kurt78 píše:for ly-
dufam,ze teraz po prispevkoch od migliho a hellasa ti to uz je jasne
Jou, uz mi je to daleko jasnejsie. Dakujem vsetkym za pomoc
Pozrela som si tie videa a aj zopar dalsich. Pacil sa mi Sudo, sposob ako sa hybe, aj Gracie sa mi zdal dost uvolneny.

Skoda, ze sa nepodarilo najst ten zapas Kimo vs Gracie, pretoze podobne ako Ginovi sa mi zda, ze ti velki chlapci Butterbean a Akebono neboli velmi pohyblivi. A ine...Myslim ale, ze v tejto debate by sme mali pokracovat vo fore o BJJ a MMA.
Citala som inak blog chlapika, ktory zije tuna na Taiwane, cvici internal martial arts a skusil na 2 mesiace aj trening BJJ. Celkom si to ako cross-sparing pochvaloval, overil si, ze principy, ktore sa naucil na treningu vnutornych bojovych umeni funguju aj v pozemnej praxi

, co mu chybalo bola skor kondicka.
Ale spat k tej bague, nas ucitel nas uci ako primarne na pohyb nepouzivat velke svaly; naopak najst a vyuzivat celotelovu spojitost pevnejsich casti tela (sliach a kosti). Hovori tomu, ze clovek sa snazi "prestavat" svoje telo do "bagua body". Miro tu raz napisal, ze sa ucil znova sediet, stat a chodit. Lepsie by som to nemohla vyjadrit. Cely nas trening, jibengong (basic skills), cvicenie zostav, parove cvicenia je na to orientovany. Preto kombinacia so stylom, nechcem povedat vonkajsim, ale tlaci sa mi to na jazyk, kde sa primarne trenuje svalova sila spomaluje/znemoznuje toto snazenie.
Nehovorim, ze je jeden sposob treningu lepsi ci horsi, naopak, ako to tu uz bolo velakrat spominane si myslim, ze sa nakoniec stretnu, ale skratka ich kombinacia nie je velmi efektivna pre rozvoj internal skills.
Li Ya Xuan (jeden zo senior ziakov Jang Cheng Fu-a), dokonca vravi, ze je to jedno z piatich taboo internal practice, sorry, cely clanok je dost dlhy a je v anglictine, preto iba kusok, tu je link pre pripadnych zaujemcov.
http://qi-journal.com/Taiji.asp?-Token. ... 0Ya%20Xuan
There are five taboos of practice in the acquisition of this skill:
1. Those not selecting the right teacher, enter the wrong school and the
external skill tops and is dominate. Once acquired, this habit, even if the learner later meets a truly skilled person, will be ingrained and not be correctable for internal use.
2. Those not believing their teacher strongly, completely enough. They do not completely follow the teacher's theory of practice. These people pretend they are smarter and think east, think west, and attempt to use other theories in combination with this skill. Their minds and spirits become a mess. All sorts of problems manifest. These problems are extremely difficult to correct.
3. Those who indulge in bad habits like smoking, gambling, and prostitution. These exhaust energy, qi, and spirit. They confuse minds. These people will never understand and can never reach a good level of awareness.
4.
The over-practice of external family skills, hard skills, like breathing qi, making strong, exertion and effort, and the clinching of teeth. Intense staring with the eyes, making the belly full and then striking the belly. The use of an instrument to hit the body or the use of a hammer to hit the head. These hard, external practices and abuses severely harm and deaden our most valuable nervous system. This causes parts of the nervous system to become numb, deadened, and to be without awareness. People who have done this type of training cannot reach good levels of taijiquan practice.
A zaujimave a vseobecne aplikovatelne je tiez tabu c.5, hoci sa priamo netyka vnutorneho aspektu
5. Those people who only learn a little bit of taiji then leave their teacher and go out and show off in front of other people in an attempt to falsely gain respect. These types of people are often induced into learning other types of skills. Their's is a show of mere ego, not skill.
Baguaquan samozrejme obsahuje kopu vselijakych bojovych technik a aplikacii (bodanie, skrtenie, kopy, bloky, udery, strhy a pod.) ale bez vytvarania a efektivneho vyuzivania tej skrucavej sily, momentu, ktory je vlastne hybatelom celeho pohybu, bude ich pouzitie cisto svalovou zalezitostou, nemusi sa tomu davat nalepka internal.

Na treningu robime kopu partnerskych/skupinovych drilov, kde sa da overit, ci technika funguje aj lahsim vaham na tazsom superovi alebo nie (podmienkou je nespolupracujuci partner, ako aj v kazdom inom BU

). A pokrocili studenti robia aj volne sparingy a cross-sparringy v ramci svojej praxe.
for DMC-Cize ked mam pouzit to jazykove prirovnanie- moj osobny nazor je, ze na ucenie sa jazyka postaci bezna konverzacia, clovek nemusi absolvovat Puskinov pamatnik (pamatnici mozno vedia), ci vyzvat susednu jazykovu skolu k slovnemu suboju.

Preto je podla mna nazov clanku Koncept boja v baguaquan a nie Pouzitie baguaquan v UFC. Ale Miro ti to isto rad vysvetli sam.