Tradicni BU vs BS

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod DaveStone » ned 18. led, 2009 13:31

Když už zde máme takové téma vzpomněl jsem si na toto.

Kdysi mi jeden představitel školy bojových umění (nebudu záměrně uvádět kdo a jaké školy) řekl tohle: "Rozdíl mezi tradičním aisjským bojovým uměním na straně jedné a sporty jako box, thaibox apod. na straně druhé je asi takový jako když se někdo chce stát klavírním virtuozem a nebo se chce jen naučit co nejrychleji hrát 'Pec nám spadla'."
DaveStone
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ghekon » ned 18. led, 2009 13:36

DaveStone píše:Když už zde máme takové téma vzpomněl jsem si na toto.

Kdysi mi jeden představitel školy bojových umění (nebudu záměrně uvádět kdo a jaké školy) řekl tohle: "Rozdíl mezi tradičním aisjským bojovým uměním na straně jedné a sporty jako box, thaibox apod. na straně druhé je asi takový jako když se někdo chce stát klavírním virtuozem a nebo se chce jen naučit co nejrychleji hrát 'Pec nám spadla'."

:lol: :lol: Vic k tomu asi nema smysl psat. Klidne bych tipnul, ze v klasickem zapadnim boxu je vice kombinaci, uhybu, ukroku, bloku atd. nez ruznych forem a sestav v nejakem "tradicnim asijskem bu", a to ze cvicenec "tradicniho asijskeho bojoveho umeni" neni schopen ( az na vyjimky ) ani prijmout uder, to uz je jina vec...

BTW: V nasi telocvicne po nas cvici mistni tai-tchisti kteri po nas s oblibou vrhaji opovrzlive pohledy a jeden typek je srovnal, kdyz rekl nahlas prez celou telocvicnu - "Ale tak ma to i sve vyhody, alespon mame gym prostoupeny vesmirnou energii" :lol: :lol: :lol:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 18. led, 2009 15:51

když to je pak těžký. že jsou vnímaný bojový umnění jak jsou. mně táta v těch osmdesátejch letech přihlásil na karate proto ,že sem pořád domů nosil poznámky že se peru a taky proto,že sem často prohrával a stejně se pral. a tak to tam měla vetšina kluků rodiče je tam poslali,aby nám tam dali do těla ,sklidnili jsme se a rvali tam. tak že chápu že když jde bojový umnění dělat človek student filosofie,kterej se v životě nepral,sedí nad knížkama a měl trojky s těláku ,že to je těžký. Pak zaleží hodně na tom jak k nim budou ve který konkretní škole či klubu přistupovat.Pokud se jim přizpůsobí tak je jasný ,že se nic nenaučí.
No mně se nelíbí akorát názor lněkterých lidí co dělají sport,že on jedinej člověka naučí bránit a přezíravě koukaj na něco co prošlo tisíciletým vývojem,ozkoušený válkama a kdo ví čím vším.mimo jiné přece vetšina těch lidí v tom ringu,klecích a podobně má základ z nějakého bojového umnění ,akorát se pak přizpůsobili zápasům. jistě určitě někdo napíše co kecáš nemáš žadný zkušenosti. jasný jsou tady lidi co mají dlouho odcvičeno,odzápaseno ,pak lidi co museli bu či bs využít v profesi ochranka,vyhazovač ,policie a tak dál .no já mám zase zkušenost kluka co se jako dítě pral,pak dělal karáčo a v tý pubertě se občas musel poprat. což je také zkušenost a má to tak asi vetšina lidí. no a tím chci říct ,že abych se ubranil tak mi to bohatě stačilo.nevím jak ted ale s vetšina týpků se kterejma sem se dostal do konfliktu se prostě prát neuměla i když asi občas o víkendu někoho zbušili. tak že pokud člověk nechodí někam mezi podsvetí a na fotbal,tak žadný super fighter bejt nemusí.no možná je dneska jiná doba :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » ned 18. led, 2009 16:38

jeikob: 90% lidi v tech rinzich a klecich ma zaklad v bs - tedy x-box ( ted pokladam thai za bs ), zapas, submisson wrestling atd. a tech zbylych 10% mozna z kyokushin karate ( s vyjimkou lyoto machida)...
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nekdojiny » ned 18. led, 2009 16:39

Jen malá poznámka za studenty filosofie:
I my se umíme prát :evil:
Vivas loco, mortuos plango, fulgura frango!
®ivé volám, mrtvé oplakávám, blesky lámu!

Nápis na zvonu
nekdojiny
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » ned 18. led, 2009 16:40

a co sanda a viděl jsem i taekwondo no a kyokushin je regulerní bojový umnění. třeba zrovna cung lee je původně taekwondista. no extrem canalu občas dávaj klec a byl tam jeden angličan původem ind nebo turek.a tom řikali že cvičí tchai chi
Naposledy upravil jeikob dne ned 18. led, 2009 16:44, celkově upraveno 1
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » ned 18. led, 2009 16:43

Cung Le - jedna vyjimka pochazi ze sanshou a ten taekwondista v k1 Serkan Yilmaz ale nebyla to zadna hvezda...
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » ned 18. led, 2009 16:52

sanda/sanshou je sport!!! :wink: Jsem ted v praci a nemam cas, ale vecer sem neco pekneho napisu :idea:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 18. led, 2009 16:54

no nekoukám jen na starý filmy.občas na k1 koukám.na ultimaty ne to mi moc nebere vetšinu času se válej na zemi :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » ned 18. led, 2009 16:59

Luen: Ja si to myslel :lol: :lol:

Jeikob: To valeni na zemi je casto mnohem fyzicky narocnejsi nez boj v postoji a kdybys ses v tom trochu vyznal, tak uvidis jak je ground game krasna :wink:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 18. led, 2009 17:06

to bezpochyby.když si vybavuju klasický pranice,ze školy,který se odehrávaly převážně na zemi jak byl člověk za chvíli vyflusanej.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 18. led, 2009 17:10

právě jak třeba boxer se bude bránit jednak ve stísněným prostoru a proti uchopům a porazům. no u thai boxu zase vidim problém v tom,že by člověk byl každou chvíli na chirurgii
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » ned 18. led, 2009 17:14

jeikob píše:právě jak třeba boxer se bude bránit jednak ve stísněným prostoru a proti uchopům a porazům. no u thai boxu zase vidim problém v tom,že by člověk byl každou chvíli na chirurgii

a) Proc by mnel byt porad clovek na chirurgii?
b) Kratkym hakem nebo zvedakem.
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 18. led, 2009 17:21

no jednak občas tady čtu o urazech.a pak nevím ale pecky kolenama či loktama na tvrdo. s tou chirurgií to byla trochu nadsázka.ale právě to je to ,že pro učel bežné sebeobrany mi sport příjde mnohem náročnější jak fyzicky tak časově.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 18. led, 2009 17:36

ukropcany píše:
jeikob píše:...No mně se nelíbí akorát názor lněkterých lidí co dělají sport,že on jedinej člověka naučí bránit a přezíravě koukaj na něco co prošlo tisíciletým vývojem,ozkoušený válkama a kdo ví čím vším...
Tvoj učiteľ bojoval snáď niekde rukami-nohami v nejakej vojne? A jeho učiteľ tiež? Nemyslíš si snáď, že astrálnou formou do neho prešli skúsenosti štípača z 18. storočia, že nie...? :D Takéto skúsenosti sú (pokiaľ viem) neprenosné a tým pádom stačí, aby jedna generácia z procesu vypadla a puto je v prdeli... :idea: Ja sa neoháňam mojim učiteľom... ani on svojim... každý ideme za seba... on ma učí podľa toho, čo sa naučil pri vlastnom štípaní a ja keď posúvam informácie, tak tiež len vlastné... kedysi som čítaval knižky o BU, dnes už nie... prax je prax a nedá sa načítať...

Ja nemyslím, že "jedine" BS naučia človeka brániť sa... BS nie je dostatočne komplexný, ale - človeka naučí ranu dať a ranu dostať. To u BU veľmi, ale veľmi často (všimni si že nepíšem vždy :lol: ) neplatí... vždy ma pobaví, keď vidím tie videá s infantilnými útokmi... hu, hu... a nejaká strašná technika... hocijaký jebo keď práskne nejaké 3 rany za sebou, tak je prúser... x-boxer to v pohode uhne a potom ho sekne... TBUpraktikant je rád, že odíde s roztrhanou košelou... pre mňa je to proste málo... ľudia radi argumentujú tým, že či na nich bude útočiť nejaký brutálny buchar... no asi nebude... ale čo tak porekadlo "ťažko na cvičisku...", to nikomu nič nehovorí?

Inak tej poznámke o MT a chirurgii celkom nerozumiem...?

4nekdojiny - za daniarov - aj my sa vieme biť... :evil: :twisted: 8)

každý umí číst a psát teda vetšinou. A základ toho jazyka a písma je po staletí stejnej jen se různě k němu něco přidavá či lehce pozměnuje.
Ale to co tím písmem je sděleno,zaleží na člověku.
To jsou bojový umnění dyt tady o tom napsal vysvetlující článek pavel macek. zjednodušeně řečeno je to o tom ,že ten dejme tomu čínan přišel na to že je výhodnější pokud to jde zablokovat uder nad kloubem. nebo že tenhle kopanec je nejlíp zablokovat takhle, a že bouchnout semka je nejučinější :D

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... le&sid=130
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 18. led, 2009 17:54

ale o co jde.přijde sem člověk zeptá se že se chce naučit bránit. a ted ti co se věnujou bojovým sportům budou prosazovat svoje spíš a naopak. Co tu pořádně není vysvětlený co člověku může nabídnout bojový sport se vším všudy i nevýhodama? a co cvičení bojového umnění myslím dobré školy či klubu s výhodama a nevýhodama!!! a pak se tu nebudeme dohadovat
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 18. led, 2009 18:23

ano to je právě to jádro pudla. postavit se sportovci. :D ano jistě může mně napadnout někde thai boxer či chlapík s nožem.ale to je holt blbej osud. já se chci ubranit když mně bude obtěžovat smažka,či nějaký opilý blb ,nebo přidrzlý pubertáci co si hrajou na gangstery. tuhle holky třeba chtěj mít jistotu,že když je bude chtít znásilnit ,že aspon trochu jsou připravený.a velká vetšina těhle utočníků nejsou sportovci ,jsou třeba jen agresivní a semo tamo někoho zbušili. samozřejmně že musím cvičit,že musím občas trenovat volný boj. Ale podstupovat martýrium jako na zápasy v ringu.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » ned 18. led, 2009 18:28

jeikob: Ja se popravde priznam, ze bych mnohem radeji sel do konfliktu s karatistou, judistou, aikidakem, atd. nez se 100kg naspyanym hovadem z posilky s vymlacenou hlavou bez jakekoliv techniky. Sila a vaha dela neskutecne hodne.
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » ned 18. led, 2009 18:46

tak to já taky :D ale zase pamatuju jak takovýho typana zbušil kluk co dělal házenou a moc se nepral. ten týpek se skoro nemoh hejbat byl děsně pomalej.prdel byla že jsme se dozvědeli že fatmajkl z vrbna pod praděm .byl v podmínce za ublížení na zdraví a celý vrbno se ho bálo :D to já mám spíš strach z nějaké smažky,která když zjistí ,že se jí člověk nebojí vytáhne kudlu nebo začne mávat injekcí.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wordsworth » ned 18. led, 2009 18:50

Tak holka aby byla aspoň trocha připravená cvičí mj MT 8)
A to je další z rozdílů mezi lidma co dělají BU a BS. Sportovci předpokládají že když už cvičí kvůli sebeobraně, tak je napadne někdo hodně dobrý. Umělci čertvíproč předpokládají, že útočník bude taková lama, že když už trefí, tak si sám ublíží.
Proč furt hájíš BU a nesnažíš se aspoň popřemýšlet nad tim,co ti tu lidi píšou fakt nechápu. Jinak je spousta lidí, co se ubrání a nic necvičí. (takhle jsem třeba přišla k BU a BS já. Napřed průser a pak jsem hledala oddíl). A já třeba myslim, že necvičit nic je lepší než dělat naprostou většinu tradičních BU u nás. Nemáš ten hloupý falešný pocit bezpečí a toho že něco umíš + špatné návyky.
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně