poloha železného jezdce

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Janoj » stř 14. kvě, 2008 14:18

fakt píše:

Také je pro mě v širším a nižším postoji snažší mít špičky vytočené směrem ven než paralelně dopředu ( snáze se pak daří „tlačit“ kolena ve směru nad chodidla).
Janoj[/quote]

V karate je taky šikodači a kibadači. Vnímáš tam ještě jiný rozdíl?[/quote]

Sice jsem nezkoušel stát stejnou dobu se špičkami vytočenými ven, jako s chodidly paralelně dopředu, protože si stojím se špičkami paralelně vpřed, ale protože pak nejvíce "cítím" svaly na vnitřní straně stehen, tak bych se odvážil ten rozdíl vidět i v tomto. :wink:
Ta noha, podle mě, pro udržení těla jakoby dělala trochu jinou práci.

Pro podporu toho mého nezkušeného tvrzení mám pro tebe jeden můj testík :)
Zkus např. aspoň 20m ujít chůzí tak, jak jsi zvyklý a pak stejnou vzdálenost tak, že se budeš snažit jít a udržovat směr jako za špičkami - pokládat chodidla se špičkami přímo dopředu (ostaní z kroku zůstává). Jak vnímáš a kde práci nohou (stehen) a jestli tam nacházíš rozdíl?
Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » stř 14. kvě, 2008 14:56

Janoj píše:[Sice jsem nezkoušel stát stejnou dobu se špičkami vytočenými ven, jako s chodidly paralelně dopředu, protože si stojím se špičkami paralelně vpřed, ale protože pak nejvíce "cítím" svaly na vnitřní straně stehen, tak bych se odvážil ten rozdíl vidět i v tomto. :wink:

Zkus např. aspoň 20m ujít chůzí tak, jak jsi zvyklý a pak stejnou vzdálenost tak, že se budeš snažit jít a udržovat směr jako za špičkami - pokládat chodidla se špičkami přímo dopředu (ostaní z kroku zůstává). Jak vnímáš a kde práci nohou (stehen) a jestli tam nacházíš rozdíl?
Janoj

©pičkami dopředu chodím. Musel bych zkusit opačnou věc. Práci stehen však nevnímám. Nohy v tomto pohybu zastávají pouze podpůrnou fci. Jinak se však pokládá chodidlo při záběru. Ať už při tlačení auta či bruslení, chodidlo hledá přirozeně větší oporu a v rámci tolerance kolenních vazů vytáčí se směrem ven. Chodidlo nesoucí váhu však směřuje rovně. Odrazová noha pak podporuje (nenese!) váhu na přední noze a obstarává pohybový moment. Nikomu to však neříkej. Vím to pouze já a Jarda Jágr.

ps.: a hlavně to neber mox fixně, ono si stím tělo při záběru poradí.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » stř 14. kvě, 2008 15:40

fakt píše:
Janoj píše:[Sice jsem nezkoušel stát stejnou dobu se špičkami vytočenými ven, jako s chodidly paralelně dopředu, protože si stojím se špičkami paralelně vpřed, ale protože pak nejvíce "cítím" svaly na vnitřní straně stehen, tak bych se odvážil ten rozdíl vidět i v tomto. :wink:

Janoj

©pičkami dopředu chodím. Musel bych zkusit opačnou věc. Práci stehen však nevnímám. Nohy v tomto pohybu zastávají pouze podpůrnou fci. Jinak se však pokládá chodidlo při záběru. Ať už při tlačení auta či bruslení, chodidlo hledá přirozeně větší oporu a v rámci tolerance kolenních vazů vytáčí se směrem ven. Chodidlo nesoucí váhu však směřuje rovně. Odrazová noha pak podporuje (nenese!) váhu na přední noze a obstarává pohybový moment. Nikomu to však neříkej. Vím to pouze já a Jarda Jágr.

ps.: a hlavně to neber mox fixně, ono si stím tělo při záběru poradí.

Svojí chůzí určitě děláš radost svým kolenům, že jim umožňuješ pohyb v dobré vertikální rovině. To, že nic nevnímáš je určitě proto, že jsi tak zvyklý chodit - zvolil jsem na svůj test prostě špatného člověka. :wink: :lol:
Tomu tvému dalšímu vysvětlení také rozumím, ale promiň nechápu to příliš z hlediska normální chůze vpřed, kdy se střídají ty funkce nohou. :(
Nevím, jak bych při normální chůzi upravoval natočení ven u nohy, která plnila nejdříve funkci nosnou a byla vpředu špičkou vpřed a v následujícím kroku tato noha plní roli odrazovou, je vzadu a hodilo by se jí tedy mít natočenou ven?
V sestavě taiji to tak je, ale tam ten rytmus kráčení vpřed je přece jen jiný a nedá se s normální chůzí srovnávat.
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » stř 14. kvě, 2008 18:06

fakt píše:[Nohy v tomto pohybu zastávají pouze podpůrnou fci. Jinak se však pokládá chodidlo při záběru. Ať už při tlačení auta či bruslení, chodidlo hledá přirozeně větší oporu a v rámci tolerance kolenních vazů vytáčí se směrem ven. Chodidlo nesoucí váhu však směřuje rovně. Odrazová noha pak podporuje (nenese!) váhu na přední noze a obstarává pohybový moment. Nikomu to však neříkej. Vím to pouze já a Jarda Jágr.

Co že? :lol: Kdybych ti měl dát za pravdu tak bych musel vzít v úvahu že píšeš z jiný galaxie, protože brusle fungojou poněkud jinak a když tlačíš auto a nemáš na nohách tedy brusle tak můžeš mít zadní nohu klidně vytočenou úplně do předu pokud máš trochu flexibilní kotníky a přední nohu můžeš klidně na chvíli zvednout a dát si jí třeba za krk, protože pokud máš trochu páru a tlačíš tak se celá tvoje váha rozloží mezi ruce a zadní nohu :wink:
A co se týče mabu ať už je jakkoli široký tak špičky sou prostě dopředu co to de, dopředu je samozřejmě jen ideál kterýmu se snažíme přiblížit a časem a brutálním úsilím i dosáhnout, proč to tak je bylo na fóru už mnohokrát dříve rozebráno, šiko dachi je v tomhle mimo mísu a nevím k čemu ho přivnat, kdo ho cvičí ať napíše proč? Já vůbec nic podobnýho necvičím tak nemůžu posoudit.
Abych nezapoměl co se týká komentovanejch 45 minut. Tak ani blázen by se 45 minut nemučil zadarmo, pan Hušek určitě po tolika letech zkušeností s BU ví proč to cvičí tak a ne jinak.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 14. kvě, 2008 22:04

Ahoj kluci, ja tomuhle tematu vubec nerozumim, ale mam jednu zkusenost s "postojarema" kazdej, kdo na tom z nejakeho duvodu ulitne, je pomalej jak zelva! Postoj je nastroj a ne cil. V boji je treba byt silnej, rychlej/mrstnej, relaxovanej ... coz se naprosto vylucuje s tim, cvicit postoje jen pro postoje/stani samotne. Je treba "behat" v postojich, je treba donutit nohy, aby v boji fungovali jako pri sprintu, aby zmena teziste, postoje atd ... byla v rychlosti, ktera nebrzdi bouchani a kopani ... pro nohy je to velmi narocny ukol a od toho se take odviji jejich cviceni. Kdo si uletne na "trivialnich" zakladech ma do budoucna velky problem s mobilitou a celkouvou motorikou sveho tela ... Poznate to napr. pri sparingu, kde je clovek pod souperovo tlakem ... a bla, bla, bla ... stani zdar :lol: :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Galiloo » čtv 15. kvě, 2008 8:50

Tak tady bych se chtěl kluci zastat osoby s přezdívkou Fakt!!!

Je samouk a tudíž s Vámi asi těžko bude řešit něco jiného než Mabu a cvičení Sestav

Peťo nic proti :wink:
Naposledy upravil Galiloo dne čtv 15. kvě, 2008 8:55, celkově upraveno 1
Galiloo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » čtv 15. kvě, 2008 8:51

Galiloo píše:Tak tady bych se chtěl kluci zastat osoby s přezdívkou Fakt!!!

Je samouk a tudíž s Vámi asi těžko bude řešit něco jiného než Mabu a cvičení Sestav :

Vlado to nebyl utok na fakta :wink: To plati obecne ... Ja nemam nic, proti posilovani v postojich, nemam nic proti tomu, ze si nekdo srovna pater, potazmo drzeni sveho tela (kdyz jinak chodi jak Hurvinek s prestrizenejma snurkama) je mu proste par minut denne v mabu k nicemu! Tim spise, ze zacina napravovat sve telo v pozdejsim veku a ne uz coby ditko ve vyvoji!

Celou dobu se totiz jakoby zapomina na jeden fakt. Jedna vec je co se cvici, z jakeho duvodu se to tak cvici a k cemu takove cviceni ma smerovat. Neustale procvicovani vykroku do nekonecne dlouheho schodiste nas proste nikam nedostane ... ten nacvik je proto, aby se kazdej jednoho dne (nejlepe hned) sebral a to schodiste vyslapnul a ne aby si uleteval na tom, jak prefekcionalisticky zvlada vykrocit levou nohou ze zadu, jak pri tom rozklada vahu a podobne hnidopisske dovednosti! Je to nepotrebne rypani v lejne a hrani si na "odbornika"! Dovednost dotazena sice k "dokonalosti:, ale jinak se stava tato "dokonalost" smesnou absurditou, ktera je proste nepouzitelna a nema sve misto ani v cirkusu! Kazdej koho zajimaji postoje musi od nich "utect", aby se k nim jednou, ale uz s pochopenim problematiky mohl vratit ... s nohama na zemi :wink:
Naposledy upravil luen dne čtv 15. kvě, 2008 9:01, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Galiloo » čtv 15. kvě, 2008 8:59

luen píše:
Galiloo píše:Tak tady bych se chtěl kluci zastat osoby s přezdívkou Fakt!!!

Je samouk a tudíž s Vámi asi těžko bude řešit něco jiného než Mabu a cvičení Sestav :

Vlado to nebyl utok na fakta :wink: To plati obecne ...

Hele mě do toho "obecně" nezahrnuj-Já Mabu necvičim vůbec-mě to nebaví :lol: Je to opruz!!!Ale trochu bych měl... :?
Teda nepočítám když vykonávám potřebu někde na Latríně :lol: :lol:
Galiloo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod daitenshi » čtv 15. kvě, 2008 9:09

luen píše:Ahoj kluci, ja tomuhle tematu vubec nerozumim, ale mam jednu zkusenost s "postojarema" kazdej, kdo na tom z nejakeho duvodu ulitne, je pomalej jak zelva! Postoj je nastroj a ne cil. V boji je treba byt silnej, rychlej/mrstnej, relaxovanej ... coz se naprosto vylucuje s tim, cvicit postoje jen pro postoje/stani samotne. Je treba "behat" v postojich, je treba donutit nohy, aby v boji fungovali jako pri sprintu, aby zmena teziste, postoje atd ... byla v rychlosti, ktera nebrzdi bouchani a kopani ... pro nohy je to velmi narocny ukol a od toho se take odviji jejich cviceni. Kdo si uletne na "trivialnich" zakladech ma do budoucna velky problem s mobilitou a celkouvou motorikou sveho tela ... Poznate to napr. pri sparingu, kde je clovek pod souperovo tlakem ... a bla, bla, bla ... stani zdar :lol: :wink:

Mohli by ste mi odporúčiť nejakú dobrú rozcvičku pred postojom sei ping ma aby sa mi niečo nenatiahlo.. niečo čo rozhýbe kolená, členky, stehná, lýtka.. Ďakujem
daitenshi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » čtv 15. kvě, 2008 9:20

daitenshi píše:
luen píše:Ahoj kluci, ja tomuhle tematu vubec nerozumim, ale mam jednu zkusenost s "postojarema" kazdej, kdo na tom z nejakeho duvodu ulitne, je pomalej jak zelva! Postoj je nastroj a ne cil. V boji je treba byt silnej, rychlej/mrstnej, relaxovanej ... coz se naprosto vylucuje s tim, cvicit postoje jen pro postoje/stani samotne. Je treba "behat" v postojich, je treba donutit nohy, aby v boji fungovali jako pri sprintu, aby zmena teziste, postoje atd ... byla v rychlosti, ktera nebrzdi bouchani a kopani ... pro nohy je to velmi narocny ukol a od toho se take odviji jejich cviceni. Kdo si uletne na "trivialnich" zakladech ma do budoucna velky problem s mobilitou a celkouvou motorikou sveho tela ... Poznate to napr. pri sparingu, kde je clovek pod souperovo tlakem ... a bla, bla, bla ... stani zdar :lol: :wink:

Mohli by ste mi odporúčiť nejakú dobrú rozcvičku pred postojom sei ping ma aby sa mi niečo nenatiahlo.. niečo čo rozhýbe kolená, členky, stehná, lýtka.. Ďakujem

Ahoj, klidne mi tykej :wink: Nemohl, rozcviceni se neni vec nejakeho obecneho razu. Potrebujes protahnout zakrnele, ztuhle partie, abys zlepsil hybnost sveho tela. Ne vsem vyhovuje to, co vyhovuje jednomu ...

Obecnej postup, jak byt v necem dobry, proste neni ... zkus neco jako Suzukiho system (google), ale tim nezajistis to, ze budes dobrej v boji! Od toho je cela metodika a ne jen jeji nektere casti, jako je napr. rozcvicka. My delame Yao Gong, je vyzivnej, ale v nem ten uspech neni ... je to pouze predpoklad pro to, zacit pak cilene makat ... Klidne se stav u nas na treninku. Internetova diskuze resp. rady po netu jsou velmi zavadejici ... Ja uprednostnuji moznost ukazani, praktickeho vysvetleni atd ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod daitenshi » čtv 15. kvě, 2008 9:39

luen píše:
daitenshi píše:

Ahoj, klidne mi tykej :wink: Nemohl, rozcviceni se neni vec nejakeho obecneho razu. Potrebujes protahnout zakrnele, ztuhle partie, abys zlepsil hybnost sveho tela. Ne vsem vyhovuje to, co vyhovuje jednomu ...

Obecnej postup, jak byt v necem dobry, proste neni ... zkus neco jako Suzukiho system (google), ale tim nezajistis to, ze budes dobrej v boji! Od toho je cela metodika a ne jen jeji nektere casti, jako je napr. rozcvicka. My delame Yao Gong, je vyzivnej, ale v nem ten uspech neni ... je to pouze predpoklad pro to, zacit pak cilene makat ... Klidne se stav u nas na treninku. Internetova diskuze resp. rady po netu jsou velmi zavadejici ... Ja uprednostnuji moznost ukazani, praktickeho vysvetleni atd ...

No to bude problém, som zo Slovenska ale čeknem tvoju radu.. Díky
daitenshi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod JRup » čtv 15. kvě, 2008 9:53

Zdar Luene,

ber to jako polemiku všeobecně ne jako diskuzi nad tvým názorem, protože tvůj příspěvek mi nijak nevadí a rozumím mu. Tím samozřejmě oslovuji i ostatní. Mabu se tváří jako jeden extrém (stání), ale otázkou je, jestli náhodou nemůže rozvíjet ten druhý protikladný extrém (pohyb).

1. diskuzní fórum:
- měli by příspěvky a témata vykreslovat kompletní konturu celého stylu či smyslu BU?
nebo
- jsou relevantní ty zaobírající se důležitým detailem v metodice?
nebo
- je diskuzní fórum určeno pro pozdravy ze světa a pro honění si jména některých jedinců?

2. mabu:
- proč je mabu jako základ v metodice mnohých stylů, když pro některé zde ztrácí smysl v praktickém poslání BU nebo není pro začátek vhodné? Můžeme hovořit o postojích všeobecně.
- proč někteří velmistři, jimž jde jen a jen o BU a jeho jméno nejsou schopni ty věci popsat a přispět k výše jmenovaným ideálům životnosti BU v ČR?
- proč o mabu a postojích tolik mistrů hovoří a píše ve své metodice?
- učí mabu generovat sílu a potenciál pro sprint, jízdu na kole či cokoliv dalšího dynamického, když si mnozí myslí, že mabu je jenom stání na místě?
- proč dělat asijská BU, když není praktičtější a přímější cesta jako je například evropský box, který je nám blízký a máme k němu kvalifikované trenéry?

Uff, omlouvám se za tolik otázek, ale pokud někdo není schopen si toto zodpovědět, tak diskuze zde nemají smysl.

Hodně zdaru!
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » čtv 15. kvě, 2008 10:18

Harutomo_Yasumizu píše:
fakt píše:[Nohy v tomto pohybu zastávají pouze podpůrnou fci. Jinak se však pokládá chodidlo při záběru. Ať už při tlačení auta či bruslení, chodidlo hledá přirozeně větší oporu a v rámci tolerance kolenních vazů vytáčí se směrem ven. Chodidlo nesoucí váhu však směřuje rovně. Odrazová noha pak podporuje (nenese!) váhu na přední noze a obstarává pohybový moment. Nikomu to však neříkej. Vím to pouze já a Jarda Jágr.

Co že? :lol: Kdybych ti měl dát za pravdu tak bych musel vzít v úvahu že píšeš z jiný galaxie, protože brusle fungojou poněkud jinak a když tlačíš auto a nemáš na nohách tedy brusle tak můžeš mít zadní nohu klidně vytočenou úplně do předu pokud máš trochu flexibilní kotníky a přední nohu můžeš klidně na chvíli zvednout a dát si jí třeba za krk, protože pokud máš trochu páru a tlačíš tak se celá tvoje váha rozloží mezi ruce a zadní nohu :wink:
A co se týče mabu ať už je jakkoli široký tak špičky sou prostě dopředu co to de, dopředu je samozřejmě jen ideál kterýmu se snažíme přiblížit a časem a brutálním úsilím i dosáhnout, proč to tak je bylo na fóru už mnohokrát dříve rozebráno, šiko dachi je v tomhle mimo mísu a nevím k čemu ho přivnat, kdo ho cvičí ať napíše proč? Já vůbec nic podobnýho necvičím tak nemůžu posoudit.
Abych nezapoměl co se týká komentovanejch 45 minut. Tak ani blázen by se 45 minut nemučil zadarmo, pan Hušek určitě po tolika letech zkušeností s BU ví proč to cvičí tak a ne jinak.

Celý školní věk jsem probruslil. Souhlasím s tím, že u bruslí jde při vytočení zadní nohy o to, aby ses vůbec odrazil a neujelo to jenom dozadu, ale zároveň jde i o to generovat velkou sílu pod sebe, která Ti umožní rapidně zrychlit, o což v hokeji jde.

Při tlačení auta nebo jiného předmětu si také nedovedu u zkušeného člověka představit, že koleno směřuje dopředu. U chůze je to fuk, protože nepotřebuješ extra sílu, aby jsi šel. Ale když potřebuješ tlačit hodně (auto, protivníka), tak ta špička a zároveň i koleno bude alespoň mírně vytočená. Proč? ©pička a koleno čistě dopředu - nejde o protaženost achilovek, ale o to, že to většina pustí přes koleno a to se jednou projeví. A navíc a především, koleno začně pružit a není schopné přenést tolik síly. Proto tím vytočením umožníš sílu vést přes největší kloub v těle - kyčel. Ta je na to stavěná.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » čtv 15. kvě, 2008 10:42

Ahoj Luene,

určitě díky za Tvůj názor. Je mi jasné, že tvoje dlouholetá praxe v BU je bez diskuze, ale přece jen bych tě chtěl upozornit, že ani my začátečníci si nemyslíme, že stojíme v mabu jen pro ten postoj.
Jak už jsem v předcházejícím řekl, je to jen nástroj.
Teď budu mluvit jen za sebe, když řeknu, že ty detaily toho postoje mě zajímají z hlediska lepšího porozumnění jeho mechaniky a fyziky a omlouvám se všem, kteří to chápou jako nějaké hnípání.

Už jsem psal, že mabu není jen o posílení nohou, ale učí mě uvědomovat si své tělo.
Protože jsem si zvolil taiji, kde jedním z těch vnitřních principů je mysl, tak jí tím statickým postojem vlastně dávám prostor, aby si na tělo zvykala. Není to nic jiného než princip řízení - když chci něco řídit, tak musím dát tomu, co řídí zpětnou vazbu od toho, co je řízeno. Zpočátku té mysli vyhovuje více, když ty změny jsou pomalé a zřetelnější, proto začínám se statickým postojem, kdy se učím uvědomovat si uvolnění, stav těla - jeho strukturu a vzájemné působení sil, ale také např. klesání dechu do břicha.
Další stupeň je pak pomalé cvičení formy s velkými pohyby - zase, aby se mysl neztrácela v té rychlosti a také oči jí mohou pomoci se orientovat.
A pak teprve mohou přijít menší a rychlé pohyby, se kterými se už dá určitě i bojovat.
Tak to chápu já z pohledu tréninku taiji. Tak se s tím snažím pracovat a když se v tom "ztrácím" ,tak se jen podle čínského vzoru vrátím k pramenům řeky,kam patří i ty statické postoje jako je např. to mabu. :)
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod JRup » čtv 15. kvě, 2008 10:59

Janoj píše:Už jsem psal, že mabu není jen o posílení nohou, ale učí mě uvědomovat si své tělo.
Protože jsem si zvolil taiji, kde jedním z těch vnitřních principů je mysl, tak jí tím statickým postojem vlastně dávám prostor, aby si na tělo zvykala. Není to nic jiného než princip řízení - když chci něco řídit, tak musím dát tomu, co řídí zpětnou vazbu od toho, co je řízeno.
Janoj,

s veškerou úctou - zapoměň na vnitřní a vnější. Zapomeň na specifičnost TJQ, že vede myslí. Když by si to karatista, hungárista (netýká se maďarské "většiny" ne jižním Slovensku, i když je hungar z jihu) či evropský boxer nemyslel, tak se ani nepohne, nebouchne, nepřilne. Uvědomění můžeš získat při jakékoliv činnosti. Otázkou je hloubka koncentrace, což patrně pomalý pohyb nebo qigong umožňuje lépe.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 15. kvě, 2008 11:37

1. diskuzní fórum:
- měli by příspěvky a témata vykreslovat kompletní konturu celého stylu či smyslu BU?

Nevim ... nechci byt ustepacny, ale fakticky nevim ... ja jsem pro uceni se od ucitele, trenera, sifu ... tohle vse net nenabizi, takze pro luena osobne je tato varinata neprijatelna, ale nechci nikomu kazat, takze proto nevim ... treba to nekomu takto staci ... ja jsem nenarocnej ctenar, ale o to vice narocnej zak, kterej chce cvicit a ucit se od ziveho cloveka ... Jinak clovek musi, opravdu MUSI vedet kam jde ... jinak bloudi, proto je pro me chapani metodiky dulezity - celkovy pohled = jasno a ne detail pod lupou!

- jsou relevantní ty zaobírající se důležitým detailem v metodice?
nebo

Jsou imho zbytecne a k nicemu ... proc? Jeste jsem nikdy nepotkal cloveka, ktereho to posunulo. Samo oni rikaji, ze ano, ale vysledek ... bum prask - nechytacka: "ok nebudeme to hrotit pojd si dat tui sau, chi sau" ... "aaa ty ale hochu nemas feeling, ty ale hochu nemas absolutne paru co, proc a jak cvicis. Ok nebudeme hrotit ani toto, ukaz v praxi hei gong/qi gong" ... "aaa do frasa a ani tady se nechytas ... tak hodne zdaru v detailech" :wink: Takhle vypadaji navstevy v nasi skole ... znovu opakuji jeste jsem nenarazil na nikoho, kdo by byl aspon trochu u latriny ... bohuzel vse mimo misu ... vymluva = "ja cvicim teprve 10-15 roku, tak jsem teprve na zacatku" ... reakce "zleho" luena: :lol: :lol: :lol: "Ja vim znam to, takhle 100x za rok zacinam s Cinstinou a jsem porad na zacatku" :wink: "Mam proto, ale jinej vyraz! Jsem blb, kaslu na to a delam to spatne, resp. tak abych nikdy zadneho vysledku nedosahl ... vlastne delam vse proto, abych se to nenaucil" ... reakce: "aha a ja myslel, ze to jednou prijde" :lol: a ja na to: no jasne a ted to za tebou prislo :wink: a jakej z toho mas pocit :?: reakce: :oops: :oops: :oops:

- je diskuzní fórum určeno pro pozdravy ze světa a pro honění si jména některých jedinců?

No tady asi prkvapim. Absolutne me netankuje, co si kdo honi ... ve chvili, kdy prijde na pratelskou navstevu, je po honitbe a zacina se trenovat :wink: ... to me zajima vice nez to jak se nekdo projevuje na netu, me neva, ze je nekdo arogantni, cynik, prudic ... protoze kolikrat jsou prave tohle hrozne fajn lidi a neberou se na netu vazne a neberou vazne ani druhe ... protoze jakejpak druhej ve virtualnim svete, ne? Ja dam jen na lidi, kteri umi, ne na lidi, kteri predstiraji ze chapou a placaji porad ty same poucky, kterym ke vsemu nerozumi ... sami se z toho usvedcuji tim placanim ... Vime s kym jsem tady casto diskutoval ...

- proč je mabu jako základ v metodice mnohých stylů, když pro některé zde ztrácí smysl v praktickém poslání BU nebo není pro začátek vhodné? Můžeme hovořit o postojích všeobecně.

:lol: Proc vsichni, kteri pisou latinkou zacinaji pismenem "A" je snad nejak dulezitejsi nez ostatni pismena? ... neni, je to jen ustalenej zpusob predavani a nema v praxi zadny vyznam :wink: A tak je to s mnoha vecmi :wink: Ale k mabu/sei ping ma ... neni mnoho zpusobu jak posilovat obe nohy symetricky ... napr. ve wing chun mabu - tak jak o nem zde pistete vubec nemame ... jak je tohle kurna mozne, kdyz cvicime jeden z nejstarsich a nejtradicnejsich stylu jizniho kung fu??? Ale polozme to jinak: ucis se v prvni tride malovat pismenka, pak je spojujes ve slabiky ... je to spravne a v prvni tride dokonce opodstatnene ... ne ze by to neslo jinak, ale je to osvedcenej zpusob uceni. Pojdme dal, nekdo u tohoto zustane. V 6-ti letech je to roztomile ovsem ve 30-ti je to projev zaostalosti ... dovolim si napsat demence :wink: Proc se vlastne ucime to "A" a dalsi pismena ... ucime se to pro ne? Ucim se to proto, abych zamrznul ve vyvoji a resil nejake pochybne detailovani nejakeho "A" ... tvrdim, ze ne :!: Jsem kacir :-)

- proč někteří velmistři, jimž jde jen a jen o BU a jeho jméno nejsou schopni ty věci popsat a přispět k výše jmenovaným ideálům životnosti BU v ČR?
Priznam tady jsem trochu/hodne nepochopil pointu dotazu ... :oops:

Ze by jejich vzdelani skoncilo v 1. tride? Nebo mluvi o necem, co prvnacek/zacatecnik nechape a vyklada si to takto? Odpoved necham na vas :wink:

- učí mabu generovat sílu a potenciál pro sprint, jízdu na kole či cokoliv dalšího dynamického, když si mnozí myslí, že mabu je jenom stání na místě?

Ne, mabu samo o sobe neuci nikoho nic! Je to jen postoj ... nekdy velmi zajimave, pro dalsi pridane veci k samotnemu stani, ale v zadnem pripade te nenauci se pohybovat ve smyslu jak o pohybu v boji pisu ja, viz. predesle prispevky. Co je dilezite je pak chuze a nakonec "sprint" - to te nauci se hybat - postoj ne to jen to "A", ktere samo o sobe neni ani dukazem zadneho cviceni ... jen "blbej" postoj!

- proč dělat asijská BU, když není praktičtější a přímější cesta jako je například evropský box, který je nám blízký a máme k němu kvalifikované trenéry?

To neni az tak pravda. 1) box neni praktictejsi a ani primejsi - jen si to lidi zacali v ABU neskutecne komplikovat, rypat se v lejnech, utapet se v teoretickejch pouckach ... proste zacali delat max. pro to, aby nebylo mozne se cokoli kloudne naucit ... trend se ovsem meni a situace se zlepsuje.
2) Je to otazka lidi. Lidi jsou zdrojem toho shitu kolem nas a BU neni zadna vyjimka. Lidi jsou takovy ... a chteji takove ... (za 3 tecky si doplnte dle vkusu). Nesvadejme to na styly. Ten a ten je lolo, nic neumi a jen krmi ostatnim hlavu ... styl za kterej se schovava je v tom nevine :wink:

Je jasne, ze to vyvola dalsi kolo dotazu, otazek, nesouhlasnejch prispevku ... OK. Nebavme se teoreticky, pojdme se sejit a ukazat jak to myslime, jak to, co rikame nam "beha" ... Nebo, mame zajem o BU, je to nas zivot, nase cesta ... a podobne shity, jen do chvile nez nekdo neco chce videt? Nejde o to, kdo bude lepsi, horsi ... jenom pojdme udelat setkani, procvicit nase/vase/... predstavy a pak pokecejme. Ono pak teprve bude o cem mluvit a nebude to ono rypani se v lejne :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 15. kvě, 2008 11:40

JRup píše:
Janoj píše:Už jsem psal, že mabu není jen o posílení nohou, ale učí mě uvědomovat si své tělo.
Protože jsem si zvolil taiji, kde jedním z těch vnitřních principů je mysl, tak jí tím statickým postojem vlastně dávám prostor, aby si na tělo zvykala. Není to nic jiného než princip řízení - když chci něco řídit, tak musím dát tomu, co řídí zpětnou vazbu od toho, co je řízeno.
Janoj,

s veškerou úctou - zapoměň na vnitřní a vnější. Zapomeň na specifičnost TJQ, že vede myslí. Když by si to karatista, hungárista (netýká se maďarské "většiny" ne jižním Slovensku, i když je hungar z jihu) či evropský boxer nemyslel, tak se ani nepohne, nebouchne, nepřilne. Uvědomění můžeš získat při jakékoliv činnosti. Otázkou je hloubka koncentrace, což patrně pomalý pohyb nebo qigong umožňuje lépe.

Ano tohle je trefa do cerneho. JRup chape rozdil mezi nastrojem a cilem :!: Mockrat jsem te zde nepochvalil, ale ted to rad udelam :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » čtv 15. kvě, 2008 13:08

luen píše:
1. diskuzní fórum:

Nevim ... nechci byt ustepacny, ale fakticky nevim ... ja jsem pro uceni se od ucitele, trenera, sifu ...

Zdar, zdar,

s tím souhlas a nemám problém. Je tam mnoho praktických věcí, ale z mého pohledu by pak vycházelo, že diskuzní fórum o BU je v podstatě nemožná a nesmyslná věc.

"aaa do frasa a ani tady se nechytas ... tak hodne zdaru v detailech" Takhle vypadaji navstevy v nasi skole ... znovu opakuji jeste jsem nenarazil na nikoho, kdo by byl aspon trochu u latriny ... bohuzel vse mimo misu ... vymluva = "ja cvicim teprve 10-15 roku, tak jsem teprve na zacatku" ... reakce "zleho" luena:

Chtěl jsem se Tě zeptat - ty jsi zlý? :lol:

Citace:

Proc vsichni, kteri pisou latinkou zacinaji pismenem "A" je snad nejak dulezitejsi nez ostatni pismena? ... neni, je to jen ustalenej zpusob predavani a nema v praxi zadny vyznam

To je otázka. Myslím, že při výrobě auta můžeš ošidit či dát menší pozornost mnoha věcem, ale když ošidíš podvozek, tak se to musí někde projevit. Pak přichází otázka proč v MGW věnujete pozornost zhan zhuangu. Určitě ne pro zdraví :)

Citace:

Ze by jejich vzdelani skoncilo v 1. tride? Nebo mluvi o necem, co prvnacek/zacatecnik nechape a vyklada si to takto? Odpoved necham na vas

Zajímavý názor.

Ne, mabu samo o sobe neuci nikoho nic! Je to jen postoj ... nekdy velmi zajimave, pro dalsi pridane veci k samotnemu stani, ale v zadnem pripade te nenauci se pohybovat ve smyslu jak o pohybu v boji pisu ja, viz. predesle prispevky. Co je dilezite je pak chuze a nakonec "sprint" - to te nauci se hybat

Souhlas, chodit a běhat se musíš naučit. Pak potřebuješ něco, abys tomu pohybu něco dodal.

Jinak a v dobrém nepochybuji, že jsi schopen mě přesvědčit jakkoliv o čemkoliv :D

Měj se.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 15. kvě, 2008 13:45

Janoj píše:
fakt píše:

Také je pro mě v širším a nižším postoji snažší mít špičky vytočené směrem ven než paralelně dopředu ( snáze se pak daří „tlačit“ kolena ve směru nad chodidla).
Janoj

V karate je taky šikodači a kibadači. Vnímáš tam ještě jiný rozdíl?[/quote]

Sice jsem nezkoušel stát stejnou dobu se špičkami vytočenými ven, jako s chodidly paralelně dopředu, protože si stojím se špičkami paralelně vpřed, ale protože pak nejvíce "cítím" svaly na vnitřní straně stehen, tak bych se odvážil ten rozdíl vidět i v tomto. :wink:

Janoj[/quote]
Vidím že Tě jako jednoho z mála zajímá stání v postoji. Pojď budeme diskutovat dál. Zadané téma a forma idiskuse je pro to jako stvořená. Něco málo o samostudiu - je to jediná cesta k pokroku. Slavné jméno to za tebe neodcvičí. Principy fungování těla jsou přírodou danné. Pár lidí od kf už taky znám a určitě se od nich učit nechci - proto to "samostudium". Zpět tedy od osobních reklam k diskusi.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 15. kvě, 2008 13:49

[quote="Harutomo_Yasumizu"
[/quote]
Mám za sebou přes třicet let na bruslích. Bez urážky jak to vlastně funguje. A neboj se napsat jak to vidíš. Jsme na diskusi.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně