taiji v brne

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

taiji v brne

Příspěvekod romika1 » pon 24. črc, 2006 15:40

Ahoj lidi, mala otazka, nevite, kde v brne se poradne cvici taiji styl cchen? Nemam na mysli to hromadne spartakiadni cviceni cca o 30 lidech nekde v telocvicne, kde si Te "shi-fu" vsimne, kdyz mas platit vlezne...ne, kde se cvici cchi-kung akorat 15 min. v pozici stromu...ne, kde nevis, co jednotlivy pohyb v sestave znamena, hlavne, ze pekne placas rucickama...ne, krecovite, neprirozene pasovani se do polohy jednotlivych pohybu, kde krom toho, ze o nejakem proudeni energie nemuze byt ani reci, je "dobre, ze Te to boli, protoze o to jde..."
Mam zatim jen takoveto zkusenosti a rada bych taiji cvicila a ne se chlubila, ze CVICIM taiji...:-)
Dekuji a vsem prijemny den.Romca
romika1
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod PC » pon 24. črc, 2006 16:13

Romco, a tady ty kluky jsi zkousela?
http://chen.cz
Videl jsem je nekolikrat na World Taiji Day a vypadali celkem dobre...
Nicmene, vetsinou toho, co tu popisujes, si budes muset stejne projit, krome toho "shi fu",.... nohy te budou bolet, pozice budou krecovite a neprirozene (pro necvicene telo). Nez tam bude gong fu, tak to tak bude... :-)
zdar
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

ahojky

Příspěvekod romika1 » úte 25. črc, 2006 7:47

PC píše:Romco, a tady ty kluky jsi zkousela?
Nicmene, vetsinou toho, co tu popisujes, si budes muset stejne projit, krome toho "shi fu",.... nohy te budou bolet, pozice budou krecovite a neprirozene (pro necvicene telo). Nez tam bude gong fu, tak to tak bude... :-)
zdar

Diky za odpoved....jsem tady poprve a nejak se jeste nevyznam, snad odpovidam spravne...u tech kluku jsem byla....a ty zkusenosti jsou od nich...nic proti nim, nerikam, ze cvici spatne...ale nelibi se mi zpusob vedeni kurzu...bolesi kloubu a svalu se nebojim...mam to za sebou...i priserne paleni pri otevirani e. bodu na chodidlech... o to nejde....vadi mi ta stadovitost...a to opickovani....veskery duraz se klade na SPRAVNE opakovani formy....a kdyz se divas na lidi kolem, 90% z nich nema paru, o cem to je...jenom co nejrychleji zacvicit sestavu....podle sebe vim, ze jak se kdyz si jakykoliv pohyb zafixuji spatne, velmi tezko to pak spravim a ne jeste celou sestavu...to je nejaka evropska snaha trhnou rekord v co nejkratsim case papouskovat celou sestavu a pak hura na dalsi? Pak prijdu k Shi DeLonovi a sprdne mne hned v uvodu... :D
romika1
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: ahojky

Příspěvekod Riverman » úte 25. črc, 2006 8:12

Muzes se mrknout na www.wushucentrum.cz cvicime i v Brne...nicmene ze zacatku se i u nas klade samozdrejme duraz na spravne provedeni formy, nevim jak jinak se to chces ucit...az tu formu jakztakz zvladnes a da se na to divat, tak se muzeme zacit bavit o nejakych energiich a po nejake dobe i o aplikacich...vetsina lidi opravdu nema na zacatku paru co pohyby znamenaji, ale i kdyby to vedeli, tak na urovni na jake jsou to stejne nikdy nejsou schopni pouzit a akorat jim to plete hlavu..na to je pak cas pri tuishou...
nevim jak ses na to s taiji ty, ale moje zkusenost je takova, ze lidi co se stale ohaneji energiemi a qi gongy, misto toho kladeni durazu na spravnost pohybu ve forme, tak vetsinou neumi ani poradne stat a tu sestavu cvici jako nemocni...
a mimochodem, kdyz 90% lidi nema paru o cem to je, patris k tomu zbytku?...mas paru o cem je taiji?
romika1 píše:
zdar

Diky za odpoved....jsem tady poprve a nejak se jeste nevyznam, snad odpovidam spravne...u tech kluku jsem byla....a ty zkusenosti jsou od nich...nic proti nim, nerikam, ze cvici spatne...ale nelibi se mi zpusob vedeni kurzu...bolesi kloubu a svalu se nebojim...mam to za sebou...i priserne paleni pri otevirani e. bodu na chodidlech... o to nejde....vadi mi ta stadovitost...a to opickovani....veskery duraz se klade na SPRAVNE opakovani formy....a kdyz se divas na lidi kolem, 90% z nich nema paru, o cem to je...jenom co nejrychleji zacvicit sestavu....podle sebe vim, ze jak se kdyz si jakykoliv pohyb zafixuji spatne, velmi tezko to pak spravim a ne jeste celou sestavu...to je nejaka evropska snaha trhnou rekord v co nejkratsim case papouskovat celou sestavu a pak hura na dalsi? Pak prijdu k Shi DeLonovi a sprdne mne hned v uvodu... :D
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Halialaetus » úte 25. črc, 2006 10:55

Ahoj Romano,

Kluci co cvici Chen v Brne a jejich učitel a zejména jeho otec ( starej Chen z Číny ) jsou asi to nejlepší, co můžeš vůbec v ČR najít. Co se týče poplatků, traduje se, že pokud chtěl žák u někoho cvičit, musel svému učiteli zaplatit svoji váhu ve stříbře a až pak byl vůbec vpuštěn do školy ( já bych musel hodně a hodně šetřit :D ). A dostat se na úroveň soukromého žáka, kterému se SiFu detailně věnuje taky pár let dřiny zabere.
Hal
Halialaetus
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: ahojky

Příspěvekod romika1 » úte 25. črc, 2006 11:16

Riverman píše:Muzes se mrknout na www.wushucentrum.cz cvicime i v Brne...nicmene ze zacatku se i u nas klade samozdrejme duraz na spravne provedeni formy, nevim jak jinak se to chces ucit...az tu formu jakztakz zvladnes a da se na to divat, tak se muzeme zacit bavit o nejakych energiich a po nejake dobe i o aplikacich...vetsina lidi opravdu nema na zacatku paru co pohyby znamenaji, ale i kdyby to vedeli, tak na urovni na jake jsou to stejne nikdy nejsou schopni pouzit a akorat jim to plete hlavu..na to je pak cas pri tuishou...
nevim jak ses na to s taiji ty, ale moje zkusenost je takova, ze lidi co se stale ohaneji energiemi a qi gongy, misto toho kladeni durazu na spravnost pohybu ve forme, tak vetsinou neumi ani poradne stat a tu sestavu cvici jako nemocni...
a mimochodem, kdyz 90% lidi nema paru o cem to je, patris k tomu zbytku?...mas paru o cem je taiji?

Ok, Rivermane...diky...otazka spravneho provedeni formy je podle mne diskutabilni...sama vim, ze tam staci nekdy milimetry a v konecnem vysledku jsi pak v......mozna je to otazka trpelivosti a pro lidi by to pak bylo nezajimave...opakovat jeden pohyb do aleluja...a tak se uci sestava jako celek a jednotlive pohyby se az tak nerozebiraji....ale mne nejak prave tohle nejde do hlavy....uz jen v uvodu sestavy je pro spravne provedeni dulezite vedet, co pohyb znamena...a kdyz nevim, ze napr. tato dlan smeruje dovnitr, protoze pohyb znamena uchopeni souperovi ruky a pak tlak dlani smerem k nemu, laicky receno, a ja jen tak placam rukama?
Cvicila jsem v Bratislave a mozna mne tam rozmazlili :-)...ale to mi tady chybi...a take mi chybi samostatne hodiny cchi-kungu, to pak hedvabna nit vypada docela jinak....:-)
romika1 píše:
zdar

romika1
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Riverman » úte 25. črc, 2006 11:41

Halialaetus píše:Ahoj Romano,

Kluci co cvici Chen v Brne a jejich učitel a zejména jeho otec ( starej Chen z Číny ) jsou asi to nejlepší, co můžeš vůbec v ČR najít. Co se týče poplatků, traduje se, že pokud chtěl žák u někoho cvičit, musel svému učiteli zaplatit svoji váhu ve stříbře a až pak byl vůbec vpuštěn do školy ( já bych musel hodně a hodně šetřit :D ). A dostat se na úroveň soukromého žáka, kterému se SiFu detailně věnuje taky pár let dřiny zabere.
Hal

