DaveStone píše:Když už zde máme takové téma vzpomněl jsem si na toto.
Kdysi mi jeden představitel školy bojových umění (nebudu záměrně uvádět kdo a jaké školy) řekl tohle: "Rozdíl mezi tradičním aisjským bojovým uměním na straně jedné a sporty jako box, thaibox apod. na straně druhé je asi takový jako když se někdo chce stát klavírním virtuozem a nebo se chce jen naučit co nejrychleji hrát 'Pec nám spadla'."
jeikob píše:právě jak třeba boxer se bude bránit jednak ve stísněným prostoru a proti uchopům a porazům. no u thai boxu zase vidim problém v tom,že by člověk byl každou chvíli na chirurgii
ukropcany píše:Tvoj učiteľ bojoval snáď niekde rukami-nohami v nejakej vojne? A jeho učiteľ tiež? Nemyslíš si snáď, že astrálnou formou do neho prešli skúsenosti štípača z 18. storočia, že nie...?jeikob píše:...No mně se nelíbí akorát názor lněkterých lidí co dělají sport,že on jedinej člověka naučí bránit a přezíravě koukaj na něco co prošlo tisíciletým vývojem,ozkoušený válkama a kdo ví čím vším...Takéto skúsenosti sú (pokiaľ viem) neprenosné a tým pádom stačí, aby jedna generácia z procesu vypadla a puto je v prdeli...
Ja sa neoháňam mojim učiteľom... ani on svojim... každý ideme za seba... on ma učí podľa toho, čo sa naučil pri vlastnom štípaní a ja keď posúvam informácie, tak tiež len vlastné... kedysi som čítaval knižky o BU, dnes už nie... prax je prax a nedá sa načítať...
Ja nemyslím, že "jedine" BS naučia človeka brániť sa... BS nie je dostatočne komplexný, ale - človeka naučí ranu dať a ranu dostať. To u BU veľmi, ale veľmi často (všimni si že nepíšem vždy) neplatí... vždy ma pobaví, keď vidím tie videá s infantilnými útokmi... hu, hu... a nejaká strašná technika... hocijaký jebo keď práskne nejaké 3 rany za sebou, tak je prúser... x-boxer to v pohode uhne a potom ho sekne... TBUpraktikant je rád, že odíde s roztrhanou košelou... pre mňa je to proste málo... ľudia radi argumentujú tým, že či na nich bude útočiť nejaký brutálny buchar... no asi nebude... ale čo tak porekadlo "ťažko na cvičisku...", to nikomu nič nehovorí?
Inak tej poznámke o MT a chirurgii celkom nerozumiem...?
4nekdojiny - za daniarov - aj my sa vieme biť...![]()
![]()
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků