poloha železného jezdce

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod JRup » pát 09. kvě, 2008 10:31

wushupetr píše:

No... nevím no... k tomu Mabu pana Huška.
Nevím, když si tak po večerech vždycky stoupnul na 45 minut.... :roll:
Nepatřím k příznivcům pana Huška, ale ani ho nezavrhuju. viděl jsem ho jen jednou, když cvičil tu dloooouhou sestavu na Tai Ji dnu u Radka Koláře, ale 45 minut po večerech mi přijde lehce přitažený za vlasy.

Pokud to někdo cvičí dlouhodobě a správně, tak může vydržet i déle. Ale tu dobu nevidím jako podstatnou. Na tom videu na ČT předvádí široké mabu, což může odpovídat linii, ve které cvičí. Vidím velký rozdíl v náročnosti (ne v principech, ty jsou stejné) podle šířky mabu, což se dá odvodit i fyzikálně ze vdálenosti trupu od kolen a principu páky. Tzn. silové působení trupu v souladu s délkou ramena páky (vzdálenost trupu a kolen měřeno z profilu, ne délka stehen).
Z toho vychází, že čím užší postoj, tím je to stání náročnější, protože se délka ramena zvětšuje a navíc musíš řešit problém s tím, abys nepřepadal dozadu. Docela fuška. V porovnání s ukázkou mají některé styly šířku stání poloviční a tam pak vydržet i 5 minut je dost.

Vidím tři důležité body:
- k čemu to mabu používat, což může definovat i jeho šířku,
- jak to zvládne hlavička, ne tělo,
- cvičit to správně.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pát 09. kvě, 2008 17:36

JRup píše:
wushupetr píše:

Nepatřím k příznivcům pana Huška, ale ani ho nezavrhuju. viděl jsem ho jen jednou, když cvičil tu dloooouhou sestavu na Tai Ji dnu u Radka Koláře, ale 45 minut po večerech mi přijde lehce přitažený za vlasy.

Pokud to někdo cvičí dlouhodobě a správně, tak může vydržet i déle. Ale tu dobu nevidím jako podstatnou. Na tom videu na ČT předvádí široké mabu, což může odpovídat linii, ve které cvičí. Vidím velký rozdíl v náročnosti (ne v principech, ty jsou stejné) podle šířky mabu, což se dá odvodit i fyzikálně ze vdálenosti trupu od kolen a principu páky. Tzn. silové působení trupu v souladu s délkou ramena páky (vzdálenost trupu a kolen měřeno z profilu, ne délka stehen).
Z toho vychází, že čím užší postoj, tím je to stání náročnější, protože se délka ramena zvětšuje a navíc musíš řešit problém s tím, abys nepřepadal dozadu. Docela fuška. V porovnání s ukázkou mají některé styly šířku stání poloviční a tam pak vydržet i 5 minut je dost.

Vidím tři důležité body:
- cvičit to správně.

No to je sice pěkný :), neřek jsem že lže nebo že to je nemožný, je mi to u něj jedno, jen mi to přijde přitažený za vlasy, celej ten dokument a tón jakým se v něm mluví. Pak taky o těch třech Kung Fu katastrofách jak Hušek mluvil, že to filmy akorát podělaly a že to, že se Wushu mění v sport je taky katastrofa mi přijde jako nekonečně opakující se slepý heslo slepých lidí. Každej zavrhuje filmy nebo aspoň většina říká jaká je tohle a tohle blbost ale stejně ty filmy každej zná na spaměť a můžou za to filmy, co většinu lidí přivedlo k BU tak jaká pak katastrofa?
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Ako deti na ihrisku!!!!

Příspěvekod fakt » pát 09. kvě, 2008 18:31

daitenshi píše:Len pre zaujímavosť ja sa do ... nikomu tlačiť nepotrebujem, viem iba oceniť keď niekto na sebe dlho maká. Sifu znamena otec, učiteľ kung-fu, ktorý sa učil v Hongkongu, takže ak vám to príde smiešne ste iba duté hlavy. Nechápem načo sem píšete keď sa nebavíte k veci - pripomeniem, že je to fórum BOJOVÉ UMENIA ale vy tu len po sebe štekáte a zhadzujete názory druhých. Dospejte už! :idea:

Odkaz pre užívateľa fakt: Nepleť sa do niečoho o čom vieš veľké h...o

Odkaz pre užívateľa scout: Nauč sa jednať s ľuďmi slušne a s úctou - keď sa ťa pýtajú tak odpovedz, a ak nevieš odpoveď, tak si to priznaj a aspoň nedrístaj hlúposti aby si tak zakryl to čo v hlave ani nemáš...

Ahoj Dajtí
Vidím že umíš vyjadřovat úctu jen směrem nahoru. V tom případě trvám na tom řiťolezci.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » pát 09. kvě, 2008 23:09

wushupetr píše:No to je sice pěkný :), neřek jsem že lže nebo že to je nemožný, je mi to u něj jedno, jen mi to přijde přitažený za vlasy, celej ten dokument a tón jakým se v něm mluví. Pak taky o těch třech Kung Fu katastrofách jak Hušek mluvil, že to filmy akorát podělaly a že to, že se Wushu mění v sport je taky katastrofa mi přijde jako nekonečně opakující se slepý heslo slepých lidí. Každej zavrhuje filmy nebo aspoň většina říká jaká je tohle a tohle blbost ale stejně ty filmy každej zná na spaměť a můžou za to filmy, co většinu lidí přivedlo k BU tak jaká pak katastrofa?

Popsal jsem jen to mabu. Co se týká dokumentu a toho tónu – ano, způsob některých prezentací je tajemnější, než sama podstata věci. Na to jsi si už doufám zvykl. Kdybys hovořil o BU jednoduchým a názorným způsobem, tak jak je inteligentní člověk schopen, pak by jsi tím tématem zastínil důležitost toho, kdo to říká.
Co se týká těch filmů, tak ty jsou opravdu blbost, protože dělají zabijáka mnichem a vzorem pro ostatní . Smiř se s tím, že sifu může být i pěkná k…a. Co se týká bojových sportů, tak je také nelze považovat za reálnou situaci (na rozdíl od těch filmových ideí u nich uznávám tu systematickou tvrdou práci!).
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » sob 10. kvě, 2008 13:29

JRup píše:
wushupetr píše:No to je sice pěkný :), neřek jsem že lže nebo že to je nemožný, je mi to u něj jedno, jen mi to přijde přitažený za vlasy, celej ten dokument a tón jakým se v něm mluví. Pak taky o těch třech Kung Fu katastrofách jak Hušek mluvil, že to filmy akorát podělaly a že to, že se Wushu mění v sport je taky katastrofa mi přijde jako nekonečně opakující se slepý heslo slepých lidí. Každej zavrhuje filmy nebo aspoň většina říká jaká je tohle a tohle blbost ale stejně ty filmy každej zná na spaměť a můžou za to filmy, co většinu lidí přivedlo k BU tak jaká pak katastrofa?

Popsal jsem jen to mabu. Co se týká dokumentu a toho tónu – ano, způsob některých prezentací je tajemnější, než sama podstata věci. Na to jsi si už doufám zvykl. Kdybys hovořil o BU jednoduchým a názorným způsobem, tak jak je inteligentní člověk schopen, pak by jsi tím tématem zastínil důležitost toho, kdo to říká.
Co se týká těch filmů, tak ty jsou opravdu blbost, protože dělají zabijáka mnichem a vzorem pro ostatní . Smiř se s tím, že sifu může být i pěkná k…a. Co se týká bojových sportů, tak je také nelze považovat za reálnou situaci (na rozdíl od těch filmových ideí u nich uznávám tu systematickou tvrdou práci!).

Tak poslední co k tomu páč tohle není diskuze o filmech.
No... Myslím, že nemáš uplnou pravdu, ale jak myslíš.
Mě je jasný, že ve filmu ten boj není takovej jako v realu, ale s tím se do toho musí jít. To tvrzení že je to katastrofa fakt nechápu a přijde mi to až trapně přehnaný v tom, že to (nic proti Huškovi) Já, stráááášně mooooc přírodní a tradičně zaměřenej člověk, co studoval Kang fuu v emerice to říká a i to že to je sport je taky špatný. Ale proč v tom případě většina z nás má doma desitky filmů s Jackie Chanem, Brucem Lee, van Damem, Jetem Li... ?
To pak v tom případě je katastrofa každej film. Kouknu se na Jurasic Park, vidím ty dinosaury, co pobíhají v současnosti, ale ani mě nenapadne říct, že to je blbost. Proč? Protože já už s tím, že to je blbost na ten film jdu koukat, beru to jako nadsázku, ne jako katastrofu. A dělá z toho nějakej vědec, co zkoumá historii dinosaurů katastrofu, a že tvrzení v tom filmu kazí vědu? Ne, páč i těm pomalu myslícím dojde, že to je jen pohádka.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » sob 10. kvě, 2008 16:59

wushupetr píše:Park, vidím ty dinosaury, co pobíhají v současnosti, ale ani mě nenapadne říct, že to je blbost. Proč? Protože já už s tím, že to je blbost na ten film jdu koukat, beru to jako nadsázku, ne jako katastrofu. A dělá z toho nějakej vědec, co zkoumá historii dinosaurů katastrofu, a že tvrzení v tom filmu kazí vědu? Ne, páč i těm pomalu myslícím dojde, že to je jen pohádka.

No to je sice pěkný :) Ale proč jsou pak internetový diskuse plný takovejch dotazů? :arrow:
http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2832
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » sob 10. kvě, 2008 17:27

jox píše:
wushupetr píše:Park, vidím ty dinosaury, co pobíhají v současnosti, ale ani mě nenapadne říct, že to je blbost. Proč? Protože já už s tím, že to je blbost na ten film jdu koukat, beru to jako nadsázku, ne jako katastrofu. A dělá z toho nějakej vědec, co zkoumá historii dinosaurů katastrofu, a že tvrzení v tom filmu kazí vědu? Ne, páč i těm pomalu myslícím dojde, že to je jen pohádka.

No to je sice pěkný :) Ale proč jsou pak internetový diskuse plný takovejch dotazů? :arrow:
http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2832

No však to jen potrvrzuje to co jsem napsal. Mám pocit, že lidi, co se na tohle ptaj (a ne že bych jim to dával za vinu) si myslí, že ten pan režiser chce natočit film, co je realnej, ale ten pan režiser snad není blbej a jde mu hlavně o prachy, proto se to točí pro efekt a ne pro ty co BU berou ortodoxně bojově. Ale to je ono, tak je asi ten co se ptal na toho segala stejnej případ jak Hušek. Takže nejde o jednotlivce, jde o komunitu. Jinde v jiných tématech (jiný sporty, věda vs Jurasic Park, fotbal....) je to nechává chladným, jen tady se to tak řeší.
Promiňte, ale člověk co se zeptá na takovou jasnou věc, je pro mě člověk, kterej tomu vůbec nerozumí. nemám pravdu?
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » sob 10. kvě, 2008 22:52

wushupetr píše: Jinde v jiných tématech (jiný sporty, věda vs Jurasic Park, fotbal....) je to nechává chladným, jen tady se to tak řeší.
No možná by ses divil, jak byli meteorologové zoufalý po Twisteru. Nikdo nemá rád, když mu z toho jeho někdo udělá šílenost, a ještě je v tom nebezpečí pro diváky.
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » sob 10. kvě, 2008 23:06

wushupetr píše:No však to jen potrvrzuje to co jsem napsal. Mám pocit, že lidi, co se na tohle ptaj (a ne že bych jim to dával za vinu) si myslí, že ten pan režiser chce natočit film, co je realnej, ale ten pan režiser snad není blbej a jde mu hlavně o prachy, proto se to točí pro efekt a ne pro ty co BU berou ortodoxně bojově.
Tenhleten o tom aspoň uvažuje. Jiný mladší se ale snaží doma napodobovat filmový scény a myslí si, že se učí něco pro svou sebeobranu. Přeju jim, aby to nikdy nepotřebovali...

Nebo si myslí, že stačí měsíční kurz s tajemným děduškou, a jsou kingové světa. No, ne že by se jim to podařilo, ale pak z nich vykukové "co se před časem učili u tajemnýho mnicha, když byli v Mongolsku" snadno vytáhnou prachy, a když jich je víc, tak celý to "řemeslo" spěje tak trochu do háje. Když Hušek mluví o "katastrofě", je to zjednodušení a nadsázka, ale říká tím něco, co je potřeba občas říct. A dobře, že v té samé televizi, co vysílá ty pohádky.
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » sob 10. kvě, 2008 23:17

Mluvíme každej o něčem jiným.
Neříkal jsem že ty filmy nejsou blbost. Jsou, ale v žádnym případě špatnost, to je rozdíl, ale já se pozastavil nad tou větou o který jsem psal že mi přijde přehnaná a už skoro trapná.
Lidi jsou hloupí a proto ať jim to meteorologové vysvětlí. Proč ne? souhlasím, ale rozhodně ten film není oooo můj Bože katastrofa v historii meteorologie :D
Dobrou noc :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod daitenshi » ned 11. kvě, 2008 18:14

Fakt:
Čo vlastne myslíš tým svojím NAHORU? Podľa teba existujú nejakí tí nahoru a dolu? Ąudia čo sú niečo viac a menej či ako?
Naposledy upravil daitenshi dne sob 28. lis, 2009 14:06, celkově upraveno 1
daitenshi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Galiloo » ned 11. kvě, 2008 22:40

Ynseminator píše:
Galiloo píše:
Ynseminator píše:
Galiloo píše:
Ynseminator píše:
Galiloo píše:Teda to je maso!!!Přezdívky INSEMINATOR sem si všiml až teď.Teda chlapíku to je dokonalý!!! :lol: :lol: :lol:

Děkuju :lol: :lol:
P.S.: Ale je to Ynseminátor :lol:

Hele změn si tu přezdívku :wink:

I-YNSEMINACE je SVINSTVO :!: 8O :lol: :idea:

Neblázni! Inseminátorů je plnej svět, ale Ynseminátor jsem jenom já! :lol:

Jo seš originál.Mohl by si být Ynseminátor který pořádá semináře o Inseminaci :lol: :lol: :lol:

A to bys viděl tu účast.... :? :?: :?: :?:
Galiloo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pepah » pon 12. kvě, 2008 5:39

wushupetr píše:No... nevím no... k tomu Mabu pana Huška.

Pritazeny za vlasy ? :lol:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Janoj » pon 12. kvě, 2008 11:06

otaro píše:
Janoj píše:
JRup píše:
Janoj píše:
fakt píše:Jak dlouho se dokážeš soustředit?

Uff! - poslední odpověď. :)
Celých těch 8-10 minut, kterých zatím v tom umím stát (ten postoj není moc široky a také není příliš nízký - není to, podle mě, ani jeho pravým posláním) :wink: . Pořád je v něm co kontrolovat a uvědomovat si :wink: :lol:

Zdar Janoji,

jak ten postoj používáš? V čem Tě posunul, co jsi vycvičil? Jde mi o aplikaci do tvého stylu.

JRup

Snažím se cvičit taiji (styl Jang – pro naši diskusi v této chvíli nepodstatné).

První použití, které mě napadne je úvodní (a také závěrečná ) pozice sestavy taiji – postoj wuťi(postoj prázdnosty). V něm prvně se snažím „zúročit“ to, co mě učí stání v tom našem zmiňovaném postoji mabu. Není vůbec pro mě podstatné, že v dané chvíli stojím s nohama u sebe a nemám je pokrčené v kolenou.
.
.
.
Jinak,když mluvím o principech, tak mám na mysli např. uvolnění a vyprázdnění mysli, aby byla schopna v postoji i v pohybu dobře pracovat a soustředit se (proto postoj prázdnoty).
Dále je to učení se uvolňování a „vyprazdňování“ fyzického těla od nepotřebného napětí, ale jen tak, abych dokázal udržet (bez zhroucení) danou strukturu těla.
Dále klesání těla (myšleno uvnitř – ne že bych stále víc a víc pokrčoval kolena) a z něho vyplývající tzv. zakořeňování a pěstování stability a rovnováhy.
wuťi je postoj? Som myslel že stav

Jak to chápu já, je to stav prázdnoty (také nerozděleného, nevyděleného) – tj. podle čínské kosmologie zatím nejsou rozlišeny ty dva základní protiklady (síly, praprincipy) – jin-jang. Pak nastane okamžik, kterému se říká Velký předěl (Taiji, Tchaj-ťi), který jakoby spustil ty jin-jangové změny. Nakonec ty změny zase přejdou zpět do stavu prázdnoty.

No a tak, to je i v sestavě taijiquan.
V úvodní póze (postoji), ve které se snažíme uvolnit (vyprázdnit) mysl i tělo, se vlastně snažíme navodit stav prázdnoty. V okamžiku, kdy začneme přenášet váhu na jednu nohu, už začíná vydělení (rozdělení) tedy stav taiji se svými neustálými změnami (např. mezi podstatným a nepodstatným, plným a prázdným, otevřeným a zavřeným …) a na závěr sestavy se vracíme opět do stejného postoje, kterým jsme začínali.

Takže takto to chápu u taijiquan a právě ten stav prázdnoty (wuji, wuťi) se také učím na statickém postoji, kterým je např. to uvedené mabu.
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Janoj » pon 12. kvě, 2008 11:26

JRup píše:
wushupetr píše:

Vidím tři důležité body:
- cvičit to správně.

S tou šířkou postoje a „přepadáváním dozadu“ s tebou určitě souhlasím. Podle mě, proto se „povoluje“ při tom užším postoji mírný náklon svislé osy (napřímené páteře) směrem dopředu (také se tím lepší člověk „posadí“ v kyčlích).
Také je pro mě v širším a nižším postoji snažší mít špičky vytočené směrem ven než paralelně dopředu ( snáze se pak daří „tlačit“ kolena ve směru nad chodidla).
Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » pon 12. kvě, 2008 17:59

daitenshi píše:Luen:
Ten Honkong je veľmi špecifický názor, viem. Môj učiteľ bol v Honkongu, ale samozrejme sú aj takí čo sa učili inde ako v Číne napr. v Amerike, či už pri samotných veľmajstroch alebo pri ich študentoch.. Dúfam, že už je to správne :)

Nejde o nazor sifu je sifu bez ohledu na nazor :wink: Sifu je ucitel a nema to nic spolecneho s tim jestli je z Hong Kongu, Shangahje, Pekingu, nebo z Prahy ... Zrovna tak sensei muze byt z Tokia, Osaky, Kumamota, Naha nebo z Brna ... atd ... atd ... Nema to nic spolecneho s mistem jako takovym, tedy krome toho, ze nazev napovida puvod :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 12. kvě, 2008 18:42

luen píše:
Ten Honkong je veľmi špecifický názor, viem. Môj učiteľ bol v Honkongu, ale samozrejme sú aj takí čo sa učili inde ako v Číne napr. v Amerike, či už pri samotných veľmajstroch alebo pri ich študentoch.. Dúfam, že už je to správne :)

Nejde o nazor sifu je sifu bez ohledu na nazor :wink: Sifu je ucitel a nema to nic spolecneho s tim jestli je z Hong Kongu, Shangahje, Pekingu, nebo z Prahy ... Zrovna tak sensei muze byt z Tokia, Osaky, Kumamota, Naha nebo z Brna ... atd ... atd ... Nema to nic spolecneho s mistem jako takovym, tedy krome toho, ze nazev napovida puvod :wink:

Nebylo to myšleno spíš co do výslovnosti? V Pekingu Shifu, v Hong Kongu Sifu. Já teda čínsky umím akorát Chci jedno pivo, ale třeba to tak bylo myšleno ne?
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 13. kvě, 2008 10:52

wushupetr píše:
luen píše:

Nebylo to myšleno spíš co do výslovnosti? V Pekingu Shifu, v Hong Kongu Sifu. Já teda čínsky umím akorát Chci jedno pivo, ale třeba to tak bylo myšleno ne?

Zaklady cinst. mas dobry :lol: ja se take prvni fraze ucil chci pivo a pod... :wink:
Vyslovnost je pouze vec dialektu sifu/shifu je porad jedno slovo se stejnym vyznamem.
Proste H.K. v zadnem pripade neni zadna zona wing chunu ... spise geopatogenni zona (az na par vyjimek), ale nechapu proc nekdo slovo sifu spojuje s H.K.??? To mi proste hlava nebere. Mozna by pomohlo, kdyby autor tohoto vyroku uvedl u koho cvici ...
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

oslovujeme voláme

Příspěvekod MartinCZ » stř 14. kvě, 2008 3:32

Zdárec, v učebnici jsme měli, že titulem shi fu (shi fem :)) oslovujeme toho, kdo oplývá nějakými dovednostmi. Ale tady v Pekáči se tak oslovuje třeba i šéf kuchař, řidič taxíku, nebo když chcete pustit někoho staršího sednout. Jinak se tady spíš používá oslovení lao shi (učitel). Vymejšlej se tady tituly jako da shi (master) a podobně, ale prej je to fake jako to poskakování při tui shou. :)
Jinak vše nejlepší Bonifácům a ®ofiím. :))
Martin Bouška
Xing Yi Quan, Liang Bagua-> Zhang Wei Dong, Gao Ji Wu
Dayan qigong -> Wang Tai Li
www.ccviceni.cz
MartinCZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » stř 14. kvě, 2008 13:19

[/quote]
Také je pro mě v širším a nižším postoji snažší mít špičky vytočené směrem ven než paralelně dopředu ( snáze se pak daří „tlačit“ kolena ve směru nad chodidla).
Janoj[/quote]

V karate je taky šikodači a kibadači. Vnímáš tam ještě jiný rozdíl?
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně