Tai chi v Ostravě

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Anonymní » čtv 03. čer, 2004 11:26

koblih píše:K Akademii bojových umění Ostrava: rád bych uvedl všechny drby typu "jedna paní povídala" na pravou míru:
Akademie bojovýchu umění je škola, která vznikla tuším v roce 1990, takže pod vedením Karla Doležala už existuje 14let.(Myslím, že i to o něčem svědčí). Co se týká výuky v akademii, je rozdělana na 5 bloků:
- Chan-Shaolin-Si & Dju-Su Kung-Fu
- Tai - Chi
- Chi - Kung
- Kick Box & Thai Box
- Dětská přípravka pro bojová umění

Mistr školy Karel Doležal je držitel 7 TOANu ve stylu Chan-Shaolin-Si a Dju-Su Kung Fu a je žákem pana Brudného(10 TOAN) z Polska(Pszczyńska Akademia Sztuk Walki). Mimo to jestli se nepletu je držitelem 1.Danu Kodokan Judo a 2. DANu Shotokan Ryu.
K úrovni výuky Tai - Chi se nemohu vyjádřit, neboť já se věnuji sekci Chan-Shaolin-Si & Dju-Su Kung-Fu, ale má žena chodí do Tai - Chi na akademii tuším třetím rokem a je s výukou velmi spokojena. Já mohu z vlastní zkušenosti říct, že výuka Chan-Shaolin-Si & Dju-Su Kung-Fu má vysokou úroveň a to nejen co se týká obsahu výuky, ale i způsobu výuky. Tedy Mistr nejem má co učit, ale co je podle mě neméně důležité umí to naučit. Obecně myslím, že Mistr na kvalitu výuky klade velký důraz a vyžaduje ji i od instruktorů akademie.
Ono o tom jaká je výuka tam či onde se může napsat hodně slov, ale dokud člověk nepřijde a nevyzkouší si to na vlastní kůži, jsou to jen slova.

Jsem dlouholetým žákem Karla Doležala. Možná můj příspěvek je zaujatý opačným směrem, na druhou stranu myslím, že jako žák akademie o věci asi budu vědět více, než ti, co tady píšou stylem "já mám kamaráda a ten má známého a ten říkal."

Ještě krátce ke konkrétním přízpěvkům:
microElephant píše:No nevím. Před nějakým časem se Akademie bojových umění holedbala Wing Chun, a mám takové nepříjemné mrazení, že se jednalo o ukázku nějaké sportovní formy (soutěže, sestavy(?!), takový kudrnatý dlouhovlasý mládenec na fotkách a na akcích). Těm bych moc nevěřil.
Obávam se, že se pletete. Nejpíš máte na mysli školu pana Kotlára z Havířova.
Anonymní píše:ing. Karel Dolezal, 7. dan wu-shu...
Obrazek si udelejte sami.
Nesmysl
Sennin píše:Tímto se nezastávám p. Doležala - vím, o jakou osobu jde a znám kluky, kteří v jeho "Akademii bojových umění" studovali - shodli se na slovech: HRŮZA, KATASTROFA, ©OK, AMATÉRSTVÍ, HNUS...
No vidíte a já znám kluky i holky, potkávám se s nimi dvakrát týdně na tělocvičně, a ti mají názor úplně jiný.

Ještě na konec taková úvaha. Samozřejmě jako asi ve všech školách lidi přicházejí a odcházejí, né každý najde v akademii co tam hledal. S odchodem ze školy se vyrovnává každý jinak a myslím patří mezi lidské přirozenosti hledat chybu vždy v těch ostatních a ne sám v sobě, tedy v tomto případě za tento neúspěch může samozřejmě škola a né ten cvičenec sám.

no, disponuji zhruba trihodinovou videokazetou z cviceni dotycneho pana a seminare pana Klause Postgease u ktereho se ucil slavne (v holandsku a nemecku VYMYSLENE - jen pro ilustraci uvadim, ze vynalezce je mongol, udajne z kralovske rodiny...ktery cvicil od karate po judo vsechno, ale jen ne kung fu nebo Shaolin...) Chan Shaolin Si Kung Fu...
Pro pripadne zajemce o cviceni v teto "akademii" chci uvest, ze mi nebylo na zvraceni, nybrz NA BLITI z toho co jsem videl... Zmrsene Karate, kotrmelce, no sranda... Tai JI - to ze je nekdo spokojeny neznamena, ze to co cvici za neco stoji...Co se tyce bratri Brudnych, doporucuji se optat na nejakem polskem foru o bojovych umeni.Odpoved bude zabavna:-).
Ale komu neni rady, tomu neni pomoci... Hlavne ze jsou spokojeni:-))) hahahaha TOANY :-))) od Brudnych nebo Postgease, a kdo je dal jim:-))) ??? Tady proste blbost kvete, teda pardon, ne tady, ...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 03. čer, 2004 11:49

...tu by som sa chcel trochu štýlu Chan shaolin si dju su zastať, neviem síce ako ho cvičí dotyčný Doležal, no v Nemecku a Holandsku sa cvičí v mnohých školách a adepti sú na veľmi dobrej úrovni...to, že je to kombinácia karate a kung-fu, hovorím každému záujemcovi o tento štýl, inak povedaný aj Shaolin Kempo (mojím učiteľom je Klaus Konrad z Moersu)...aspoň v našej škole sa cvičil v kombinácii s Tempelboxen a Jiujitsu, ktoré učí majster Paul Belous, ktorý je uznávaný odborník na BU aj v Číne...zakladateľom Shaolin Kempo je naozaj Mongol, p.Dshero Kan Chen Tao - Gerald Karel Meijers, momentálne žijúci v Holandsku, inak jeden z mála ľudí, ktorý robili ukážku zabitia býka úderom päste (podobne i majster Oyama...)
tento štýl má dobré hodnotenie najmä vo vzťahu k sanda, pričom adepti na medzinárodných súťažiach s ním dosahujú dobré výsledky (naša škola v rámci DWF bola hodnotená ako najlepšia za kraj Nordrhein_Westfalen...)
neobhajujem p.Doležala.... 8) :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod koblih » čtv 03. čer, 2004 12:47

Styl Chan Shaolin Si Dju-Su Kung-Fu jako takový vzniknul poměrně nedávno(tuším 70.léta min. století) a vzniknul v Evropě a někdo ho vymyslel, stejně tak jako všechny jiné bojové styly musel někdo vymyslet. Tu část Chan Shaolin Si, která pochází z oblasti pohraničí Mongolska a Číny poprvé přinesl do Evropy Si-Fu Tse Tjero Khan.
Díky tomu, že vzniknul v Evropě, je blíž naší mentalitě a snáze se učí a unás v akademii především slouží jako prostředek řešení sebeobranných situací. Vůbec výuka použití tohoto stylu pro sebeobranu je stěžejním bodem výuky u nás. Tedy ikdyž tento styl asi nepatří mezi tzv. tradiční styly, ctí prapůvod BU, tedy výuka stylu jako prostředku sebeobrany.
nobody píše: ... Zmrsene Karate, kotrmelce, no sranda...

Ano součástí výuky je i gymnastika, co je na tom srandovního? I padat se musí umět a pro nás boj nekončí, když se náhodou ocitneme na zemi.

nobody píše:Co se tyce bratri Brudnych, doporucuji se optat na nejakem polskem foru o bojovych umeni.Odpoved bude zabavna:-).

Já dávám přednost osobní zkušenosti a nesbírám informace o lidech či školách jako babka na trhu. A vidět cvičit žáky pod vedením pana Brudného bylo pro mě velkým zážikem.

nobody píše:Ale komu neni rady, tomu neni pomoci... Hlavne ze jsou spokojeni:-))) hahahaha TOANY :-))) od Brudnych nebo Postgease, a kdo je dal jim:-))) ??? Tady proste blbost kvete, teda pardon, ne tady, ...
Ano já jsem spokojený a jsem rád a hrdý na to, že mým Mistrem je Karel Doležal a věř, že si nezískal můj obdiv počtem TOANů, ale tím co umí ... Možná by jsi taky mohl říct co cvičíš a kde.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod microElephant » čtv 03. čer, 2004 13:54

koblih píše: CUT

K Havířovu a Kotlárovi. Kdepak, byl jsem se onehdy podívat v Ostravě (už přesně nevím tu školu na sídlišti, v jaké části, myslím Vítkovice), kde trénoval takový mladý muž s kudrnatými vlasy - delšími a tvrdil, že dělá vinkčun. Metal otočky a další nesmysly. V IRASu (ruce v mansao-vusao), měli žáci nesmyslně natažené vusao div né pod nos útočníkovi.

Tedy

A) buď necvičili vinkčun (pak nechápu, proč mi to tak prezentovali - že by zastírací manévr?)

B) cvičili vt a pak jsem to nepochopil. Je fakt, že cvičím vnkčun teprve 3 roky a mnohé taje zůstávají taji.
microElephant [- cutted -]
microElephant
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod koblih » čtv 03. čer, 2004 15:02

microElephant píše:K Havířovu a Kotlárovi. Kdepak, byl jsem se onehdy podívat v Ostravě (už přesně nevím tu školu na sídlišti, v jaké části, myslím Vítkovice), kde trénoval takový mladý muž s kudrnatými vlasy - delšími a tvrdil, že dělá vinkčun. Metal otočky a další nesmysly. V IRASu (ruce v mansao-vusao), měli žáci nesmyslně natažené vusao div né pod nos útočníkovi.

Tedy

A) buď necvičili vinkčun (pak nechápu, proč mi to tak prezentovali - že by zastírací manévr?)

B) cvičili vt a pak jsem to nepochopil. Je fakt, že cvičím vnkčun teprve 3 roky a mnohé taje zůstávají taji.

To fakt nevím co to bylo za člověka/školu. V Ostravě cvičí Wing Chun co vím ve škole Lok Yiu Wing Chun Kung Fu (SiFu Kozár) a svého času měl myslím i pobočku v Ostravě Wing Chun Klub Havířov.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod microElephant » čtv 03. čer, 2004 15:10

To fakt nevím co to bylo za člověka/školu. V Ostravě cvičí Wing Chun co vím ve škole Lok Yiu Wing Chun Kung Fu (SiFu Kozár) a svého času měl myslím i pobočku v Ostravě Wing Chun Klub Havířov.

Možná pomůže, že s ním byl v jedné tělocvičně takový starší černovlasý podsaditý mužík kolem 40-45 a cvičil s nějakou mladou slečnou nějakou sestavu s mečem. Pak tam byl ještě třetí člověk, vyšší, kolem 40, hrál si na drsňáka a měl na starosti děcka.

Tutově to bylo ve Vítkovicích. Na nějaké škole, do tělocvičny se tam šlo zadem, mrňavá šatna. No to je fuk, asi fakt nevíš, o koho jde. A je to vlastně jedno.

Akademii bojových umění nevěřím (neber si to osobně). Nemám totiž důvod se jí zabývat.

®ij blaze,
microElephant [- cutted -]
microElephant
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » pát 04. čer, 2004 6:24

pm píše:dobre gf v Ostrave: www.tigercrane.cz

Mohl bys to upřesnit? Dík!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 07. čer, 2004 12:49

koblih píše:... K úrovni výuky Tai - Chi se nemohu vyjádřit, neboť já se věnuji sekci Chan-Shaolin-Si & Dju-Su Kung-Fu, ale má žena chodí do Tai - Chi na akademii tuším třetím rokem a je s výukou velmi spokojena.

Může se někdo k úrovni tajči v Akademii bojových umění v Ostravě vyjádřit? Aniž bych chtěl podceňovat koblihovu ženu, nemyslím, že po této době cvičení je schopna posoudit jeho kvalitu.
Tím nechci říci, že je Karel Doležal špatný učitel, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že opak je pravdou. Nevím ale, jak je daleko v tajči a i kdybych ho viděl cvičit, nejsem schopen to posoudit.
Angus
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 07. čer, 2004 12:50

koblih píše:... K úrovni výuky Tai - Chi se nemohu vyjádřit, neboť já se věnuji sekci Chan-Shaolin-Si & Dju-Su Kung-Fu, ale má žena chodí do Tai - Chi na akademii tuším třetím rokem a je s výukou velmi spokojena.

Může se někdo k úrovni tajči v Akademii bojových umění v Ostravě vyjádřit? Aniž bych chtěl podceňovat koblihovu ženu, nemyslím, že po této době cvičení je schopna posoudit jeho kvalitu.
Tím nechci říci, že je Karel Doležal špatný učitel, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že opak je pravdou. Nevím ale, jak je daleko v tajči a i kdybych ho viděl cvičit, nejsem schopen to posoudit.
Angus
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod koblih » pon 07. čer, 2004 13:34

Angus: Hele já myslím, že než se tady zjišťovat úroveň té či oné školy udělá tvůj přítel nejlíp, když mu dáš kontakty na školy a on si to prostě zkusí obejít, podívá se vyzkouší a uvidí.
Protože ať je to ABU či jiná škola, najdou se tu vždycky typy lidí, kteří tam chodí cvičit a budou ti říkat, že výuka je kvalitní, nebo ti co tam chodili a přestali chodit, ti budou nejspíš říkat, že výuka je nekvalitní no a pak ti co někde slyšeli co někdo někdy říkal.
Když mrkneš na stránky ABU http://abu.wz.cz/ zjistíš, že běží v rámci ABU 8 kurzů na různých místech Ostravy ... jasně ani to není důkaz kvality výuky, ale jisté nezanedbatelné množství lidí si v tomto cvičení zálibu našlo a o tom to je. Dělat to co mi sedí, baví mě a ne to co je zrovna moderní, nebo proto, že nějaký Koblih nebo Nobody na internetu říkal, že je to dobré/kvalitní.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 08. čer, 2004 13:32

koblih píše:Angus: Hele já myslím, že než se tady zjišťovat úroveň té či oné školy udělá tvůj přítel nejlíp, když mu dáš kontakty na školy a on si to prostě zkusí obejít, podívá se vyzkouší a uvidí.

Samozřejmě o získání kontaktů mi především šlo. Druhá věc je, že laik asi kvalitu zpočátku nepozná, a o to šlo zase mně. Nezjistil jsem o tajči v Ostravě o moc víc, než že se tam cvičí a v Akademii bojových umění o tomto BU tvrdí:

"Tai-Chi lze nazvat cvičením pro pohodu těla i ducha.
Lekce obsahují:
dechová cvičení - fyzická a psychická relaxace - práce s těžištěm a rovnováhou těla - rozvoj koordinace pohybů - sestava 24 forem - vyrovnávací cviky na páteř a klouby - rekondiční cvičení
Cvičení je vhodné pro každý věk, má příznivý vliv na zdravotní stav, odstranění stresu, zmírnění potíží s páteří, zlepšení fyzické kondice"

To mne poněkud neuspokojilo. Nic ve zlém, že pak pátrám po úrovni.

Angus
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod koblih » stř 09. čer, 2004 8:29

Angus: No je to tvůj boj, já už asi napsal asi vše k tomu.
Jinak souhlasím, web ABU by si zaloužil více pozornosti, neboť jak je vidět lidé soudí úroveň školy dle úrovně její webové prezentace.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 09. čer, 2004 9:08

Ja mohu jen doporucit Karla Nuhlicka, ktery pry v Ostrave funguje. Svuj oddil ma ve Zline, ale do Ostravy pry pravidelne jezdi.
Kontakt : http://mujweb.cz/www/taijizlin/index.htm
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

to anonym

Příspěvekod sun » stř 09. čer, 2004 9:16

když tak se alespoň podepiš, aby to nebylo na mne, že si dělám reklamu.
Do Ostravy sice jezdím, ale po zkušenostech pochybuji, že by se našel někdo a ještě k tomu mladej, který by to chtěl cvičit tak. jak mne to učí muj učitel Vincent Chu.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » stř 09. čer, 2004 9:41

koblih píše:... neboť jak je vidět lidé soudí úroveň školy dle úrovně její webové prezentace.

Samozřejmě, že webová prezentace nemusí mít s úrovní školy mnoho společného, ale pokud hledám informace na internetu, tak je to dost podstatná záležitost.

Jinak díky všem za tipy, předám kontakty a snad si něco vybere.

Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 09. čer, 2004 9:56

Anonymní píše:
pm píše:dobre gf v Ostrave: www.tigercrane.cz

Mohl bys to upřesnit? Dík!

pardon, neni to Ostrava, ale Havirov, ale to uz je kousek, ze jo...

Ales Kocian, pres 12 let zkusenost s cinskymi bojovymi umenimi, 7 let zak renomovaneho Y.C. Wong sifu (http://www.tigercrane.com), uci Hungga a zaklady vnitrnich stylu (predevsim yiquan)

neni co dodavat a upresnovat, zajdi se tam podivat, viz http://www.tigercrane.cz/texts/schools_cz_havirov.htm a uvidis
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lukipuki » čtv 10. čer, 2004 11:01

V Ostravě se trénuje mimo Hung Gar ( www.hungkungfu.cz ) a Tai ťi u V. Dobečky taky Lok Yiu Wing Chun u Petra Kozára ( www.elywcimaa.cz )
Lukipuki
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Lukipuki » čtv 10. čer, 2004 11:16

Aha, to jsem asi moc informací nepřidal (nevšiml jsem si, že je tu i 2. strana :D )
Jo, ještě k tomu nedorozumění ohledně kudrnatého dlouhovlasého mladíka cvičícího údajně WingChun. Jsem přesvědčen, že se jedná o Petra Veneru ze školy Leoše Kotlára (ten černovlasý asi 40-letý týpek), která s Wing Chun nemá mnoho (kromě názvu) společného. Před 6 lety jsem tam rok cvičil, takže si je ještě pamatuju. jinak kdo si chce udělat obrázek o Wing Chun Leoše Kotlára, odkazuji na recenzi jeho knihy Wing Chun na tomto webu v sekci články.
Lukipuki
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Kocian » čtv 10. čer, 2004 21:06

Zdravim vsechny.
Ve skole Y.C.Wong Kung Fu v Havirove nevyucujeme taiji quan ani yi quan jako takove. Jsou to opravdu "jen" zaklady vnitrnich stylu, ktere zahrnuji zakladni pozice zhan zhuang, nektere shili cviky, zaklady tlacicich rukou a pouziti koordinovane sily, nektere prvky ze sestavy Guang Ping taiji quan a dalsi.
V zasade jde o doplnek hlavniho proudu ve Y.C.Wong Kung Fu a tim je hungga.

pm: dik

ales kocian
Kocian
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Předchozí

Zpět na čínská bojová umění a sporty...