titul sifu

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

titul sifu

Příspěvekod jjj » ned 27. srp, 2006 11:42

Zajímalo by mě by mě kdo rozhoduje o tom, že se někdo může nechat říkat sifu. V čínských bojových uměních se nevyznám tak prosím předem omluvtete mojí neznalost. Je potřeba skládat nějaké zkoužky, nebo si cvičenec, když otevírá školu automaticky začne říkat sifu? Nebo o tom rozhoduje jeho učitel? Mám pocit, že se to v české republice hemží lidmi, kteří si ríkají sifu a přitom necvičí více než deset let. Což mi připadá málo aby se někdo nechal oslovovat tímto titulem.
jjj
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: titul sifu

Příspěvekod irzounek » ned 27. srp, 2006 12:26

jjj píše:Zajímalo by mě by mě kdo rozhoduje o tom, že se někdo může nechat říkat sifu. V čínských bojových uměních se nevyznám tak prosím předem omluvtete mojí neznalost. Je potřeba skládat nějaké zkoužky, nebo si cvičenec, když otevírá školu automaticky začne říkat sifu? Nebo o tom rozhoduje jeho učitel? Mám pocit, že se to v české republice hemží lidmi, kteří si ríkají sifu a přitom necvičí více než deset let. Což mi připadá málo aby se někdo nechal oslovovat tímto titulem.

Zdar a silu,
to je dalsi trochu "citlive" tema a nepochybuji, ze se najde nekolik jedincu, kteri ho opet vyuziji k osobnim utokum a osobnim pomstam za cokoliv, prostrednictvim hloupych narazek apod. Na to se priprav :-).

zjednodusene (nechci se rozepisovat podrobne o VSECH aspektech, souvislostech apod...) k veci - kazda skola to v soucasne dobe muze mit jinak... Budu mluvit ze svych zkusenosti z Ciny. "Sifu" neni titul, ktery se nejak specielne ziskava, nybrz osloveni. Zda cvicis 40let nebo 2 dny nehraje vlastne zadnou roli, pokud se najde nekdo kdo Te jako "Sifu" (ucitele) akceptuje a Tobe nebude vadit, ze Te tak oslovuje. Jinak "sifu" se tam bezne rika jakemukoliv kuchari a taxikari...

Pouzivani osloveni "Sifu" v nasich podminkach je pochopitelne diskutabilni. Neni totiz samozrejme zarukou "kvality" a "Franta" muze byt mnohem lepsi instruktor nez nejaky "sifu". Skoly, ktere maji primou vazbu na nejake cinske mistry ho vetsinou pouzivaji, skoly kde zadna vazba na cinskou kulturu neni vetsinou ne s tim, ze to je zbytecnost apod (otazkou pak je, zda by se dotycnemu lide spis NEVYSMALI kdyz by toto osloveni vyzadoval).

Kdybych se v Cine zeptal na zkousky na "sifu", byl bych vtipalek dne :-) (ale pokud je nekdo v evrope ma, tak proc ne, je to jejich vec).

Osobne si myslim, ze osloveni "sifu" nema vliv na kvalitu, v nasich podminkach je to vetsinou otazka zaliby v "cinskem stylu".
"Sifu nesifu", kung fu (dovednost) se vydre jen cvicenim.
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: titul sifu

Příspěvekod vlado » ned 27. srp, 2006 13:52

sifu (respektive si-fu) mozme skor chapat ako oslovenie, ktore vyjadruje postavenie ucitela v ramci danej organizacie. toto oslovenie casto nema nic spolocne s technickou a pedagogickou vyspelostou daneho ucitela. v niektorych organizaciach sa kupuje :twisted: , inde ho udelaju za zasluhy...
takze pozor i sifu moze byt podvodnik :P zial my europania mame radi oslovenia a hierarchiu.

suhlasim s irzounkom.

[/quote]
Osobne si myslim, ze osloveni "sifu" nema vliv na kvalitu, v nasich podminkach je to vetsinou otazka zaliby v "cinskem stylu".
"Sifu nesifu", kung fu (dovednost) se vydre jen cvicenim.[/quote]
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » ned 27. srp, 2006 14:17

Ivan:Kdybych se v Cine zeptal na zkousky na "sifu", byl bych vtipalek dne Usmívající (ale pokud je nekdo v Evrope ma, tak proc ne, je to jejich vec). K tomu bych dodal, že pokud někdo tvrdí, že má zkoušky na sifu a ještě k tomu z Číny tak je to první výstražné znamení:"pozor podvodník". Mistrem se stane ten, kdo přijme žáka a ten ho tak oslovuje. Nic víc nic míň. Ve staré Číně to mělo větší význam, Shi Fu byl jako druhý otec, přijmul žáka na celý život, vychovával, živil šatil, dal mu přístřeší atd... V dnešní moderní době je to spíše nostalgická vzpomínka na staré časy(ve wušu samozřejmě, jak podotknul Ivan oslovení Shi fu je běžné i když se ptáte třeba na ulici na cestu). Jenom pro pobavení: Jeden z mých mistrů, Shaolinský mnich mi právě předevčírem říkal, hele, Pavelo,já ti vystavim certifikát, že jsi mistr dědic šaolinského odkazu 31 generace. a já na to proooč, co ho to napadlo??? A on povídá, dyť přeci to vy laowaiové/cizinciú nejvíc žerete, tyhle paspíry ne? u nás v šaolinu je to většinou to hlavní co tady cizinci chtějí. :lol: Tak jsme se zasmáli a povídám mu, že takovej papír teda nechci, to by mě všichni lidi, co tomu trochu rozuměji považovali za magora a byl bych všem pro smích. Koukal na mě jako by se mu zjevil Nebeský Čuník :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » ned 27. srp, 2006 14:29

pavela píše: Ve staré Číně to mělo větší význam, Shi Fu byl jako druhý otec, vychovával, živil šatil, dal mu přístřeší atd...

Pavela opet zasahuje :-)

Zdar a silu,
jen chci podotknout, ze nejen ve stare Cine - u meho "sifu" je tohle bezna praxe, v posledni dobe se uz nevejdeme k nemu do skoly, protoze tam nekolik jeho zaku proste bydli :wink: (mistr samozrejme taky, i kdyz domu to ma jen nekolik pater nahoru :-) )...
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pon 28. srp, 2006 2:51

irzounek píše:
pavela píše: Ve staré Číně to mělo větší význam, Shi Fu byl jako druhý otec, vychovával, živil šatil, dal mu přístřeší atd...

Pavela opet zasahuje :-)

Zdar a silu,
jen chci podotknout, ze nejen ve stare Cine - u meho "sifu" je tohle bezna praxe, v posledni dobe se uz nevejdeme k nemu do skoly, protoze tam nekolik jeho zaku proste bydli :wink: (mistr samozrejme taky, i kdyz domu to ma jen nekolik pater nahoru :-) )...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Zlatej Kanton ! ! !
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » pon 28. srp, 2006 9:44

Ahoj, nebylo to tak, že Shi-Fu poskytl střechu a vychovával zatímco žák živil a šatil :)

Rob
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod graver » pon 28. srp, 2006 9:46

Předpokládám, že podobná (ne)pravidla platí i v karate - sempai, sensei, shihan...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pon 28. srp, 2006 12:33

Rob píše:Ahoj, nebylo to tak, že Shi-Fu poskytl střechu a vychovával zatímco žák živil a šatil :)

Rob
To leda v Čechách, a bez střechy... :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » pon 28. srp, 2006 14:01

2Pavela - :lol: :lol:
Rob
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Rob » pon 28. srp, 2006 14:10

Někde jsem četl, že už v minulosti bylo wushu byznys.
Buď se lidi živili poskytováním ochrany a nebo výukou.

Samozřejmě netvrdím, že to bylo pravidlo.
Rob
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Panda » pon 28. srp, 2006 14:27

graver píše:Předpokládám, že podobná (ne)pravidla platí i v karate - sempai, sensei, shihan...

Snad na Okinavě, o tom nám pak povypráví pucmaz...
Jinde ve světě a i v samotném Japonsku (teda co jsem slyšel z vyprávění) je to spíš vztah učitel žák v západním smyslu slova, není to rodinný model.
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 29. srp, 2006 4:58

Rob píše:Někde jsem četl, že už v minulosti bylo wushu byznys.
Buď se lidi živili poskytováním ochrany a nebo výukou.

Samozřejmě netvrdím, že to bylo pravidlo.
Rob
Existuje snad pro číňany za 5000 let historie něco, co by nebylo spjato s byznysem?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

doplnim

Příspěvekod wushi » úte 29. srp, 2006 6:06

Len by som doplnil, že prijatie za žiaka (tudi) nie je viazané na žiaden diplom či certifikát a automaticky po prijatí za tudi sa pre ostatných študentov (xuesheng) môžete stať shifu alebo laoshi...ale nejaký diplom alebo skúšky, to sú fakt len papiere pre laowaiov...ale stať sa tudi, prípadne rumen dizi (pavela porozumie :D ) je dobré, keď sa chce človek dozvedieť viac aj od ostatných majstrových shixiongdi (teda shishu, shibo, atď)...ale to len tak na okraj... :lol: :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » úte 29. srp, 2006 13:58

[/quote] Existuje snad pro číňany za 5000 let historie něco, co by nebylo spjato s byznysem?[/quote]

No právě, proto mi přišlo divný, že by si vzal učitel k sobě žáka na byt a stravu jen tak :)

Rob
P.S. no offence
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod majkx » úte 29. srp, 2006 15:33

irzounek píše: Zdar a silu,

Tak takhle nějak si představuju, když lidé cvičící BU o sobě můžou říci, že jsou jak rodina 8) .

Pro mě titul sifu nebo sensei znamená, že pokud tak někoho oslovuju, tak si ho vážím a navíc je to pro mě jeden z faktorů jak projevit respekt vůči svému učiteli.
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

titul sifu

Příspěvekod luen » úte 29. srp, 2006 15:41

majkx píše:
irzounek píše: Zdar a silu,

Tak takhle nějak si představuju, když lidé cvičící BU o sobě můžou říci, že jsou jak rodina 8) .

Pro mě titul sifu nebo sensei znamená, že pokud tak někoho oslovuju, tak si ho vážím a navíc je to pro mě jeden z faktorů jak projevit respekt vůči svému učiteli.

Hezky napsaný!!!
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yuanfen » čtv 31. srp, 2006 5:51

mňa by zaujímalo na našu zemepisnú šírku, keď si učiteľ vyvolí osobného žiaka, aké povinnosti musí mať žiak voči učiteľovi a aj naopak, ak také niečo je.dik
yuanfen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Zpět na čínská bojová umění a sporty...