Co je účinější aikido nebo kung fu?

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod majkx » pát 26. led, 2007 19:13

4 Sun, mně to připadá, že se až moc vyžíváš v těch vedlejších produktech, které cvičením BU můžeš získat, trpělivost, nadhled, empatičnost atd. samozřejmě se vše co budeš dělat s nasazením a budeš tomu věnovat moře času promítne do tvého života, ale jako by si opomíjel to nejdůležitější proč lidé, pokud z mého pohledu mají správnou motivaci, začnou cvičit BU nebo BS, aby si lépe dokázali ochránit zadnici(aspoň tohle je prvotní impuls proč něco cvičit, tak to vidím já, když se budu chtít obohatit duševně začnu praktikovat zazen, nebo věřit v boha). To co píšeš o nějaké realitě je asi to co tě v životě pravděpodobně potká a s čím se setkáš, tak tady prosím nemel něco o stíhačkách. Každého člověka může potkat že bude jiným napaden nebo ohrožen na životě a pokud někdo studuje BU či BS a tohle je jeho hlavní důvod odvrátit případný útok na jeho osobu, tak je to dost realistický pohled. Ty asi už v BU hledáš něco jiného než umět bojovat, tím nevylučuju, že to umět můžeš, neznám tě, ale připadá mi že na hovnu hledáš dort!!
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » sob 27. led, 2007 7:52

Pani,

uvedomte si, ze Sun ma okolo 50-tky (tipujem podla fotiek, nikdy sme sa nestretli) a diva sa na svet uplne inak ako 20 ci 30-rocny chlap. On uz vidi bojove umenia v sirsom uhle ci v hlbsom zmysle, ze bojove umenia naozaj nie su na fighting, hoci fighting obsahuju. Spusta klasickych textov ci starych majstrov tvrdi, ze umenia nie su na bitie ludi, ze bojove umenia su pouzivanie quan na trenovanie cloveka, a nie pouzivanie cloveka na trenovanie quan, ze kungfu je v zakladoch, ze (v cinskych styloch) quan je brana Taa atd... Bojove umenia su specialnou metodou pestovania a vychovy cloveka, ktora ide od praktickeho k teoretickemu, od telesneho k duchovnemu.
Majkx, neda sa skutocne praktikovat zen (a ani ziadna ina spiritualita) bez pestovania tela (v minulosti to bolo mozno inak, dnes je to nemozne - aspon u nas, mestskych ludi), naozaj mi v tomto mozes verit, hovorim z vlastnej skusenosti.
Glock, bojove umenia nevznikli z potreby sebaochrany - na to, aby sa ludia vedeli ubranit, nepotrebovali bojove umenia, nepotrebovali stat v zakladnych postojoch, drilovat jemnucke skills donekonecna atd. Bezni vojaci to nikdy nerobili a nerobia, nieto na to cas, pretoze kazdy styl bojovych umeni vyzaduje minimalne par rokov studia, kym bezni vojaci mali nanajvys par mesiacov a castokrat ani to.
Kazdy styl bojoveho umenia je sam osebe dokonaly, pokial mu dotycny rozumie a venuje sa mu dostatocne do hlbky. To, ze mnoho ludi roznym stylom (napriklad aikidu) nerozumie, neznamena, ze chyba je v styloch.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » sob 27. led, 2007 13:32

ukropcany píše:Ale však ani ja som nikdy neprehral... nikdy som totiž nebojoval... :P :wink:
To je ta najlepsia kombinacia podla mna, gratulujem.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » sob 27. led, 2007 20:25

Miro píše:Pani,

uvedomte si, ze Sun ma okolo 50-tky (tipujem podla fotiek, nikdy sme sa nestretli) a diva sa na svet uplne inak ako 20 ci 30-rocny chlap. On uz vidi bojove umenia v sirsom uhle ci v hlbsom zmysle, ze bojove umenia naozaj nie su na fighting, hoci fighting obsahuju. Spusta klasickych textov ci starych majstrov tvrdi, ze umenia nie su na bitie ludi, ze bojove umenia su pouzivanie quan na trenovanie cloveka, a nie pouzivanie cloveka na trenovanie quan, ze kungfu je v zakladoch, ze (v cinskych styloch) quan je brana Taa atd... Bojove umenia su specialnou metodou pestovania a vychovy cloveka, ktora ide od praktickeho k teoretickemu, od telesneho k duchovnemu.
Majkx, neda sa skutocne praktikovat zen (a ani ziadna ina spiritualita) bez pestovania tela (v minulosti to bolo mozno inak, dnes je to nemozne - aspon u nas, mestskych ludi), naozaj mi v tomto mozes verit, hovorim z vlastnej skusenosti.

4 Miro v pohodě, tvoji zkušenost ti věřím, co se týče suna, tak myslím, že to nebereme nikdo osobně, každý tady píšeme svůj pohled ze svých zkušeností a vnímání. Mně osobně se líbí pohled na BU i od tohohle člověka http://www.dipenshi.cz/topic.html je to článek od GT Leo T. Gaje na webu dipenshi, vyšel i v FM. Malá chybička, je třeba ještě kliknout na odkaz na článek.

4 Ukropčaný, tak dalšího syna v 50 letech, tak to jsem zvědavý co ti řekne roba :lol: :wink: .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » sob 27. led, 2007 21:44

sun píše:
DrGlock píše:Sun, cvičíš Tai Ji kvůli tomu, aby ses ubránil a myslíš si, že se pomocí Tai Ji ubráníš?

Napiš, prosím, proti čemu se mám ubránit. Proti útoku kulometem nebo proti útoku psa nebo proti útoku chřipkového bacilu.
Ať už myslíš, jakýkoliv útok, tak fakt nevím. Jak bych to mohl vědět dopředu, co pak umím číst budoucnost? Tohle mne zatím taijiquan nenaučil. :(

P.S. samozřejmě, že to budeš mít, za vyhýbavou odpověď, ale fakt jinou odpověď nemám.

Klidně proti útoku kulometem, jestli se proti němu učíš bránit :) Myslel jsem tu otázku tak, jestli jedním z důvodů proč cvičíš, jsou schopnosti ubránit se proti běžným útokům, které tě mohou potkat v každodenním životě (bitkař kterýsi nemá do koho bouchnout, feťák s kudlou, partička nácků, atp.) a jestli si myslíš, že v těchto situacích může být Tai Ji účinně použitelné? Podle toho co sem píšeš si myslím, že cvičíš kvůli jiným věcem než sebeobrana a Tai Ji není cestou, jak se jí naučit, ale cvičíš ho kvůli jiným věcem, které ti bojová umění dávají. Ale možná se mýlím?
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » sob 27. led, 2007 22:02

Miro píše:Pani,

Glock, bojove umenia nevznikli z potreby sebaochrany - na to, aby sa ludia vedeli ubranit, nepotrebovali bojove umenia, nepotrebovali stat v zakladnych postojoch, drilovat jemnucke skills donekonecna atd. Bezni vojaci to nikdy nerobili a nerobia, nieto na to cas, pretoze kazdy styl bojovych umeni vyzaduje minimalne par rokov studia, kym bezni vojaci mali nanajvys par mesiacov a castokrat ani to.
Kazdy styl bojoveho umenia je sam osebe dokonaly, pokial mu dotycny rozumie a venuje sa mu dostatocne do hlbky. To, ze mnoho ludi roznym stylom (napriklad aikidu) nerozumie, neznamena, ze chyba je v styloch.

Miro

To co jsem zvýraznil je fakt peklo :cry: :cry:

Miro opět exceluje :evil:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » sob 27. led, 2007 22:43

DrGlock píše:Klidně proti útoku kulometem, jestli se proti němu učíš bránit :) Myslel jsem tu otázku tak, jestli jedním z důvodů proč cvičíš, jsou schopnosti ubránit se proti běžným útokům, které tě mohou potkat v každodenním životě (bitkař kterýsi nemá do koho bouchnout, feťák s kudlou, partička nácků, atp.) a jestli si myslíš, že v těchto situacích může být Tai Ji účinně použitelné? Podle toho co sem píšeš si myslím, že cvičíš kvůli jiným věcem než sebeobrana a Tai Ji není cestou, jak se jí naučit, ale cvičíš ho kvůli jiným věcem, které ti bojová umění dávají. Ale možná se mýlím?

Za tu dobu, co taijiquan cvičím se mé důvody a motivace ke cvičení mnohokrát změnily. Ovšem co se nezměnilo, je touha tohle BU cvičit správně. Poznal jsem, že správně znamená mít učitele, který taijiquan zná a umí jej i naučit, přesvědčit jej, že má smysl. aby mne učil a pak už jen následovat jeho instrukce. Vím, že taijiquan je komlexní BU, takže nemám problém s tím, že bych jej nedělal jak pro sebeobranu, tak i pro zdraví nebo duchovní rozvoj. Nekladu na něco větší důraz. Prostě jen to chci dělat správně, ono se to nějak vyvrbí.
Proč bych měl, jak mne tu mnozí přesvědčují, klást větší mnohdy 100% důraz na rvačky? Do opravdu vážného konfiktu jsem se nikdy nedostal. Tak proč bych svou činnost ve volném čase měl prioritně postavit na nečem tak málo pravděpodobném? Menší konfikty (když nešlo o život) jsem vyřešil v pohodě i před tím, než jsem si něco začal se studiem BU.Na rvačky člověka připraví starší kamoš nebo brácha či otec za pár dní. To není problém, pokud není člověk od přírody posera. Beru to stejně tak, že to tady přece každý ví, ale kdybychom všichni společně jen souhlasili, tak nebude o čem psát. Takže díky těm, kteří se mnou nesouhlasí, aspoň si můžu trochu ulevit.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » sob 27. led, 2007 23:43

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 11. úno, 2007 11:59, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » ned 28. led, 2007 0:15

Miro píše:Glock, bojove umenia nevznikli z potreby sebaochrany - na to, aby sa ludia vedeli ubranit, nepotrebovali bojove umenia, nepotrebovali stat v zakladnych postojoch, drilovat jemnucke skills donekonecna atd. Bezni vojaci to nikdy nerobili a nerobia, nieto na to cas, pretoze kazdy styl bojovych umeni vyzaduje minimalne par rokov studia, kym bezni vojaci mali nanajvys par mesiacov a castokrat ani to.

Bojová umění nevyžadují roky studia, ale když se snažíš jít na to co největší oklikou, bude ti to trvat roky. Na to, aby ses je naučil, nepotřebuješ stát v základních postojích a donekonečna drilovat jemné dovednosti. Ti lidi co je vymysleli a cvičili na to taky neměli čas. Protože když máš dostatečnou motivaci v tom, že ti jde skoro denně o život, jde i ten trénink velmi rychle. Ale dnes, v relativně bezpečných krajích, kde ta přirozená motivace chybí, je to hlavně byznys. Proč bych tě měl naučit bojovat za rok? Ty si pak odejdeš a založíš si svou školu, a já přijdu o tvoje prachy a o peníze lidí, co by mohli chodit ke mě. Raději tě budu učit blbě ale deset let a hlavně ti neukážu všechno, abys náhodou nebyl lepší. A lidi si neuvědomují, že bojová umění se cvičí kvůli boji a hledají v nich nějaké chujovinky, co tam třeba ani nejsou, a cvičí kvůli nim, místo toho, aby cvičili kvůli boji. Dělají tak z bojových umění gymnastiku, a to je k breku.
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » ned 28. led, 2007 0:36

sun píše:Za tu dobu, co taijiquan cvičím se mé důvody a motivace ke cvičení mnohokrát změnily. Ovšem co se nezměnilo, je touha tohle BU cvičit správně. Poznal jsem, že správně znamená mít učitele, který taijiquan zná a umí jej i naučit, přesvědčit jej, že má smysl. aby mne učil a pak už jen následovat jeho instrukce. Vím, že taijiquan je komlexní BU, takže nemám problém s tím, že bych jej nedělal jak pro sebeobranu, tak i pro zdraví nebo duchovní rozvoj. Nekladu na něco větší důraz. Prostě jen to chci dělat správně, ono se to nějak vyvrbí.
Proč bych měl, jak mne tu mnozí přesvědčují, klást větší mnohdy 100% důraz na rvačky? Do opravdu vážného konfiktu jsem se nikdy nedostal. Tak proč bych svou činnost ve volném čase měl prioritně postavit na nečem tak málo pravděpodobném? Menší konfikty (když nešlo o život) jsem vyřešil v pohodě i před tím, než jsem si něco začal se studiem BU.Na rvačky člověka připraví starší kamoš nebo brácha či otec za pár dní. To není problém, pokud není člověk od přírody posera. Beru to stejně tak, že to tady přece každý ví, ale kdybychom všichni společně jen souhlasili, tak nebude o čem psát. Takže díky těm, kteří se mnou nesouhlasí, aspoň si můžu trochu ulevit.

Starého psa novým kouskům nenaučíš, tak ti jen popřeju hodně štěstí i do té druhé půlky života, aby jsi nikdy nemusel zjistit, jestli to Tai Ji v boji k něčemu je 8)
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

:)

Příspěvekod Opicka » ned 28. led, 2007 0:38

Kazdy by mal cvicit to co ho bavi .... pre niekoho je mozno dolezite vediet za rok treningu vyklbit niekomu ruku a pre niekoho upokojit trosku mysel a citit sa lepsie .. ale jedna vec vobec nevylucuje druhu ak ten ci onen styl robis poctivo ..
ja sa moc nevyznam ani dlho necvicim a asi nedostanem mile reakcie ale nieco na tom co Miro hovori pravdy asi bude .... aspon ja zdielam velmi podobny nazor len to neviem tak dobre vyjadrit :() a nemam ani 50 rokov :)
kazdy mame nejaky nazor len by sme nemuseli kritizovat inych ak maju odlisny...
Opicka
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod graver » ned 28. led, 2007 8:37

4Ukropčány: tak se mi zase zhroutil kousek světa. Vždycky mě zajímalo, proč kdo dělá své BU/BS a ty jsi tu tuším svůj důvod takto jasně uvedl poprvé. Mlátit se celý život v ringu, abys v 60ti mohl kamsi vyšplhat, tomu říkám mít smysl života :wink:
Přiznej se, že je v tom něco víc :lol: :lol:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: :)

Příspěvekod La-jia » ned 28. led, 2007 10:59

[quote="Opicka"]Kazdy by mal cvicit to co ho bavi .... pre niekoho je mozno dolezite vediet za rok treningu vyklbit niekomu ruku a pre niekoho upokojit trosku mysel a citit sa lepsie ..

Jo, to je svatá pravda. Ten co che to první začne cviči BU/BS a ten co chce to druhý začne třeba s jogou. Souhlasim.
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod marvin » ned 28. led, 2007 13:02

:?
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xavier » ned 28. led, 2007 13:14

Můj názor je takový, že kdyby jedna z hlavních věcí v BU vyučovaných v "západním světě" nebylo přejímání cizí filosofie (kolikrát bez pochopení), uniformy, názvy technik + teoretizování, ale tvrdý trénink, pak by nejspíš nemělo smysl nad ničím debatovat, protože by byla situace jiná.

Podle statistik jsou lidé čím dál agresivnější, tudíž je vhodné podle toho volit bojový sport nebo ten svůj modifikovat. Nesouhlasím s názorem, že BU nebyly vytvořeny pro sebeobranu, ale pravdou zůstává, že zoufalá situace kolem BU může i ve mě občas evokovat tento názor (pohled).

Přestaňte se tady prosím hádat o tom, co je lepší/horší - pročtěte si fóra a zjistíte, že to nikam nevedlo. Nikoho takhle nepřesvědčíte a po takových dohadech spíš každá strana bude přesvědčena o své pravdě. Raději cvičte to, co vás baví (akorát tomu někteří neříkejte bojové a k tomu ještě umění). Na ulici stejně žádná pravidla nejsou, nic není zaručené a teoretizování u PC (ještě k tomu plné emocí a osobních výpadů) vám taky nepomůže (ani ostatním). Nejlepší by bylo, aby skeptikové a "mistři" dorazili na přítelský sparring nebo aspoň přátelský pokec. Tady se takhle podle mě nic nevyřeší.

Je to pořád dokola. :roll:
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Opicka » ned 28. led, 2007 13:34

Marvin : fakt ? ok ked to tak vidis :)
ja idem trochu cvicit :) a uzite si pokracovanie hadania sa :P
Opicka
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod marvin » ned 28. led, 2007 14:28

marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod villa15 » ned 28. led, 2007 19:07

Sennin píše:Hmmm...co je účinnější????? Vezměme to takhle:

"Co je účinnější? .22LR nebo 9mm Luger?" Moc totiž záleží, kam to vlítne a jak to vlítne, že! Takže pokud mi někdo bude tvrdit, že .22LR není účinná a je to jen plivátko na střelnici a na vrabce, tak ho budu mít za totálního idiota... Spousta profesionálů potvrdí, že třeba .22LRHV je nejoblíbenější ráží profesionálních zabijáků - hlavně kvůli účinnosti a kvůli utlumení :wink:

Takže diskuze, jestli je účinnější aikidó nebo kung-fu je nesmyslná - vždy záleží na člověku, jak svou techniku použije a využije!
Co to má společného s Aikidem nebo Kung fu?? :?:
villa15
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Sennin » ned 28. led, 2007 19:21

villa15 píše:

"Co je účinnější? .22LR nebo 9mm Luger?" Moc totiž záleží, kam to vlítne a jak to vlítne, že! Takže pokud mi někdo bude tvrdit, že .22LR není účinná a je to jen plivátko na střelnici a na vrabce, tak ho budu mít za totálního idiota... Spousta profesionálů potvrdí, že třeba .22LRHV je nejoblíbenější ráží profesionálních zabijáků - hlavně kvůli účinnosti a kvůli utlumení :wink:

Takže diskuze, jestli je účinnější aikidó nebo kung-fu je nesmyslná - vždy záleží na člověku, jak svou techniku použije a využije!

Přečti si druhý odstavec, ten první je tzv. přirovnání k nesmyslnosti debaty o účinnosti, jak to zde někteří vidí :wink:

P.S.: Předpokládám, že ta číslovka ve Tvém nicku znamená věk...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod villa15 » ned 28. led, 2007 21:37

Sennin píše:
villa15 píše:

Přečti si druhý odstavec, ten první je tzv. přirovnání k nesmyslnosti debaty o účinnosti, jak to zde někteří vidí :wink:

P.S.: Předpokládám, že ta číslovka ve Tvém nicku znamená věk...
Tak to předpokládáš špatně Sennin!!A ted mi řekni co ma nějaká .22LR společného s Aikidem nebo Kung fu?
villa15
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...