2Lada: dřevěná ratanka co nenadělá škodu.... hezký kouknuls na to video? viděls tu přilbu? a to nejsou obyč. šermírny. Věř, že ratanka udělá možná víc škody než si doveděš představit. Ale v zásadě v něčem s tebou souhlasím

, proto taky píšu, že jsem zastánce hlavně těch DB vedených Ericem K. kde šlo právě o zbraně a víc o techniku, dnes to je už dost komerce.
Když se někdo spoléhá na chrániče je hlupák protože si sám sobě kurví techniku. Tohle právě Eric moc nedělal a byl docela proti tomu. ©lo mu hlavně o to bojovat proti různým druhům soupeřům, různým druhům zbraní, atd. a nalézat řešení. Cílem tohto cvičení není zmastit soupeře, ale umět se mu ubránit ať na tebe vyrukuje s čímkoli. Takhle to vidím já. Co když se v duchu budu uspokojovat, že jsem rychlejší ale nakonec se třeba trefím jen do jeho krytu?? Nebo co když neumím ani prosadit svojí taktiku v boji? atd. atd. Když půjde o reál tak samozřejmě ten boj bude o dost jinej, ale v zásadě stejnej. Bude se hodně vyčkávat, hledat slabý místo v obraně , ale jinak bude snaha to co nejrychleji skončit. A hlavně tohle nejsou extra top technici nebo fightři. Existujou lidi který je školej jak malý kluky, ale ty prostě nejsou tak komercializovaný a ani nechtěj bejt. DB právě vznikly z týhle myšlenky - zkoušet a zlepšovat se, bohužel dnes už je to jinde. Ale i tak je to pro bojovníka se zbraní víc jak dobrá zkušenost.
Existujou i setkání kde se jede tohle vše ale bez chráničů. A moc zranění z toho není. Je totiž potřeba umět to technicky a ne ty utoky pochytat do vybavení

Takže i když věřím, že umíš bouchat teleskopem, otázka zní umíš se s ním i dobře krýt?

bušit do pneušky která se moc nehejbe a ani nevrací údery tě tohle asi dobře nenaučí. Spousta lidí od DB prostě ty údery uměj vykrýt aniž bys ho zasáhnul. Zasadit uder na tréninku do pytle a v ringu do boxera je taky o něčem jiným. A to jestli máš rukavice nebo jsi jen v bandážích na tom moc nezmění. Fakt mě udivuje, že netvrdíš že boxeři vlastně neumí v reálu "správně" bojovat když mají na sobě rukavice kterýma to tolik nebolí, že když budeš míš prázdné ruce můžeš přece používat lepší techniky, dát větší ránu, držet, bodat prsty atd. jo to všechno je pravda ale ty rukavice by tě neměly extra moc omezovat. Když umíš tak si svojí techniku najdeš bez ohledu na omezení.
Picard píše .."Kdyz bude v pravy cas na pravem miste."" a o tom to je! Naučit se být ve správný čas na správném místě/SČNSM

/ i v tomhle chaosu. Být ve SČNSM proti člověku který mi nejde po krku, nebo proti pytly je dost snadný, ale taky dost zavádějící. Umět zasadit ránu o správné síle na správné místo a na pohybující se cíl který vlastně nechce být zasažen to je to mistroství. Já tam ty techniky vidím-dobré útoky, dobré kryty. Někdo zase vidí, že to je o tom kdo víc ustojí-vydrží, prostě každej vidíme to svoje.
Znovu opakuji, nejsem extra zastáncem současných DB, ale tenhle kafemlejnek tě prostě naučí krýt se, pohybovat se a hlavně ti opravdu ukáže jak na tom jsi. A to je to pozitivní. Nic jiného takhle otevřenýho pro všechny styly + zároveň s volnými pravidly který by někoho omezovaly jsem neviděl. Jediný co tě v tomle může omezit je tvůj protivník = takže vlastně ty sám