Mabu a kroky

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Toman » pát 16. úno, 2007 16:35

rizek:
asi jsem byl spatne pochopen. Ja take neskacu kolem soupere jako Bruce Lee. Ale rozhodne nikdy nestojim jak pecka a necekam co udela souper. Okamzite se snazim agresivni ofenzivou zatlacit sparinga do defenzivy (at ma starosti s tim branit sebe a nemysli na to jak dostat mne:D) nejradeji do hodne tesneho klince nebo porazem. Trenuju a sparuju s MMA profikama i amatery a kdybych mel jen stat a cekat na to co udela souper splacu nad vydelkem, nehlede na to ze mne to nebavi. Samozrejme ze nekdy se taky jen branim ale to jsem zoufalej a proste prezivam, nemam sil na utok..

Vim ze existuji lide kteri takto bojuji a zily mi to netrha. Jen si myslim ze takovy clovek je mene nebezpecny nez oponent ktery se dokaze rychle priblizit a stahnout.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod rizek » pát 16. úno, 2007 18:21

Toman: tak to sme se asi pochopili blbe oba :D , nikdy bych si nedovolil tvrdit neco o tobe a poskakovani, protoze sem te nikdy nevidel a hlavne by me to ani nenapadlo. To svy jsem sem daval jako priklad k popisu statickeho zazracneho fightera od sama, jako zajimavost, ze takovej styl proste muze mit jeste nekdo dalsi. S tvym prispevkem souhlasim, snazim se to praktikovat podobne. Je fakt ze je to s nim nekdy celkem nuda, protoze vetsinou ceka co udelas jako prvni, ale casto mu ta jeho protitechnika vyjde a pak na ni hned navaze dalsi a dalsi.... Jen malo lidi ho u nas donutilo se nejak vyrazneji rozhejbat, coz souvisi samozrejme s kvalitou protivniku. Je zajimavy ze mu to vychazi i na zavodech- na lize. Ja se osobne drzim zasady- furt se hejbat, kdyz se zastavim- je konec.
rizek
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Miro » sob 17. úno, 2007 5:05

Miro, takže koľko v tom mabu prosím vydržíš? Ja asi 2 minúty a to som v tom určite úplne zle... 8)

Ukropcany, ta otazka fakt nema zmysel. Ako rychlo dokazes ist na aute? Zalezi na aute, nie? Rovnako zalezi na mabu...
Najnizsie mabu je relativne lahke, lebo stehna visia na kolenach a tak nie su zatazene. Spravne mabu je trochu vyssie, kde spodna strana je priblizne vodorovne a horna strana stupa od kolien k trupu - v takom mabu vydrzim 5 minut (a to bez akehokolvek treningu na vydrz, s treningom sa to da ovsemze posuvat). No a cim vyssie mabu, tym dlhsia vydrz. Obcas som zvykol (v ramci cvicenia zhan zhuang, postojov) stavat v takom vyssom mabu bez akehokolvek pohybu par hodin v kuse.
Dolezite naozaj nie je, ako dlho vydrzis stat, ale ako to mabu dokazes vyuzit, co s tym dokazes robit. Ked dokazes stat v kvalitnom mabu trebars i hodiny a pritom mysel sa Ti tula po oblinach na babskom tele a vobec nic si nevsimnes, co sa v Tebe a s Tebou deje, tak to je uplne k nicomu. Fighting je skills (schopnost), skills je jibengong (zakladny trening) a jibengong je awareness (vnimavost), teda fighting je awareness. To nema s casom nic spolocne.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » sob 17. úno, 2007 6:35

Luen,

1) Miro pokud dobre ctu, tak nejsem sam, kdo ti ty pohadky neveri.

To je naprosto v poriadku (nie som despota, ktory chce, aby kazdy mal rovnaky nazor ako ja), kazdy clovek by mal mat svoj vlastny nazor a tu by sme si mali svoje nazory vymienat a vzajomne sa inspirovat. Ja Ti tiez niektore veci z Tvojej strany neverim a povazujem ich za pohadky. Znovu opakujem, na tom nie je nic spatne.

2) Jsi hrdina nejdriv do jednoho vlakna napises, ze fight neni problem VEREJNE a v SZ pak resis opak. (pripocitavam dalsi % k bodu 1)

Nuz, pokial mas na mysli moju dohodu s Marvinom, vyjadril som sa "mozme to skusit". Ale ok, zase az taky velky rozdiel tam nie je a priatelsky fight naozaj nie je problem.
To, ze som neskor od prislubu ustupil, je zalezitost isteho sukromneho konfliktu (ktory sa vsak vobec netyka fighting) medzi mnou a Marvinom, takze toto prosim nechaj plavat, nevies, o co sa jedna.

3) Me zas prijde nehodne chlapa plkat o necem cemu nerozumim, vyhledat si info pro sva tvrzeni z naprosto neduveryhodnejch internetovejch zdroju a pak ze sebe delat ublizeneho chudacka. A k tem parketam ... Chces opravdu vedet, co je ma parketa??? Dobre si to rozmysli a pak dej vedet ... neni mi 15 roku a jestli se za tebou budu nekam trmacet, tak to rozhodne nezacne slovnim prujmem ..., ale muze to tim koncit!!!

Kazdy mame svoju interpretaciu (vid bod 1), ze? A tak je to okay.

4) Nekolikrat jsem zde uvedl, ze jsem v minulosti nikdy nemel problem s tim co jsi zde publikoval ... Jen myslim, ze ted naprosto zamerne a cilene formulujes vsechny sve prispevky do "modu" "nejvnitrnakovitejsich z vnitrnich ... vidim v tom necistou marketingovou hru ... Kdyz se totiz prestane plkat o "magii", tak se clovek musi ukazat co umi ... ale dokud se jen teoretizuje nad energetickyma bodama, tak neni treba zvednout ruce a fungovat ... Myslim, ze toho k tomuto bodu nemusim psat vice a je ti jasne jak to myslim .... Nechci te ted srovnavat s nejakejma podvodnikama, ale Miro fakt je ten, ze se tady v posledni dobe prezentujes jako clen esoterikeho spolku na vyhaneni dabla energii qi a bohuzel pro tebe, takhle se prezentuji prave ti lide z nasi "Galerky" - Hladici a ostatni ... Chtel bych ti verit, ze to tak nemyslis a ze se pletu ...

Ktokolvek si moze precitat moje starsie prispevky vo fore ci clanky na tomto servri a bude mu jasne, ze jednoznacne propagujem fighting principy bojovych umeni. Ktokolvek sa moze opytat mojich studentov ci ucastnikov mojich seminarov, co vlastne ucim a ci su to naozaj magicke veci. Odpovede budu myslim velmi jednoznacne.
Ze tu momentalne viac zdoraznujem nejvnitrnakovitejsi z vnitrnich veci ma dva faktory: jednak tunajsie momentalne nalady su na moj vkus posunute az prilis do roviny "cinske BU je fighting a nic viac", takze mam potrebu to trochu korigovat v zaujme balancie a celistveho obrazu - a jednak tie vnutorne veci maju svoj velmi realny a velmi konkretny vyznam. A je treba o nich hovorit, jednak kvoli tomu, aby sa o nich vedelo, a jednak kvoli tomu, aby ich nezneuzivali oni kuzelnici.
Poznam dost doverne obe strany, neboj, aj qi-kuzelnikov, aj ich oponentov - a som proti obom extremom.

5) Zatim nejsem tak starej, abych mavnul rukou nad tim jak tady casto prekrucujes fakta.
Z tohoto vlaku (ve kterem jedes) se strasne spatne vystupuje, abys casem nezjistil, ze si se prepocital a tvoje manazerovani ti prineslo pouze uchylny lidi, ze kterych budes akorat nestastnej ... V TOM JE TOTIZ (vetsinou) TRAGEDIE KUNG FU U NAS!!!

Nepoznam cesku scenu az do takych podrobnosti ako Ty, ale ludia v Cechach urcite nie su az natolko odlisni ako kdekolvek inde. Takze neboj, doverujem si natolko, ze som si stopercentne isty, ze dokazem aj "uchylni lidi" naucit vidiet a praktikovat BU v tom spravnom svetle. Avsak tiez si myslim, ze metoda, aku si zvolil Ty, nie je velmi stastna - moralizovanie a odsudzovanie nikdy nic nevyriesilo a nevyriesi.
Ok, navrhujem uz konecne nechat plavat nase nazorove disproporcie a nevnucovat inym svoje videnie pravdy. Ukaz co vies, povedz, comu rozumies - ale nechaj kazdeho, nech si z toho vyberie, co sam uzna za vhodne a nech robi robi veci po svojom. Ako tu uz bolo povedane, ludia nie su hlupaci a ked chcu najst pravdu, tak ju najdu aj bez Tvojho ci mojho vodenia za rucicku. A ak ju nechcu najst, tak ich nespasis.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » sob 17. úno, 2007 14:02

Miro:Obcas som zvykol (v ramci cvicenia zhan zhuang, postojov) stavat v takom vyssom mabu bez akehokolvek pohybu par hodin v kuse.
Tayyyyvole. Miro, kde na to bereš čas(a peníze)?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

mabu hodinu?

Příspěvekod wushi » sob 17. úno, 2007 16:54

chlapi, neviem ako vy, ale moja osobná skúsenosť je, že ani super majstri nevydržali v poriadnom mabu, hovorím momentálne o tom nízkom, kedy stehná sú cca.vodorovne a postoj má šírku cca.3,5 šírky pliec...tak v tomto ani super borci nevydržali hodiny...za prvé by to bolo zbytočné (zdravím pavelu :D ) a za druhé tak extrémne fyzicky a psychicky náročné, že pochybujem, či by to niekto v dnešnej dobe zvládol...
ale keď Miro tvrdí, že vydržal hodiny vo vyššom mabu... 8O no, prečo nie? veď bol mníchom, nie :?: :idea: :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: To luen

Příspěvekod luen » ned 18. úno, 2007 16:21

nickname píše:4luen
Omlouvám se , ale příjde mi že tvoji existenci někteří lidé raději budou popírat - nebo zatracovat, nebo vykládat jinak. Můžeš mi napsat kdy a kde cvičíš abych se mohl stavit a potvrdit sem do fora že jsi to ty, a že opravdu na to máš?
Já souhlasím s tvými názory tady, ale vím že spousta lidí bude vykládat , že jsi nějaký " kecal " který v životě BU necvičil, nebo snad pár let.
Mohu se přijít podívat a potvrdit těmhle lidem jak to je ?

Jan Novák
Mai Gei Wong Wing Chun
e-mail: cfwckt@seznam.cz
http://www.wing-chun.cz
tel.:+420 608 172 785
linie: Yuen Kay Shan + Lai Leung Ying -> Wong Jing -> Wong Wu Fong ("Mai Gei Wong") -> Wong Nim Yi -> Ivan Rzounek

Praha 3 --- Sifu Jan Novák
Jan Novák, čekatel na "INSTRUKTOR II."
Telefon: +420 608 172 785
Email: cfwckt@seznam.cz

Řehořova 30
130 00 Praha 3, Úterý až Pátek 18:00 - 22:00

http://www.wing-chun.cz/cs/index.cs.html

nebo tady: http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... =0&thold=0

to jsem taky ja :D
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: mabu hodinu?

Příspěvekod luen » pon 19. úno, 2007 16:20

wushi píše: ... prečo nie? veď bol mníchom, nie :?: :idea: :wink:

Miro, ty uz nejsi mnich???
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: To luen

Příspěvekod luen » čtv 01. bře, 2007 22:26

nickname píše:4luen
Omlouvám se , ale příjde mi že tvoji existenci někteří lidé raději budou popírat - nebo zatracovat, nebo vykládat jinak. Můžeš mi napsat kdy a kde cvičíš abych se mohl stavit a potvrdit sem do fora že jsi to ty, a že opravdu na to máš?
Já souhlasím s tvými názory tady, ale vím že spousta lidí bude vykládat , že jsi nějaký " kecal " který v životě BU necvičil, nebo snad pár let.
Mohu se přijít podívat a potvrdit těmhle lidem jak to je ?

Tak co??? Uz se ti podarilo prokazat mou existenci???
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » ned 04. bře, 2007 14:44

Ze začátku jsem tuhle debatu sledoval a pak jsem "vypad".
Ma bu zase cvičím, zajímá mě, jak dlouho "by se mělo" resp. jak dlouho kdo tady vydrží (jak dlouho - no co nejdýl né :lol: ), jaké způsoby, jaká šířka, výška, event. modifikace atd.... Zkrátka, k věci.
Mám pocit, že tohle odsud vypadlo. Napíšu tedy své zkušenosti a názor.
Ma-bu jsem nejdýl vydržel 8 minut, rozhodně si nemyslíkm, že jsem tím mistr světa, ale nestydím se za to, jak tu bylo napsáno, spocený jak sviňa. nohy se třepou atd...Ti co cvičí ví. Mimochodem, jak dlouho vydžíte v Ma bu vy, co tu píšete.
Posilování vůle, to je dle mého odkaz Ma bu pro mě v současnosti, zatím jsem nenašel lepší cvičení. (Osobní zkušenost, cca po 5 minutách bolest nohou výrazně ustoupila, máte někdo podobné zkušenosti?)

