poloha železného jezdce

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod fakt » čtv 15. kvě, 2008 13:51

[quote="Harutomo_Yasumizu"]
A co se týče mabu ať už je jakkoli široký tak špičky sou prostě dopředu co to de, dopředu je samozřejmě jen ideál kterýmu se snažíme přiblížit a časem a brutálním úsilím i dosáhnout, proč to tak je bylo na fóru už mnohokrát dříve rozebráno, šiko dachi je v tomhle mimo mísu a nevím k čemu ho přivnat, kdo ho cvičí ať napíše proč? Já vůbec nic podobnýho necvičím tak nemůžu posoudit.
quote]
©pičky dopředu není žádný ideál, ale přirozená věc. Pokud to nedokážeš hýbeš se jako kachna.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 15. kvě, 2008 13:54

Harutomo_Yasumizu píše:Abych nezapoměl co se týká komentovanejch 45 minut. Tak ani blázen by se 45 minut nemučil zadarmo, pan Hušek určitě po tolika letech zkušeností s BU ví proč to cvičí tak a ne jinak.

Zde se nechci nikoho zastávat, ale čas je v pořádku. Ono chvíli trvá než si tělo sedne a mysl se uvolní. Po tomto okamžiku nejde o žádné mučení a můžeš stát i daleko déle poměrně rovně a hluboko.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 15. kvě, 2008 13:58

Luen mi ke svému cvičení nepotřebuje a já jeho taky ne. Přesto má pravdu v jednostrannosti tréninku a je třeba si uvědomit, že toto je jedna z etap. To však nevylučuje diskusi na dané téma. Zvláště na stránkách BU.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » čtv 15. kvě, 2008 14:04

JRup píše:
Janoj píše:Už jsem psal, že mabu není jen o posílení nohou, ale učí mě uvědomovat si své tělo.
Protože jsem si zvolil taiji, kde jedním z těch vnitřních principů je mysl, tak jí tím statickým postojem vlastně dávám prostor, aby si na tělo zvykala. Není to nic jiného než princip řízení - když chci něco řídit, tak musím dát tomu, co řídí zpětnou vazbu od toho, co je řízeno.
Janoj,

s veškerou úctou - zapoměň na vnitřní a vnější. Zapomeň na specifičnost TJQ, že vede myslí. Když by si to karatista, hungárista (netýká se maďarské "většiny" ne jižním Slovensku, i když je hungar z jihu) či evropský boxer nemyslel, tak se ani nepohne, nebouchne, nepřilne. Uvědomění můžeš získat při jakékoliv činnosti. Otázkou je hloubka koncentrace, což patrně pomalý pohyb nebo qigong umožňuje lépe.

Jen pro upřesnění - jen jsem popsal svoje chápání taiji tréninku, aniž bych se oháněl nějakou specifičností vůči jiným stylům.
Omlouvám se,jestli to tam nebylo patrné.
Snažím se té chybě, vykládat o něčem co si necvičím a nepraktikuji, vyhnout.
Protože jsem pochopil, že mysl je právě mistry taiji chápána jako vnitřní složka (princip), tak jsem to tady použil a také tomu tak rozumím.
A už naposled ještě jednou řeknu, že mabu není pro mě cíl, ale jeden z nástrojů pro tvorbu mého kungfu.
Zdar, Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Panda » čtv 15. kvě, 2008 14:40

Ahoj, jenom v rychlosti k postojum v karate jak jsem se je učil já:
V kibadači jsou špičky kolmo dopředu a je především podsazená pánev, díky tomu vzniká pnutí a postoj v podstatě "drží sám" aniž by jsi používal svaly nohou, nejde v něm jít níž v kolenou, takže se dá docela pohodlně použít místo židle, s kamarádem jsme to z recese dělali na hodinách na gymplu. Bývá taky vyšší.
V šiko dači jsou špičky vytočeny ven, tím se ztrácí pnutí, jde jít v kolenou nahoru a dolu, drží se silou svalů a ne samovolně a postoj "plave".
Tož k čemu je co také nevím, já používal jak píšu kiba dači místo žídle a šiko daši na zvedání těřkejch věcí :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » čtv 15. kvě, 2008 15:34

Uvedomme si dalsi vec. Drive nebyl v mnoha ohledech jiny zpusob posilovani nez takovy ten ... no ... jakoby archaicky. Nebylo takove mnozstvi posilovacich aparatu dnesniho modelu, casto se v nekterych rodinach cvicilo misto s mecema (seung dao) se sekackem na porcovani jidla a pod... Prijde mi proste smesne delat z prostredku cil! Ja nerikam, ze je na tom neco spatne, ale v mnoha ohledech jsme proste jinde ... nejen v chapani, ale i v pristupu. Nektere veci se k prenosu nabizeji, jine je tezke zde aplikovat a nektere jsou proste nepouzitelne resp. zbytecne ... muzeme to uz dneska umet lepe (ve smyslu rychleji, snadneji, dostupneji, treba i setrneji vuci nam samotnym ...) spousty veci se vlastne s letama zkusenosti samo diskvalifikovalo jako prezitek ... atd ... atd ... Ja v tomto ohledu tradici nechapu! Tradice je:

1) umet

2) rozumet

3) byt schopen metodicky predat

4) neskutecne radit, aby bylo ve stari hodne vzpominek, protoze nam nic jineho nez vzpominky a kdyz se postesti, trochu toho gong, nezustane ... :wink:

To je v kostce ideal meho kung fu :lol:

Ted trochu reakci:

Zdar, zdar,

s tím souhlas a nemám problém. Je tam mnoho praktických věcí, ale z mého pohledu by pak vycházelo, že diskuzní fórum o BU je v podstatě nemožná a nesmyslná věc.

No, ja to nerekl :lol: Copak mate pocit, ze tady nekdo nekdy ziskal nejakou dovednost??? Informace je jedna vec, ale v kung fu se informace musi predavat zaroven s navodem a ukazkou toho kazdeho cviceni ... dostat to nejdrive do tela, pracovat aktivne s danou myslenkou, napadem a rozvijet to!!! Jakepak mudrovani od stolu :lol: Cestvi se u nas hold nezapre ... Vzdyt je to tady v lepsim pripade relaxacni tlacharna. Nekomu treba pomuze osmelit se a jit se podivat jinam, ale jinak ... Jo jasne pisu si s fajn lidma, jsme na jedne vlne a bla, bla, ale to stejne resime v SZ, takze vlastne zadnej praktickej prinos!

Chtěl jsem se Tě zeptat - ty jsi zlý?

To je jasny, ze ne ... ja jsem lidumil a pacifista, akorat to vidim po svem a neschodnu se na tom s nekteryma jedincema 8) Proto se cvici kung fu, aby bylo par argumentu navic, ne :?: :lol: :wink:

To je otázka. Myslím, že při výrobě auta můžeš ošidit či dát menší pozornost mnoha věcem, ale když ošidíš podvozek, tak se to musí někde projevit. Pak přichází otázka proč v MGW věnujete pozornost zhan zhuangu. Určitě ne pro zdraví

Ale ja nepisu nic o tom byt nepoctivej a neco ocuravat. Ja pisu o tom nebejt blbej a neulitavat na vecech, ktere nemaji smysl ... upnuti se na ne, nikam nevede. Proste nehledejme zadne mistrovstvi na tom napsat co nejpomaleji, nejuhledneji, nejprociteneji, nejperfekcionalisticteji ... ono "A", kdyz BU o tom nejsou ... je jen volbou kazdeho z nas se zblaznit a ulitnout si na detailu, ktery je pak bezcenym srotem v nasi hlave, bezcenou "dovednosti" naseho tela ... Typicke chovani toho, kdo se na ceste ztratil ... zacne v hlave stradat "unikovej plan" od celkove koncepce nekam dojit a zacit s fixaci na nesmyslny predmet ... je to fetish :!:

Zajímavý názor.

Tech moznosti jsou stovky. Ja sam, moji kung fu pratele, muj sifu ... proste vsichni nekdy byli svedkem situace, kdyz nekdo z ucitelu zlomil hul nad svojim zakem a rekl mu:

"Ano, Pepicku mas pravdu v kung fu je nejdulezitejsi, tohle nebo ono ... a Pepicek od te doby tvrdi, ze tohle rekl jeho vehlasny sifu ... ano rekl, ale co tim myslel - chtel se tak neceho zbavit, nemel cas, tak nejakeho stouru jen pro tentokrat odbyl (ze pred tim 1000x rekl, ze je to jinak ... a 1000x po tom take ...). To uz Pepicek neprizna, protoze je linej, nesikovnej, pitomej, muze byt po urazu a uz ma tak nejak vseho dost ... jeho ucitelska kariera dojizdi setrvacnosti a uz ho to neba ... proste miliony dalsich duvodu, proc je neco spatne ... Jsme toho svedky kazdy den ve vsech jinych oborech, proc by melo mit BU nejaka privilegia ... Tohoto oboru se take tyka vyhasnuti, opotrebovani, unava materialu ... cokoli!

Souhlas, chodit a běhat se musíš naučit. Pak potřebuješ něco, abys tomu pohybu něco dodal.

Ne pak, ale soucasne s tim je treba to cvicit a to je prave ten kamen urazu, to je totiz to, co tem BU casto schazi :!: :!: :!: :wink:

Luen mi ke svému cvičení nepotřebuje a já jeho taky ne. Přesto má pravdu v jednostrannosti tréninku a je třeba si uvědomit, že toto je jedna z etap. To však nevylučuje diskusi na dané téma. Zvláště na stránkách BU.

Ano, ale vsimntere si jedne veci ... boxer, thaiboxeri, zapasnici ... a dalsich par lidi tady jen tak diskutuje, zatim co lide od BU (nejen oni :wink: ) MUDRUJOU jak Salamouni a realita ...??? :lol: :lol: :lol: Navic sposty z nich maji pocit, ze jim to tady neco da ... :lol: :lol: :lol: Je to sranda :wink:

A ted vazne Diskuze je o nicem! Patri mezi ty, co neumeji vic :wink: Diskutujte s lidma, kteri chteji opravdu chteji umet, znat a praktikovat! Ucte se od lidi, kteri umi, znaji a dolozi ... ostatnim jen sdelujte :wink: Tim se ridim celej zivot.

Ted vam reknu tajemstvi: BU NENI PRO KAZDEHO :!: :lol:
Naposledy upravil luen dne čtv 15. kvě, 2008 20:33, celkově upraveno 1
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod daitenshi » čtv 15. kvě, 2008 19:32

luen píše:
daitenshi píše:
luen píše:Ahoj kluci, ja tomuhle tematu vubec nerozumim, ale mam jednu zkusenost s "postojarema" kazdej, kdo na tom z nejakeho duvodu ulitne, je pomalej jak zelva! Postoj je nastroj a ne cil. V boji je treba byt silnej, rychlej/mrstnej, relaxovanej ... coz se naprosto vylucuje s tim, cvicit postoje jen pro postoje/stani samotne. Je treba "behat" v postojich, je treba donutit nohy, aby v boji fungovali jako pri sprintu, aby zmena teziste, postoje atd ... byla v rychlosti, ktera nebrzdi bouchani a kopani ... pro nohy je to velmi narocny ukol a od toho se take odviji jejich cviceni. Kdo si uletne na "trivialnich" zakladech ma do budoucna velky problem s mobilitou a celkouvou motorikou sveho tela ... Poznate to napr. pri sparingu, kde je clovek pod souperovo tlakem ... a bla, bla, bla ... stani zdar :lol: :wink:

Mohli by ste mi odporúčiť nejakú dobrú rozcvičku pred postojom sei ping ma aby sa mi niečo nenatiahlo.. niečo čo rozhýbe kolená, členky, stehná, lýtka.. Ďakujem

Ahoj, klidne mi tykej :wink: Nemohl, rozcviceni se neni vec nejakeho obecneho razu. Potrebujes protahnout zakrnele, ztuhle partie, abys zlepsil hybnost sveho tela. Ne vsem vyhovuje to, co vyhovuje jednomu ...

Obecnej postup, jak byt v necem dobry, proste neni ... zkus neco jako Suzukiho system (google), ale tim nezajistis to, ze budes dobrej v boji! Od toho je cela metodika a ne jen jeji nektere casti, jako je napr. rozcvicka. My delame Yao Gong, je vyzivnej, ale v nem ten uspech neni ... je to pouze predpoklad pro to, zacit pak cilene makat ... Klidne se stav u nas na treninku. Internetova diskuze resp. rady po netu jsou velmi zavadejici ... Ja uprednostnuji moznost ukazani, praktickeho vysvetleni atd ...

No ten Suzukiho strečing nie je vôbec zlý, akurát myslím že to celkom môže zabrať na tie nohy čo momentálne potrebujem.. čítam 32 cvikov, má sa cvičiť 2x denne, prvý krát telo zaťažiť len minimálne aspoň na 10 sekúnd každý cvik, postupne predlžovať atď.. zaberáky sú tam aj na chrbát a ešte by ma zaujímalo existuje aj pohybový strečing, či je lepší než ten statický.. skús napísať nejaké svoje skúsenosti to by bolo najlepšie, spomienky na začiatky učenia sa čo kde ako a tak.. som samé oko samé ucho 8O :lol:
daitenshi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » čtv 15. kvě, 2008 20:25

daitenshi píše:
luen píše:
daitenshi píše:
luen píše:Ahoj kluci, ja tomuhle tematu vubec nerozumim, ale mam jednu zkusenost s "postojarema" kazdej, kdo na tom z nejakeho duvodu ulitne, je pomalej jak zelva! Postoj je nastroj a ne cil. V boji je treba byt silnej, rychlej/mrstnej, relaxovanej ... coz se naprosto vylucuje s tim, cvicit postoje jen pro postoje/stani samotne. Je treba "behat" v postojich, je treba donutit nohy, aby v boji fungovali jako pri sprintu, aby zmena teziste, postoje atd ... byla v rychlosti, ktera nebrzdi bouchani a kopani ... pro nohy je to velmi narocny ukol a od toho se take odviji jejich cviceni. Kdo si uletne na "trivialnich" zakladech ma do budoucna velky problem s mobilitou a celkouvou motorikou sveho tela ... Poznate to napr. pri sparingu, kde je clovek pod souperovo tlakem ... a bla, bla, bla ... stani zdar :lol: :wink:

Mohli by ste mi odporúčiť nejakú dobrú rozcvičku pred postojom sei ping ma aby sa mi niečo nenatiahlo.. niečo čo rozhýbe kolená, členky, stehná, lýtka.. Ďakujem

Ahoj, klidne mi tykej :wink: Nemohl, rozcviceni se neni vec nejakeho obecneho razu. Potrebujes protahnout zakrnele, ztuhle partie, abys zlepsil hybnost sveho tela. Ne vsem vyhovuje to, co vyhovuje jednomu ...

Obecnej postup, jak byt v necem dobry, proste neni ... zkus neco jako Suzukiho system (google), ale tim nezajistis to, ze budes dobrej v boji! Od toho je cela metodika a ne jen jeji nektere casti, jako je napr. rozcvicka. My delame Yao Gong, je vyzivnej, ale v nem ten uspech neni ... je to pouze predpoklad pro to, zacit pak cilene makat ... Klidne se stav u nas na treninku. Internetova diskuze resp. rady po netu jsou velmi zavadejici ... Ja uprednostnuji moznost ukazani, praktickeho vysvetleni atd ...

No ten Suzukiho strečing nie je vôbec zlý, akurát myslím že to celkom môže zabrať na tie nohy čo momentálne potrebujem.. čítam 32 cvikov, má sa cvičiť 2x denne, prvý krát telo zaťažiť len minimálne aspoň na 10 sekúnd každý cvik, postupne predlžovať atď.. zaberáky sú tam aj na chrbát a ešte by ma zaujímalo existuje aj pohybový strečing, či je lepší než ten statický.. skús napísať nejaké svoje skúsenosti to by bolo najlepšie, spomienky na začiatky učenia sa čo kde ako a tak.. som samé oko samé ucho 8O :lol:

Z pocatku se uci jednotlive cviky spise staticky, aby si je clovek zapamatoval, pozdeji by ses v nich mel spise jakoby protahovat a plynule prechazet z jednoho cviku do druheho ... cili udelat to cele jako jeden plynule navazujici cvik ... vzdycky rikam zakum at se podivaji na sva domaci zviratka. Kocky, psy ... 100x za den si lehnou, ale kdyz vstanou, tak se protahnou ... proto jsou mrstna! Kdyz clovek chce, aby mu jeho telo dlouho slouzilo, tak se o nej musi starat. Povazujeme za telesnou hygienu myti, cisteni zubu, cesani, ale na jednu podstatnou vec lide zapominaji ... na protazeni. Ja to povazuji za soucast osobni hygieny cloveka :wink:

Cili nejit na silu, pekne to prodejchat a pozvolnym a plynulym tlakem zatezovat upony a klouby :wink:

Ale je to jen rada, zajdi nekam kde to cvici a at ti to ukazou popr. si domluv nejake dalsi cviceni s nima ... sam se to nenaucis :!:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod daitenshi » pát 16. kvě, 2008 7:44

luen píše:
daitenshi píše:
luen píše:
daitenshi píše:

Z pocatku se uci jednotlive cviky spise staticky, aby si je clovek zapamatoval, pozdeji by ses v nich mel spise jakoby protahovat a plynule prechazet z jednoho cviku do druheho ... cili udelat to cele jako jeden plynule navazujici cvik ... vzdycky rikam zakum at se podivaji na sva domaci zviratka. Kocky, psy ... 100x za den si lehnou, ale kdyz vstanou, tak se protahnou ... proto jsou mrstna! Kdyz clovek chce, aby mu jeho telo dlouho slouzilo, tak se o nej musi starat. Povazujeme za telesnou hygienu myti, cisteni zubu, cesani, ale na jednu podstatnou vec lide zapominaji ... na protazeni. Ja to povazuji za soucast osobni hygieny cloveka :wink:

Cili nejit na silu, pekne to prodejchat a pozvolnym a plynulym tlakem zatezovat upony a klouby :wink:

Ale je to jen rada, zajdi nekam kde to cvici a at ti to ukazou popr. si domluv nejake dalsi cviceni s nima ... sam se to nenaucis :!:

Tu v ®iline myslím ani nemáme takéto aktivity, chodím iba na tréningy siu lam gung fu či hungga hung kyun rodiny Lam - niečo také.. má to viac názvov :) zapáčilo sa mi to, že kung fu samo o sebe nie je iba tupé búchanie či svalnatý výzor zvonku. Človek môže vyzerať úplne nenápadne a útlo a pritom keď stojí je ako hora a hýbe sa ako vietor ako to hovorí jedno čínske príslovie.. :) Je to aj sila ducha a človek sa učí celý život skúša nové veci a neustále na sebe pracuje, pretože dokonalosť neexistuje.. Uvítam nejaké info, ako tam u vás cvičíte a ako dlho sa učíš ty, čo ti toto bojové umenie dáva 8O :)

Čo sa strečingu týka myslím že keď to budem opatrne a pomaly praktikovať hádam si neublížim :?
daitenshi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pát 16. kvě, 2008 9:36

fakt: myslel jsem to tak že brusle se vytáčí kuli tomu aby neuklouzla, né kuli tomu aby se vytočila noha. Jako malej jsem dělal jednu zimu krasobruslení, na led ale nelezu protože mě to nebaví :) Ale pokud tlačíš jen dopředu tak přední nohu prostě můžeš i zvednout.
JRup: asi bysme si někdy museli dát přetlačovanou, máš sice pravdu ale tlačit se dá tak i tak, jen diskutujem.
luen: kolik lidí to vlastně cvičí? Stále tu píšeš jak si na tom všichni ulítávaj, ale já mám zkušenost takovou, že na to naopak všichni serou :lol:
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » pát 16. kvě, 2008 10:16

Harutomo_Yasumizu píše:JRup: asi bysme si někdy museli dát přetlačovanou, máš sice pravdu ale tlačit se dá tak i tak, jen diskutujem.
luen: kolik lidí to vlastně cvičí? Stále tu píšeš jak si na tom všichni ulítávaj, ale já mám zkušenost takovou, že na to naopak všichni serou :lol:

Není důležité, kdo má pravdu, ale ta diskuze jako celek. Každý si z ní odnese stejně to svoje porozumnění. Jsem rád, že to tak vidíš.
Ta poslední věta to je zajímavý bod.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » pát 16. kvě, 2008 10:27

Janoj píše:Jen pro upřesnění - jen jsem popsal svoje chápání taiji tréninku, aniž bych se oháněl nějakou specifičností vůči jiným stylům.
Omlouvám se,jestli to tam nebylo patrné.
Snažím se té chybě, vykládat o něčem co si necvičím a nepraktikuji, vyhnout.
Protože jsem pochopil, že mysl je právě mistry taiji chápána jako vnitřní složka (princip), tak jsem to tady použil a také tomu tak rozumím.
A už naposled ještě jednou řeknu, že mabu není pro mě cíl, ale jeden z nástrojů pro tvorbu mého kungfu.
Zdar, Janoj

Jsem rád, že jsi to napsal. Osobně si dnes myslím několik věcí - je velmi často pro začátečníka zavádějící snažit se o to o čem hovoří mistři po 50 letech cvičení a řídit se tím jak ve stáří provádí formy. Naopak si myslím, že Tajiquan, které cvičíš, aby bylo bojovým uměním, je na začátku velmi fyzické a bolestivé. Uvolněnost, vedení pomocí mysli, vedení síly "přes kosti" apod. jsou pro mě určité ideály kam směřujeme. Nejdřív potřebuješ sílu, aby ses mohl uvolnit.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod JRup » pát 16. kvě, 2008 13:01

luen píše:Uvedomme si dalsi vec. Drive nebyl v mnoha ohledech jiny zpusob posilovani nez takovy ten ... no ... jakoby archaicky. Nebylo takove mnozstvi posilovacich aparatu dnesniho modelu, casto se v nekterych rodinach cvicilo misto s mecema (seung dao) se sekackem na porcovani jidla a pod... Prijde mi proste smesne delat z prostredku cil! Ja nerikam, ze je na tom neco spatne, ale v mnoha ohledech jsme proste jinde ... nejen v chapani, ale i v pristupu. Nektere veci se k prenosu nabizeji, jine je tezke zde aplikovat a nektere jsou proste nepouzitelne resp. zbytecne ... muzeme to uz dneska umet lepe (ve smyslu rychleji, snadneji, dostupneji, treba i setrneji vuci nam samotnym ...) spousty veci se vlastne s letama zkusenosti samo diskvalifikovalo jako prezitek ... atd ... atd ... Ja v tomto ohledu tradici nechapu! Tradice je:

1) umet

2) rozumet

3) byt schopen metodicky predat

4) neskutecne radit, aby bylo ve stari hodne vzpominek, protoze nam nic jineho nez vzpominky a kdyz se postesti, trochu toho gong, nezustane ... :wink:

To je v kostce ideal meho kung fu :lol:

Tohle se mi vcelku líbí. Těžko říct jestli všechny parametry současné doby v porovnání s minulostí pracují k lepšímu nebo jestli zároveň tam přišli i některé, které ten efekt negují. Ale těžko mudrovat, protože ro 1500 nebo 1800 nikdo nezažil. V čem si nejsem jist, že vždy funguje, jsou body 1 až 3 dohromady.

luen píše:No, ja to nerekl Copak mate pocit, ze tady nekdo nekdy ziskal nejakou dovednost??? Informace je jedna vec, ale v kung fu se informace musi predavat zaroven s navodem a ukazkou toho kazdeho cviceni ... dostat to nejdrive do tela, pracovat aktivne s danou myslenkou, napadem a rozvijet to!!! Jakepak mudrovani od stolu Cestvi se u nas hold nezapre ... Vzdyt je to tady v lepsim pripade relaxacni tlacharna. Nekomu treba pomuze osmelit se a jit se podivat jinam, ale jinak ... Jo jasne pisu si s fajn lidma, jsme na jedne vlne a bla, bla, ale to stejne resime v SZ, takze vlastne zadnej praktickej prinos!

Vždy to stočíš trochu někam jinam. Nikdo zde nikdy nedeklaroval, že diskuzí získla dovednost. Tu musíš vycvičit. Mnohdy, ale fakt stačí dobrá diskuze ne k tomu se z ní učit, ale prostřednictvím pohledu druhých přemýšlet jinak a pak nové vzešlé myšlenky zasadit do praxe. Většina lidí na fóru se učila nebo učí od nějakého učitele, instruktora. Ale ani učitel s dobrým kung fu není zárukou tvého výsledku. Mnozí se za to navíc schovávají a myslí si, že to učitel za ně odcvičí. Člověk to musí rozvíjet a cvičit sám za sebe.
luen píše:Ale ja nepisu nic o tom byt nepoctivej a neco ocuravat. Ja pisu o tom nebejt blbej a neulitavat na vecech, ktere nemaji smysl ... upnuti se na ne, nikam nevede. Proste nehledejme zadne mistrovstvi na tom napsat co nejpomaleji, nejuhledneji, nejprociteneji, nejperfekcionalisticteji ... ono "A", kdyz BU o tom nejsou ... je jen volbou kazdeho z nas se zblaznit a ulitnout si na detailu, ktery je pak bezcenym srotem v nasi hlave, bezcenou "dovednosti" naseho tela ... Typicke chovani toho, kdo se na ceste ztratil ... zacne v hlave stradat "unikovej plan" od celkove koncepce nekam dojit a zacit s fixaci na nesmyslny predmet ... je to fetish

Fetish mohou být oba extrémy. Myslím, že i číňané chápou kung fu (dovednost) prostřednictvím jednotlivých věcí. Byť ty věci jednou utvoří celek. To, že někdo zůstane na půl cesty je realita.
luen píše:Ted vam reknu tajemstvi: BU NENI PRO KAZDEHO

Dovolím si doplnit: Je pro velmi úzkou skupinu lidí!!!

Pěkný víkend!
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pát 16. kvě, 2008 21:01

Harutomo_Yasumizu píše:fakt: myslel jsem to tak že brusle se vytáčí kuli tomu aby neuklouzla, né kuli tomu aby se vytočila noha. Jako malej jsem dělal jednu zimu krasobruslení, na led ale nelezu protože mě to nebaví :) Ale pokud tlačíš jen dopředu tak přední nohu prostě můžeš i zvednout.
:lol:

Nevím možná myslíš techniku rozjezdu. Myšlena však byla technika skluzu. Podívej se na Petera Bondru anebo na mojí velkou lásku Jardu Jágra. Je to jako jízda na lodi, jejíž pohon obstarává lodivod s bidlem. Bidlo nenese váhu lodi, je odlehčené a tím pádem všechna jeho energie směřuje k pohánění lodi.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pát 16. kvě, 2008 21:07

Jo a jedna technická. Výborné mabu mají hokejoví brankáři. Sleduj pak přenášení váhy v hlubokém postoji a s výstrojí během dvou hodin na ledě.

Jsou v chladu. Vydrží v tom dlouho (aniž by si mysleli o sobě kravinu typu ulítávám na postoji) a přesto dokáží vysprintovat za pukem.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pát 16. kvě, 2008 22:30

fakt píše:Jo a jedna technická. Výborné mabu mají hokejoví brankáři. Sleduj pak přenášení váhy v hlubokém postoji a s výstrojí během dvou hodin na ledě.

Jsou v chladu. Vydrží v tom dlouho (aniž by si mysleli o sobě kravinu typu ulítávám na postoji) a přesto dokáží vysprintovat za pukem.

Ale paradoxne tu vlastnost neziskavaji z toho mabu :wink: Ta prace v nem, neni ze stani v mabu ... ta schopnost se ziskava uplne jinym cvicenim a k tomu tzv. mabu se akorat po letech vratis, resp. k necemu, co sice pro laika stejne jako to stani v mabu vypada, ale je to vlastne uplne neco jineho ... popremejslej o tom :wink: A to je to, o cem tady celou dobu pisu ... nepletme si cil s prostredkem a nemysleme si, ze prace nohou, teziste ... se da nacvicit stanim ... to je ulet jak ... !!!!

Mimochodem tebe to ani nezajima, tak nechapu proc mudrujes. Jsem ti nabidnul, ze ti to ukazu, vysvetlim, predvedu ... jaka byla tva reakce??? Radeji vymejslis pro svou neobhajitelnou teorii kraviny o brankarich ... nechapu ... :roll: Uz sis za ta leta tveho cviceni, mohl ujasnit, o co ti jde :wink:

Ja vic udelat nemuzu ... napsal jsem nejen svuj "nazor", ale nabidnul jsem svou ZKUSENOST ... co vic muze clovek udelat??? Ano, vymejslet absurdni teorie o brankarich ... si nekdy zajdi na trenink hokejistu a pak se v koutu cervenej :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Galiloo » pát 16. kvě, 2008 23:16

fakt píše:
Janoj píše:
fakt píše:

Také je pro mě v širším a nižším postoji snažší mít špičky vytočené směrem ven než paralelně dopředu ( snáze se pak daří „tlačit“ kolena ve směru nad chodidla).
Janoj

V karate je taky šikodači a kibadači. Vnímáš tam ještě jiný rozdíl?

Sice jsem nezkoušel stát stejnou dobu se špičkami vytočenými ven, jako s chodidly paralelně dopředu, protože si stojím se špičkami paralelně vpřed, ale protože pak nejvíce "cítím" svaly na vnitřní straně stehen, tak bych se odvážil ten rozdíl vidět i v tomto. :wink:
Ta noha, podle mě, pro udržení těla jakoby dělala trochu jinou práci.

Pro podporu toho mého nezkušeného tvrzení mám pro tebe jeden můj testík :)
Zkus např. aspoň 20m ujít chůzí tak, jak jsi zvyklý a pak stejnou vzdálenost tak, že se budeš snažit jít a udržovat směr jako za špičkami - pokládat chodidla se špičkami přímo dopředu (ostaní z kroku zůstává). Jak vnímáš a kde práci nohou (stehen) a jestli tam nacházíš rozdíl?
Janoj[/quote]
Vidím že Tě jako jednoho z mála zajímá stání v postoji. Pojď budeme diskutovat dál. Zadané téma a forma idiskuse je pro to jako stvořená. Něco málo o samostudiu - je to jediná cesta k pokroku. Slavné jméno to za tebe neodcvičí. Principy fungování těla jsou přírodou danné. Pár lidí od kf už taky znám a určitě se od nich učit nechci - proto to "samostudium". Zpět tedy od osobních reklam k diskusi.[/quote]

:?: :roll: .....
Galiloo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Galiloo » pát 16. kvě, 2008 23:34

Pro Fakt-

Peťo a kdy ti konečně dojde že samostudium je k HOVNU???K VELKÉMU HOVNU :?: :idea:

Možná že si myslíš že se rozvíjíš,ale ve skutečnosti stojíš skoro na místě.Proč se teda každej po pár letech cvičení nevyprdne na svého Učitele a necvičí sám... :?:

Budeš jako Auto které získalo částečně UI a řeklo si -Tak teď mam plnou nádrž takže na všechny seru,majiteli ujedu a pojedu samo kam budu chtít..

A pak ti dojde Benzín...a nikdo kdo by ho načepoval tam nebude,protože si Majiteli ujel...

A tak pojedeš bez Benzínu z kopce na volnoběh...

No a až dojedeš na volnoběh....
Tak ti dojde že bez člověka kterej ti načepuje a kterej ví hlavně jaký druh benzínu ti načepuje se neobejdeš....

Nedávno sem dostal Mail od jednoho Učitele Kung Fu-bylo to právě na toto téma.Zeptám se ho zda ti to mohu přeposlat a kdyžtak ti to přepošlu-možná ti to otevře Oči :?

Já sem byl taky přesvědčenej že mi samostudium stačí,ale zapracovala Intuice a začal sem cvičit úplně od začátku,vše co sem se naučil u třeba Kopka,Koleruse,Kopeckýho,Huška,sem vypustil abych ten hrníček vyprázdnil a teď plácám BASIC a nikam nespěchám.Vim ale že to někam VEDE!!!
Galiloo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » sob 17. kvě, 2008 12:29

Tady jsem viděl zvláštní způsob stání, je to ve 4:30 a pak to co následuje je už všechno zajímavý, samý chození a práce těla, ať teda odbočíme jen od tý statiky, moc se mi tyhle videa líbí, takovej super vidle drill :)
http://www.youtube.com/watch?v=HMxTKAnMZ4A , sou tam i další díly, hlavně ten 3. je vydatnej :)
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » sob 17. kvě, 2008 18:18

jooo to je krásnej styl. Myslím, že to je styl co vzniknul ve stejný rodině, co Fanzi Quan, ale možná kecám.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně