Aikido - info

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod qBrona » úte 23. říj, 2007 19:22

Jendis píše:
qBrona píše:
Asi jsem to zcela spravne nepochopil, zkus mi to prosim trochu priblizit. Co to u Tebe znamena "nest kuzi na trh"?!

že se nebojí porovnat dovednosti...podpořit svá slova skutky.Ale v dobrém....ne žádné masakrování... :wink: Bylo tu setkání lidí z BU.cz.....ale aikidoka se tam ®ÁDNÝ neobjevil ani jednou....a že tu padala silná slova.

Jak rikam porovnat se to primo neda, takze bohuzel. Kdyby ti nekdo dejme tomu zlomil ruku tak uz bys tomu uveril?! Chapej, ze tohle soupereni k nicemu nevede...
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » úte 23. říj, 2007 19:23

qBrona píše:Ale ja prece nepopiram, ze to je metodika 8O

No ale proč tím potom argumentuješ????®e jinde je to jinak a tady tak???V karate je také řízené kumite,kde jeden útočí a druhý se brání.....ale potom si taky normálně,metodicky,"daj do držky"..... :wink: Jak chceš cvičit BU,když nebojuješ???Neber to,prosím,ve zlém...nesnažím se rýpat.....ani urážet...jen se ptám.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod qBrona » úte 23. říj, 2007 19:25

Jendis píše:
qBrona píše:
Asi jsem to zcela spravne nepochopil, zkus mi to prosim trochu priblizit. Co to u Tebe znamena "nest kuzi na trh"?!

že se nebojí porovnat dovednosti...podpořit svá slova skutky.Ale v dobrém....ne žádné masakrování... :wink: Bylo tu setkání lidí z BU.cz.....ale aikidoka se tam ®ÁDNÝ neobjevil ani jednou....a že tu padala silná slova.

Jak rikam porovnat se to primo neda, takze bohuzel. Kdyby ti nekdo dejme tomu zlomil ruku tak uz bys tomu uveril?! Chapej, ze tohle soupereni k nicemu nevede...
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod qBrona » úte 23. říj, 2007 19:28

Jendis píše:
qBrona píše:Ale ja prece nepopiram, ze to je metodika 8O

No ale proč tím potom argumentuješ????®e jinde je to jinak a tady tak???V karate je také řízené kumite,kde jeden útočí a druhý se brání.....ale potom si taky normálně,metodicky,"daj do držky"..... :wink: Jak chceš cvičit BU,když nebojuješ???Neber to,prosím,ve zlém...nesnažím se rýpat.....ani urážet...jen se ptám.

Porad bohuzel ja mluvim o koze a ty o voze... Takze asi tak.
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » úte 23. říj, 2007 19:29

qBrona píše:Jak rikam porovnat se to primo neda, takze bohuzel. Kdyby ti nekdo dejme tomu zlomil ruku tak uz bys tomu uveril?! Chapej, ze tohle soupereni k nicemu nevede...

Nedá???Nevede???....podívej....o tom je sparring...boxerům praskaj žebra,vy se prezentujete pákama...když mi tu ruku chytíš,nemusíš ji přece hned zlomit....nehledě na to,že tu ruku musíš nejprve chytit.... :wink: Myslím,že se spárovat se normálně dá....v rozumných mezích...když se chce,jde vše..... :wink:
A to soupeření je k tomu,že se Ti zvedá skill....bojové dovednosti.....protože se snažíš porazir někoho,kdo nedělá to,co čekáš....bojuje jinak...jedeš trochu na adrenalinu.....musíš se víc snažit a dávat víc pozor.....sparring je třeba :!: Hodně moc :!: :!: :!:
Vezmi si...já primárně šermuju....historický šerm.....tam jsou souboje nacvičené...něco jako řízené kumite.A do toho ještě šermuju volně...snažím se poměřovat s lidma,co třeba cvičí jiné styly.....teď se chystá setkání lidí od Kendó,escrimy,šermu a jiných....taky toho,v tomhle směru,nemám moc za sebou a určitě budou kluci od Kenda a sportovního šermu(a escrimy) na to lépe(díky pravidelnému sparringu),než já.....ale abych se dostal vejš,tak je potřeba to zkoušet..... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod qBrona » úte 23. říj, 2007 19:34

Jendis píše:
qBrona píše:Jak rikam porovnat se to primo neda, takze bohuzel. Kdyby ti nekdo dejme tomu zlomil ruku tak uz bys tomu uveril?! Chapej, ze tohle soupereni k nicemu nevede...

Nedá???Nevede???....podívej....o tom je sparring...boxerům praskaj žebra,vy se prezentujete pákama...když mi tu ruku chytíš,nemusíš ji přece hned zlomit....nehledě na to,že tu ruku musíš nejprve chytit.... :wink: Myslím,že se spárovat se normálně dá....v rozumných mezích...když se chce,jde vše..... :wink:
A to soupeření je k tomu,že se Ti zvedá skill....bojové dovednosti.....protože se snažíš porazir někoho,kdo nedělá to,co čekáš....bojuje jinak...jedeš trochu na adrenalinu.....musíš se víc snažit a dávat víc pozor.....sparring je třeba :!: Hodně moc :!: :!: :!:
Vezmi si...já primárně šermuju....historický šerm.....tam jsou souboje nacvičené...něco jako řízené kumite.A do toho ještě šermuju volně...snažím se poměřovat s lidma,co třeba cvičí jiné styly.....teď se chystá setkání lidí od Kendó,escrimy,šermu a jiných....taky toho,v tomhle směru,nemám moc za sebou a určitě budou kluci od Kenda a sportovního šermu(a escrimy) na to lépe(díky pravidelnému sparringu),než já.....ale abych se dostal vejš,tak je potřeba to zkoušet..... :wink:

O tom sparring je, ale v aikidu se proste "klasicky" nesparuje. Techniky jsou velmi narocne na zvladnuti takze kvalitni borec nebudes za 2 roky. A pokud nedokazes pochopit, ze aikido neni o chyceni ruky tak to potom bohuzel. Nerikam aikido je nej - v zadnem pripade nic takoveho nerikam, nerikam 100% se ubranis - tj. blbost, stejne tak ti nezaruci to ze budes mistr republiky v boxu, ze mas 100% sanci na uspech...
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » úte 23. říj, 2007 19:40

ale to je přesně to,o čem se tu mluví.....já chápu,že aikido není o zacycení ruky....kritizuje se tu METODIKA.....proč cvičit něco,kde se výsledek(možná) dostaví za 15 let...a stejně Tě potom rozseká kluk,co boxuje 2 roky...jen proto,že na něco takového nejsi připravený.......to je celé....není to namířené proti stylu :wink:

Co se týče toho "ubránění se"...najdi si tu mé příspěvky....tvrdím,že proti někomu,kdo je chytrej,nemáš šanci,ať jsi sebelepší v čemkoliv...prostě Ti nedá prostor a čas...... :wink: O tom to ale nejni.... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod qBrona » úte 23. říj, 2007 19:43

Jendis píše:ale to je přesně to,o čem se tu mluví.....já chápu,že aikido není o zacycení ruky....kritizuje se tu METODIKA.....proč cvičit něco,kde se výsledek(možná) dostaví za 15 let...a stejně Tě potom rozseká kluk,co boxuje 2 roky...jen proto,že na něco takového nejsi připravený.......to je celé....není to namířené proti stylu :wink:

Ale to prece zalezi na kazdem jakou cestu si zvoli, nekdo nejede na fyzu, ale chce se jen pohybovat, protahnout se, nechce kazdy byt postrach mesta, rozumis? Je to zivotni styl, cesta :wink: A timto prispevkem bych rad ukoncil tuto diskusi, kt. je jen ztrata casu 8)
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » úte 23. říj, 2007 19:46

No jasně....však,jestli sis všimnul,píšu,že je mi fuk,co kdo cvičí a jak..... :wink: Já pouze vysvětloval.....
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod qBrona » úte 23. říj, 2007 19:47

Jendis píše:No jasně....však,jestli sis všimnul,píšu,že je mi fuk,co kdo cvičí a jak..... :wink: Já pouze vysvětloval.....

Ja taky :) Tak dobrou noc a preju hodne uspechu v BU do budoucna.
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » úte 23. říj, 2007 19:51

:wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » stř 24. říj, 2007 9:18

qBrona:neni mi to stale jasne - muzes vysvetlit PROC se v aikidu nesmi sparovat? ja delal chvili reckorimskej z. (sport), bracha cvici jujitsu (bu) a kamarad dela na vojne musado...vsechno jsou to kontaktni styly "telo na teo" (v pripade jujitsu a musada i s udery) a vsude se sparuje do aleluja...vysvetli mi JAK se chces branit stylem, kterej budes cvicit ne pet ale treba tricet let, kdyz nebudes sparovat a nebudes tim pripraven na realny utok (vim i sparring neni real, ale realite boje se tim priblizujes nejvic)

ja nechci polemizovat o jinych kladech aikida (rozvijeni osobnosti a vzhuru k lepsimu cloveku...) - to me nezajima (muze to byt pravda, nevim), me zajima to BOJOVE umeni aikido - cim (resp. jakymi prostredky) te aikido pripravi na realny konflikt (utok) a jak tedy pouzit aikido na sebeobranu? :idea:
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 24. říj, 2007 9:31

Dalt: nevěř všemu co tu někdo napíše. i v aikidu se spáruje. spáruje se ve stoje i na zemi... problémem je spíš to, že aby takový sparing prospěl tvému aikidu, musíš mít "namemorované" alespoň základní techniky. a to může trval i pár let. Většina lidí od aikida odejde po roce po dvou, a neznají nic jiného než kihon. a někteří z nich pak do světa troubí jak je to na prd a že se nespáruje.
jen to chce najít učitele, který se toho nebojí a řadí to do výuky, nic víc nic míň...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wand » stř 24. říj, 2007 9:47

K tomuto vsetkemu len jedna otazka na aikidakov. To ze vela ludi odsudzuje kvoli ucinnosti aikido je jasne, ale preco skoro nikto neodsudzuje trebasr thai-box, vale tudo a pod...? Myslim, ze ani clovek co robi aikido si nedovoli polemizivat o ucinnosti tychto BU/BS. Preco to tak je? Lebo je tam sparring! Tod vse. Velmi jednoducha odpoved. Len je lespie zavriet oci a nevidiet to. Ved si dajte tu namahu, pozrite si trebars ako zapasi Fedor, Silva a pod...Nic proti aikido, furt lepsie ako sediet v krcme, ale realita je inde.
wand
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod qBrona » stř 24. říj, 2007 12:31

Dalt píše:vsechno jsou to kontaktni styly "telo na teo"

Aikido neni styl "telo na telo" teda jestli spravne chapu co tim myslis :lol:
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod qBrona » stř 24. říj, 2007 12:32

wand píše:K tomuto vsetkemu len jedna otazka na aikidakov. To ze vela ludi odsudzuje kvoli ucinnosti aikido je jasne, ale preco skoro nikto neodsudzuje trebasr thai-box, vale tudo a pod...? Myslim, ze ani clovek co robi aikido si nedovoli polemizivat o ucinnosti tychto BU/BS. Preco to tak je? Lebo je tam sparring! Tod vse. Velmi jednoducha odpoved. Len je lespie zavriet oci a nevidiet to. Ved si dajte tu namahu, pozrite si trebars ako zapasi Fedor, Silva a pod...Nic proti aikido, furt lepsie ako sediet v krcme, ale realita je inde.

Samozreme neodsuzuje kvuli sparringu :lol:
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod qBrona » stř 24. říj, 2007 12:33

ingwe píše:Dalt: nevěř všemu co tu někdo napíše. i v aikidu se spáruje. spáruje se ve stoje i na zemi... problémem je spíš to, že aby takový sparing prospěl tvému aikidu, musíš mít "namemorované" alespoň základní techniky. a to může trval i pár let. Většina lidí od aikida odejde po roce po dvou, a neznají nic jiného než kihon. a někteří z nich pak do světa troubí jak je to na prd a že se nespáruje.
jen to chce najít učitele, který se toho nebojí a řadí to do výuky, nic víc nic míň...

Tak toto uz je hodne brutal :lol: Terminy sparring a kihon se v aikidu vubec nepouzivaji xD
qBrona
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » stř 24. říj, 2007 12:35

4qBrona.....abysme se v tom pořád nepatlali.....jednu jedinou otázečku...jednoduchou...bych si dovolil :arrow:

PROČ Ty osobně cvičíš aikido?????
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dalt » stř 24. říj, 2007 13:09

qBrona: ja se te neptal zda je aikido boj telo na telo (taky jsem tam mohl klidne napsat box,thaibox ci serm savli)...proc slovickaris? budu velice rad kdyz mi odpovis na otazky ktere jsem polozil, konkretne:

- PROC se v aikidu nesmi sparovat?

- vysvetli mi JAK se chces branit stylem, kterej budes cvicit ne pet ale treba tricet let, kdyz nebudes sparovat a nebudes tim pripraven na realny utok (vim i sparring neni real, ale realite boje se tim priblizujes nejvic)

-ja nechci polemizovat o jinych kladech aikida (rozvijeni osobnosti a vzhuru k lepsimu cloveku...) - to me nezajima (muze to byt pravda, nevim), me zajima to BOJOVE umeni aikido - cim (resp. jakymi prostredky) te aikido pripravi na realny konflikt (utok) a jak tedy pouzit aikido na sebeobranu?

za jasnou odpoved predem dekuji
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » stř 24. říj, 2007 13:56

Dalt píše:qBrona: ja se te neptal zda je aikido boj telo na telo (taky jsem tam mohl klidne napsat box,thaibox ci serm savli)...proc slovickaris? budu velice rad kdyz mi odpovis na otazky ktere jsem polozil, konkretne:

- PROC se v aikidu nesmi sparovat?

- vysvetli mi JAK se chces branit stylem, kterej budes cvicit ne pet ale treba tricet let, kdyz nebudes sparovat a nebudes tim pripraven na realny utok (vim i sparring neni real, ale realite boje se tim priblizujes nejvic)

-ja nechci polemizovat o jinych kladech aikida (rozvijeni osobnosti a vzhuru k lepsimu cloveku...) - to me nezajima (muze to byt pravda, nevim), me zajima to BOJOVE umeni aikido - cim (resp. jakymi prostredky) te aikido pripravi na realny konflikt (utok) a jak tedy pouzit aikido na sebeobranu?

za jasnou odpoved predem dekuji

Nevím jestli někdo zareaguje, ale zkusím odpovědět já.
1) V aikidu se nesmí sparovat protože: Je to proti principům aikida(Tedy přemoci toho druhého útokem.)-- morální důvod

Než se cvičenec naučí aplikovat techniku tak, aby při ní opravdu nikomu nic neudělal, chvíli to potrvá a přesto, že je aikido plné slov o neútočení, techniky velmi snadno končí se zlikvidovanými klouby.
Souhlasím s ingwem.

2)Tímto stylem se ubránit bez alespoň částečného sparringu pravděpodobně nelze(Schválně se zamyslete kolikrát v armádě "spároval" O-sensei :lol: )
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...