tai-ji meč

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

tai-ji meč

Příspěvekod jarek » stř 02. kvě, 2007 17:03

Ahoj, chtel bych se zeptat, jakou spravnou delku ma mit meč na taiči?Diky
jarek
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod FWM » čtv 03. kvě, 2007 21:15

Jedna z metod: měří se podle vyšky člověka a meče drženého čepelí vzhuru . Mel by dosahovat cca pod usni lalucek-pokud se nepletu -je to tak PC?:-)
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: tai-ji meč

Příspěvekod Marius » pát 04. kvě, 2007 10:57

jarek píše:Ahoj, chtel bych se zeptat, jakou spravnou delku ma mit meč na taiči?Diky

Chyt si mec tak ako keby si zacinal zostavu - tj. za rukou cepelou hore, mal by ti v takomto postoji siahat po ucho.
Marius
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jarek » pát 04. kvě, 2007 13:03

Po ucho nebo pod ucho? To je dost rozdil..... :oops:
jarek
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod PetrVotava » pát 04. kvě, 2007 20:34

to je jedno, de spíš o to jak je meč vyváženej nejde o milimetry
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Hosobiki » úte 12. čer, 2007 10:30

Nazdar:) někde na netu jsem narazila na obchůdek, který nabízel teleskopický meč na Tai-chi... to fakt existuje?! 8O
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod PC » úte 12. čer, 2007 11:48

PetrVotava píše:to je jedno, de spíš o to jak je meč vyváženej nejde o milimetry

to nejsou milimetry, ledaze meris 15 cm, tak neplacej....

odpoved: viz FWM
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » úte 12. čer, 2007 11:49

Hosobiki píše:Nazdar:) někde na netu jsem narazila na obchůdek, který nabízel teleskopický meč na Tai-chi... to fakt existuje?! 8O

ano 8)
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » úte 12. čer, 2007 12:24

Teleskopický meč je cool vychytávka pro každého kdo chce kdykoli a kdekoliv cvičit a nema možnost ( například do práce ) tahat těžký meč. Například nošení meče do firem mnohdy zakazují, přeci jen je to zbraň 8)
Takže pokud ho někdo shání, Mistr Qin je má www.wushucentrum.cz . Samozřejmě je to jen tréninkový prostředek, takže se hodí spíše jako doplněk k normálnímu meči ( nebo pro věkově starší studenty ) nebo pro lidi například v rekonvalescenci, kdy svaly nedokáží udržet normální meč.
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » úte 12. čer, 2007 13:28

PC píše:
PetrVotava píše:to je jedno, de spíš o to jak je meč vyváženej nejde o milimetry

Natolik jednoznačné to zas nebude.
http://www.youtube.com/watch?v=GMivoa57 ... ed&search=

FMW popisuje IMHO vhodnou délku pro začátečníky.
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » úte 12. čer, 2007 15:24

jox píše:
PC píše:

Natolik jednoznačné to zas nebude.
http://www.youtube.com/watch?v=GMivoa57 ... ed&search=

FMW popisuje IMHO vhodnou délku pro začátečníky.

cece a jak si z toho videa poznal jak ma ten mec dlouhej, ani jednou tam nestoji s rukou volne podel tela (pozice z ktere se to odmeruje)?
vypada sic, ze ho ma malinko delsi, ale nevim....

to odmereni nebylo IMHO, ale tak me to ucili cinani, jak dostavam, tak predavam....
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » úte 12. čer, 2007 17:39

PC píše:cece a jak si z toho videa poznal jak ma ten mec dlouhej, ani jednou tam nestoji s rukou volne podel tela (pozice z ktere se to odmeruje)?

Podívej na úplný konec. Připouštím, že videjko může dost mást, ale přeci mi přijde zjevně delší.

PC píše:to odmereni nebylo IMHO, ale tak me to ucili cinani, jak dostavam, tak predavam....

To vůbec nezpochybňuji. Ale jaký byl kontext? ®e všechny školy rovného meče v Číně to mají vždycky pro každého tak, nebo že pro vás ve vaší škole si váš mistr přeje, abyste je měli takovéhle (abyste si už hned v první pozici neuřízli uši)? Tipl bych, že bé je správně.
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » stř 13. čer, 2007 9:17

jox píše:
PC píše:cece a jak si z toho videa poznal jak ma ten mec dlouhej, ani jednou tam nestoji s rukou volne podel tela (pozice z ktere se to odmeruje)?

Podívej na úplný konec. Připouštím, že videjko může dost mást, ale přeci mi přijde zjevně delší.

ani tam nema ruku volne svesenou podel tela, je to strihly o fous drive, nebo jeslti ti tohle prijde jako ruka uvolnena svesena podle tela, tak me ne.
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » stř 13. čer, 2007 14:14

xiexie: ta nabidka vypada pekne, nicmene neni tam nikde u tech mecu uveden typ a tvrdost oceli, pricemz nektere ceny se mi soucasne zdaji byt posazeny dosti nizko na kvalitni zbran. Na prvni pohled se muze zdat, ze napriklad rozdil mezi tim mecem za 4200 Kc a za 1980 Kc bude jen ve zdobeni (oba jsou "tradicni tvrdy" - co je mimochodem ve vasi definici "tvrdy")? Me se docela libi SHAO-LIN SHUANG JIAN, pro to jsem mel vzdycky trosku slabost, ale nemuzu se zbavit dojmu ze za ty penize by se mi rozpadl v ruce po prvnim uderu... .-)
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » stř 13. čer, 2007 16:00

Jian píše:xiexie: ta nabidka vypada pekne, nicmene neni tam nikde u tech mecu uveden typ a tvrdost oceli, pricemz nektere ceny se mi soucasne zdaji byt posazeny dosti nizko na kvalitni zbran. Na prvni pohled se muze zdat, ze napriklad rozdil mezi tim mecem za 4200 Kc a za 1980 Kc bude jen ve zdobeni (oba jsou "tradicni tvrdy" - co je mimochodem ve vasi definici "tvrdy")? Me se docela libi SHAO-LIN SHUANG JIAN, pro to jsem mel vzdycky trosku slabost, ale nemuzu se zbavit dojmu ze za ty penize by se mi rozpadl v ruce po prvnim uderu... .-)

Jak vidím máš zájem s mečem skutečně "vyvádět"Obrázek Promiň. Asi takhle, pokud shaníš kvalitní meč, tak bych ráda předem uprozornila, že tohle jsou pouze tréninkové zbraně, kde se o tvrdosti nedá moc mluvit. Většina jich je na cvičení kdy se nedostanou do kontaktu s jiným kovem. Paradoxně mám vyzkoušeno, že dekorativní meče jsou kvalitnější pokud se skutečně do toho kontaktu dostanou, ale s ocelí to má pramálo společného. Pokud by jsi chtěl skutečně kvalitní meč, pak bych si dovolila podle paměti citovat z mé oblíbené knihy Chronicles of Tao, kde se píše že pravý mistr nikdy nedovolí, aby se jeho zbraň dotkla jiné. Vždy před kontaktem zbraň zastaví. Je tam popsán souboj dvou mistrů, pokud by byl zájem, pošlu ti scan z knihy. ALe co si budeme povídat, pokud si chceš techniky zkusit, tak doporučuji dřevěný meč nebo nějaký levnější (ale těžší, dekorativní ) kde tě tolik nebude mrzet každý zub na ostří.

BTW definice "tvrdý" znamená že to není klasická "plácačka" kdy je to kus plechu. Používá se hodně na soutěžích, kdy zvuk je efektivní a nejde se moc zranit ( jako když na něj spadneš a tak, seknout se můžeš, to se vrrr)
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » stř 13. čer, 2007 16:53

xiexie: kam na tyhle smajliky chodite :) Ja si pod pojmem "treningovy mec" predstavuji zbran patricne otupenou a v ramci moznosti "bezpecnou", ktera ovsem vydrzi kontakt se zbrani cislo dve a nacvik seku (na necem).

Jinak ta filosofie je pekna, ja osobne se zase drzim spise toho ze opravdovy mistr zvitezi aniz by vubec tazit musel, takze je zbytecne pripadne i neco zastavovat - nicmene me nemotorne a neobratne ja ma do mistra daleko a krome toho mam z boje radost. :wink:

Kdyz jsme kazdopadne u tech drevenych mecu, existuje i neco jako cinska varianta bokkenu? Jeste jsem se s tim nesetkal a i znami co casto jezdi do Ciny rikali ze na nic takoveho tam nenarazili...
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » stř 13. čer, 2007 17:00

2 Jian
Ahoj dají se sehnat u nás třeba tady http://www.hayashi.cz/zbrane/kung-fu-sa ... l-628.html ale mám vyzkoušeno že na blbnutí zase tolik nevydrží, te třeba minimálně obtáhnout kobercovou páskou, a ty ostré špičky nejsou zrovna bezpečné...každopádn bych s tím při blbnutí nebodal...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » stř 13. čer, 2007 18:19

Panda: zasparringuji, uvidim... diky... mekceni kobercovkou je pravda celkem rozsirene, ale podle me je lepsi si vzit chranice, potazmo uplne zakazat utoky na oblicej, to pak prijdes leda k nejake modrine...
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » stř 13. čer, 2007 20:11

Zakázat útoky na obličej pomáhá jen částečně, osobně jsem si už pár bodů co vedlo na tělo vlastním přičiněním na obličej stáhl, jediná jistota je používat treningovou dřevěnou zbrań s kulatým hrotem širším než je oční jamka nebo zakázat bodání, což nevyhovuje každému :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » stř 13. čer, 2007 22:37

Panda: zakazat bodani je rozhodne nesmysl, znam takhle par radobysermiru kteri si pripadaji vyborni mozna podle pravidel FAS (ktera bodani na LARPech a podobnych akci vyslovene zakazuji), nicmene jedine co tim ziskaji v praxi jsou naprosto spatne navyky a neschopnost branit se bodacim technikam s mecem, ani pak uz nemluve o obrane proti vyslovene bodnym zbranim... IHMO je vazne asi nejlepsi neco na hlavu... na trupu a koncetinach si nedokazu predstavit ze by drevena spicka dokazala napachat nejak extremne moc skody.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...