poloha železného jezdce

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Janoj » pon 05. kvě, 2008 17:18

fakt píše:Nefláká se váš krk?

Pro mě osobně minimálně stejně důležitá otázka jako s tím pasem (podle mého názoru, pro mistra Jang Čengfu asi prioritní, když ji do těch svých deseti bodů zařadil na samotný začátek). Zkouším pomalu přecházet od vypínání se nahoru za temenem hlavy silou krčních svalů k uvolňování svalů na zadní straně krku a k pocitu zavěšení za temeno hlavy. Když se to nedaří, tak o sobě ten krk dá už po chvilce vědět :wink: Bohužel je to důležité pro napřimování páteře a jako protiklad k tomu klesání (jin-jangová dvojice), alespoň tak tomu rozumím já :wink:
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Janoj » pon 05. kvě, 2008 17:23

fakt píše:Stíháš ještě dýchat?

Určitě, pokud se daří uvolnit hrudník uvnitř - vnitřek hrudníku vyprázdnit a nechat klesat. Pak nic nebráni volnému dechu a jeho klesání do podbříšku. Viz. též, co jsem napsal k tvým předcházejícím otázkám v souvislosti s uspořádáním lopatek a ramen.
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Janoj » pon 05. kvě, 2008 17:31

fakt píše:Jak dlouho se dokážeš soustředit?

Uff! - poslední odpověď. :)
Celých těch 8-10 minut, kterých zatím v tom umím stát (ten postoj není moc široky a také není příliš nízký - není to, podle mě, ani jeho pravým posláním) :wink: . Pořád je v něm co kontrolovat a uvědomovat si :wink: :lol:
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » pon 05. kvě, 2008 20:08

Janoj píše:

Celých těch 8-10 minut, kterých zatím v tom umím stát (ten postoj není moc široky a také není příliš nízký - není to, podle mě, ani jeho pravým posláním) :wink: . Pořád je v něm co kontrolovat a uvědomovat si :wink: :lol:

Gratuluji Janoj
Udělal jsi pro tohle vlákno zdaleka nejvíc.
10 rádobymistrů je zdaleka méně než jeden pracant.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mirsv » pon 05. kvě, 2008 20:14

A co poloha 69???Musej u toho být narovnaný záda? :D
mirsv
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » pon 05. kvě, 2008 20:44

mirsv píše:A co poloha 69???Musej u toho být narovnaný záda? :D

Založ na tohle nové vlákno. Nastane asi lepší diskuse. V mabu je zde většina paniců.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Galiloo » pon 05. kvě, 2008 23:17

Ynseminator píše:
Galiloo píše:Teda to je maso!!!Přezdívky INSEMINATOR sem si všiml až teď.Teda chlapíku to je dokonalý!!! :lol: :lol: :lol:

Děkuju :lol: :lol:
P.S.: Ale je to Ynseminátor :lol:

Hele změn si tu přezdívku :wink:

I-YNSEMINACE je SVINSTVO :!: 8O :lol: :idea:
Galiloo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Ynseminator » úte 06. kvě, 2008 7:02

Galiloo píše:
Ynseminator píše:
Galiloo píše:Teda to je maso!!!Přezdívky INSEMINATOR sem si všiml až teď.Teda chlapíku to je dokonalý!!! :lol: :lol: :lol:

Neblázni! Inseminátorů je plnej svět, ale Ynseminátor jsem jenom já! :lol:
Ynseminator
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod JRup » úte 06. kvě, 2008 16:56

Janoj píše:

Zdar Janoji,

jak ten postoj používáš? V čem Tě posunul, co jsi vycvičil? Jde mi o aplikaci do tvého stylu.

JRup
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » stř 07. kvě, 2008 11:04

JRup píše:
Janoj píše:

Zdar Janoji,

jak ten postoj používáš? V čem Tě posunul, co jsi vycvičil? Jde mi o aplikaci do tvého stylu.

JRup

Snažím se cvičit taiji (styl Jang – pro naši diskusi v této chvíli nepodstatné).

První použití, které mě napadne je úvodní (a také závěrečná ) pozice sestavy taiji – postoj wuťi(postoj prázdnosty). V něm prvně se snažím „zúročit“ to, co mě učí stání v tom našem zmiňovaném postoji mabu. Není vůbec pro mě podstatné, že v dané chvíli stojím s nohama u sebe a nemám je pokrčené v kolenou.

Jedním z největších přínosů pro mě je to,když si člověk uvědomí, že stáním v postoji mabu trénuje sice také svaly a šlachy na nohou z hlediska síly a vytrvalosti, ale hlavně trénuji principy, které pak použiji do jakéhokoliv formy v sestavě (ať stojím malou chvilku v klidu v postoji wu-ťi na začátku a konci sestavy, nebo jsem ve stavu taiji, kdy se pohybuji).

Proto je podle mě tak důležité začínat nejdříve se stáním v postojích a pak se teprve učit formu. Já a řada ostatních lidí to třeba ví, ale přesto se po hlavě vrhají do cvičení formy(i když pomalého), aniž začínají s těmi principy, které nás učí lépe statické postoje (prostě řečeno - naší mysli v nich dáváme více šanci pracovat „uvnitř“ těla). Tak se snažím to teď napravovat. Nikdy není pozdě:wink:

Jinak,když mluvím o principech, tak mám na mysli např. uvolnění a vyprázdnění mysli, aby byla schopna v postoji i v pohybu dobře pracovat a soustředit se (proto postoj prázdnoty).
Dále je to učení se uvolňování a „vyprazdňování“ fyzického těla od nepotřebného napětí, ale jen tak, abych dokázal udržet (bez zhroucení) danou strukturu těla.
Dále klesání těla (myšleno uvnitř – ne že bych stále víc a víc pokrčoval kolena) a z něho vyplývající tzv. zakořeňování a pěstování stability a rovnováhy.

Pro to, v čem tě to posune, je ,podle mě, nejdříve třeba pochopit spojitost mezi zdánlivě svébytnou a samostatnou pozicí jezdce na koni a jednotlivými formami a také celou sestavou.
Pak máš hned odpověď – posune tě to ve cvičení vlastní formy(sestavy) stejně tak jako jednotlivých forem sestavy.
Vždyť správný princip, který mě to mabu dá šanci poznat, funguje stále stejně – ve statickém postoji, když cvičíme jen třeba jednu formu ze sestavy a nebo celou sestavu. Odborníci by to asi nazvali holistický (celostní) efekt.

Také mě to naučilo pochopit např. co tady tvrdí Pavela, že sestava je jen zápis forem (kniha), aby se na ně nazapomnělo (snad mi Pavela odpustí, pokud jsem to nepochopil v následujícím správně).

Sestava není modla, která mě opravňuje si myslit, že právě jen sestava, kterou já cvičím je ta nej, nej…, že např.styl taiji (nebo druh čchi-kungu), který praktikuji je ten jediný správný.
Ale pochopení principů a jejich aplikace (nejlépe nejen v době, ve které jsem se rozhodl, že budu cvičit, ale co nejvíce do života) je, podle mého pochopení, to nejdůležitější.

A k tomu slouží i ten náš diskutovaný postoj mabu. Byla by velká škoda se před tím „zavírat“. Ani mabu není pro mě všespasitelná modla a úlet, ale jen jeden z nástrojů k poznávání a pochopení principů.

Takže stejně tak si mohu zvolit třeba i jiný postoj, vždyť přece Zhan Zhuang (stání v pozicích nebo stát jako strom – zase i tento název vyjadřuje princip) není jen mabu, i když se přiznám, že mabu s tou svojí vyváženosti kolem centra (i váha je na obou nohách stejná) může mít určitou výhodu.
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » stř 07. kvě, 2008 13:08

Nazdar Janoj
Pokud cvičíš tak dlouze jak dlouze píšeš příspěvky, tak klobouk dolů. Je jedno jestli jsi začátečník či pokročilý. S takovým přístupem Ti přeji hodně vytrvalosti a vlastního naplnění.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » stř 07. kvě, 2008 14:06

fakt píše:Nazdar Janoj
Pokud cvičíš tak dlouze jak dlouze píšeš příspěvky, tak klobouk dolů. Je jedno jestli jsi začátečník či pokročilý. S takovým přístupem Ti přeji hodně vytrvalosti a vlastního naplnění.

fakt,

dík a také dík za tvoje otázky, ať i tobě to cvičí.

Jen ještě k mabu:

Jedno krásné v podání sifu Huška: je to od 3:20 minut videa

A to druhé, které ukazuje podle mě na jeho důležitost u jiného taiji mistra - paní Zhai Hua - od 6:00 minut videa

http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/10 ... nosti.html
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Galiloo » stř 07. kvě, 2008 16:52

Ynseminator píše:
Galiloo píše:
Ynseminator píše:

Jo seš originál.Mohl by si být Ynseminátor který pořádá semináře o Inseminaci :lol: :lol: :lol:
Galiloo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod otaro » stř 07. kvě, 2008 20:04

Janoj píše:
JRup píše:
Janoj píše:

Zdar Janoji,

JRup

Snažím se cvičit taiji (styl Jang – pro naši diskusi v této chvíli nepodstatné).

První použití, které mě napadne je úvodní (a také závěrečná ) pozice sestavy taiji – postoj wuťi(postoj prázdnosty). V něm prvně se snažím „zúročit“ to, co mě učí stání v tom našem zmiňovaném postoji mabu. Není vůbec pro mě podstatné, že v dané chvíli stojím s nohama u sebe a nemám je pokrčené v kolenou.

Jedním z největších přínosů pro mě je to,když si člověk uvědomí, že stáním v postoji mabu trénuje sice také svaly a šlachy na nohou z hlediska síly a vytrvalosti, ale hlavně trénuji principy, které pak použiji do jakéhokoliv formy v sestavě (ať stojím malou chvilku v klidu v postoji wu-ťi na začátku a konci sestavy, nebo jsem ve stavu taiji, kdy se pohybuji).

Proto je podle mě tak důležité začínat nejdříve se stáním v postojích a pak se teprve učit formu. Já a řada ostatních lidí to třeba ví, ale přesto se po hlavě vrhají do cvičení formy(i když pomalého), aniž začínají s těmi principy, které nás učí lépe statické postoje (prostě řečeno - naší mysli v nich dáváme více šanci pracovat „uvnitř“ těla). Tak se snažím to teď napravovat. Nikdy není pozdě:wink:

Jinak,když mluvím o principech, tak mám na mysli např. uvolnění a vyprázdnění mysli, aby byla schopna v postoji i v pohybu dobře pracovat a soustředit se (proto postoj prázdnoty).
Dále je to učení se uvolňování a „vyprazdňování“ fyzického těla od nepotřebného napětí, ale jen tak, abych dokázal udržet (bez zhroucení) danou strukturu těla.
Dále klesání těla (myšleno uvnitř – ne že bych stále víc a víc pokrčoval kolena) a z něho vyplývající tzv. zakořeňování a pěstování stability a rovnováhy.

Pro to, v čem tě to posune, je ,podle mě, nejdříve třeba pochopit spojitost mezi zdánlivě svébytnou a samostatnou pozicí jezdce na koni a jednotlivými formami a také celou sestavou.
Pak máš hned odpověď – posune tě to ve cvičení vlastní formy(sestavy) stejně tak jako jednotlivých forem sestavy.
Vždyť správný princip, který mě to mabu dá šanci poznat, funguje stále stejně – ve statickém postoji, když cvičíme jen třeba jednu formu ze sestavy a nebo celou sestavu. Odborníci by to asi nazvali holistický (celostní) efekt.

Také mě to naučilo pochopit např. co tady tvrdí Pavela, že sestava je jen zápis forem (kniha), aby se na ně nazapomnělo (snad mi Pavela odpustí, pokud jsem to nepochopil v následujícím správně).

Sestava není modla, která mě opravňuje si myslit, že právě jen sestava, kterou já cvičím je ta nej, nej…, že např.styl taiji (nebo druh čchi-kungu), který praktikuji je ten jediný správný.
Ale pochopení principů a jejich aplikace (nejlépe nejen v době, ve které jsem se rozhodl, že budu cvičit, ale co nejvíce do života) je, podle mého pochopení, to nejdůležitější.

A k tomu slouží i ten náš diskutovaný postoj mabu. Byla by velká škoda se před tím „zavírat“. Ani mabu není pro mě všespasitelná modla a úlet, ale jen jeden z nástrojů k poznávání a pochopení principů.

Takže stejně tak si mohu zvolit třeba i jiný postoj, vždyť přece Zhan Zhuang (stání v pozicích nebo stát jako strom – zase i tento název vyjadřuje princip) není jen mabu, i když se přiznám, že mabu s tou svojí vyváženosti kolem centra (i váha je na obou nohách stejná) může mít určitou výhodu.
wuťi je postoj? Som myslel že stav
otaro
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Ynseminator » stř 07. kvě, 2008 20:27

Galiloo píše:
Ynseminator píše:
Galiloo píše:
Ynseminator píše:

Jo seš originál.Mohl by si být Ynseminátor který pořádá semináře o Inseminaci :lol: :lol: :lol:

A to bys viděl tu účast :lol: :lol: :lol: :lol:
Tak řiď ať jedeš lip. Myslel sem řiď jako řiď, ne řiď jako řiť.
Ynseminator
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod wushupetr » stř 07. kvě, 2008 21:58

Janoj píše:
fakt píše:Nazdar Janoj

Jen ještě k mabu:

Jedno krásné v podání sifu Huška: je to od 3:20 minut videa

A to druhé, které ukazuje podle mě na jeho důležitost u jiného taiji mistra - paní Zhai Hua - od 6:00 minut videa

http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/10 ... nosti.html

No... nevím no... k tomu Mabu pana Huška.
Nevím, když si tak po večerech vždycky stoupnul na 45 minut.... :roll:
Nepatřím k příznivcům pana Huška, ale ani ho nezavrhuju. viděl jsem ho jen jednou, když cvičil tu dloooouhou sestavu na Tai Ji dnu u Radka Koláře, ale 45 minut po večerech mi přijde lehce přitažený za vlasy.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Ako deti na ihrisku!!!!

Příspěvekod daitenshi » čtv 08. kvě, 2008 6:50

Len pre zaujímavosť ja sa do ... nikomu tlačiť nepotrebujem, viem iba oceniť keď niekto na sebe dlho maká. Sifu znamena otec, učiteľ kung-fu, ktorý sa učil v Hongkongu, takže ak vám to príde smiešne ste iba duté hlavy. Nechápem načo sem píšete keď sa nebavíte k veci - pripomeniem, že je to fórum BOJOVÉ UMENIA ale vy tu len po sebe štekáte a zhadzujete názory druhých. Dospejte už! :idea:

Odkaz pre užívateľa fakt: Nepleť sa do niečoho o čom vieš veľké h...o

Odkaz pre užívateľa scout: Nauč sa jednať s ľuďmi slušne a s úctou - keď sa ťa pýtajú tak odpovedz, a ak nevieš odpoveď, tak si to priznaj a aspoň nedrístaj hlúposti aby si tak zakryl to čo v hlave ani nemáš...
daitenshi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod scout » čtv 08. kvě, 2008 10:03

promin daytenshi i ynseminator...nejspis jste si nevsimli ze svym prvnim prispevkem jsem si jen delal srandu ze sebe , pavla m. i ynseminatora....obcas to tady totiz potrebuje trochu odlehcit ...ostatne slovnich vulgarnich prestrelek tady bylo v poslednich letech uz dost a mne se to hnusi....tak si to preberte sami kluci....zdarec... :wink:
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » čtv 08. kvě, 2008 10:15

nejspis budu muset korigovat svuj smysl pro cernej humor :lol: :wink: ...navrhuju primeri ...predpokladam totiz ze kdybys jsme se ty a ynseminator nekde setkali treba by jsme si i dobre pokecali u piva......tohle je zbytecny nedorozumeni a hnani sporu na ostri noze na ktery ostatni na tomhle foru nejsou zvedavi....tak zdar... :lol: :wink:
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Ako deti na ihrisku!!!!

Příspěvekod luen » čtv 08. kvě, 2008 23:21

daitenshi píše:Len pre zaujímavosť ja sa do ... nikomu tlačiť nepotrebujem, viem iba oceniť keď niekto na sebe dlho maká. Sifu znamena otec, učiteľ kung-fu, ktorý sa učil v Hongkongu, takže ak vám to príde smiešne ste iba duté hlavy. Nechápem načo sem píšete keď sa nebavíte k veci - pripomeniem, že je to fórum BOJOVÉ UMENIA ale vy tu len po sebe štekáte a zhadzujete názory druhých. Dospejte už! :idea:

Odkaz pre užívateľa fakt: Nepleť sa do niečoho o čom vieš veľké h...o

Odkaz pre užívateľa scout: Nauč sa jednať s ľuďmi slušne a s úctou - keď sa ťa pýtajú tak odpovedz, a ak nevieš odpoveď, tak si to priznaj a aspoň nedrístaj hlúposti aby si tak zakryl to čo v hlave ani nemáš...

Sifu je ten, kdo se ucil v Hong Kongu???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně