Tai chi v Ostravě

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Tai chi v Ostravě

Příspěvekod Angus » úte 01. čer, 2004 12:08

Prosím o tip, kde cvičit tai chi v Ostravě. Požádal mne o to můj známý, který má asi 20 let a chtěl by cvičit tai chi v Ostravě, protože tam studuje. Vím, že tam vyučuje kromě jiného i tai chi Akademie bojových umění - Ing. Karel Doležal, kterého znám jako karatistu a potom Chan Shaolin si dju su (nebo tak nějak). Nyní provozuje i tai chi, nevím, na jaké úrovni.
Můj známý by nechtěl naletět a tak se obrátil na mne, že prý mu snad poradím. Protože o tai chi nic moc nevím (věnuji se především karate, zbytek pouze mírně okrajově sleduji), prosím o radu na tomto fóru, určitě se zde pohybuje dost těch, kteří jsou schopni poradit.
Předem díky, Angus.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod microElephant » úte 01. čer, 2004 12:12

No nevím. Před nějakým časem se Akademie bojových umění holedbala Wing Chun, a mám takové nepříjemné mrazení, že se jednalo o ukázku nějaké sportovní formy (soutěže, sestavy(?!), takový kudrnatý dlouhovlasý mládenec na fotkách a na akcích). Těm bych moc nevěřil.

O zbytku nevím. Chce určitě pouze Tajči?
microElephant [- cutted -]
microElephant
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Angus » úte 01. čer, 2004 12:23

microElephant píše:O zbytku nevím. Chce určitě pouze Tajči?

Studuje malířství a chtěl by cvičit něco s filosofií a vybral si tai chi. Já ani nevím, jakou transkripci v češtině používat (tajči?). Je pravdou, že jsem to viděl poprvé cvičit asi v roce 1985 nebo 6 v Českých Budějovicích, ale od té doby mé znalosti v tomto oboru mnoho nepokročily. Říkal jsem mu, že by nemusel pouze tajči, že existují i jiné školy čínského BU, které by mu mohly vyhovovat, ale o jejich existenci v Ostravě nic nevím. Pokud bude mít někdo tip i na něci jiného než taiči, rádd uvítám.
Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

jinak než tajči

Příspěvekod microElephant » úte 01. čer, 2004 12:34

Vím jenom o AVSE (vinkčun). S transkripcí si nedělám potíže, přepisuji foneticky.
microElephant [- cutted -]
microElephant
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » úte 01. čer, 2004 12:48

Já bych hrál fotbal.Ten je v Ostravě nejlepší.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » úte 01. čer, 2004 13:04

Anonym píše:Já bych hrál fotbal.Ten je v Ostravě nejlepší.

Díky za tip, ale to nemá dle mého známého tu správnoi filosofickou hloubku.
Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod F4ust » úte 01. čer, 2004 13:06

no foneticky to píšeš bohužel špatně - taiji = tchaj ťi. Jinak nechci prudit, ale trošku mi vadí motivace ve stylu "chci cvičit bojová umění, abych si mohl připadat zajímavější, meditovat u vonné tyčinky, číst tao te ťing a stát se buddhistickým mnichem snadno a rychle". Podobně jako lidé, kteří ve všem vidí esoteriku a cvičením kteréhokoliv BU se rázem sami pasuji do role filosofa, myslím, že tohle jsme si všichni prožili v pubertě :D ale je čas jít dál a dívat se na věci objektivně... ale to už je trošku off-topic :D
F4ust
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Angus » úte 01. čer, 2004 13:16

F4ust píše:... trošku mi vadí motivace ve stylu "chci cvičit bojová umění, abych si mohl připadat zajímavější, meditovat u vonné tyčinky, číst tao te ťing a stát se buddhistickým mnichem snadno a rychle". Podobně jako lidé, kteří ve všem vidí esoteriku a cvičením kteréhokoliv BU se rázem sami pasuji do role filosofa, myslím, že tohle jsme si všichni prožili v pubertě :D ale je čas jít dál a dívat se na věci objektivně... ale to už je trošku off-topic :D

Jeho problém, můj pohled na BU je trochu jiný, ale není mi 20, ale 2x tolik. Ale když mne požádal o radu, snažím se mu vyhovět. Pravdou je, že chce cvičit, ne pouze filosofovat, ale nechce pouze fyzicky posilovat, ale brát to celé poněkud komplexněji.
Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 01. čer, 2004 19:12

Vím, že v Ostravě se dá cvičit tai chi a pakua u Vlastika Dobečky, který přes léto vyučuje venku - tuším v Komenského sadech v centru OV.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 02. čer, 2004 5:58

Aky sub-styl baguy uci? Diky.

Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » stř 02. čer, 2004 7:32

Anonymní píše:Vím, že v Ostravě se dá cvičit tai chi a pakua u Vlastika Dobečky, který přes léto vyučuje venku - tuším v Komenského sadech v centru OV.

Prosím o nějaký kontakt.
Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

kontakt

Příspěvekod Anonymní » stř 02. čer, 2004 10:03

Vloni měl tuhle adresu:
arpik.dobecka@volny.cz
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » stř 02. čer, 2004 10:06

Díky, předám.
Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 02. čer, 2004 21:36

ing. Karel Dolezal, 7. dan wu-shu...
Obrazek si udelejte sami. Pro kvalitni kungfu na Ostravsku zkuste http://www.tigercrane.cz
[/url]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 03. čer, 2004 6:39

7.dan wushu? to je čo za hovadinu...keby napísal 2-3.duan, nepoviem, bol by ok, no 7.dan? somarina...ako voda v koši.... :D
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 03. čer, 2004 8:40

Zkus se taky mrknout na http://www.hungkungfu.cz cvici taky v Ostravě

[/url]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » čtv 03. čer, 2004 8:59

Anonymní píše:ing. Karel Dolezal, 7. dan wu-shu...
Obrazek si udelejte sami. Pro kvalitni kungfu na Ostravsku zkuste http://www.tigercrane.cz
[/url]

Opravím "anonyma", který zřejmě neumí číst: Doležal tam má 7. toan a v závorce má uvedeno dan - to asi jako vysvětlení pro neznalé!

Tímto se nezastávám p. Doležala - vím, o jakou osobu jde a znám kluky, kteří v jeho "Akademii bojových umění" studovali - shodli se na slovech: HRŮZA, KATASTROFA, ©OK, AMATÉRSTVÍ, HNUS...

Pro kvalitní kung fu v Ostravě: zkuste se spojit s hooligans Baníku :lol: :lol: :lol:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 03. čer, 2004 9:23

dobre gf v Ostrave: www.tigercrane.cz
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 03. čer, 2004 10:46

...pekný web...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod koblih » čtv 03. čer, 2004 11:14

K Akademii bojových umění Ostrava: rád bych uvedl všechny drby typu "jedna paní povídala" na pravou míru:
Akademie bojovýchu umění je škola, která vznikla tuším v roce 1990, takže pod vedením Karla Doležala už existuje 14let.(Myslím, že i to o něčem svědčí). Co se týká výuky v akademii, je rozdělana na 5 bloků:
- Chan-Shaolin-Si & Dju-Su Kung-Fu
- Tai - Chi
- Chi - Kung
- Kick Box & Thai Box
- Dětská přípravka pro bojová umění

Mistr školy Karel Doležal je držitel 7 TOANu ve stylu Chan-Shaolin-Si a Dju-Su Kung Fu a je žákem pana Brudného(10 TOAN) z Polska(Pszczyńska Akademia Sztuk Walki). Mimo to jestli se nepletu je držitelem 1.Danu Kodokan Judo a 2. DANu Shotokan Ryu.
K úrovni výuky Tai - Chi se nemohu vyjádřit, neboť já se věnuji sekci Chan-Shaolin-Si & Dju-Su Kung-Fu, ale má žena chodí do Tai - Chi na akademii tuším třetím rokem a je s výukou velmi spokojena. Já mohu z vlastní zkušenosti říct, že výuka Chan-Shaolin-Si & Dju-Su Kung-Fu má vysokou úroveň a to nejen co se týká obsahu výuky, ale i způsobu výuky. Tedy Mistr nejem má co učit, ale co je podle mě neméně důležité umí to naučit. Obecně myslím, že Mistr na kvalitu výuky klade velký důraz a vyžaduje ji i od instruktorů akademie.
Ono o tom jaká je výuka tam či onde se může napsat hodně slov, ale dokud člověk nepřijde a nevyzkouší si to na vlastní kůži, jsou to jen slova.

Jsem dlouholetým žákem Karla Doležala. Možná můj příspěvek je zaujatý opačným směrem, na druhou stranu myslím, že jako žák akademie o věci asi budu vědět více, než ti, co tady píšou stylem "já mám kamaráda a ten má známého a ten říkal."

Ještě krátce ke konkrétním přízpěvkům:
microElephant píše:No nevím. Před nějakým časem se Akademie bojových umění holedbala Wing Chun, a mám takové nepříjemné mrazení, že se jednalo o ukázku nějaké sportovní formy (soutěže, sestavy(?!), takový kudrnatý dlouhovlasý mládenec na fotkách a na akcích). Těm bych moc nevěřil.
Obávam se, že se pletete. Nejpíš máte na mysli školu pana Kotlára z Havířova.
Anonymní píše:ing. Karel Dolezal, 7. dan wu-shu...
Obrazek si udelejte sami.
Nesmysl
Sennin píše:Tímto se nezastávám p. Doležala - vím, o jakou osobu jde a znám kluky, kteří v jeho "Akademii bojových umění" studovali - shodli se na slovech: HRŮZA, KATASTROFA, ©OK, AMATÉRSTVÍ, HNUS...
No vidíte a já znám kluky i holky, potkávám se s nimi dvakrát týdně na tělocvičně, a ti mají názor úplně jiný.

Ještě na konec taková úvaha. Samozřejmě jako asi ve všech školách lidi přicházejí a odcházejí, né každý najde v akademii co tam hledal. S odchodem ze školy se vyrovnává každý jinak a myslím patří mezi lidské přirozenosti hledat chybu vždy v těch ostatních a ne sám v sobě, tedy v tomto případě za tento neúspěch může samozřejmě škola a né ten cvičenec sám.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...