Moderátor: pm
jjj píše:Zajímalo by mě by mě kdo rozhoduje o tom, že se někdo může nechat říkat sifu. V čínských bojových uměních se nevyznám tak prosím předem omluvtete mojí neznalost. Je potřeba skládat nějaké zkoužky, nebo si cvičenec, když otevírá školu automaticky začne říkat sifu? Nebo o tom rozhoduje jeho učitel? Mám pocit, že se to v české republice hemží lidmi, kteří si ríkají sifu a přitom necvičí více než deset let. Což mi připadá málo aby se někdo nechal oslovovat tímto titulem.
pavela píše: Ve staré Číně to mělo větší význam, Shi Fu byl jako druhý otec, vychovával, živil šatil, dal mu přístřeší atd...
irzounek píše:pavela píše: Ve staré Číně to mělo větší význam, Shi Fu byl jako druhý otec, vychovával, živil šatil, dal mu přístřeší atd...
Pavela opet zasahuje
Zdar a silu,
jen chci podotknout, ze nejen ve stare Cine - u meho "sifu" je tohle bezna praxe, v posledni dobe se uz nevejdeme k nemu do skoly, protoze tam nekolik jeho zaku proste bydli(mistr samozrejme taky, i kdyz domu to ma jen nekolik pater nahoru
)...
graver píše:Předpokládám, že podobná (ne)pravidla platí i v karate - sempai, sensei, shihan...
Existuje snad pro číňany za 5000 let historie něco, co by nebylo spjato s byznysem?Rob píše:Někde jsem četl, že už v minulosti bylo wushu byznys.
Buď se lidi živili poskytováním ochrany a nebo výukou.
Samozřejmě netvrdím, že to bylo pravidlo.
Rob
irzounek píše: Zdar a silu,
jen chci podotknout, ze nejen ve stare Cine - u meho "sifu" je tohle bezna praxe, v posledni dobe se uz nevejdeme k nemu do skoly, protoze tam nekolik jeho zaku proste bydli(mistr samozrejme taky, i kdyz domu to ma jen nekolik pater nahoru
)...
majkx píše:irzounek píše: Zdar a silu,
)...
Tak takhle nějak si představuju, když lidé cvičící BU o sobě můžou říci, že jsou jak rodina.
Pro mě titul sifu nebo sensei znamená, že pokud tak někoho oslovuju, tak si ho vážím a navíc je to pro mě jeden z faktorů jak projevit respekt vůči svému učiteli.
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků