1. diskuzní fórum:
- měli by příspěvky a témata vykreslovat kompletní konturu celého stylu či smyslu BU?
Nevim ... nechci byt ustepacny, ale fakticky nevim ... ja jsem pro uceni se od ucitele, trenera, sifu ... tohle vse net nenabizi, takze pro luena osobne je tato varinata neprijatelna, ale nechci nikomu kazat, takze proto nevim ... treba to nekomu takto staci ... ja jsem nenarocnej ctenar, ale o to vice narocnej zak, kterej chce cvicit a ucit se od ziveho cloveka ... Jinak clovek musi, opravdu MUSI vedet kam jde ... jinak bloudi, proto je pro me chapani metodiky dulezity - celkovy pohled = jasno a ne detail pod lupou!
- jsou relevantní ty zaobírající se důležitým detailem v metodice?
nebo
Jsou imho zbytecne a k nicemu ... proc? Jeste jsem nikdy nepotkal cloveka, ktereho to posunulo. Samo oni rikaji, ze ano, ale vysledek ... bum prask - nechytacka: "ok nebudeme to hrotit pojd si dat tui sau, chi sau" ... "aaa ty ale hochu nemas feeling, ty ale hochu nemas absolutne paru co, proc a jak cvicis. Ok nebudeme hrotit ani toto, ukaz v praxi hei gong/qi gong" ... "aaa do frasa a ani tady se nechytas ... tak hodne zdaru v detailech"

Takhle vypadaji navstevy v nasi skole ... znovu opakuji jeste jsem nenarazil na nikoho, kdo by byl aspon trochu u latriny ... bohuzel vse mimo misu ... vymluva = "ja cvicim teprve 10-15 roku, tak jsem teprve na zacatku" ... reakce "zleho" luena:

"Ja vim znam to, takhle 100x za rok zacinam s Cinstinou a jsem porad na zacatku"

"Mam proto, ale jinej vyraz! Jsem blb, kaslu na to a delam to spatne, resp. tak abych nikdy zadneho vysledku nedosahl ... vlastne delam vse proto, abych se to nenaucil" ... reakce: "aha a ja myslel, ze to jednou prijde"

a ja na to: no jasne a ted to za tebou prislo

a jakej z toho mas pocit

reakce:
- je diskuzní fórum určeno pro pozdravy ze světa a pro honění si jména některých jedinců?
No tady asi prkvapim. Absolutne me netankuje, co si kdo honi ... ve chvili, kdy prijde na pratelskou navstevu, je po honitbe a zacina se trenovat

... to me zajima vice nez to jak se nekdo projevuje na netu, me neva, ze je nekdo arogantni, cynik, prudic ... protoze kolikrat jsou prave tohle hrozne fajn lidi a neberou se na netu vazne a neberou vazne ani druhe ... protoze jakejpak druhej ve virtualnim svete, ne? Ja dam jen na lidi, kteri umi, ne na lidi, kteri predstiraji ze chapou a placaji porad ty same poucky, kterym ke vsemu nerozumi ... sami se z toho usvedcuji tim placanim ... Vime s kym jsem tady casto diskutoval ...
- proč je mabu jako základ v metodice mnohých stylů, když pro některé zde ztrácí smysl v praktickém poslání BU nebo není pro začátek vhodné? Můžeme hovořit o postojích všeobecně.

Proc vsichni, kteri pisou latinkou zacinaji pismenem "A" je snad nejak dulezitejsi nez ostatni pismena? ... neni, je to jen ustalenej zpusob predavani a nema v praxi zadny vyznam

A tak je to s mnoha vecmi

Ale k mabu/sei ping ma ... neni mnoho zpusobu jak posilovat obe nohy symetricky ... napr. ve wing chun mabu - tak jak o nem zde pistete vubec nemame ... jak je tohle kurna mozne, kdyz cvicime jeden z nejstarsich a nejtradicnejsich stylu jizniho kung fu??? Ale polozme to jinak: ucis se v prvni tride malovat pismenka, pak je spojujes ve slabiky ... je to spravne a v prvni tride dokonce opodstatnene ... ne ze by to neslo jinak, ale je to osvedcenej zpusob uceni. Pojdme dal, nekdo u tohoto zustane. V 6-ti letech je to roztomile ovsem ve 30-ti je to projev zaostalosti ... dovolim si napsat demence

Proc se vlastne ucime to "A" a dalsi pismena ... ucime se to pro ne? Ucim se to proto, abych zamrznul ve vyvoji a resil nejake pochybne detailovani nejakeho "A" ... tvrdim, ze ne

Jsem kacir

- proč někteří velmistři, jimž jde jen a jen o BU a jeho jméno nejsou schopni ty věci popsat a přispět k výše jmenovaným ideálům životnosti BU v ČR?
Priznam tady jsem trochu/hodne nepochopil pointu dotazu ...
- proč o mabu a postojích tolik mistrů hovoří a píše ve své metodice?
Ze by jejich vzdelani skoncilo v 1. tride? Nebo mluvi o necem, co prvnacek/zacatecnik nechape a vyklada si to takto? Odpoved necham na vas
- učí mabu generovat sílu a potenciál pro sprint, jízdu na kole či cokoliv dalšího dynamického, když si mnozí myslí, že mabu je jenom stání na místě?
Ne, mabu samo o sobe neuci nikoho nic! Je to jen postoj ... nekdy velmi zajimave, pro dalsi pridane veci k samotnemu stani, ale v zadnem pripade te nenauci se pohybovat ve smyslu jak o pohybu v boji pisu ja, viz. predesle prispevky. Co je dilezite je pak chuze a nakonec "sprint" - to te nauci se hybat - postoj ne to jen to "A", ktere samo o sobe neni ani dukazem zadneho cviceni ... jen "blbej" postoj!
- proč dělat asijská BU, když není praktičtější a přímější cesta jako je například evropský box, který je nám blízký a máme k němu kvalifikované trenéry?
To neni az tak pravda. 1) box neni praktictejsi a ani primejsi - jen si to lidi zacali v ABU neskutecne komplikovat, rypat se v lejnech, utapet se v teoretickejch pouckach ... proste zacali delat max. pro to, aby nebylo mozne se cokoli kloudne naucit ... trend se ovsem meni a situace se zlepsuje.
2) Je to otazka lidi. Lidi jsou zdrojem toho shitu kolem nas a BU neni zadna vyjimka. Lidi jsou takovy ... a chteji takove ... (za 3 tecky si doplnte dle vkusu). Nesvadejme to na styly. Ten a ten je lolo, nic neumi a jen krmi ostatnim hlavu ... styl za kterej se schovava je v tom nevine
Je jasne, ze to vyvola dalsi kolo dotazu, otazek, nesouhlasnejch prispevku ... OK. Nebavme se teoreticky, pojdme se sejit a ukazat jak to myslime, jak to, co rikame nam "beha" ... Nebo, mame zajem o BU, je to nas zivot, nase cesta ... a podobne shity, jen do chvile nez nekdo neco chce videt? Nejde o to, kdo bude lepsi, horsi ... jenom pojdme udelat setkani, procvicit nase/vase/... predstavy a pak pokecejme. Ono pak teprve bude o cem mluvit a nebude to ono rypani se v lejne