boj nozem

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod defendu » sob 09. pro, 2006 11:46

Určitě se,ale Sennine shodneme na tom,že tento způsob tréninku ti dává podstatně větší šanci na přežití,než-li klasické školy sebeobrany.

Na tom videu jsou austral. žáci,vynikajícího instruk. realfightingu z Kanady Richarda Dimitriho,který vytvořil vlastní hodně špinavou verzi poul. boje,kterou nazval Shredder (název mluví za vše :lol: :lol: )
Jejich austral. trenér makal roky u nestorů poul. boje - Petera Consterdina,ale hlavně Geoffa Thompsona.
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » sob 09. pro, 2006 11:48

No jo, jasně že to je NÁCVIK, to jsem při mé inteligenci poznal :wink: , ale domnívám se, že nácvik techniky by měl končit, když je zřejmé, že to nebo ono selhalo a mělo by se jet od znova... A ne jako na tom videu, kde obrana proti noži selhala, útočník bodal a obránce se stále bránil a někdy i útočníka dostal pod kontrolu na zemi (po cca 20ti bodných ranách a několika říznutí)... Ten učitel to měl snad vypozorovat, ne??? :lol:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » sob 09. pro, 2006 11:52

defendu píše:Určitě se,ale Sennine shodneme na tom,že tento způsob tréninku ti dává podstatně větší šanci na přežití,než-li klasické školy sebeobrany.

Na tom videu jsou austral. žáci,vynikajícího instruk. realfightingu z Kanady Richarda Dimitriho,který vytvořil vlastní hodně špinavou verzi poul. boje,kterou nazval Shredder (název mluví za vše :lol: :lol: )
Jejich austral. trenér makal roky u nestorů poul. boje - Petera Consterdina,ale hlavně Geoffa Thompsona.

Jasně, na tom se shodneme, ale učitel měl udělat to, co jsem napsal výše - po neúspěchu zarazit a začít znova a znova a znova - dokud to nebude těm klukům fungovat... Tak jsem to alespoň vždy vyučoval já a kupodivu to mým klukům fungovalo v praxi...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 09. pro, 2006 11:53

tak to bych si dovolil oponovat,dokud neupadneš do šoku,BRÁNÍ© SE :!: :!: :!: Do poslední chvilky :!: :!: :!: Nevzdáš to po prvním bodnutí.....je dobře,že je nechá pokračovat....
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » sob 09. pro, 2006 12:06

V tomto zcela souhlasím s Jendisem,při boji proti noži budeš nejspíš vždy zraněn a je proto nutné bránit se dál a dál...zuřivě se snažit přežít,prostě i při tréninku počítat s tím,že budu pořezán či bodnut,ale že útok bude pokračovat dál,proto i já se musím pořád bránit -doslova dokud jsem na živu.
Je to podle mě jediný rozumný přístup-na ulici nemáš šanci útok stopnout,proto by si na to neměl člověk zvykat ani na tréninku,pokud ovšem nechce trénovat nereálně.
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » sob 09. pro, 2006 12:06

Jendis píše:tak to bych si dovolil oponovat,dokud neupadneš do šoku,BRÁNÍ© SE :!: :!: :!: Do poslední chvilky :!: :!: :!: Nevzdáš to po prvním bodnutí.....je dobře,že je nechá pokračovat....

Jendis: dovolím si taky oponovat! 95% lidí po prvním bodnutí do břicha nebo do zad, NE říznutí do ruky, přes hrudník, do nohy, je v šoku a věř mi, docela to bolí a najednou máš "divný" pocit, protože nevíš, jestli to bodnutí zasáhlo důležitý orgán nebo minulo...
Já mám napravo od hrudní kosti jizvu od motýlka, šel cca 5 cm hluboko, bylo mi kolem 30ti a něco jsem měl již odboucháno a pokračovat nešlo (štěstí bylo, že i ten, kterej mě píchnul byl sám v šoku)...valila mi krev, najednou jsem byl zesláblý a musel jsem do sebe hrknout 2 panáky myslivce...(stalo se to v hospodě na Silvestra)
...A nejvíce mě naštvalo (potom), že jsem měl zničenou mou nejoblíbenější džínovou košili a zničené džíny - nešly vyprat od krve :wink:

Není dobře, že je nechá pokračovat, když je již zřejmé, že to obránce nerozchodí!
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 09. pro, 2006 12:14

Hehe...ono je to dost odvislé od člověka,od situace atdatd.Já měl v břiše(proti slezině) píchnutou dýku při šermířském představení(chyba kolegy v choreografii+nevhodný terén)....jo,bylo mi nějak divně,ale dokud jsem mohl,došermoval jsem a pak obhlídnul škody....kdyby byla tenčí a ostřejší,asi bych už nebyl...ale takhle to šlo.
A v takové motanici nepoznáš,zda je ten zásah vyřazující,či ne....to by do sebe fakt museli bodat.Marku,tady se fakt přikláním k tomu,aby se bránili,co to jde....protože na ulici se Ti to může hodit,rvát se až do konce....nezvykat si na zastavení po bodnutí......a při opravdovém,zuřivém boji o život pojedeš na takové vlně......ale to Tobě nemusím povídat,ne?! :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » sob 09. pro, 2006 12:15

Chyba by byla jen v tom,kdyby jim instruktor řekl - Tak chlapi jste dobří zvládli by jste to-jsem ovšem přesvědčen,že to tak neprobíhá,že jim pak řekne,že po takových zraněních by neměli šanci a jede se znova,dokud to nevypadá líp :wink: .
Vůbec neřeším to,že se při takových modelovkách učí oba,jeden se učí "zahrát" agresivního,šíleného útočníka a druhý stejně tak agresivního,šíleného obránce :wink: .
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 09. pro, 2006 12:17

jo...taky si myslím.... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » sob 09. pro, 2006 12:27

Jasně, že je to individuální a závisí to na mnoha okolnostech, ale jak jsem psal, že jsem byl už u několika bitek, které byly na nože a když došlo k bodnutí (ne povrchnímu, ale fakt celá čepel), tak to byl i konec boje. Borec se sesunul k zemi, útočník nepokračoval, volala se záchranka, poskytovala se první pomoc.Naštěstí jsem nebyl nikdy svědkem fatálního konce při použití nože.
Ale u střelby jsem už byl, když končila smrtí - borec, rusák na ®ižkově, rozstřílený čtyřmi spolusoudruhy na kaši, lépe řečeno - nohy měl rozstřílené, že je vlastně neměl a během chvilky vykrvácel...

No, jinak souhlasím, že je potřeba bojovat do konce i s vědomím zranění, i se zraněním, ale psychika udělá svoje.
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 09. pro, 2006 12:29

http://www.youtube.com/watch?v=YY_6nQT89vQ

další jejich filmík....pořád tam upozorňuje na nůž....dokola a dokola.

a vůbec...tady je těch jejich filmečků mraky....a fakt cvičej dobře.... :wink:

http://www.youtube.com/profile_videos?user=clivegirdham
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » sob 09. pro, 2006 12:41

To už bylo lepší...akorát v cca 55 sekundě chytnul jasný vpich pod levou paži - při kvalitní čepeli by došlo zřejmě k zásahu plíce a srdce...

Nejlepší technika byla ta nakonec - viděl dva borce s nožem a zdrhnul :wink:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » ned 10. pro, 2006 20:06

Sennin píše:Hmmm, ale nevím, jak by člověk pokračoval v obraně, kdyby byl min. 5x píchnutej nožem do zad nebo do břicha... Už po prvním píchnutí nebo říznutí (a nemuselo by být ani hluboký) by byl v šoku - pár rvaček na nože a fakt drsných (pořezané paže, nohy, i protnutí tepny na paži) jsem už viděl a dvě píchnutí jsem kdysi pocítil i na sobě :wink: - už jen vyvalení krve z rány i u nabušeného borce vyvolá šok!!!

Taky bych souhlasil s Jendisem a Defendu. Je potřeba cvičit obranu za každou cenu. To jestli v reálu (kvůli zranění) budeš moci pokračovat nebo ne to zjistíš až tam. Ale podlě mě nemá smysl cvičit tuto neschopnost už na tréninku. To potom může vést k tomu že boj (cvičný) končí po jakémkoliv říznutí nožem. A to tak být nemusí.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » ned 10. pro, 2006 20:08

defendu píše:Určitě se,ale Sennine shodneme na tom,že tento způsob tréninku ti dává podstatně větší šanci na přežití,než-li klasické školy sebeobrany.

Rich Dimitri je naprosto super!!

Zkoušel jsi někdy toho Shreddra?
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » pon 11. pro, 2006 15:00

4NAIA
Jak to myslíš?Je to způsob boje,který se vyučuje v Kanadě a jsem dost skeptický v tom,že by tam někdo z ČR prošel výcvikem Shred.

Pokud,ale myslíš jestli jsem použil techniky,které se v Shred. používají v reálu,tedy doslova trhání držky,očí prostě ksichtu tak ano,ale jen s mírou :lol: :lol:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » pon 11. pro, 2006 15:15

Sennin píše:Jasně, že je to individuální a závisí to na mnoha okolnostech, ale jak jsem psal, že jsem byl už u několika bitek, které byly na nože a když došlo k bodnutí (ne povrchnímu, ale fakt celá čepel), tak to byl i konec boje. Borec se sesunul k zemi, útočník nepokračoval, volala se záchranka, poskytovala se první pomoc.Naštěstí jsem nebyl nikdy svědkem fatálního konce při použití nože.
Ale u střelby jsem už byl, když končila smrtí - borec, rusák na ®ižkově, rozstřílený čtyřmi spolusoudruhy na kaši, lépe řečeno - nohy měl rozstřílené, že je vlastně neměl a během chvilky vykrvácel...

No, jinak souhlasím, že je potřeba bojovat do konce i s vědomím zranění, i se zraněním, ale psychika udělá svoje.

A já sice díky bohu nemám vaše zkušenosti ale dodávám že když už člověk bojuje na nože, teda na život a na smrt, tak málokdy jenom za sebe (to se z toho raděj vykecá nebo dá tu peněženku), takže je v tomhle případě duležitější zneškodnit útočníky než přežít (třeba když jde o rodinu),
Tzv. point fighting kdy se zastavuje je dobrý jen jako jeden z mnoha,část nácviku, nepřerušený sparing je zase jiná čáast nácviku.
Ale na druhou stranu vím jak nepříjemné je mít sparinga který prostě odmítá pochopit že kdybys tuhle ranu dotahl tak by rozhodně nemohl zakontrovat tak tvrdě, s tim se pak nedá nic v klidu nacvičit...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 11. pro, 2006 22:07

defendu píše:4NAIA
Jak to myslíš?Je to způsob boje,který se vyučuje v Kanadě a jsem dost skeptický v tom,že by tam někdo z ČR prošel výcvikem Shred.

Pokud,ale myslíš jestli jsem použil techniky,které se v Shred. používají v reálu,tedy doslova trhání držky,očí prostě ksichtu tak ano,ale jen s mírou :lol: :lol:

Tak nejak jsem to myslel. Videl jsem Shreddra na videu a bylo to moc působivé.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » úte 12. pro, 2006 2:28

Sennin píše:
Jendis píše:tak to bych si dovolil oponovat,dokud neupadneš do šoku,BRÁNÍ© SE :!: :!: :!: Do poslední chvilky :!: :!: :!: Nevzdáš to po prvním bodnutí.....je dobře,že je nechá pokračovat....

Jendis: dovolím si taky oponovat! 95% lidí po prvním bodnutí do břicha nebo do zad, NE říznutí do ruky, přes hrudník, do nohy, je v šoku a věř mi, docela to bolí a najednou máš "divný" pocit, protože nevíš, jestli to bodnutí zasáhlo důležitý orgán nebo minulo...
Já mám napravo od hrudní kosti jizvu od motýlka, šel cca 5 cm hluboko, bylo mi kolem 30ti a něco jsem měl již odboucháno a pokračovat nešlo (štěstí bylo, že i ten, kterej mě píchnul byl sám v šoku)...valila mi krev, najednou jsem byl zesláblý a musel jsem do sebe hrknout 2 panáky myslivce...(stalo se to v hospodě na Silvestra)
...A nejvíce mě naštvalo (potom), že jsem měl zničenou mou nejoblíbenější džínovou košili a zničené džíny - nešly vyprat od krve :wink:

Není dobře, že je nechá pokračovat, když je již zřejmé, že to obránce nerozchodí!

To nikdy nevíš, jestli to nerozchodí! Praktické zkušenosti naštěstí nemám, ale viděl jsem několik fotek zranění nožem, kdy to ti lidi přežili a přitom bych se vsadil, že neměli šanci a že jsou mrtví. Několikanásobné pobodání, několik cm hluboké seky, střeva ven z těla, ap.

Co jsem slyšel, tak lidé většinou vůbec neví, že je někdo bodl nožem, že je to jako úder. Funguje to jako třeba zlomenej prst. Když si ho zlomíš, nic ti to nedělá, dokud se na něj nepodíváš a nevidíš, že je tvému tělu něco nepřirozeného a až pak tě to rozhodí, udělá se ti blbě, ap. Zranění nožem funguje stejně a během sebeobrany si asi těžko všimnu, kde a jak moc jsem pobodán. A když upadnu do šoku po sebeobranné akci, až obhlédnu zranění, tak je to prostě smůla a musím doufat že už útočník není schopen pokračovat v útoku.

My trénujeme podobně jako ti borci na tom videu a dle mých zkušeností má obránce hodně malou šanci vyřešit to, aniž by byl zraněn (používáme měkké barvící nože). Proto by obrana, ani v nácviku, rozhodně neměla přestat kvůli nějakému zranění. Já nevěřím, že se dokáži spolehlivě ubránit proti noži, ale věřím tomu, že když to bude fakt špatný, tak tam alespoň nezůstanu ležet sám.
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 12. pro, 2006 8:14

DrGlock píše:Co jsem slyšel, tak lidé většinou vůbec neví, že je někdo bodl nožem, že je to jako úder. Funguje to jako třeba zlomenej prst. Když si ho zlomíš, nic ti to nedělá, dokud se na něj nepodíváš a nevidíš, že je tvému tělu něco nepřirozeného a až pak tě to rozhodí, udělá se ti blbě, ap.

Tohle až tak úplně pravda není.....tělo se brání samo a je-li povaha zranění vážnější,opravdu můžeš okamžitě upadnout do šoku....právě proto,abys to zranění potom mohl přežít.Nejsem ale doktor,nevím přesně,jak to funguje.....
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » úte 12. pro, 2006 9:10

Jendis píše:
DrGlock píše:Co jsem slyšel, tak lidé většinou vůbec neví, že je někdo bodl nožem, že je to jako úder. Funguje to jako třeba zlomenej prst. Když si ho zlomíš, nic ti to nedělá, dokud se na něj nepodíváš a nevidíš, že je tvému tělu něco nepřirozeného a až pak tě to rozhodí, udělá se ti blbě, ap.

Tohle až tak úplně pravda není.....tělo se brání samo a je-li povaha zranění vážnější,opravdu můžeš okamžitě upadnout do šoku....právě proto,abys to zranění potom mohl přežít.Nejsem ale doktor,nevím přesně,jak to funguje.....

Nedávno jsem to tady myslím psal, vyzpovídal jsem chlapa co byl bodnutý blízko srdce a vůbec ten bod nožem v tom stresu nevnímal, všiml si až když odcházel pryč, že z něho valí jak při porážce 8O, je ale pravda, že to bodnutí nebylo zdraví ohrožující tedy bezprostředně!!
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...