Proč kung fu

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Wodnicek » pon 26. bře, 2007 21:15

jeikob píše:Místo to thai boxu sem měl napsat spíš box:) No já bych řekl ,že právě to s tou motivací nebude tak jednoduchý. V thajsku je to narodní sport tradice a asi také pro thajské chlapce věc prestiže tak jenom o boji to nebude, To samé v číně wushu viz jet li.
No mne to zajímá protože doba supermanizace asijských BU je dávno pryč. To bylo v dobách videokazet z burzy s norrisem a vandámem. A na karate kung fu tehdá nebylo se právě lidi hlasili vetšinou aby se uměli prát.
A právě mi přijde,že človek ,kterej se chce naučit prát dneska tak spíš vyhledá nějaký BS. A o kung fu mají spíš zajem lidi,kteří o tom již něco vedí a je v tom i určitý další záměr třeba kulturní a to samé japonské bu
tento nazor sa mi pacil. GJ
Wodnicek
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Wodnicek » pon 26. bře, 2007 21:19

Lada píše:
Sporty jako kickbox atd. jsem si záměrně nevybíral pro jejich agresivitu a dalo by se říct i pro jejich "bezmyšlenkovitost" navíc jsou tyto sporty i "zdaví nebezpečné" ( nejen urazy ale stálé otřesy mozku mají za příčinu celou řadu poruch - vada řeči , skleroza , výpadky pamětí....) a to já nevyhledávám .

Sakra to mě čekakají tedy věci :cry: ještě že mi chybý už jen poslední půl rok abych dodělal V©, s vadou řeči, výpadky paměti a sklerozou by to šlo asi těžko :lol:

asi nerozumies tomu ze to je dlhodoba vec..ani muhamed ali a mike tyson to nedostali po dvoch ranach
Wodnicek
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod PC » úte 27. bře, 2007 9:00

pm píše:
Rychi píše:Je pravda, ze se kung-fu ma vyslovovat spise "čung-fu"?

ano, ale s pridechem, čhung-fu, a v desatem tone

pro poradek PM mluvis o kantonstine, je tak? :)
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 27. bře, 2007 9:02

jasne, zpevne kantonstine, cantaaare, ooo o :-)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod VonHausAus » úte 27. bře, 2007 9:33

Nerad přerušuju rozjetou diskusi odpovědí na původní otázku...:

Začal jsem s kungfu kvůli důvěryhodnosti učitele, která je perfektně nasnadě: prostě Ti něco poví, vyptáš se, "ukáže" (ne ve smyslu dívání), ruka bolí, že jen koukáš - a je to. Předtím jsem se šikoval, že budu dělat pořádně karate (kamoš mi o tom půjčil dvě tři knížky), byl jsem se zeptat někoho, kdo boj. umění či boj. sportům asi rozumí a už tam zůstal. O kungfu jsem dřív myslel, že to jsou "ty hezký pohyby", ne cvičení boje do situace, když dojde na lámání chleba. Je fakt, že "sestava" se mi dlouho nelíbila, a bral jsem ji "jen" jako posilování (nohy, předloktí), ale už pomalu začínám chápat "k čemu to je" a proč je z praktického hlediska potřeba to cvičit (= učím se hejbat).

Na thai box "se mi nechtělo" kvůli tomu, že, jak jsem si tehdy myslel, tam vládnou skinheadi a cikáni s broukem zakouslým kusadly doprostřed mozku s podivuhodnou silou a neústupností (nic proti skinheadům a cikánům/Romům jako lidem) a v dojemné shodě tam člověka "zrasej" (váhové rozdělení a postupnost tréninku, nebo třeba dokonce dobrá parta, mě vůbec nenapadla). Kvůli tomu, že není mým cílem potýkat se s někým v ringu spoustu kol (přerušovaným přestávkami), ale umět si poradit, když na to přijde, volím kungfu. To boxer samozřejmě umí víc než dobře, ale jeho primární cíl, udávající směr veškerému tréninku, je, jak myslím, vyhrávat boje v ringu, které mají specifická pravidla a jde se na to specifickým způsobem, spousta se toho nesmí, protivník váží tak nějak stejně - podle toho taky tráví jak je týden dlouhej svůj čas. Myslím, že box má taky bavit publikum, boxeři se nemůžou sejmout jen tak hned, ať je na co koukat. To je fajn a člověk se při tom bít jistě opravdu naučí, ale já osobně mám vzhledem ke svému věku a své reálné potřebě trochu jiný cíl. Když dojde ke konfliktu v běžném prostředí, chci si poradit, proto trénink kungfu, které je na to zaměřené od začátku do konce, a ne trénink boxu.

O zdravotních důvodech nemluvě: slyšel jsem o někom, komu box (hodně otřesů hlavy od ran v rukavicích) rozjel schizofrenii, k níž měl už předtím předpoklady. Neslibuju si osobně, že je to díky kungfu, díky čemu bych se mohl dožít spokojeného stáří netrápeného zbytečně získanými civilizačními neduhy, ale je pravdou, že takoví lidi existujou.

To je moje uvažování, ber v úvahu, že je to po prvním roce mého cvičení.
VonHausAus
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » úte 27. bře, 2007 10:43

Kungfu= věnovat čas drilu, úsilovná práce, zasloužení atd.. Z tohoto pohledu je i thaiboxerův tréning "cvičení kungfu"
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » úte 27. bře, 2007 11:07

4 VonHaus: nemyslim že thaibox nebo box není na sebeobranu tak vhodnej, přeci jen i když to je dělaný do ringu, tak tam proti sobě sotjí dva lidi co to ovládaj a vědí co a jak aspon zhruba, ale představ si že tě na ulici napálí thaiboxer lowkickem do stehna a hned na to do žeber, myslíš že bys nešel okamžitě k zemi? ( ty možná ne, nevim jak si dobrej, ale myslim že většina násilníků a podobnejch individuí by to nerozchodila ) to samý box, dostaneš dvě tři rány a ležíš, ale je možný že nemám pravdu a je to jen můj laickej názor, takže jestli někomu přijde že se pletu rád si to poslechnu
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod VonHausAus » úte 27. bře, 2007 14:22

Zdravim Genesis - není důvod pochybovat o (thai) boxerech mimo ring, a taky jsem to řekl (umět si poradit - "to boxer samozřejmě umí víc než dobře"). Ale jde mi o ten způsob tréninku, který je vhodný právě pro mne. Vlastně jsem chtěl říct jen tohle: boxer "si poradí" v hospodě i v ringu, kdežto já to potřebuju jenom mimo ten ring, takže podle toho trénuju. Odpovídám na otázku "proč kungfu, a ne box?".
VonHausAus
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » úte 27. bře, 2007 14:33

pavela píše:Kungfu= věnovat čas drilu, úsilovná práce, zasloužení atd.. Z tohoto pohledu je i thaiboxerův tréning "cvičení kungfu"

Máma již drahně let každý týden dvakrát delá palačinky a myslím že v tom má velmi dobré kung fu:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » úte 27. bře, 2007 19:51

Genesis píše:4 VonHaus: nemyslim že thaibox nebo box není na sebeobranu tak vhodnej, přeci jen i když to je dělaný do ringu, tak tam proti sobě sotjí dva lidi co to ovládaj a vědí co a jak aspon zhruba, ale představ si že tě na ulici napálí thaiboxer lowkickem do stehna a hned na to do žeber, myslíš že bys nešel okamžitě k zemi? ( ty možná ne, nevim jak si dobrej, ale myslim že většina násilníků a podobnejch individuí by to nerozchodila ) to samý box, dostaneš dvě tři rány a ležíš, ale je možný že nemám pravdu a je to jen můj laickej názor, takže jestli někomu přijde že se pletu rád si to poslechnu

Mno dobry, pokavad ten thajboxer bude nahodou tezsi nez ten utocnik, coz byva "casto", ze?;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Genesis » úte 27. bře, 2007 22:05

player píše:
Genesis píše:4 VonHaus: nemyslim že thaibox nebo box není na sebeobranu tak vhodnej, přeci jen i když to je dělaný do ringu, tak tam proti sobě sotjí dva lidi co to ovládaj a vědí co a jak aspon zhruba, ale představ si že tě na ulici napálí thaiboxer lowkickem do stehna a hned na to do žeber, myslíš že bys nešel okamžitě k zemi? ( ty možná ne, nevim jak si dobrej, ale myslim že většina násilníků a podobnejch individuí by to nerozchodila ) to samý box, dostaneš dvě tři rány a ležíš, ale je možný že nemám pravdu a je to jen můj laickej názor, takže jestli někomu přijde že se pletu rád si to poslechnu

Mno dobry, pokavad ten thajboxer bude nahodou tezsi nez ten utocnik, coz byva "casto", ze?;)

přiznám se že tohle nechápu, je to ironie nebo ne? pls mi to fakt vysvětli
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » úte 27. bře, 2007 22:16

Ano je to ironie, proto ty uvozovky a smajlik.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » úte 27. bře, 2007 22:22

2player tak to bych tedy netvrdil, stačí dobrá rychlá kombinace a útočník je v řiti a klidně může být větší a nabouchanej....nic nemožnýho v tom nevidím. O tomhle o čem mluvím já není nějaký můj předpoklad ale to co znám z reality, je fakt že v realitě na ulici jsem zatím nepotkal nikoho kdo dělá gf ať už se bránil či útočil ani jsem nic takového neslyšel, znám jen ty co buď nic nedělají a jen se mátí a jde jim to většinou dobře nebo ty co dělají i nějaké BS (box, MT...) aby jim to šlo lépe, a jiné co to dělají pro sebe a občas musí použít, ale asi ja vidno si vybrali špatnou cestu když gf je to pravé na ulici a box a MT apd. je jen do ringu. Kupodivu jim to v realitě jde dobře a osvědčilo se to.....ono totiž kolikrát stačí dve rány a je konec...

