Co je účinější aikido nebo kung fu?

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod luen » stř 31. led, 2007 17:44

karlat píše:To luen: dík za vyčerpávající odpověď, dá se říct, že souhlasím se vším, cos napsal, s jednou vyjímkou-kdo se nechytne hned, nechytne se nikdy-mě to trvalo tak 3, možná 4 roky...
Na návštěvu u tebe stále myslím, spíš s každým tvým příspěvkem víc a víc. Bohužel jsem polochromej na levou ruku, (klasika, při úderu jsem si zvrátil palec), trénink bych nedal (cvičím teď v podstatě jen pravačkou) a na pokec nebo kvůli kondici to nemá cenu, to asi souhlasíš?

To je na tobe ... asi lepe zhodnotis svuj stav! Vim co je uraz a jak muze cloveku zneprijemnit zivot, ale aby to nebyl takovej ten permanentni uraz :wink: :D (joke), tak vem Vlada, MB a ty jim budes delat mluvciho :D :wink:
Naposledy upravil luen dne stř 31. led, 2007 23:24, celkově upraveno 1
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » stř 31. led, 2007 17:47

to luen:
Tak to nemáš šanci, umluvím tě k smrti :twisted: :lol:
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » stř 31. led, 2007 17:48

luen píše:
karlat píše:to luen: tys to tu taky rozjel :wink: Víš, Honzo, nemyslím, že by bylo správné vybírat žáky podle toho, jestli jsou ochotni naostro sparovat. Cožpak lze říct zájemci o BU, jestli chceš u mě cvičit, tak si musíš dát občas nakládačku s... ? To by jich hned na začátku skončilo nepočítaně. Třeba já bych kvůli muzice na kontaktní styly ani nepáchnul, Aikido mi otevřelo cestu a teprve poznání, že za pár měsíců a nejspíš ani let ze mě samuraj nebude mě přivedlo k hledání dalšího. I když by to jistě bylo síto, z něhož by vzešla škola plná "srdcařů". Ale co ti ostatní, proč je hned vyplašit? Třeba se chytí?
Ctím tvoji zkušenost, zajímalo by mě, zda "házíš lidi bez rozdílu do vody", či je dle potřeby pomaloučku "vedeš za ručku"?
(ještě bych rád dal ve známost, že můj předchozí příspěvek jsem smolil ještě bez přečtení toho tvého, takže pokud by to vypadalo, že se po tobě nějak opičím, tak to tak není!!!)

Nekde ses tady vyznal z toho, ze jsi teoretik i kdyz ... nebo tak neco! Jsi dle meho teoretik kazdym coulem, ale nevidim v tom problem ... Ok a ted vazne ... byt 5min. u nas na treninku :arrow: neptal by ses :wink:

Presne naopak ... zarazuji sve zaky do ruznych kategorii (co jineho by mel trener/ucitel/sifu/sensei poznat, kdyz ne to na jake cca urovni je ten ktery clovek) ?Samo, ze po kazdem nechci, aby byl Superman, ale pak nekrafa na forech kraviny a jen cte :wink: Protoze jeho reklama by mi radost neudelala ... Ja mam rad fer hru ... Kazdeho kdo prijde se zeptam na predstavu ... ja mu reknu tu svou a bud ma chut a odvahu se plnohodnotne zapojit (s prihlednutim k jeho moznostem) a zkusi to a nebo ho poslu jinam ... Skola mi nevydelava na chleba, tak me to netrapi :wink: Nejsem socialni ustav, nemam spasitelsky syndrom a ani devecka pro vsechny!!! Umim si vybrat!!!

Nikoho u nas nikdo nemlati a nikdo se u nas na nikom neukaji ... Lidi k nam chodi dobrovolne (doufam, ze je nikdo nenuti :D ). Nikoho neobtezuji recickama, ze jeste neni dostatecne vyzralej a bla, bla, bla ... Kdo ma chut a odvahu, tak si zkusi sparing ... co je na tom??? Aspon vi na cem je a odpadaji neplodne, teoreticke diskuze na treninku :wink:

Ma zkusenost hovori jasne ... kdo se chyti, chyti se hned resp. brzy, kdo ne ... smula, ale nechyti se nikdy - ac tomu tak muze rikat. Do vody hazu lidi, kteri jsou v pohode, kdo na to nema (je treba narusenej nebo ma jinou psychozu), tak mu pomuzu, ale nikoho za rucicku nevodim ... jak jsem napsal Jsme wing chun skola a ne vyzkumne stredisko :D Experimentujou "hipici" :D

Nechci te nijak zarmoutit, ale kdyby ses u nas zastavil, jak jsi sliboval, tak uz by ses na tyhle trivialni veci neptal... Mimochodem v nekterem tvem prispevku z nedavne minulosti jsem vycetl, ze cest je nekolik, ale cil jen jeden ... nebo neco v tom smyslu (ale nejsem si jist jestli jsi to psal ty a nebo Vlado) ... NO ... :D Ja bych si to nedovolil tvrdit ... jak vidis i pod podobnym nazvem muze byt i neco jineho ... Ne ze bych se chtel nejak vyhranovat, ale ono je to tak, ze ... Dle me skromne zkusenosti spousty cest jsou slepe ulicky ..., spousty cest proste nikam nevede a o jednom spolecnem cili se pouze mluvi .... Ve vztahu k ruznym BU (napr. Aikido ...) jsem absolutne kritickej a neverim ... ani pozdrav :oops:

Tenhle váš příspěvek se mně velmi líbí a čím dál víc,mně příspěvky lidí
věnujících se wing chunu přesvědčujou,že až se dám víc zdravotně do richtiku budu se mu věnovat. Přiznám se sem trochu romantik mám rád staré kung fu filmy ,líbí se mi ty oblečky a muzika a atmosféra .A na wing chun se mi líbí ,že si časem treba zacvičím sestavu s motýlími noži či s tyčí a na panákovi jako ve filmu two masters,ale jen pro radost s určitého druhu pohybu a že delám něco pro tělo. Už mám za sebou období,kdy sem chodil po klubech a po nocích po praze,tak že být připraven na extremní rvačky není priorita.Na druhou stranu chci být aspon trosku připraven,že když pujdu s přítelkyní večer s kina a bude mně obtěžovat nejaký otrapa budu si vedet rady. A co jsem videl na ruzných videí o wing chun ,tak tenhle systém funguje.
Co se týká aikida ale třeba i jiu jitsu či tchaj ti tak tyhle umnění svým zpusobem považuju za jakýsi vrchol snažení,ale myslím že k mistrovství a ovládnutí vede cesta dlouhá dá se říct celej život.Co vím tak často v číně se lidé nejdřív věnovali vnějšímu stylu a pak přešli na styl vnitřní a vetšinou v pozdějším věku po zkušenostech z vnějšího stylu.Určitě je aikido,laido a další tradiční do ,krasná duchovní cesta a užasný koníček v současné době.Ale jako sebeobrana nevím snad v kombinaci s něčím dalším.
Jo jen tak mimochodem podle adresy,jste rodilý žižkovák?
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 31. led, 2007 18:07

jeikob píše:Jo jen tak mimochodem podle adresy,jste rodilý žižkovák?

Podle adresy snad, ale jinak jsem z K. Varu :D , ale nepopiram, ze Zizkov ma sve kouzlo :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 31. led, 2007 18:21

luen píše:
jeikob píše:Jo jen tak mimochodem podle adresy,jste rodilý žižkovák?

Podle adresy snad, ale jinak jsem z K. Varu :D , ale nepopiram, ze Zizkov ma sve kouzlo :wink:

Bohužel to největší kouzlo ztratil.Když jsem byl dítě ,žilo tam ješte spousta lidí,figurek z dob první republiky.Moje babička se tam přistehovala jako mladinká ve dvacatých letech a pracovala jakoslužka u majitelu pohřební služby. U nás v domě bydlela třeba stará primabalerína,která tancovala v švejkovi.O kousek dál chlápek ,kterej málem uhořel ve spitfiru chodil ofačovanou hlavou,protože měl znetvořený obličej.A když už jsme u bojových umnění na žižkově se v hospodách rval legendární František Kolman:))
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kubik » čtv 01. úno, 2007 9:59

4ukropcany
Nesouhlasim s tebou v mnoha bodech, ale uz mne unavuje to porad dokola psat. Aikido ma sve misto. Mnoho lidi ma neefektivni Aikido. Howgh...
Kubik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Kubik » čtv 01. úno, 2007 10:00

4ukropcany
Nesouhlasim s tebou v mnoha bodech, ale uz mne unavuje to porad dokola psat. Aikido ma sve misto. Mnoho lidi ma neefektivni Aikido. Howgh...
Kubik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod diablik » čtv 01. úno, 2007 10:15

..uroven tychto debat klesa dalsim prispevkom,ja sa ti Ukropcani cudujem ,ze mas nervy odpovedat trpezlivo na take k.kotiny...tak prispejem aj nejakou odpovedou pod "uroven"...co je ucinejsie aikido alebo kungfu??...no ja si osobne myslim ,ze poriadny "kanon" v slipoch,tak od 20 cm vyssie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :twisted: :twisted: :twisted: ,kde sa potom hrabe aikido a podobne :twisted:
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xavier » čtv 01. úno, 2007 10:19

ukropcany: s Tvými názory se plně ztotožňuji, ale taky se divím, že máš ty nervy odpovídat. Někdo tu pravdu slyšet ani nechce :)
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod karlat » čtv 01. úno, 2007 16:33

ještě mi to nedá, abych se nepodělil o následující zkušenost, zase se trochu pokusím zastat se mého miláčka Aikido:
Když už jsem si uvědomoval, ještě jako Aikidoka, že je třeba techniky i reálně vyzkoušet, požádal jsem občas někoho, kdo cvičil sportovní styly (karate, kickbox) o opravdu reálný útok. Někdy se mi podařilo provést efektivní "vstup", např. chytil jsem partnera za krk nebo naznačil kop do rozkroku atp. jenže, a to je, myslím, hlavní problém ukázek Aikido, vždy jsem u toho předpokládal, že partner si uvědomí, že jsem pronikl k jeho citlivým bodům a bude (tak jako jsem byl zvyklý z tréninku) SIMULOVAT situaci, že úder dostal naplno. Jenže ten můj "úspěch" vůbec nezaznamenal a bil mě hlava nehlava, jelikož já už jsem dávno nebojoval-přece jsem VYHRÁL! - a divil jsem se, že mi vždy říkali: "vždyť jsi mi nic neudělal?" Pak jsem vždy (dotčeně) partnarovi vytýkal, že mu přeci nemůžu trhat ohryzek nebo ho píchat do očí.
Proto si myslím, že je problém ukázat Aikido v souboji, protože pokud partner není zpracován, samozřejmě NELZE používat kdovíjaké techniky. Ale jak ho zpracovat, aniž by byl těžce zasažen, raněn? Proto je na treninku tak důležitá spolupráce s partnerem, jen by se to s tím "filmováním", které je svým způsobem nezbytné a myslím, že je používáno i jinde, nemělo přehánět. Kde je hranice mezi cvičením a reálnou akcí? Když jde boxer do ringu, počítá s tím, že musí dominantně zasáhnout. Aikidoka to zjistí až při první konfrontaci, a na druhou už nedojde, protože se - tak jako já, urazí, že ten "magor" neuznal, že jsem ho porazil, a dal mi přez hubu poté, co jsem ho mohl zabít, ale protože jsme v tělocvičně, tak jsem se zastavil.
Těším se na vaše názory a zkušenosti.
Hezký den
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod graver » čtv 01. úno, 2007 19:09

4karlat: mně to pořád hlava nebere. Přece aikido nemá jen letální techniky - snad to není o tom, že kdybys chtěl ukázat převahu, musel bys ho zabít nebo zmrzačit. Co myslíš tím, že do tebe soupeř pořád buší? Tady snad nejde o intenzitu úderu nebo úroveň sparringu - buší ten, kdo bušit umí. Já to moc neumím, sotva se stíhám krýt, ale pokud mám soupeře přibližně na stejné úrovni (nebo je ochoten se na ni snížit), tak do mě nebuší, protože mu to kryju. A když to vyjde, buším já do něj - aniž bych mu ublížil.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » čtv 01. úno, 2007 21:25

:roll: :roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 11. úno, 2007 11:53, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » čtv 01. úno, 2007 22:55

4ukropčany já vím čeho se snažíš dosáhnout já totiž toho chci dosáhnout taky a to je to ,že chceme lidi ochránit od aikida protože víme ,že se tam učí plno nesmyslů a lidi si lžou sami sobě o funkčnosti,ale rozdíl mezi náma je ten ,že já říkám že aikido je skvělá záležitost když už víš o čem je fight a hledáš něco víc a to něco víc najdeš v aikidu a tys ho zavrhl už nadobro.Já se s aikidem ubránil ,ale byla to typická situace na ulici ,že on nevěděl že něco dělám tak to bylo úplně o něčem jiném než jaké je to v ringu kdy oba jdeme bojovat a víme ,že ten druhý něco umí.Proto ho tu bráním protože vím že mi na ulici fungovalo ,ale v ringu bych ho na 99%nepoužil.Další věc aikido je jako všechno o lidech když ho cvičí lidi bez zkušeností tak to pak tak dopadá já osobně bych byl pro ,aby aikido cvičili lidi už s nějakýma zkušenostma,ale hodněkrát se mi stalo ,že když jsem si šel zacvičit s nějakým aikidákem a viděl jsem ,že neumí ani pořádně zatnout pěst tak jsem ho to chtěl naučit a jediné čeho jsem se dočkal bylo ,že prý necvičím aikido ,že aikido je jemné bez úderů a ostatní filosofické řeči ,filosofie je fajn beru ji ,že má v aikidu význam ,ale člověk který chce filosofovat by to měl umět i zacvičit.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 02. úno, 2007 7:08

Přesně řečeno, filosofovat můžeš teprve A® to umíš zacvičit - pak už třeba hledáš nějakou nadstavbu. A to si dovolím tvrdit jako karatista :D :D
Pokud jde o tu obranu v aikidu, tak bych se vyrovnal i s tou verzí, že mi aikido umožní se dobře ubránit, i když nebudu (proti)útočit (pravda, může se to dost protáhnout - čekat, až se protivník vyčerpá neúspěšnými útoky :wink: ). Ale to by se muselo vyzkoušet a to jsme tam, kde jsme byli...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 02. úno, 2007 8:31

ukropcany píše:4graver - na to, aby si svojou nečinnosťou niekoho uťahal je potrebné, aby si mal neuveriteľnú kondíciu, on naopak žiadnu,...

just kiddin'
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod seanae » pát 02. úno, 2007 11:43

to ste to jeste nevyresili???? :D :D :D :D :D
nejkrasnejsi je kung-fu plne ladnosti a svobody a uciny rozhodne je taky
aikido je samosebou taky uciny, ale postrada tu ladnost a volnost.
seanae
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kik » pát 02. úno, 2007 13:22

4 Ukropčany s tou metodikou je to těžší v aikidu i většina učitelů začínala s aikidem jako s jediným BU a neví např.o dřině a potu vůbec nic neví ,že trénink má být třeba zaměřen na rychlost,jiný zas na techniku ....a tak.Třeba mi osobně vadí ,že v zkušebním řádu nejsou i útoky .Představoval bych si to jako v karate lidi by dělali tsuki,maegeri apod.a pak techniky. Utok je základ a bez útoku není obrana !ale to bych zas narazil kdo by to ty lidi v těch oddílech učil když většina mistrů to neumí a tím pádem to nemůžou učit je to začarovaný kruh.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 02. úno, 2007 14:16

Když bude Aikidista cvičit dobře "kungfu" (=dril) bude jistě jeho aikido účinné :lol: nazývejme věci pravými jmény, kungfu není bojové umění, je to "práce za čas" dril nebo taky zasloužení... Dá se vztáhnout na jakékoliv umění...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pát 02. úno, 2007 15:53

karlat píše: Pak jsem vždy (dotčeně) partnarovi vytýkal, že mu přeci nemůžu trhat ohryzek nebo ho píchat do očí.
Ale jak ho zpracovat, aniž by byl těžce zasažen, raněn? Aikidoka to zjistí až při první konfrontaci, a na druhou už nedojde, protože se - tak jako já, urazí, že ten "magor" neuznal, že jsem ho porazil, a dal mi přez hubu poté, co jsem ho mohl zabít, ale protože jsme v tělocvičně, tak jsem se zastavil.

No moc potěšený nebudeš :lol: :lol: . Jestli si jako myslíš, že píchnutím do očí či úderem do krku někoho zabiješ nebo ohrozíš na životě 8O 8O , tak si na velkém omylu, možná pucmazovi nebo někomu hodně zkušenému v kung-fu ze zdejších diskutérů bych to i věřil!! Já jsem v kuse absolvoval cca. 20 4-6 vteřinových soubojů na plno bez omezení, kdy jsem se pokusil své oponenty zabít atrapou nožem a oni se museli bránit naplno, někteří z nich byli hodně zkušení v thajském boxu či nějakém kontaktním sportu a všichni byli vojáci, většina z tzv. elitních jednotek(nabušení synci :lol: ), měl jsem chrániče až na krk, tam jsem měl rádoby chránič, který mi v zápalu boje stejně sklouzl na hruď. Dostal jsem několik asi tak 6 bomb naplno do krku a nezabilo mě to ani nezastavilo, stejně jsem je ubodal jak řezník podsvinče, je tedy pravda, že až pak jsem měl nějakou mrákotu :lol: , ale ten tvůj pohled se mi zdá je spíš přáním a iluze. Neber si to osobně!!
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » pát 02. úno, 2007 16:54

majkx píše:
karlat píše: Pak jsem vždy (dotčeně) partnarovi vytýkal, že mu přeci nemůžu trhat ohryzek nebo ho píchat do očí.
Ale jak ho zpracovat, aniž by byl těžce zasažen, raněn? Aikidoka to zjistí až při první konfrontaci, a na druhou už nedojde, protože se - tak jako já, urazí, že ten "magor" neuznal, že jsem ho porazil, a dal mi přez hubu poté, co jsem ho mohl zabít, ale protože jsme v tělocvičně, tak jsem se zastavil.

No moc potěšený nebudeš :lol: :lol: . Jestli si jako myslíš, že píchnutím do očí či úderem do krku někoho zabiješ nebo ohrozíš na životě 8O 8O , tak si na velkém omylu,................ ten tvůj pohled se mi zdá je spíš přáním a iluze. Neber si to osobně!!

Naopak, potěšený jsem, vždyť píšeš stejný názor, jako mám já. Myslel jsem, že jsem svůj příspěvek napsal jasně a srozumitelně, a sice v MINULÉM čase. To znamená, že si to nemyslím a není to můj pohled, ale MYSLEL jsem si to a BYL to můj pohled. Ten příspěvek jsem psal proto, že myslím, že je dobré přiblížit podstatu problému těch, co chtějí použít Aikido v nějaké konfrontaci. Každý, kdo cvičí Aikido by měl vědět a počítat s tím, že jeden úder nikoho zlomit nemusí. A každý by měl o tom začít alespoň (v první fázi) přemýšlet. A každý, kdo bude stát proti aikidistovi by měl zase vědět, že aby to bylo fér, měl by se velice konkrétně dohodnout na pravidlech, protože bude-li aikidoka smýšlet tak, jako tenkrát já, tak se spíše utvrdí ve své momentální cestě sledující přání a iluze. Myslím, že jestli je teoretická diskuse k něčemu dobrá, pak právě k tomu, aby si každý (nejen) aikidoka přečetl např. tvoji výše uvedenou zkušenost.
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...