No, a poslední věc. Vědět k čemu to cvičím. Důvod, proč stát dlouho, že to nemá využití, vždyť v boji takhle stát nebudu....
Nebudu, ale vůle v boji, silné nohy, silné kopy...
Některé přízpěvky jsou fakt divné . asi tak, jako úvaha proč dělat 30, 50 100 kliků, když přece stačí jeden, abych se klik správně naučil. V boji vlastně nikdo z nás nepoužívá žádné z posilovacíxh a jiných přípravných cvičení, to je jasné, ale všichni používáme "plody" tohoto cvičemí - rychlost, síla, flexibilita, vůle......
Nechme těch osočování a dejme si pár minut Ma bu :D Já jdu na to :roll: :wink:

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Fukki » ned 04. bře, 2007 20:34

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 17:48, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » úte 06. bře, 2007 22:21

Fukki - "stehna vodorovne" je jeden z mnoha Hung Kyun bullshits.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » stř 07. bře, 2007 1:03

Díky za info, mám však ještě jiné dotazy. Někdy je vidět, a nebo jsem četl v "odborných" publikacíxh, že špičky mají volně směřovat do stran. Jinde je zase striktně uvedeno, že tyto musí být rovnoběžně vpřed.
Dále pak, co je "správná pozice rukou"? Já při ma bu obvykle posiluju zápěstí, nebo dělám základní techniky.
Tuším Mira tu naťuknul něco o správné mysli. Co to znamená? Koncentrovat se na dýchání?
A co odvaření kolen tímto cvičením. Nedávno vyšel v KF-inside zajímavý článěček o tzv. "Wu-shu kolením syndromu" - zkrátka, že nesprávným vytáčením kolen a špiček si spousta lidí kolena odvařila...

Díky za odpověď.

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » stř 07. bře, 2007 5:09

Mantis,

postav sa do postojov:
1. so spickami chodidiel vykrutenymi von,
2. s chodidlami paralelne,
3. so spickami vytocenymi dovnutra.
Chvilku postoj v kazdej pozicii, divaj sa dovnutra, aky to ma vplyv na telo a uvidis sam, je to velmi lahke. Principialne sa v cinskych styloch doporucuje mat chodidla paralelne - kvoli vertikalnej rovnovahe energii a pre idealne prudenie energii v meridianoch, ale nie je to nemenne pravidlo, niektore styly su obcas trochu posunute do otvorenosti (napriklad Yang taiji) ci uzavrenosti spiciek chodidiel (napr. Yin bagua) a obcas sa to meni podla potreby aj v ramci jedneho stylu. Ale obecne plati zasada, ze v cinskych styloch by chodidla mali byt paralelne.

Spravna pozicia ruk je ta, ked ruky samotne nepouzivaju silu (svaly nie su napnute aktivne), napriek tomu maju silu, ktora pochadza zo struktury daneho postoja, teda z noh.

Pokial v mabu posilujes zapastia, tak sa jedna o cvicenie, ktore sa vola posilovanie zapastia (a nie je az tak dolezite, ze pri tom stojis v mabu ci v inej pozicii). Pokial trenujes mabu, ruky by mali byt nehybne, mozes ich zopnut dlanami k sebe pred telom (ako pri modleni), mozes ich drzat v polohe akoby si drzal opraty kona, mozes ich zlozit dlanami nahor nad sebou (ako pri meditaciach) pred bruchom, ako pri pozdrave (Jedna dlan zovreta, jedna otvorena) ci akokolvek chces, len by sa nemali hybat, lebo v mabu sa hybe cosi ine, nie ruky.

Spravna mysel je prilis komplikovana tema, to chce samostatny thread. Dychanie s myslou nesuvisi a koncentracia na dychanie je zavadzajuca metoda (pretoze tym clovek svoje dychanie ovplyvnuje a ono nie je prirodzene) - skor by som doporucoval, aby clovek pri cviceni bojovych umeni spieval ci recitoval spamati nejake texty nez sa koncentrovat na dychanie...

Co sa tyka poskodenia kolien, je to dost casty jav, bohuzial - je to dosledok nedostatocneho treningu zakladnych postojov - a sme zase pri tom nestastnom mabu (a inych postojoch), ktore cloveka nauci, ze pohyb vychadza z dang a kua, nie z kolien ci nebodaj clenkov/kotnikov. Pokial niekto necvici mabu dostatocne, samozrejme na to nikdy nepride a tak samozrejme skor ci neskor sa poskodeniu kolien nevyhne, pretoze vytacanie noh maju vsetky styly...

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » stř 07. bře, 2007 23:24

Díky Miro za rady. Dnes jsem to zkoušel, připadá mi, že špičky vodorovně mi přidávají energie - resp. energie "neutíká", v porovnání se špičkami ven. Ovšem při mé šířce Ma bu špičky dovnitř nevtočím, takže to asi nevyzkouším.

Prosím Tě postoj Wu ťi (nepřesně Zhang zhuan), který se používá v Tai ji je to obdoba Ma bu? Stejně tak zvláštní ma bu je např. v Ba ji. Nevíš, jestli tyto modifikace jsou pouze "kosmetické´" a nebo mají zásadní význam.

Tomu poslednímu odkazu - problémy s koleny - nerozumím. Znamená to pouze, že kdyby ti lidé cvičili dostatečně dlouho Ma bu a tím získali potřebnou sílu, už by s tím problémy neměli?
Pokud je to tak, pak se dostaneme k té neustálé otázce, jak dlouho stát v Ma bu je tedy dostatečné?
Já třeba necvičím jiné postoje staticky, jako Ma bu, ovšem postojů, i nízkých si užiju dost ve formách.

Díky za odpověď.
¨
Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 08. bře, 2007 15:55

Mantis píše:Díky Miro za rady. Dnes jsem to zkoušel, připadá mi, že špičky vodorovně mi přidávají energie - resp. energie "neutíká", v porovnání se špičkami ven. Ovšem při mé šířce Ma bu špičky dovnitř nevtočím, takže to asi nevyzkouším.

Prosím Tě postoj Wu ťi (nepřesně Zhang zhuan), který se používá v Tai ji je to obdoba Ma bu? Stejně tak zvláštní ma bu je např. v Ba ji. Nevíš, jestli tyto modifikace jsou pouze "kosmetické´" a nebo mají zásadní význam.

Tomu poslednímu odkazu - problémy s koleny - nerozumím. Znamená to pouze, že kdyby ti lidé cvičili dostatečně dlouho Ma bu a tím získali potřebnou sílu, už by s tím problémy neměli?
Pokud je to tak, pak se dostaneme k té neustálé otázce, jak dlouho stát v Ma bu je tedy dostatečné?
Já třeba necvičím jiné postoje staticky, jako Ma bu, ovšem postojů, i nízkých si užiju dost ve formách.

Díky za odpověď.
¨
Mantis
Wu ťi = Ping Pu(Bing Bu), nikoliv mabu
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 09. bře, 2007 7:20

Pavela,

Bingbu je postoj s nohami pri sebe ci takmer pri sebe, zvycajne sa v zhan zhuang stoji s nohami rozkrocenymi na sirku ramien - taky postoj sa niekedy tiez vola baibu, ale to mas prast jako uhod, podla mna su to vsetko variacie mabu, pretoze mabu moze byt siroke, uzke, dokonca s chodidlami sa dotykajucimi, takze pre mna osobne je to mabu.

Mantis,

odhadol si to presne - pri spickach vytocenych von energia unika zospodu, pri spickach dovnutra zase stupa nahor - preto zvycajny konzensus je s chodidlami paralelnymi.

Zhan zhuang je obecny nazov pre nacvik postojov, rozumie sa tym dlhe statie v specifickych poziciach ako napr. Wuji/Wu-ťi, ktore je len jednym postojom z mnohych v zhan zhuangu.
Baji pouziva rovnake mabu ako vsetky ostatne cinske styly. Pokial mas na mysli baji "trademark", postoj v mabu s jednym loktom do strany a pastou pri hlave, zatial co druha ruka je mierne ohnuta a past je pri pase, tak to je tiez mabu (pretoze mabu je vsetko co ma nohy v mabu, na pozicii ruk v mabu nezalezi).

Sorry, ze som tu pasaz s kolenami napisal zrejme nezrozumitelne. Takze znovu: mabu nie je na trening sily, opakujem, mabu sa netrenuje na to, aby clovek mal silne nohy (i ked clovek tym samozrejme silne nohy ziska, ale to nie je ciel).
Ja tvrdim, ze mabu je na to, aby clovek prisiel na to, ako sa vyslobodit z utrpenia. Ked Ta necha ucitel stat v mabu dostatocne dlho, skor ci neskor si zacnes klast otazku, ako uniknut tej zvieravej a palivej bolesti. Takze nutne zacnes experimentovat s tym, ako sa navonok nepohnut, nezmenit svoj postoj, ale vovnutri tela co maximalne odbremenit paliace svaly noh. Skor ci neskor prides na to, ze sa da tlacit trup nohami nahor cez dang (rozkrok), ze sa da posadit telo na strukturu kosti v kua (triesla), ze sa daju zapajat slachy v rozkroku a na zadnej strane kolien, ktore eliminuju pouzitie svalov na minimum a ze ked trup plne dosadne na triesla, cele telo sa dokaze velmi prijemne uvolnit a relaxovat. Odtial je uz iba krocik k tomu, aby clovek pochopil, ze clovek sa moze kompletne cely zivot hybat bez toho, aby vysiel z mabu. Clovek sa tak znovu nauci (inym sposobom) stat, chodit a aj sediet. Clovek prestane pouzivat na pohyb kolena (ako ich pouzivaju kompletne vsetci) a zacne pouzivat dang (rozkrok) a kua (triesla) - pohyb takym sposobom prakticky vylucuje poskodenie kolien.
Takze aby som Ti na zaver odpovedal na Tvoju otazku, ako dlho sa ma stat v mabu: tak dlho, aby si prisiel na toto, co som napisal tu vyssie. Pretoze ked sa naucis eliminovat fyzicku bolest mabu spravnym postojom, prides tym na zakladny princip, ako studovat bojove umenia obecne - a prenesene tiez i na to, ako si vystacit v zivote sam so sebou a ako zit podla seba spravne.

P.S.: A ako perlicka na zaver: kedysi som studoval bojove umenia na univerzite a mali sme tam skusku z postojov. Zadanie bolo jednoduche: postavis sa do mabu a stojis, ked uz nevladzes, mozes sa postavit do gongbu (kungpu - pozicia luku a sipu), ak dalej nevladzes, mozes sa postavit do gongbu na opacnu stranu, a nakoniec na obe strany v xubu (supu alebo empty step, to jest vaha je na zadne nohe, predna noha sa iba zlahka dotyka spickou zeme, ale nenesie vahu). Minimum na to, aby sme skuskou presli, bolo 45 minut. V zivote som pod seba neurobil vacsiu mlacku potu ako vtedy.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » pát 09. bře, 2007 7:36

Miro píše:...
Clovek sa tak znovu nauci (inym sposobom) stat, chodit a aj sediet. Clovek prestane pouzivat na pohyb kolena (ako ich pouzivaju kompletne vsetci) a zacne pouzivat dang (rozkrok) a kua (triesla) - pohyb takym sposobom prakticky vylucuje poskodenie kolien. ...
Miro

:idea: :!:
A vo tom to celé je.
Dovoluji si v tomto případě 100% s Mirem souhlasit.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

4pavela

Příspěvekod wushi » pát 09. bře, 2007 8:42

sorry za OT:poslal som ti sz...posli mi prosim mailovu adresu...dik
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pát 09. bře, 2007 10:46

To není pravda, díky tomu že naopak používám aji kolena(velký svaly stehen) se mi před pár roky posílilo vazivo okolo kolen takovým způsobem, že jsem ze svého lehce invalidního stavu kdy jsem měl problém chodit, dospěl během několika měsíců do stavu takovýho, že mi průměrný lidi mohli nohy jen závidět. Jen z naší malé pobočky mám několikerou zkušenost, že lidi co skuhraly na kolena se jim během půl roku znatelně zlepšily/úplně spravily. Nejde nepoužívat koleno když na něm stojíš, jakejkoli pohyb se v něm může buď oslabit nebo naopak posílit :wink:

Kolena se nejvíc ničí při né zcela správně prováděných gymnastickejch kouscích nebo pádech, ale i samotným cvičení, kdy se koleno kroutí nebo svírá příliš ostrý úhel při velkým zatížení.

A co se týče zapojení svalů tak já mám za to, že právě uvolněnost je potřeba proto aby člověk nebouchal jenom rukou, nebo jen nedělal krok do předu, ale zapojil do pohybu/úderu všechno co může od paty/špičky až po zápěstí případně se před tím eště nějakým způsobem rozběhl nebo roztočil, teprve pak to dostane ten šmrnc. Pro ukázku dám pár příkladů, ono se to vždycky líp ukazuje, když člověk dělá něco těžkýho než když před sebe hrabe rukama :)
http://www.youtube.com/watch?v=dB4Seksx ... ed&search=
http://www.youtube.com/watch?v=2CrF0Rqna0I
http://www.youtube.com/watch?v=kz6XDN_4 ... ed&search=
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...