od VonHausAus » úte 27. bře, 2007 9:33
Nerad přerušuju rozjetou diskusi odpovědí na původní otázku...:
Začal jsem s kungfu kvůli důvěryhodnosti učitele, která je perfektně nasnadě: prostě Ti něco poví, vyptáš se, "ukáže" (ne ve smyslu dívání), ruka bolí, že jen koukáš - a je to. Předtím jsem se šikoval, že budu dělat pořádně karate (kamoš mi o tom půjčil dvě tři knížky), byl jsem se zeptat někoho, kdo boj. umění či boj. sportům asi rozumí a už tam zůstal. O kungfu jsem dřív myslel, že to jsou "ty hezký pohyby", ne cvičení boje do situace, když dojde na lámání chleba. Je fakt, že "sestava" se mi dlouho nelíbila, a bral jsem ji "jen" jako posilování (nohy, předloktí), ale už pomalu začínám chápat "k čemu to je" a proč je z praktického hlediska potřeba to cvičit (= učím se hejbat).
Na thai box "se mi nechtělo" kvůli tomu, že, jak jsem si tehdy myslel, tam vládnou skinheadi a cikáni s broukem zakouslým kusadly doprostřed mozku s podivuhodnou silou a neústupností (nic proti skinheadům a cikánům/Romům jako lidem) a v dojemné shodě tam člověka "zrasej" (váhové rozdělení a postupnost tréninku, nebo třeba dokonce dobrá parta, mě vůbec nenapadla). Kvůli tomu, že není mým cílem potýkat se s někým v ringu spoustu kol (přerušovaným přestávkami), ale umět si poradit, když na to přijde, volím kungfu. To boxer samozřejmě umí víc než dobře, ale jeho primární cíl, udávající směr veškerému tréninku, je, jak myslím, vyhrávat boje v ringu, které mají specifická pravidla a jde se na to specifickým způsobem, spousta se toho nesmí, protivník váží tak nějak stejně - podle toho taky tráví jak je týden dlouhej svůj čas. Myslím, že box má taky bavit publikum, boxeři se nemůžou sejmout jen tak hned, ať je na co koukat. To je fajn a člověk se při tom bít jistě opravdu naučí, ale já osobně mám vzhledem ke svému věku a své reálné potřebě trochu jiný cíl. Když dojde ke konfliktu v běžném prostředí, chci si poradit, proto trénink kungfu, které je na to zaměřené od začátku do konce, a ne trénink boxu.
O zdravotních důvodech nemluvě: slyšel jsem o někom, komu box (hodně otřesů hlavy od ran v rukavicích) rozjel schizofrenii, k níž měl už předtím předpoklady. Neslibuju si osobně, že je to díky kungfu, díky čemu bych se mohl dožít spokojeného stáří netrápeného zbytečně získanými civilizačními neduhy, ale je pravdou, že takoví lidi existujou.
To je moje uvažování, ber v úvahu, že je to po prvním roce mého cvičení.