Také je bláhové si myslet, že všichni co dělají box a MT tam chodí proto aby pak chodili na utkání a že se umí rvát jen ve stylu fair play a jen dle daných pravidel :wink:

a že jsou zvyklí jen na svou váhovou kategorii 8O nevím co jste kde poznali, ale u nás a i jide co jsem poznal se spárovalo každej s každým a na to jaká je to váhová kategorie se nehledí, dyť takhle bychom pomalu nemohli cvičit :D

Já si myslím že spousta těchle borců co na každém tréninku do sebe pořádně buší jsou zvyklí rány příjmat i dávat jsou z hlediska sebeobrany na tom hodně dobře oproti jiným kde "pomalu nepoznali ani co je to rána"
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » úte 27. bře, 2007 22:34

2player
hups já to taky nějak nepobral jako irnii ale nechám to tu, přišel jsem s tréninku tak jsem už unavenej :oops:

2Wodnicek
a ty asi nerozumíš, že né každý kdo dělá box, MT atp. se stane takovým jako Ali či Tyson.
Oni jsou dle mého trocha hodně na jiným levelu a co se týče toho kolik a jakých ran inkasují se jim nevyrovnám ani za 20životů :wink: a takových lidí bude asi tvrdá většina.....proto takový můj příspěvek, ale jestli máš strach abys nedopadl stejně měj by ses asi nechat zmrazit, nejen údery do boudy nejsou tělu a mozku prospěšné a nejen u nich umírá hodně mozkových buněk...

Každopádně bylo by to krásné kdyby se šlo naučit bránit bez toho aby to nebolelo.....taky bych si to přál, ale podle mě to bez toho prostě nejde a realita mi to bohužel nebo vlastně bohudík potvrdila.....
No každý strůjce svého osudu a každý se může rozhodnout a posoudit dle svého, když si myslíš že všichni kluci co tohle trénují skončí jako nemocní lempli tak budiš, jsem jiného názoru.
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » stř 28. bře, 2007 13:52

Lada píše:2player tak to bych tedy netvrdil, stačí dobrá rychlá kombinace a útočník je v řiti a klidně může být větší a nabouchanej....nic nemožnýho v tom nevidím. O tomhle o čem mluvím já není nějaký můj předpoklad ale to co znám z reality, je fakt že v realitě na ulici jsem zatím nepotkal nikoho kdo dělá gf ať už se bránil či útočil ani jsem nic takového neslyšel, znám jen ty co buď nic nedělají a jen se mátí a jde jim to většinou dobře nebo ty co dělají i nějaké BS (box, MT...) aby jim to šlo lépe, a jiné co to dělají pro sebe a občas musí použít, ale asi ja vidno si vybrali špatnou cestu když gf je to pravé na ulici a box a MT apd. je jen do ringu. Kupodivu jim to v realitě jde dobře a osvědčilo se to.....ono totiž kolikrát stačí dve rány a je konec...

Také je bláhové si myslet, že všichni co dělají box a MT tam chodí proto aby pak chodili na utkání a že se umí rvát jen ve stylu fair play a jen dle daných pravidel :wink:

a že jsou zvyklí jen na svou váhovou kategorii 8O nevím co jste kde poznali, ale u nás a i jide co jsem poznal se spárovalo každej s každým a na to jaká je to váhová kategorie se nehledí, dyť takhle bychom pomalu nemohli cvičit :D

Já si myslím že spousta těchle borců co na každém tréninku do sebe pořádně buší jsou zvyklí rány příjmat i dávat jsou z hlediska sebeobrany na tom hodně dobře oproti jiným kde "pomalu nepoznali ani co je to rána"

Skutecne si nedovedu predstavit MT sparing 70kg a 100kg borce, fakt ne.Respektive nevim, co by z toho jak ten lehci, tak ten tezsi meli.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 28. bře, 2007 15:03

ukropcany píše:4player - no to je úplne normálna kombinácia, lepšia je ale 110 vs 65 :D Ono každý si v tom nájde to svoje, tiež to treba brať tak, že tie kvality nie sú nikdy rovnaké, stačí, že sa jeden ráno zabudol dobre vykadiť a už je to v tom sparingu cítiť... si spomenň na mňa a dong_wu, ten má tak okolo 70 kíl a on bol ten čo išiel dopredu... no a ťažší má z toho to, že chytiť nejakého pavúka v telocvični môže dať celkom slušnú robotu a aj to sa treba naučiť... :idea:

Přesně tak takovej hubenej šlachovitej rychlej muže tomu vazounovi pekně zatopit
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod VonHausAus » stř 28. bře, 2007 15:07

Laďo, tak to ještě znovu zkusím, ať odpovím na otázku proč vůbec někdo (moje maličkost) cvičí kungfu, a ne box: v praxi občas vyvstane potřeba boje. (Taj) Box je jistě prostředek jak to řešit. Kungfu (ne jeho nápodoba) je jistě prostředek jak to řešit.
Ale začal jsem s kungfu, protože kdo trénuje box, tak je to kvůli tomu, že chce boxovat, no ne? (Nikoli naopak, čili: "trénuju box za tím účelem, abych se pak neúčastnil zápasů".) Takhle jsem uvažoval. Jsem normální člověk, který se k něčemu přichomejtne 1-3 do roka. Nepotřebuju se bít s někým spoustu kol a připravovat se právě na to, že to trvá neskutečně dlouho a je to udělaný tak, aby se na to dalo koukat divácky. Když mi nejde o zápasy v ringu, nechci přece žít v tréninku, který je na to od začátku do konce uzpůsoben.

Nikde jsem neřekl, že box je jen do ringu, jak vyznívá z toho, co píšeš Playerovi (teď koukám, že jsem to pochopil jako že to říkáš mně, i když jsi psal vlastně Playerovi), to si nikdo snad ani nemůže myslet. Je taky víc než samozřejmé, že boxer, který v ringu "smí jen rukama", dá mimo něj hlavičku atp. (pokud nekousne do ucha...).

Co se týče VÁHOVÝCH ROZDÍLŮ, bývalý boxer-kamoš mi řekl, že se trénuje každý s každým, i když je to prý jen kvůli nedostatku lidí na tréninku, tak je to určitě pravda.
Co se týče TOHO ZDRAVÍČKA, pán přes 50 let, stále na rekreační úrovni prý boxuje (táta zmíněného kamoše), je zcela v pořádku; známý začal po 45. roce svého věku s boxem, ale po čase zkolaboval. Taky mi připadá, že jsem viděl řádku boxerů, kteří mají výraz tváře jako hroziči, i když jsou po chodbě, dobří maníci od nás ze školy, když jdou po chodbě, mají výraz jako když jsou po chodbě. Tady by měl být smajlík, ale ten s prostřelenou hlavou v nabídce není...

Mimochodem, rád bych se připojil s běháním k nějakým boxerům nebo pokud někdo chodíte taky jen sólo, mohli bysme společně, potřebuju to zas vzít nějak vážněji do ruky. Drtivá většina mně známých kungfistů na to sere jak na placatej kámen, to se musí nechat. Bydlím v Praze u Stromovky. [/i]
VonHausAus
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod player » stř 28. bře, 2007 15:27

ukropcany píše:4player - no to je úplne normálna kombinácia, lepšia je ale 110 vs 65 :D Ono každý si v tom nájde to svoje, tiež to treba brať tak, že tie kvality nie sú nikdy rovnaké, stačí, že sa jeden ráno zabudol dobre vykadiť a už je to v tom sparingu cítiť... si spomenň na mňa a dong_wu, ten má tak okolo 70 kíl a on bol ten čo išiel dopredu... no a ťažší má z toho to, že chytiť nejakého pavúka v telocvični môže dať celkom slušnú robotu a aj to sa treba naučiť... :idea:

No ze sel dopredu je sice mozny, ale spis se nabizi otazka v tom smyslu, kdo komu by vic ublizil, kdyby se slo na plno.
Lightcontact dokazu jet i se svym psem a jako ze me v jeho 14 letech dokaze pekne prohnat a to je prosim pekne rozdil 75kg:))
Ale abych nebyl chytanej za slovo, tak to opet jak je zde jiz zvykem musim pro jistotu konkretizovati.Nezpochybnuju to, ze lehkej clovek nema snaci proti tezkemu, ale zpochybnuju to, ze v ringu napr. v K1 malej hubenej moc sanci nema, diky pravidlum.O tom snad byla rec, ne?
Kdyz zadna pravidla nebudou, tak na vahu sere pes, treba zrovna ten muj:D
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 28. bře, 2007 15:48

Ten drobnej hubenej by musel bejt strašně rychlej,mit super reflexy a tvrdý přesný udery
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » stř 28. bře, 2007 15:53

Ukropcany : Mno pockej, a to co bylo k videni na tom nasem dychanku byl s Dongwu MT sparing?To snad ne-e;)Ale to je jedno, neresit.
Ta holen ve vyskoku byla pekna, skoda ze to same nezopakoval i na Choie, nebo jak se ten dvoumetrovej korejec s vyrazem retardovaneho cloveka jmenuje;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...