Kluci jiste cvici pekne, ale srovnavat je s urovni Qin Ming Tanga nebo Zhai Hui, kteri tady maji taky skoly (a plno dobrych zaku:), se vubec neda...to je snad jasny..
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » úte 25. črc, 2006 11:58

Ok, Rivermane...diky...otazka spravneho provedeni formy je podle mne diskutabilni...sama vim, ze tam staci nekdy milimetry a v konecnem vysledku jsi pak v......mozna je to otazka trpelivosti a pro lidi by to pak bylo nezajimave...opakovat jeden pohyb do aleluja...a tak se uci sestava jako celek a jednotlive pohyby se az tak nerozebiraji....ale mne nejak prave tohle nejde do hlavy....uz jen v uvodu sestavy je pro spravne provedeni dulezite vedet, co pohyb znamena...a kdyz nevim, ze napr. tato dlan smeruje dovnitr, protoze pohyb znamena uchopeni souperovi ruky a pak tlak dlani smerem k nemu, laicky receno, a ja jen tak placam rukama?
Cvicila jsem v Bratislave a mozna mne tam rozmazlili Usmívající...ale to mi tady chybi...a take mi chybi samostatne hodiny cchi-kungu, to pak hedvabna nit vypada docela jinak....Usmívající

Urcite staci milimetry, ale taky nenajdes dva lidi na svete, kteri cvici stejne...mas pravdu, tech lidi co jsou ochotni trenovat jeden pohyb porad dokola je naprosty minimum a v CR takhle skoly proste fungovat nebudou (a pochybuju ze i v Cine)...proto se cvici tak, ze se naucis sestavu "nahrubo" kopirovanim pohybu mistra a pak do ni opravovanim postupne pronikas hloubeji a hloubeji, az je pro tebe "dokonala" a zacne ti davat konecne smysl...neni na tom nic spatnyho, takhle se to normalne uci, proste to trva dlouho a plno lidi odpadne, protoze s tim nemaji trpelivost a nerozumi tomu..kdo vydrzi, pochopi...kazdej pohyb ma X variant pouziti v boji, proto neni dobry se od zacatku ucit konkretni aplikace, prave proto, aby ses sama neomezila, ale naopak videla moznosti...da se o tom mluvit porad, ale nema to smysl...proste cvic sestavy, tuishou, premyslej a sama zacnes chapat co delas a aplikace uvidis v kazdym pohybu...
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » úte 25. črc, 2006 14:51

Ahoj Romčo,

cvičit BU je dřina, takže to bolí. Důležité je začít někam chodit, udělat si rozhled a pak sama uvidíš je-li to pro Tebe dobré nebo ne. Míříš vysoko - znát aplikace, vést energii = high level. Zpravidla 20 let a více každodenního cvičení. Děláš-li to pro zdraví, pak relaxuj a pozor na kolena. Pokud to chceš dělat pořádně, tak se raději vyhni školám, kde na "dveřích" stojí: Naučíme Vás sestavu za 3 nebo 6 měsíců. To je známka toho, že se tam učí zdravotní Taiji nebo vydělávají peníze. Se sestavou pomalu, pohyb po pohybu!

Zdraví J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod romika1 » úte 25. črc, 2006 15:25

JRup píše:Ahoj Romčo,

cvičit BU je dřina, takže to bolí. Důležité je začít někam chodit, udělat si rozhled a pak sama uvidíš je-li to pro Tebe dobré nebo ne. Míříš vysoko - znát aplikace, vést energii = high level. Zpravidla 20 let a více každodenního cvičení. Děláš-li to pro zdraví, pak relaxuj a pozor na kolena. Pokud to chceš dělat pořádně, tak se raději vyhni školám, kde na "dveřích" stojí: Naučíme Vás sestavu za 3 nebo 6 měsíců. To je známka toho, že se tam učí zdravotní Taiji nebo vydělávají peníze. Se sestavou pomalu, pohyb po pohybu!

Zdraví J.

Ahoj J...diky psala jsem prave pro to, ze chci nekam chodit...naposledy jsem byla na seminari Shi DeLona v Bratislave...tady zatim necvici...a vyhovoval mi,prave jeho zpusob vedeni...kazdy pohyb vysvetlil, ukazal par aplikaci, hned jsme to zkouseli, az si v tom kazdy nasel to sve....Ucil nas, ze nikdo nezna sve telo lepe nez ty a ty sam musis hledat to spravne postaveni u kazdeho pohybu...pak prijdu nekam na trening a dostanu sprda za postoj, nasleduje oprava, byt naprosto neprirozena, ale zcela urcite SPRAVNA
Nevim, jestli mirim vysoko, snazim se v tom neplacat a najit si ten svuj smysl...jenze prijdes na trening a zkus necvicit to, co ostatni a to, jak ostatni...
Jo a i kdyz jsem natrefila na skupinu, kde se sestavam venoval dostatecny cas, vzdycky to nakonec skoncilo sestavovym maratonem...a cinska spartakiada byla na svete...sorry
romika1
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod JRup » úte 25. črc, 2006 16:31

Romčo,

vím je to problém... Upřímně řečeno, vyjma paní a pana Zhai a Qin Ming Tanga neznám v ČR nikoho ze známých tváří, kdo je dostatečně kvalifikovaný v Taiji (omlouvám se za případnou neznalost). ©kola není seminář - tam dostaneš nášup za výkend a pak samostudium. Ve škole to jde pozvolna, což je správně. Seminář je atraktivní, můžeš přijít k mnoha ceným informacím, ale takto to nelze vstřebávat 7 dní v týdnu. Postoje nehledej v závislosti na vlastní kreativitě. Ty jsou dány z principů a stavby lidského těla. Můžeš se inspirovat postoji starých a dobrých mistrů. Jestli nevěříš těm, kteří Tě opravují, tak tam nemáš co dělat. Mezi učitelem a žákem musí být důvěra, důvěra v to co učitel učí. Jinak, moc sestav spíš uškodí než pomůže.
Asi jsem Ti moc nepomohl. Toť však realita.

J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yvan » úte 25. črc, 2006 20:34

Tady Ti stějně každý poradí to svoje. Ale to nejsi Ty.

Na začátku je dobré co nejvíce zkusit.
A přitom důveřovat svým pocitům.
I když nejsou zárukou neomylnosti, jsou dobrou ochranou proti vlivům falešných autorit.
Sama pak poznáš, co je pro Tebe dobré.

P.S. A asi nejdůležitější je nebrat nic z keců na BU, včetně těch mých, moc vážně.
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » stř 26. črc, 2006 7:56

JRup píše:Ahoj Romčo,

Pokud to chceš dělat pořádně, tak se raději vyhni školám, kde na "dveřích" stojí: Naučíme Vás sestavu za 3 nebo 6 měsíců. To je známka toho, že se tam učí zdravotní Taiji nebo vydělávají peníze. Se sestavou pomalu, pohyb po pohybu!

Zdraví J.

100 % souhlas.
Na jedněch českých stránkách čínského BU vyučují v 6. měsících nějaký biofeedback. V souvislosti s taichi bych čekal spíše termíny jako kua nebo peng. Nevíte náhodou co toto tajemné označení znamená a zda se nejedná o pouhý reklamní trik.
Děkuji
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » stř 26. črc, 2006 9:47

100 % souhlas.
Na jedněch českých stránkách čínského BU vyučují v 6. měsících nějaký biofeedback. V souvislosti s taichi bych čekal spíše termíny jako kua nebo peng. Nevíte náhodou co toto tajemné označení znamená a zda se nejedná o pouhý reklamní trik.
Děkuji

BIOFEEDBACK znamena ve zkratce to, že mysl vysílá impulsy, které směřují tok čchi, krve a energie do postižených míst, kde dochází k postupnému zprůchodnění drah a následnému vyléčení.Česky by se to dalo přeložit jako samoléčba nebo autoléčba a není na tom nic tajemného 8) .

Jinak ke cvičení bych řekla asi to, že tradiční výuka vypadá tak, že mistr ti ukáže formu a ty se jí snažíš napodobit, nechá tě v tom plácat, stále ti přidává a pak, po nějaké době tě opraví, vysvětlí a jede se nanovo. Takže to není o tom, že ti někdo dopodrobna řekne jak to máš udělat, ale musíš také přemýšlet proč to tak je a třeba se mistra i zeptat. Ale faktem zůstává, že výuka se u nás liší, obávám se, že s tradičním přístupem by našinci měli asi problém :wink:
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

biofeedback

Příspěvekod xue_sheng » stř 26. črc, 2006 12:36

BIOFEEDBACK znamená biologická zpětná vazba. Znamená to, že po určité době už člověk cítí uvolnění těla a počátky cítění energie (alespoň trochu) a je schopen si postoje a pohyby do určité míry korigovat sám i doma bez učitele (ostatně na těch avizovaných stránkách je i dodatek pro další sebezdokonalení). Samozřejmě po tak krátké době je možné korigovat pouze ty největší "přestupky" proti principům taiji a výuka učitele je nadále nezbytná.

tai ji xüe sheng
xue_sheng
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod romika1 » stř 26. črc, 2006 15:22

JRup píše:Romčo,

vím je to problém... Upřímně řečeno, vyjma paní a pana Zhai a Qin Ming Tanga neznám v ČR nikoho ze známých tváří, kdo je dostatečně kvalifikovaný v Taiji (omlouvám se za případnou neznalost). ©kola není seminář - tam dostaneš nášup za výkend a pak samostudium. Ve škole to jde pozvolna, což je správně. Seminář je atraktivní, můžeš přijít k mnoha ceným informacím, ale takto to nelze vstřebávat 7 dní v týdnu. Postoje nehledej v závislosti na vlastní kreativitě. Ty jsou dány z principů a stavby lidského těla. Můžeš se inspirovat postoji starých a dobrých mistrů. Jestli nevěříš těm, kteří Tě opravují, tak tam nemáš co dělat. Mezi učitelem a žákem musí být důvěra, důvěra v to co učitel učí. Jinak, moc sestav spíš uškodí než pomůže.
Asi jsem Ti moc nepomohl. Toť však realita.

J.

J....diky...ja jsem nejak tusila, ze to tak dopadne... :D ...s mnozstvim sestav mam stejny dojem...zkusim hledat dale...ono, ta Bratislava na druhe strane zas neni az tak daleko :-)

Takze jeste jednou diky Tobe a vsem ostatnim dopisovatelum...
romika1
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Ralph » stř 26. črc, 2006 18:26

Riverman píše:
Halialaetus píše:Ahoj Romano,

Hal

Kluci jiste cvici pekne, ale srovnavat je s urovni Qin Ming Tanga nebo Zhai Hui, kteri tady maji taky skoly (a plno dobrych zaku:), se vubec neda...to je snad jasny..

Ale no jistě proboha :roll: . Jak bychom je mohli srovnávat....
To je jasnačka přeci :?
Nevšiml sem si, že by někdo srovnával. Snad ty :?:
Ralph
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod romika1 » čtv 27. črc, 2006 10:28

Ahoj Halia...Sorry, za skratku,
ja netvrdim, , ze by ti kluci cvicili spatne, nebo co...byla jsem tam na treningu...MNE nevyhovuje zpusob vyuky, tot vse...a nejde o poplatek...jestli mam k uciteli duveru, tak jsou penize vedlejsi...by the way, uz Xiao Wang jde na to moc komercne...
Jenze tady asi nejvic ze vseho plati pravidlo, ze ne kazdy mistr je dobry ucitel...muze cvicit jako buh, ale kdyz to nema v sobe a neumi to podat zakum...vime o cem to je, nebo se pletu?
romika1
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Halialaetus » čtv 27. črc, 2006 12:20

Jasně, o to jde taky.
Ta cesta k pravému gong fu se opravdu jeví jako nudná, bolestivá a o ničem. Ale já to beru jen z toho, co nám říká náš učitel. A čím dál tím víc mu dávám za pravdu.
Halialaetus
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod xiuwei » pát 30. lis, 2007 8:10

učitel ,,Wang Yingshen,, www.kungfu.sk
Měl by mít studijní skupinku v Brně s Taiji. Jedná se kvalitní školu typu www.wushucentrum.cz či školy Zhai Jun ?
xiuwei
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...