Co je účinější aikido nebo kung fu?

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod player » čtv 25. led, 2007 17:41

Nejucinejsi je to, co z cloveka dokaze vytriskat maximum.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » čtv 25. led, 2007 19:31

player píše:Nejucinejsi je to, co z cloveka dokaze vytriskat maximum.

Jasně, takže berňák :lol:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » čtv 25. led, 2007 20:51

sun píše:
kik píše:Ahoj pokud tu píšeš kvůli toho ,že chceš s něčím začít tak ti odpovím takto.Pro aikido je důležité aby jsi měl předchozí zkušenost s BU ,kde se vyučují údery.kopy ,podmety ,porazy ,aby ses naučil pracovat se vzdáleností a načasováním.pokud tady to nebudeš ovládat tak sice budeš cvičit naoko pěkné techniky ,ale to bude tak všechno.V aikidu se ty věci nevyučují a pak to dopadá ,že úder je ...no škoda mluvit.Fakt pokud jsi před tím nic nedělal tak je už lepší tu wu šu a když chceš něco co ti bude fungovat brzo tak zkus WT.

Tož, nedá mi to, abych se k tomu nevyjádřil.
K tomu aby člověk dělal aikido, sumo, taijiquan, box, kendo, judo , iado atd. atd. prostě jakékoli BU nepotřebuje žádné předchozí zkušenosti. To, že to někdo napíše, znamená, že je to pravda? Není!
Když bude chtít někdo dělat aikido, proč by měl k tomu dělat předtím něco jiného? To by snad ten, kdo chce dělat tradiční lukostřelbu nebo šerm, což jsou určitě bojová umění, by měl začínat taky s výukou kopů a úderů? Co asi má říct člověk, který studuje lukostřelbu, lidem, kteří argumentují tím: "To nedělej, to ti na ulici nebude fungovat"? Myslím si, že kritérium funkčnosti na ulici je nesmysl, tím by se nemělo měřit při srovnávání různých BU. Těch aspektů proč dělat nějaké BU je více. Srovnat si jednotlivé styly může tak maximálně člověk sám v sobě. To se mi líbí a tohle se mi zas nelíbí.
Myslím, že nejlepší kriterium je:
"Tenhle styl budu dělat, protože se mi líbí natolik, že jsem jej schopný cvičit každý den, pořád a naplno" :idea:
Pokud takhle někdo studium některého stylu BU (aikido nevyjímaje)veme, tak pak "účinnost" toho stylu pozná v každodenním životě. Ať už se jedná o fyzickou i mentální odolnost nebo jednání s lidmi nebo i připravenost řešit různé životní situace.

Sune ty jsi pomotal vše do kupy 8O já mluvím ze své zkušenosti protože aikido dělám a ty ho děláš ?že o něm tak mluvíš?jasně ,že před boxem a judem nemusíš dělat jiné BU nebo BSkteré tě přiblíží realitě,ty jsou pro realitu úplně skvělé a co v nich člověk získá pak využije v aikidu.V aikidu není sparing a ten je přitom strašně důležitý.Aikido prostě není vhodné pro nováčky BU nováček ho může začít dělat ,ale nebude mu fungovat bude cvičit pěkné modelové situace ,ale to bude tak všechno.Bude štastný ,že něco umí bude ho to naplnovat to jo ,ale bude si lhát ,že mu to funguje.Ty jsi uplně out pleteš si BU s BS.a jaké bys asi chtěl mít předchozí zkušenosti pro box zajít si před tím do karate a před karatem do taekwonda..právě ,že pro tady ty druhy nepotřebuješ předchozí zkušenosti ,protože tam ty zkušenosti získáš a naopak v aikidu je nezískáš nikdy ikdybys jej cvičil sebevíc ,tak sparing ti to nenahradí.UF ty děláš tai či ,že takovou filosofickou odpověď bych přesně čekal od takového typu člověka.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » čtv 25. led, 2007 21:43

sun píše:
kik píše:Ahoj pokud tu píšeš kvůli toho ,že chceš s něčím začít tak ti odpovím takto.Pro aikido je důležité aby jsi měl předchozí zkušenost s BU ,kde se vyučují údery.kopy ,podmety ,porazy ,aby ses naučil pracovat se vzdáleností a načasováním.pokud tady to nebudeš ovládat tak sice budeš cvičit naoko pěkné techniky ,ale to bude tak všechno.V aikidu se ty věci nevyučují a pak to dopadá ,že úder je ...no škoda mluvit.Fakt pokud jsi před tím nic nedělal tak je už lepší tu wu šu a když chceš něco co ti bude fungovat brzo tak zkus WT.

Tož, nedá mi to, abych se k tomu nevyjádřil.
K tomu aby člověk dělal aikido, sumo, taijiquan, box, kendo, judo , iado atd. atd. prostě jakékoli BU nepotřebuje žádné předchozí zkušenosti. To, že to někdo napíše, znamená, že je to pravda? Není!
Když bude chtít někdo dělat aikido, proč by měl k tomu dělat předtím něco jiného? To by snad ten, kdo chce dělat tradiční lukostřelbu nebo šerm, což jsou určitě bojová umění, by měl začínat taky s výukou kopů a úderů? Co asi má říct člověk, který studuje lukostřelbu, lidem, kteří argumentují tím: "To nedělej, to ti na ulici nebude fungovat"? Myslím si, že kritérium funkčnosti na ulici je nesmysl, tím by se nemělo měřit při srovnávání různých BU. Těch aspektů proč dělat nějaké BU je více. Srovnat si jednotlivé styly může tak maximálně člověk sám v sobě. To se mi líbí a tohle se mi zas nelíbí.
Myslím, že nejlepší kriterium je:
"Tenhle styl budu dělat, protože se mi líbí natolik, že jsem jej schopný cvičit každý den, pořád a naplno" :idea:
Pokud takhle někdo studium některého stylu BU (aikido nevyjímaje)veme, tak pak "účinnost" toho stylu pozná v každodenním životě. Ať už se jedná o fyzickou i mentální odolnost nebo jednání s lidmi nebo i připravenost řešit různé životní situace.

Napadlo tě někdy, proč bojová umění vznikla? Bylo to proto, protože lidi občas museli bojovat a prohra znamenala smrt. Dnes můžeš cvičit špatně celý život a nepřijdeš na to, ale dřív špatná technika velmi rychle umírala s tím, kdo ji vymyslel. Může být tedy lepší (nebo alespoň stejně objektivní) srovnávací kritérium, než použitelnost v boji? Asi těžko. Dnes prostě lidé cvičící bojová umění rychleji přibývají než umírají. A ten kdo zjistil, že nějaké bojové umění nefunguje, to už stejně nikomu neřekne.

Některá bojová umění ztratila svůj význam pro boj, jako tebou zmíněná lukostřelba. Ale myslím si, že žádný lukostřelec si nemyslí, že se tím ubrání na ulici, že to kvůli tomu cvičí a nebude ti to tvrdit a do krve se hádat.

To co napsal kik by se mělo tesat do kamene, protože krom zakladatele Aikida si to moc lidí, kteří Aikido cvičí, zřejmě neuvědomuje. Uešiba, než dal dohromady Aikido, uměl bojovat a uměl se ubránit hrubou silou. Aikido je jen nástavba na ty "brutální" údery, kopy a další techniky pro lidi, kteří už tohle ovládají a chtějí mít nějakou možnost řešit to i méně brutálním způsobem. Ale Aikido není dokonalé, je tak náročné a specifické, že se prostě může stát, že nezafunguje. Když zafunguje, je to krása, ale když selže, musí nastoupit ta "hrubá síla".
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Co je účinější aikido nebo kung fu?

Příspěvekod DrGlock » čtv 25. led, 2007 21:44

Rychi píše:
Genesis píše:
Rychi píše:
Seagal nestudoval pouze aikido, ale jeste mnoho dalsich BU, jako treba Taekwondo, takze nepochybuj o jeho uderech :wink:

nepochybuju o jeho, ale o úderech těch lidí, co na něj šli, když předváděl aikido

Pokud to byl trening nebo exhibice, tak ani nic jineho nemuzes cekat :)

Jen pokud se proti tomu neumí bránit, tak nemůžeš nic jiného čekat :roll: I na tréninku i na exhibicích se dá cvičit proti skutečným útokům :idea: 8)
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » čtv 25. led, 2007 22:36

ale ty exhibice pokuď se nejedná o BS tak jsou většinou pěkně secvičeny a celkem dlouho na to trénují aby to dobře vypadalo a každý ví co ten či ten udělá jak to bude probíhat, to vypovídá velký prdlajs o tom co funguje či ne a co by ve skutečnosti ten a ten zvládl a dokázal se bránit.
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 26. led, 2007 10:51

kik píše:já mluvím ze své zkušenosti protože aikido dělám .

O.K.Já tvé zkušenosti nezpochybnuji. Na základě těch zkušeností máš názor jaký máš, já zas mám svůj. Nechtěj po mne, abych tvůj názor přejímal, aniž bych věděl, o jaké zkušenosti se jedná. Takže nic jsem nepomotal, jen jsem řekl svůj názor, který je shodou okolností jiný než tvůj. Zkus se na chvíli od svých zkušeností odprostit a řekni si, když ten kdo dělá lukostřelbu nepotřebuje k tomu, aby dělal bojové umění trénovat údery a kopy, proč by taky nemohl existovat aidoka, který taky nepotřebuje trénovat údery a kopy. Je to možné? Já si myslím, že určitě.
Já si myslím, že hodně lidí považuje bojová umění za něco, kde se učí bouchat a kopat, ale to není pravda. To je to, co jsem chtěl říct. Tenhle názor ti nenutím.
kik píše:Aikido prostě není vhodné pro nováčky BU nováček ho může začít dělat ,ale nebude mu fungovat bude cvičit pěkné modelové situace ,ale to bude tak všechno

Zas je to jen o tom, co si člověk představuje pod tím fungovat. Funguje to na té úrovni, k jaké se člověk docvičí a co od toho každý jednotlivec očekává.

kik píše:jasně ,že před boxem a judem nemusíš dělat jiné BU nebo BSkteré tě přiblíží realitě,ty jsou pro realitu úplně skvělé a co v nich člověk získá pak využije v aikidu

Ještě nikdo mi nevysvětli, co si představuje pod realitou. Bitku na ulici nebo válečnou tankovou bitvu nebo souboj stihačů nebo někoho kdo stisknutím něčeho může odpálit střelu dálkového doletu? Kdo ví?
Já si myslím, že realita je zrovna to, co žijeme. Takže pokud mi mé taijiquan pomůže v psaní příspěvků, což je nyní realita, tak je to úžasné.

kik píše:UF ty děláš tai či ,že takovou filosofickou odpověď bych přesně čekal od takového typu člověka.

:D
No vidíš, někoho trénink bojovéhu umění naučí bouchat a kopat a někoho psát filosofické příspěvky.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pát 26. led, 2007 11:09

Hmmm...co je účinnější????? Vezměme to takhle:

"Co je účinnější? .22LR nebo 9mm Luger?" Moc totiž záleží, kam to vlítne a jak to vlítne, že! Takže pokud mi někdo bude tvrdit, že .22LR není účinná a je to jen plivátko na střelnici a na vrabce, tak ho budu mít za totálního idiota... Spousta profesionálů potvrdí, že třeba .22LRHV je nejoblíbenější ráží profesionálních zabijáků - hlavně kvůli účinnosti a kvůli utlumení :wink:

Takže diskuze, jestli je účinnější aikidó nebo kung-fu je nesmyslná - vždy záleží na člověku, jak svou techniku použije a využije!
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Co je účinější aikido nebo kung fu?

Příspěvekod Mufiozo » pát 26. led, 2007 12:27

Rychi píše:
Genesis píše:
khooca píše:
villa15 píše:Tato věc už je ohraná že Aikidem se nemáš šanci ubránit atd.. ale ja bych se chtěl zeptat na váš názor co jsi o tom myslíte vy!

No ale k věci. Podle mě je účinější aikido. Podívej se třeba na Segala - osobně nepochybuju o tom, že by dostal každého poletujícího pošuka v pyžamu :!:

já viděl nějaký jeho videa a jediný co dokázal bylo to, že seknul s pár lidma, co k němu přišli a vztáhli k němu ruce, ale nebyly ÚDERY :!: takže dokud neuvidim jak se brání proti člověku co se umí ohnat pěstí nebo nohou, tak tomu věřit nebudu

Seagal nestudoval pouze aikido, ale jeste mnoho dalsich BU, jako treba Taekwondo, takze nepochybuj o jeho uderech :wink:

Seagal dělal judo, karate(1.dan) a kendo. Pak se dal na aikido(7.dan) já teda o jeho úderech dost pochybuju. Myslím, že průměrný thaiboxer by ho sundal.
Mufiozo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod DrGlock » pát 26. led, 2007 12:39

Sun, cvičíš Tai Ji kvůli tomu, aby ses ubránil a myslíš si, že se pomocí Tai Ji ubráníš?
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pát 26. led, 2007 13:36

Sennin píše:Hmmm...co je účinnější????? Vezměme to takhle:

"Co je účinnější? .22LR nebo 9mm Luger?" Moc totiž záleží, kam to vlítne a jak to vlítne, že! Takže pokud mi někdo bude tvrdit, že .22LR není účinná a je to jen plivátko na střelnici a na vrabce, tak ho budu mít za totálního idiota... Spousta profesionálů potvrdí, že třeba .22LRHV je nejoblíbenější ráží profesionálních zabijáků - hlavně kvůli účinnosti a kvůli utlumení :wink:

takže tvrdíš že ráže .22 je vhodná k obraně?, neli nejlepší když je tak dokonalá pro profesionální zabijáky.
Já klidně tvrdím, že k obraně vhodná není a není dostatečně účiná.
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » pát 26. led, 2007 14:20

sun píše:
kik píše:já mluvím ze své zkušenosti protože aikido dělám .

O.K.Já tvé zkušenosti nezpochybnuji. Na základě těch zkušeností máš názor jaký máš, já zas mám svůj. Nechtěj po mne, abych tvůj názor přejímal, aniž bych věděl, o jaké zkušenosti se jedná. Takže nic jsem nepomotal, jen jsem řekl svůj názor, který je shodou okolností jiný než tvůj. Zkus se na chvíli od svých zkušeností odprostit a řekni si, když ten kdo dělá lukostřelbu nepotřebuje k tomu, aby dělal bojové umění trénovat údery a kopy, proč by taky nemohl existovat aidoka, který taky nepotřebuje trénovat údery a kopy. Je to možné? Já si myslím, že určitě.
Já si myslím, že hodně lidí považuje bojová umění za něco, kde se učí bouchat a kopat, ale to není pravda. To je to, co jsem chtěl říct. Tenhle názor ti nenutím.
kik píše:
Kik napsal
ok odpovím v aikidu je filosofie a to taková ,že můžeš techniku ukončit ,ale neuděláš to a necháš ho tou technikou projít.Pokud ,ale ztratíš to ,že můžeš ublížit pak ztratíš i důvěru v sebe a tím pádem i pro techniku a pokud se bavíme o aikidu jako o sebeobraně tak pamatuj bez útoku není obrany.

Aikido prostě není vhodné pro nováčky BU nováček ho může začít dělat ,ale nebude mu fungovat bude cvičit pěkné modelové situace ,ale to bude tak všechno

Zas je to jen o tom, co si člověk představuje pod tím fungovat. Funguje to na té úrovni, k jaké se člověk docvičí a co od toho každý jednotlivec očekává.

Kik napsal
Představ si situaci ,že prvnaček Pepíček se chce naučit derivace a zajde za učitelkou a zeptá se jí chci se naučit derivace a učitelka mu odpoví Pepíčku na to máš čas první se nauč sčítat a odčítat jinak se ty derivace nikdy nenaučíš a pochopíš je až postupem času kdy si projdeš základama a Pepíček si bude říkat pořád to svoje a začne s derivacema jak si myslíš ,že asi dopadne ????třeba si přečte v knížce co to je drivace a k čemu se používá a myslíš ,že by dokázal vypočítat příklad když ani neumí sčítat odčítat.Pepíček má dvě varianty ,že to bude zkoušet znovu a znovu a pořád bezůspěšně nebo si řekne ,učitelka měla pravdu bez základů to nejde raději se je naučím a derivace mi pak možná půjdou.Doufám ,že jsi pochopil jestli ne vysvětlivky Pepíček -začátečník v BU,Derivace-aikido ,Paní učitelka- Kik :twisted: ,sčítání a odčítání -box,judo...

kik píše:jasně ,že před boxem a judem nemusíš dělat jiné BU nebo BSkteré tě přiblíží realitě,ty jsou pro realitu úplně skvělé a co v nich člověk získá pak využije v aikidu

Ještě nikdo mi nevysvětli, co si představuje pod realitou. Bitku na ulici nebo válečnou tankovou bitvu nebo souboj stihačů nebo někoho kdo stisknutím něčeho může odpálit střelu dálkového doletu? Kdo ví?
Já si myslím, že realita je zrovna to, co žijeme. Takže pokud mi mé taijiquan pomůže v psaní příspěvků, což je nyní realita, tak je to úžasné.

Kik napsal
Realita je konflikt a ten může mít hodně podob a konkrétně i ten letec si projde výcvikem nějakého BU.A to ,že píšeš příspěvek a je to realita tak ho nos u sebe a když tě někdo přepadne a bude tě chtít třeba znásilnit tak mu ho přečti možná tě pak nechá a bude to taky realita a nebo spíš sci-fi :twisted:

kik píše:UF ty děláš tai či ,že takovou filosofickou odpověď bych přesně čekal od takového typu člověka.

No vidíš, někoho trénink bojovéhu umění naučí bouchat a kopat a někoho psát filosofické příspěvky.

Kik napsal
na to nemám odpověd to je už i na mě moc.jak jezdím na Ichiro Shischiu tak to je strašně hodný člověk a zdůrazňuje ,že aikido je láska a filosofie a tak je to moc pěkné ,ale pak řekne v aikidu to cvičíme takhle ,ale v boji to uděláte tak a udělá to rychle a nekompromisně tak ,že mu to každý věří ,že to funguje a proto mu tu jeho filosofii věříme protože on o tom dokáže mluvit ,ale dokáže to i zacvičit,někdo zas dokáže o tom jen mluvit.
Naposledy upravil kik dne pát 26. led, 2007 14:28, celkově upraveno 1
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » pát 26. led, 2007 14:26

promin Sune já to blbě napsal odpovědi máš i v tom rámečku vždy pod tvým textem tak se mrkni i do něj
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 26. led, 2007 14:49

DrGlock píše:Sun, cvičíš Tai Ji kvůli tomu, aby ses ubránil a myslíš si, že se pomocí Tai Ji ubráníš?

Napiš, prosím, proti čemu se mám ubránit. Proti útoku kulometem nebo proti útoku psa nebo proti útoku chřipkového bacilu.
Ať už myslíš, jakýkoliv útok, tak fakt nevím. Jak bych to mohl vědět dopředu, co pak umím číst budoucnost? Tohle mne zatím taijiquan nenaučil. :(

P.S. samozřejmě, že to budeš mít, za vyhýbavou odpověď, ale fakt jinou odpověď nemám.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 26. led, 2007 15:07

kik píše:na to nemám odpověd to je už i na mě moc.

nemusíš mít na vše odpověď. Já taky odpovídám jen na to na co chci.

kik píše:jak jezdím na Ichiro Shischiu

Myslíš si, že kdyby začátečník za tím mistrem přišel s tím že se chce aikido naučit, že mu řekne, tak bohužel ty jsi začátečník tebe učit nebudu. Napřed se musíš naučit kopat, bouchat, střílet z pistole atd, pak teprve dojdi a já tě budu učit? Já si nemyslím, že to tak dělá, ale možná to tak je. Nevím. Ale zní mi to hloupě. Náš učitel to tak nedělá.

kik píše:Realita je konflikt a ten může mít hodně podob a konkrétně i ten letec si projde výcvikem nějakého BU.A to ,že píšeš příspěvek a je to realita tak ho nos u sebe a když tě někdo přepadne a bude tě chtít třeba znásilnit tak mu ho přečti možná tě pak nechá a bude to taky realita a nebo spíš sci-fi

Asi vidíš za každým rohem někoho, kdo ti chce ublížit. Hmmm. Naše pohledy na život jsou prostě jiné, tak jsou i jiné pohledy na bojové umění.

kik píše:Aikido prostě není vhodné pro nováčky BU nováček ho může začít dělat ,ale nebude mu fungovat bude cvičit pěkné modelové situace ,ale to bude tak všechno

Každé bojové umění se začíná od základů, nic neumíš hned. Všude jsou modelové situace někde pěkné, někde škaredé. Zabíjet se taky dá i s úsměvem.

kik píše:Představ si situaci ,že prvnaček Pepíček se chce naučit derivace a zajde za učitelkou a zeptá se jí chci se naučit derivace a učitelka mu odpoví Pepíčku na to máš čas první se nauč sčítat a odčítat jinak se ty derivace nikdy nenaučíš a pochopíš je až postupem času kdy si projdeš základama a Pepíček si bude říkat pořád to svoje a začne s derivacema jak si myslíš ,že asi dopadne ????třeba si přečte v knížce co to je drivace a k čemu se používá a myslíš ,že by dokázal vypočítat příklad když ani neumí sčítat odčítat.Pepíček má dvě varianty ,že to bude zkoušet znovu a znovu a pořád bezůspěšně nebo si řekne ,učitelka měla pravdu bez základů to nejde raději se je naučím a derivace mi pak možná půjdou.Doufám ,že jsi pochopil jestli ne vysvětlivky Pepíček -začátečník v BU,Derivace-aikido ,Paní učitelka- Kik :twisted: ,sčítání a odčítání -box,judo...

Tak tomu fakt nerozumím. :D Ale bez ironie. S tím s tebou nesouhlasím.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pát 26. led, 2007 15:24

Co jsem si treba prečetl o čínských bojových umnění ,tak často tam byl postup že žák v mladším věku nejdřív studoval nějaký vnější styl to jest rozvíjel sílu ,obratnost,výbušnost a po té ve starším veku casto precházel na vnitřní styl tedy styly podobné aikidu.Samozrejmně že to nebylo pravidlem v rodinách ,kde se vnitřní styly cvičili tak se asi předávali generačně hned od začátku. Ale ten postup od vnějšího k vnitřnímu má svojí logiku ,tím že nejdřív cvičili udery kopy postoje tak pak snáze chápali princip vnitřních stylu.Ale neberte to jako nejakou radu spíš jako postreh.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pát 26. led, 2007 15:33

Lada píše:
Sennin píše:Hmmm...co je účinnější????? Vezměme to takhle:

takže tvrdíš že ráže .22 je vhodná k obraně?, neli nejlepší když je tak dokonalá pro profesionální zabijáky.
Já klidně tvrdím, že k obraně vhodná není a není dostatečně účiná.

Hmmm...a kde tvrdím, že ráže .22 je vhodná k obraně??? A kde autor otázky tvrdí, jestli je v OBRANĚ účinnější aikido nebo kung-fu???
Takže můžeš klidně tvrdit, že k obraně vhodná není a není dostatečně účinná...i když ani s tímhle tvým tvrzením s tebou nesouhlasím :wink:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pát 26. led, 2007 15:49

sun píše:O.K.Já tvé zkušenosti nezpochybnuji. Na základě těch zkušeností máš názor jaký máš, já zas mám svůj. Nechtěj po mne, abych tvůj názor přejímal, aniž bych věděl, o jaké zkušenosti se jedná. Takže nic jsem nepomotal, jen jsem řekl svůj názor, který je shodou okolností jiný než tvůj. Zkus se na chvíli od svých zkušeností odprostit a řekni si, když ten kdo dělá lukostřelbu nepotřebuje k tomu, aby dělal bojové umění trénovat údery a kopy, proč by taky nemohl existovat aidoka, který taky nepotřebuje trénovat údery a kopy. Je to možné? Já si myslím, že určitě.

Suneee neni ti lito te klavesnice? Promin, ale obcas mi prijdes jak pod vlivem hooodne silnejch latek :oops: A ted vazne: Jake, ze mas zkusenosti s Aikidem, jake mas zkusenosti s obranou/bojem (nemyslim to vymazlene tui sau/shou s green peace vyrazem ve tvari - to za boj nepovazuji). Bojove umeni neni vyraz pro umeni jako takove (napr. malovani) - ten vyznam je jinej ... znamena to, ze neco umis/ovladas/mas naucene/zmaknute a jsi schopen to kdykoli pouzit!!!

Plz nechtej vysvetlit co je real - zhroutil by se ti svet ... uz jen to, ze nerozumis slove real o necem hovori...
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 26. led, 2007 18:30

luen píše:Plz nechtej vysvetlit co je real - zhroutil by se ti svet ... uz jen to, ze nerozumis slove real o necem hovori...

Jak já rozumím realitě, to jsem uvedl, ale jsem zvědavý, jak ty a ostatní.
Tož se pochlub s něčím co má hlavu a patu a ne jen nějakými primitivními provokacemi.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rychi » pát 26. led, 2007 19:03

sun píše:Jak já rozumím realitě, to jsem uvedl, ale jsem zvědavý, jak ty a ostatní.
Tož se pochlub s něčím co má hlavu a patu a ne jen nějakými primitivními provokacemi.

Souhlasim s tebou, kazdopadne realita je pro me kazdy den jina. Nekdy mas pocit, ze bys mohl na pockani lamat kosti a jindy by jsi se nejradsi pripadnym konfliktum z velke dalky vyhybal.
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...