninky) vnímat jako zábavu.